NYHETSBREV - 2021-07-29

GIFTPILLEN

KONSPIRASJONSTEORIER OG DERES ØDELEGGENDE KRAFT

Konspirasjonsteorier gjør stor skade. De ødelegger sosiale relasjoner. De huler ut samfunnskritikken, og erstatter den med blinde fiendebilder. De tar oppmerksomhet fra viktige debatter om virkelige problemer, fører til at politisk engasjement kveles i avmaktsfølelse og til at samfunnsmessig frustrasjon omdannes til hat og ekstremisme.

Likevel har vi en tendens til å la oss fascinere av disse teoriene. Vi forholder oss til dem som lettbeint underholdning, og de dukker stadig opp i populærkulturen. Ikke sjelden vekker de latter. Men konspirasjonsteorier er ikke festlige. De er farlige.

Giftpillen handler både om hva konspirasjonsteorier er, og om hva de gjør med oss som enkeltmennesker og fellesskap. Dermed setter latteren seg fast i halsen. Som forfatteren selv sier det: «Jeg skal ikke nekte for det: I arbeidet med denne boken har jeg iblant vært sint.» Sinnet kommer til syne som et engasjert oppgjør med en tankegang som i siste instans truer demokratiet.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

De stakk seg ut som pionerer i sin samtid på slutten av 1800-tallet, men skjulte privatlivet sitt. Bertha Torgersen og Hanna Brummenæs er ukjente for de fleste, men historien om de to butikkpikene som traff hverandre i et hardt og maskulint gruvesamfunn på Karmøy, og - ikledd herrehatt og frakk - brøytet seg vei inn i mannsdominerte stillinger, er både fantastisk og vond. De to overskridende «mannedamene» holdt kjærligheten skjult for omverdenen, foretok en uvanlig klassereise, men opplevde også elendighet i kjølvannet av sine livsvalg.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 297
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Grev Moïse de Camondo et steinkast unna Edmund de Waals forfedre, Ephrussiene, som leseren ble kjent med i ”Haren med øyne av rav”. I likhet med Ephrussi var Camondos også offer for antisemittisme. Camondo fikk bygget et overdådig hus og fylte det med den største private samlingen av fransk 1700-talls kunst som sønnen skulle arve. Men da Nissim ble drept i første verdenskrig, og ved grevens død ble huset testamentert til Frankrike. Musée Nissim de Camondo har vært uendret siden 1936. Edmund de Waal utforsker de overdådige rommene og de detaljerte arkiver, og avdekker nye lag i familiehistorien. I en serie brev adressert til greven forteller han oss hva som skjedde videre.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Chatto & Windus
Innbundet: ja
Sidetall: 182
Språk: UK

Utsolgt
 

 

YOU ARE BEAUTIFUL AND YOU ARE ALONE

THE BIOGRAPHY OF NICO

Mens hun levde var Nico en myte som stadig utviklet seg, en gåte som ikke kunne defineres. Selv om hun blir husket for bidrag til The Velvet Underground & Nico, blir hennes kunstneriske bidrag og innflytelse ofte oversett, mens andre  i bandet, som Lou Reed og John Cale, blir hyllet som ikoner.
Med over hundre nye intervjuer og sjeldent arkivmateriale, er dette Nico-biografien vi har ventet på. En forløsende, myteknusende biografi om en av det siste århundrets mest undervurderte kreative og kunstneriske personer.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: faber and faber
Innbundet: ja
Sidetall: 504
Språk: UK

Utsolgt
 

 

Maleren Terry Godden var på randen av sin første suksess. Etter en forferdelig krise blir han utstøtt av venner og kolleger.
Han er i femtiårene og raka fant, idet han trekker seg tilbake til en liten øy. Han ankommer om vinteren, og øya virker som et øde og glemt sted. Når årstidene snur, begynner Terry å se øyas skjønnhet, og oppdager at han bare er en av mange mennesker som har søkt tilflukt her. Disse uavhengige outsiderne, alle med sine egne indre kamper, har bygget et ustødig hjem for seg selv.
Øya eies av forretningsmannen og kunstsamleren Alex Kaplan. Hans beslutning om å utbedre eiendommen og øke leia, ser ut til å ødelegge det lille samfunnet de har bygget opp. Som kunstner tror Terry på at å synliggjøre beboernes kamper for verden vil hjelpe - men vil hans innblanding redde andre enn ham selv?

The Painter's Friend viser de menneskelige kostnadene ved gentrifisering for dem som er utenfor normene. Romanen utforsker også kunstens rolle i protestsammenheng, og stiller spørsmål om hvem som får være kunstner og hva de skylder til gjengjeld. Howard Cunnells brennende historie om klasse og motstand er skrevet med visuell lyrikk og klarhet, og bygger opp til et uforglemmelig klimaks. Det er en viktig roman for våre urettferdige tider.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 269
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

November 1967. En femten år gammel jente blir funnet knivstukket i et skogsområde like utenfor sentrum. Avisene tar frem krigstypene. Hele byen befinner seg i sjokk. Hvem kan ha gjort dette? En ung mann kommer raskt i politiets søkelys. Arne Isaksen er tjueen år gammel. Han har allerede en historie med ordensmakten, og betegnes som «åndssvak». De tar ham med til stasjonen, og han tilstår. Likevel er det noe som ikke stemmer med forklaringen hans.

Utviklingen i saken er uvanlig og full av overraskelser. For jo nærmere politiet kommer oppklaringen, desto mer uforklarlig blir det som har hendt.

«Forklaringen» er en roman om menneskene på utsiden: De fordømte og de urørte. Det er også en roman om vår tørst etter mening i møte med det meningsløse, hvor det til slutt kanskje ikke er selve forbrytelsen som er den største gåten, men mennesket i seg selv.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Tiden
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Forlagets omtale:

Sommeren 1964 skriver Liv Køltzow om sin egen dagbok: «Det er den søteste og koseligste og gladeste bok jeg har hatt noensinne.» Mange år senere, i det nye årtusenet, konstaterer hun for seg selv: «Parkinsondiagnosen bekreftet hos Kinge i forgårs.»

Notatboken har vært en fast følgesvenn gjennom hele hennes voksne liv. Dagbøkene ble et sted hun kunne reflektere over livet, hvem hun var i verden, hvem hun hadde vært og hvem hun skulle bli. Disse refleksjonene er innvevd i tanker om hva litteratur er, og hva hun selv søker i skrivingen. Liv Køltzows dagbøker kaster lys over et av etterkrigstidens sentrale forfatterskap, og er i seg selv et stykke norsk litteraturhistorie.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 491
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Tilbake på lager!

Sanzo Wada (1883-1967) var kunstner, lærer og kostyme- og kimonodesigner i en turbulent tid innen japansk kunst og film. Wada var forut for sin tid da han utviklet tradisjonell og vestlig-inspirerte fargekombinasjoner, og la grunnlaget for moderne fargeforskning. Denne boken, som er basert på hans originale 6 bind fra 30-tallet, tilbyr 348 fargekombinasjoner. En klassiker. 


Utgivelsesår: 2011
Forlag: Seigensha
Innbundet: nei
Sidetall: 281
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

Simon er løslatt fra fengsel og har flyttet fra København for å skape en ny og trygg tilværelse for den lille familien sin, selv om fortidens demoner konstant spøker i bakgrunnen.
Fetteren Mickey har planer om å flykte fra ungdomsfengselet der han driver de andre til vanvidd med den uberegnelige oppførselen sin.
På Amager i København prøver Jamil å få livet tilbake på sporet etter å ha vært innlagt på en psykiatrisk institusjon. Likevel klarer han ikke å la hevntankene ligge. For noen år siden drepte Mickey og Simon bestevennen hans, Zeki i en rus av avstumpet hat.

Guds beste barn er en medrivende og rørende fortelling om vold, rasisme, svik og vennskap.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 458
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Like før jul får Jonathan beskjed om at faren hans, Jakob Meyer, er død. Jonathan kjente ham ikke, og vet heller ingenting om den delen av familien, annet enn at Jakobs far var jøde, og måtte flykte til Sverige under krigen.
På den andre siden av byen, under en oppussing av kjøkkenet, finner Louise og Henrik noen gamle kjærlighetsbrev fra en tysk soldat til en norsk kvinne. Soldaten har vært medvirkende i en grensehendelse som også involverte en ung jødisk mann, og som fikk store konsekvenser for dem begge.
Samtidig får småbarnsmoren Tessa sin største hemmelighet avdekket i en selvbiografisk roman. Men romanen forteller også en historie om krigen, og om en ukjent, jødisk student
som bare kaller seg «M».
Alt henger sammen med alt. For Jonathan, Louise, Henrik og Tessa spiller plutselig over søtti år gamle hendelser, med en for lengst død mann, en avgjørende rolle livene deres, enten de er klar over det eller ikke.

"Den siste overlevende er død" er en roman om historie - hvordan den fortolkes, fortelles og lever videre i oss alle.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 258
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

A CHRONOLOGY OF FILM

A CULTURAL TIMELINE FROM THE MAGIC LANTERN TO THE DIGITAL SCREEN

A Chronology of Film presenterer et ferskt perspektiv på mediet ved å spore de komplekse linker mellom tekniske innovasjoner, sosiale endringer og kunstneriske inngrep i den rekkefølgen de skjedde.

Boken er organisert langs en sentral tidslinje som kartlegger filmens utvikling fra det første bevegelige bildet og frem til dagens blockbustere, og inneholder nøkkelfilmer med essensielle kommentarer og kontekstuell informasjon om perioden de var produsert i. Ved å avdekke de sosiale, politiske og kulturelle miljøene disse filmene ble skapt i, tilbyr denne boken nye innsikter til kjente regissører som Alfred Hitchcock, Federico Fellini, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Jane Campion, Barry Jenkins, Pedro Almodovar og Bong Joon-ho og filmer som Bonnie and Clyde, The Godfather, Moonlight, Parasite, og mange fler.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: ja
Sidetall: 271
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

INGEN FRED Å FINNE

22. JULI - TI ÅR ETTER

Da norske spesialstyrker pågrep Anders Behring Breivik på Utøya litt før halv sju 22. juli 2011, var terrorangrepet over. Men for tusenvis av overlevende, etterlatte og pårørende var dette bare starten på marerittet.
De unge som overlevde Utøya hadde hele voksenlivet foran seg - hvordan har de det i dag? Flere sliter med fysiske plager, noen har utviklet posttraumatiske stresslidelser. Mange har sluttet totalt med politikk, andre har blitt desto mer engasjerte. I boka «Ingen fred å finne» følger vi en rekke personer gjennom de ti årene som er gått siden 22. juli og deres historier avdekker hvilke ringvirkninger terror har på mennesker og samfunn
Har ofrene fra Utøya og Regjeringskvartalet fått den hjelpen de trengte? Har vi som samfunn egentlig tatt et oppgjør med idelogien til terroristen? Forfatter Stian Bromark skriver med respekt og kunnskap om mennesker i krise.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 232
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

DISOBEY

A PHILOSOPHY OF RESISTANCE

Verden er gått av hengslene, så til de grader at det å vise ulydighet burde være en handling alle burde begå. I dette essayet utforsker Gros den politiske ulydigetens røtter. Sosial konformitet, økonomisk underkalstelse, respekt for autoritære, konsitusjonell konsensus. Å undersøke de forskjellige typene ulydighet gir oss verktøy til å utforske, oppfinne og innføre nye former for sivil ulydighet og lyrisk protest. Ingenting kan bli tatt for gitt, verken antatt sikkerthet, sosiale konvensjoner, økonomisk urettferdighet eller moralske overbevisninger. 

Å tenke filosofisk krever at vi aldri aksepterer sannheter og generaliteter som virker åpenbare. Det gjenoppretter følelsen av politisk ansvar. I en tid hvor eksperters avgjørelser presenteres som et resultat av kjølig statistikk og anonyme kalkuleringer, blir ulydighet en ytterst nødvendighet for menneskeheten. 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Verso
Innbundet: nei
Sidetall: 214
Språk: UK

pris: 189.00
 

 

HARD MOT DE HARDE, MYK MOT DE MYKE

NORSK KRIMINALOMSORG I ANSTALT

Hvilke fangebehandlingsprinsipper, fangesyn og menneskesyn kommer til uttrykk i norsk kriminalomsorg fra 1950-tallet og fram til i dag? Hvordan har utviklingen vært? Hvilken retning har norsk kriminalomsorg i anstalt inn i framtida? Hvilke motsetninger og meningsforskjeller uttrykkes i de forskjellige fengselsfaglige, fengselspolitiske og ideologiske diskursene?

Hammerlin presenterer og diskuterer fengselssystemets motstridende ideologiske prinsipper, kravstrukturer og virksomhetsformer fra 1950 til i dag og analyserer dets grunnbetingelse - motsetningen mellom fengselsstraffideologien og habiliterings-, rehabiliterings- og omsorgsideologien. Er motsetningsforholdet uforsonlig? Og hva med de økonomistiske, managementinspirerte og markedsideologiske prinsippene som styrer fengselsetaten? Hvilke erfaringer har kommet til uttrykk? Er det et motsetningsforhold mellom idealer og realiteter? Er det en moderne kriminalomsorg eller et moderne fengselssystem i utvikling?

Boka er basert på både praksisforskning og teoriutvikling. I tillegg til de mange intervjuer og samtaler forfatteren har hatt med fanger og betjenter og andre fengselsansatte gjennom alle disse årene, og alle studier han har foretatt i fengslene, har han hatt samtaler og diskusjoner med blant andre justisministre, ekspedisjonssjefer, statssekretærer/rådgivere, region- og fengselsdirektører og fengselsledere fra hele perioden.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 635
Språk: NO

pris: 899.00
 

 

MEDISINERING MED BISMAK

OM FORBRUKET AV MEDISINER I PSYKIATRI, ELDREOMSORG OG ADHD-BEHANDLING

I 1960-årene ble psykisk syke mennesker lobotomert. I dag består behandlingen av sterke medisiner. Dette begrunnes med en hypotese om kjemisk ubalanse i den sykes hjerne, noe som ikke er underbygget av forskning.
Eldreomsorgen sliter med for stort forbruk av medisiner. Hjemmeboende kan stå på 14-15 reseptbelagte medisiner, og i sykehjem kan beroligende piller overta for manglende ressurser og omsorg.
Vil generasjoner etter oss stille oss til ansvar for å ha dopet ned en hel generasjon med medisiner som gir bivirkninger og et redusert liv? I dag regner mange debatten om et medisinfritt tilbud som den viktigste i norsk psykiatri i etterkrigstid.
Boka gir et innblikk i de uenighetene som råder i Norge i dag om medisinering av sårbare grupper. Den bør leses av alle som jobber med omsorg i helsevesenet, av dem som forskriver medisiner, og av brukere selv.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Flux forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 120
Språk: NO

pris: 298.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.