NYHETSBREV - 2024-02-05

Nyheter fra Tronsmo! Tilbud på kalendere!

50 % avslag på kalendere og almanakker!

Tilbudet gjelder kun i butikken.

Gjelder ikke 5-årskalendere




DE DØDE KOMMER TIL BRYLLUPP

SAMISKE FORTELLINGER

For første gang er historiene til den samiske mesterfortelleren Efraim Pedersen fra Oterodden samlet i én bok. Historiene ble opprinnelig fortalt og nedskrevet på samisk mellom 1882 og 1927.

Efraim Pedersen skildrer på sitt særegne og poetiske vis mennesker og dyr med spesiell kraft, fiender som alltid er ute i ondt ærend, og forteller om de døde som fortsatt er nærværende. Synlige og usynlige vesener i naturen krever også sin plass i menneskenes liv. Drømmenes betydning er viktig, og varsler om både godt og vondt.

Historiene formidler kunnskap om en samisk virkelighetsforståelse som er ukjent for mange. De døde kommer til bryllup vil glede lesere med sine fantastiske historier og store fortellekunst.

Artist og skuespiller Emil Karlsen, Efraim Pedersens tippoldebarn, har skrevet forord til boken.
Forfatter og religionshistoriker Brita Pollan har redigert samlingen og skrevet et etterord til boken.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 263
Språk: NO

Utsolgt
 

 

Det er 1950-tallet, og reindriftsbarna Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge og Anne-Risten er syv år gamle da de blir tatt fra familiene sine og tvunget til å gå på nomadeskole. Tryggheten byttes ut med en skremmende tilværelse der samisk er forbudt, joik er syndig, og husmoren straffer dem med ris. Foreldrene tør ikke å protestere, og om de forsøker blir de uansett ikke hørt av myndighetene.
Tretti år senere har de fem reindriftsbarna valgt ulike veier for å overleve, eller i det minste prøve å fortrenge. Men så en dag er husmoren tilbake. Hun går der på gaten som om ingenting har skjedd. Og når de oppdager det, blir det tydelig at ingen av dem egentlig har glemt.
"Straff" er en fortelling basert på virkelige hendelser rundt en av den svenske statens største svik mot samene. Nomadeskolen har knust generasjoner og ført til tap av språk, skam og brutte familiebånd.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 415
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

ALT FOR FLOKKEN

EALLU MU VÁIMMUS

Ufrivillig aktivist, forbudt kjærlighet og en reinflokk i fare.

Elle på 17 år er ingen aktivist. Alt hun vil, er å ta over reinflokken til faren. Men det er andre krefter med mye penger som er ute etter beiteområdene deres. Uten dem, mister de alt. Elle kan ikke la det skje. Hun må kjempe imot, og hun kan absolutt ikke la smilet til miljøaktivist-kjæresten til venninna hennes distrahere henne for mye ...
 


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 222
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

FRA STJERNENE TIL LIVET

EN FORTELLING FRA SAMISK MYTOLOGI

Det er høst og det blåser. Bladene faller. Bjørnen vandrer dypt inn i skogen og fuglene samler seg i store flokker. Mørketida kommer. Det blir frost. Menneskene blir stille og speider opp mot stjernene. Der, i det mørke himmelrommet, er noe stort i vente: Et nytt liv skal komme til verden. Alle gode krefter hjelper til. Langs en solstråle bærer det, ned mot jorda. Og så, når vinteren slipper taket og sola kommer tilbake, er tida inne. - En fortelling fra samisk mytologi, inspirert av samiske myter og religiøse forestillinger fra 1600- og 1700-tallet. Basert på tradisjoner fra lule- og sørsamiske områder. I etterordet gir Anna Westman Kuhmunen en kort beskrivelse av dette.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Idut
Innbundet: ja
Sidetall: 30
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

Apene vil så gjerne ha mango, men det er tigre i nærheten. Kanskje de bare kan ta en titt på mangoene?

Flere titler av Haughton på norsk:

Hvor er mammen min?

Åh nei, Fido!

Shh! Vi har en plan

God natt, alle sammen!

Det går bra, lille krabbe


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Fortellerforlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 38
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

Andre bok i den kraftfulle Bomullskvartetten om arbeid, liv og lengt.

Vi er i 1950-åra. Greta har forlate mamma Hilda og bomullsfabrikken i Vasa for eit betre liv. Ho arbeider som barnejente og pleieassistent i Stockholm til draumane tar henne til London.

Ho får jobb hos den intellektuelle familien Conley, er saman med andre barnejenter frå Sveits, lærer seg engelsk og treffer Elizabeth Taylor. Bomullsfabrikken og tekstilindustrien kjennest langt unna.

Heime i Vasa er Hilda framleis ein bomullsengel i ein industri stadig meir pressa av automatisering og konkurranse frå Sverige og fjerne land. Gretas bror Jonni jobbar på Algots i Borås og forelskar seg på fagforeiningsseminar. Lite anar Greta om kva framtida vil bringe, og kva konsekvensar det kan få å forlate heimbyen sin.

Londonjenta er andre bok i den kraftfulle Bomullskvartetten om liv, arbeid og lengt for kvinnene i Finland og Sverige på 1900-talet. Dette er ei forteljing om arbeid, kjærleik og vennskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 378
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

«En måtte nok ha vært der» starter med at Tue blir kastet ut av leiligheten på Fredriksberg i København. Eierens siste ord til ham er «Du har vært en pest og en plage siden du flyttet inn. Bråk om natten. Oppskrapte gulv. Ødelagte kjøkkenhåndklær. Du spiser til og med maten min!»

Han har ikke noe sted å dra, og å reise hjem til Skive og den voldelige faren er ikke noe alternativ. I stedet pakker Tue de få sakene han kan dra rundt på og sniker seg til å sove på jobben. Om dagen selger han avisabonnementer på gata, med vekslende hell. Victoria selger også abonnementer, hun har en vellykket arkitektmor og skal snart søke på kunstskole. For å være grei tilbyr hun Tue å overnatte på sofaen et par dager. Det gjør han gjerne, og han er en gjest det ikke er så lett å bli kvitt. Han nyter møtet med et helt annet hjem enn det han er vant til.

Romanen er en rå og humoristisk skildring av å befinne seg utenfor fellesskapet og hele tiden være redd for å bli avslørt. Korsgaard skriver foruroligende og brutalt ærlig om fullstendig rotløshet, og om til slutt å finne hjem. I Danmark er Thomas Korsgaard utropt til et av landets mest oppsiktsvekkende og overbevisende litterære talenter. Da første bind i trilogien kom ut på norsk tidlig i 2023, jublet et samlet kritikerkorps, og romanen gikk rett inn på bestselgerlisten og ble liggende der i 32 sammenhengende uker.

Thomas Korsgaard (f. 1995) debuterte i 2017 med «Hvis det skulle komme et menneske», som er første bind i trilogien om Tue, en gutt som vokser opp i en sørgelig dysfunksjonell familie, men mot alle odds klarer seg bra i livet. «En dag vil vi le av det er andre bind», og med «En måtte nok ha vært der» avslutter Thomas Korsgaard trilogien. For denne boken mottok han i 2022 De gyldne laurbær, den danske bokhandlerprisen. Bøkene har solgt mer enn 320 000 eksemplarer i Danmark.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Bonnier forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 238
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

TO BE SEEN

QUEER LIVES 1900 - 1950

A volume examining queer lives caught between empowerment and stigmatization in early twentieth-century Germany.

The contributions in this volume present the story of queer lives in Germany during the first half of the twentieth century—from the first emancipation movements around the turn of the century via attempts at self-empowerment in the Weimar Republic to the destruction of queer subcultures under the National Socialist regime and the continued discrimination against LGBTIQ* persons in the postwar period. Since the late nineteenth century, increasing numbers of people have self-assuredly championed the recognition of queer lifestyles. These pioneers formed collectives, made their voices heard, and questioned dominant gender categories politically, scientifically, and artistically. Through essays, interviews, and artworks, the authors and artists illustrate this struggle for recognition which was forcefully prevented and destroyed following the seizure of power by the National Socialists and almost forgotten after 1945.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Hirmer
Innbundet: nei
Sidetall: 252
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

A compelling exploration of trans art, activism, and resistance.
 
Spanning over four centuries, this volume brings together a wide-ranging selection of artworks and artifacts that highlight the under-recognized histories of trans and gender-nonconforming communities. Through the contributions of artists, writers, poets, activists, and scholars, this title reflects on historical erasure and imagines trans futures.

An expansive array of objects chart not a patriarchal history but a gender-neutral, trans-centric hirstory. The first publication of its kind, this survey celebrates trans forebearers, highlights struggles and triumphs, and reflects on the legacies of trans creative expression. Contributions by Kate Bornstein, Ria Brodell, Vaginal Davis, Leah DeVun, Mo B. Dick, Zackary Drucker, David Getsy, Martine Gutierrez, Andrea Jenkins, Jade Guarano Kuriki-Olivo (Puppies Puppies), Thomas (T.) Jean Lax, Abram J. Lewis, Miguel A. López, Amos Mac, Cyle Metzger, Deborah A. Miranda, Morgan M Page, SA Smythe, C. Riley Snorton, Dean Spade, Sandy Stone, Jeannine Tang, Michelle Tea, McKenzie Wark, and many others probe new horizons where institutional critique and trans culture meet. This book is copublished by the Museum of Trans Hirstory & Art (MOTHA), a conceptual art project of artist Chris E. Vargas that is forever “under construction” by design to allow continual transformation.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Hirmer
Innbundet: ja
Sidetall: 288
Språk: UK

pris: 549.00
 

 

THE REBEL'S CLINIC

THE REVOLUTIONARY LIFE OF FRANTZ FANON

Som ung mann meldte Frantz Fanonn seg frivillig til å kjempe i De Gaulles hær for frigjøringen av Frankrike og studerte for å bli lege og psykiater. Hans erfaringer som svart mann under fransk kolonistyre hadde en dyp innvirkning på ham. I 1952 skrev han ”Black Skin, White Masks”, en kraftig analyse av virkningene av rasisme på den menneskelige psyke. Dette er en biografi om det korte og skremmende livet til Frantz Fanon, en mann hvis arv er nyansert, omdiskutert og kraftfull.
 


Utgivelsesår: 2024
Forlag: HEAD OF ZEUS
Innbundet: ja
Sidetall: 450
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

SEIER ELLER SVIK?

30 ÅR I KAMP FOR EN BÆREKRAFTIG VERDEN - 1993 - 2023

Bærekraft har blitt et av politikkens viktigste og mest aktuelle prosjekt. Men hva er egentlig bærekraft og hvordan kan det oppnås? Hva er Norges rolle, og hvordan kan norsk sivilsamfunn bli en enda sterkere og mer strategisk kraft for endring? For å ta de valgene som fører oss mot global rettferdighet og bærekraft i tide, er vi nødt til å tenke større og mer strategisk. Vi må lære av historien og av hverandre. Forum for utvikling og miljø (ForUM) sitt 30 års-jubileum gir oss en slik anledning. Derfor denne antologien.

Gjennom ulike bidrag kaster Seier eller svik? 30 år i kamp for en bærekraftig verden et nytt lys over bærekraftskampen og norske organisasjoners rolle i den. Tekstene står for den enkelte forfatters regning og representerer ikke nødvendigvis ForUMs synspunkter. Boka er utgitt med støtte fra Fritt Ord og Norad.

Bidragsytere:

Aili Keskitalo/Biehttár-Heaikka Elle Máreha Áili, politisk rådgiver i Amnesty International Norge

Ajay K. Jha, direktør for Centre for Community Economics (CECOEDECON)

Andrew P. Kroglund (redaktør), forfatter, sakprosakritiker og generalsekretær i Besteforeldrenes klimaaksjon

Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo

Arnfinn Nygaard, diverse stillinger i RORG-samarbeidet 1992-2021

Boris Tadiwanashe, leder for Zimbabwes nasjonale studentorganisasjon ZINASU

David R. Boyd, FNs spesialrapportør for menneskerettigheter og miljø

Dag Olav Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo

Diego Alexander Foss, politisk rådgiver i Redd Barna

Djatougbe Akouvi Aziaka, president for Welfare Togo

Elin Enge, tidl. leder for Felleskampanjen og første leder i ForUM

Espen Barth Eide, utenriksminister

Fedness Chifundo Thole, klimaaktivist

Gunhild Ørstavik, tidl. rådgiver i ForUM

Hannah Sigriddatter Ander (redaktør), kommunikasjonsrådgiver i ForUM

Henrik Syse, filosof, forfatter og forsker ved PRIO

Ida Åkerstedt, kommunikasjonsrådgiver i ForUM

Irene Elise Hamborg, grunnlegger av Meningsfull Medvirkning

Ingrid Rostad, seniorrådgiver i ForUM

Julie Rødje, daglig leder i SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk

Kathrine Sund-Henriksen, generalsekretær i ForUM

Maja Lunde, forfatter

Milla Søreide Charbaut, Miljøagent

Mitzi Jonelle Tan, klimaaktivist

Naja Amanda Lynge Møretrø, tidl. leder i Changemaker

Nikolai Hegertun, seniorrådgiver i Norad

Nina Sofie Pedersen, daglig leder i Nei til Atomvåpen

Titus Tenga, leder for internasjonale programmer i Strømmestiftelsen

Tuva Krogh Widskjold, koordinator for Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN) i Norge

Xiomara Acevedo, klima- og rettighetsaktivist, naturverner og sosial entreprenør


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Forum For Utvikling og Miljø
Innbundet: nei
Sidetall: 152
Språk: NO

pris: 200.00
 

 

AKTIVISTEN

ET ESSAY OM CHRISTIAN THOMASIUS OG HANS TID

Da Tore Renberg i 2018 begynte arbeidet med romanen Lunge.flyteprøven, ble han kjent med en ung mann fra Leipzig ved navn Christian Thomasius (1655-1728). Her fikk han møte en lettantennelig, hykleriforaktende og stridslysten karakter, forferdelig oppgitt over menneskenes mangel på fornuft og anstendighet. I 1680-årene flakset denne mannen i ansiktet på det bestående med en slik utrettelig kraft at han ble anklaget for ateisme og høyforræderi, truet med rettssak og måtte rømme hjembyen. Bruduljene nådde til slutt Danmark-Norge, hvor det ble bokbål på Kongens Torv i København.

Berømt i sin tid, både fryktet og beundret, og så lite nevnt i dag. Hvem var Christian Thomasius? Hvor kom all kraften fra? Hva og hvem skapte ham? Hvorfor slo det gnister overalt hvor Christian Thomasius sto og gikk? Hva var det som sto på spill i den lutherske ortodoksiens høyborg, Leipzig, idet 1600-tallet nærmet seg slutten? Det kaotiske 1600-tallet: tredveårskrigen, et samfunn i økonomisk krise, et blodtørstig stra-ffelovverk, et rigid standssamfunn og en tuktende kirke; fram stiger drømmen om en ny tid, fornuftig, fredsæl, opplyst. Denne boken er et resultat av seks år med studier av 1600-tallskulturen og av Christian Thomasius' turbulente tid i Leipzig

Med denne romanforfatterens årvåkenhet for det personlige i det politiske, med sin egen nysgjerrighet som peileinstrument, lærd, forblø.ffet, grundig og alltid klar for litt moro, forsøker Renberg å komme nær en fortid som for ham selv var helt ukjent da han oppdaget den flammende advokaten fra Leipzig. En fortid som i all sin fremmedhet ligner betenkelig mye på vår egen tid.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 209
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

SPILLEREN

PÅ INNSIDEN AV INVASJONEN SOM RYSTET VERDEN OG GJORDE VOLODYMYR ZELENSKYJ TIL EN LEDER

Den anerkjente journalisten Simon Shuster har fått unik tilgang til Volodymyr Zelenskyj og forteller om hans liv og om hvordan han har ledet Ukraina i krigstid. Han har vært med Zelenskyj i garderoben før komishowene hans i Ukraina til de gjørmete skyttergravene i krigen mot Russland, og han har hatt dusinvis av intervjuer med ham, hans kone, venner og fiender, samt rådgivere, ministre og militærsjefer. Spilleren forteller en nærgående og øyeåpnende historie om hvordan presidenten gikk fra å være slapstick-skuespiller til et symbol på motstandskraft, og boken avslører hvordan han klarte å samle verdens demokratier bak saken sin.

Bokens tidlige kapitler gir den første detaljerte beretningen om Zelenskyjs liv i en atombunker i de første ukene av invasjonen og omstendighetene rundt hans kones flukt i sikkerhet med barna deres. Senere, mens russerne trekker seg tilbake fra Kyiv, ser vi Zelenskyj og teamet hans komme ut av bunkeren og lede Ukraina i en serie med avgjørende seire. Resultatet er et medrivende, nærgående bilde av invasjonen slik den oppleves av nasjonens leder og usannsynlige helt.

Med et åpent blikk på presidentens tidlige fiaskoer som fredsstifter og hans vilje til å legge lokk på politisk dissens, gir boken et komplekst bilde av en mann som kjemper for å bryte det han ser på som en historisk syklus av undertrykkelse som startet generasjoner før han ble født. Selv mens krigen pågår, legger Zelenskyj ut om sin visjon for landets fremtidige kurs og demonstrerer gjennom handlinger sin strategi for å motarbeide russerne og holde Vesten på sin side.

Øyenvitneskildringen Spilleren gir et viktig perspektiv på krigen som definerer vår tid. Som en studie i lederskap og et menneskes besluttsomhet, er den tidløs og universell.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 397
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

ARMBRYTNING MED ONDSKAN

STAFFAN DE MISTURA - ETT LIV MED KRIG OCH KONFLIKTLÖSNING

Staffan de Mistura är mannen som haft några av världens svå­raste medlaruppdrag. Han har en brokig bakgrund med både svenska och italienska rötter - och han återkommer ofta till vad denna bakgrund har betytt för honom och för hans möjlighet att förstå världens ledare. 

I den här boken skildrar han sitt liv som internationell med­lare och krishanterare. En merit­lista som omfattar över 50 år och som spänner från konflikten på Cypern i 1960­-talets början, över Vietnamkriget och konvulsio­nerna i Afghanistan, fram till det blodiga inbördeskriget i Syrien. 

Följ med bakom kulisserna hos några av det senaste halvse­klets mest omtalade ledare och personligheter, däribland mo­der Teresa, Rysslands president Vladimir Putin, Syriens presi­dent Bashar al­-Assad och den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdogan. 

I Armbrytning med ondskan möter vi en värld av tuffa beslut, retoriska piskor, och strategiska silkesvantar. Men vi får också bevittna mänskliga möten med potential att förändra världen till det bättre. 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Ordfront förlag
Innbundet: ja
Sidetall: 359
Språk: SE

pris: 349.00
 

 

DEN STORA KREDITFESTEN

HISTORIEN OM KLARNA

Det svenska fintechbolaget Klarnas resa från startup till internationell betalningsjätte är en modern framgångssaga som bidragit till att etablera Sverige som ett digitalt föregångsland. Men bakom succérubrikerna tornar orosmoln upp sig. Hur hållbart och banbrytande är egentligen Klarnas ”köp nu, betala senare”-erbjudande? Allt fler pekar på att affärsmodellen bygger på optimistiska kalkyler i en tid då vi lånat mer och mer pengar till konsumtion. Företaget lider enorma kreditförluster och blöder pengar. Jonas Malmborg har granskat Klarna i grunden, och tecknar en historia om revansch, medgång och rikedom kantad av konflikter, skandaler och brusten vänskap.


Utgivelsesår: 2024
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: ja
Sidetall: 318
Språk: SE

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.