NYHETSBREV - 2022-03-19

UKRAINA (PB)

LANDET PÅ GRENSEN

Hva foregår egentlig i Ukraina? Hvorfor er Ukraina så viktig i Vladimir Putins eurasiske prosjekt? Høsten 2013 startet en revolusjon i Ukraina. En samarbeidsavtale med EU ble vraket til fordel for en tilsvarende avtale med Russland. Ukrainere som hadde håpet avtalen kunne gi dem en bedre fremtid i Europa, tok til gatene i protest. Et halvt år senere hadde Russland annektert Krim i strid med all internasjonal lov, lenger øst var ukrainske regjerings-styrker i kamp med russiskkontrollerte opprørere. Siden da har Ukraina vært i krig i åtte år. John Færseth har tilbragt mye tid i Ukraina, og hans reportasje fra 2014 viser et land som på den tiden var delt og utsatt for massiv undergraving utenfra. "Ukraina. Landet på grensen" gir den historiske bakgrunnen for den ukrainske revolusjonen og et unikt innblikk i det som har ledet opp til dagens konflikt.

Nytt forord fra 2022.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Humanist
Innbundet: nei
Sidetall: 20
Språk: NO

pris: 179.00
 

 

INDIA

PÅ VEI MOT HINDUNASJONALISME

India har lenge blitt omtalt som verdens mest folkerike demokrati, men landet utvikler seg nå i en stadig mer autoritær retning. Siden 2014 har det høyrenasjonalistiske partiet BJP og statsminister Narendra Modi sittet ved makten. Med omfattende kunnskap om indisk historie, samfunnsliv og politikk skriver Elisabeth Eide og Terje Skaufjord om bakgrunnen for konfliktene og konsekvensene for folk og land. Den nasjonalistiske hindutva-ideologien, som kombinerer autoritær patriotisme med hard økonomisk liberalisering, vil ha avgjørende betydning for den sekulære statens skjebne. Med utgangspunkt i egne reiser, møter med et mangfold av mennesker og grundig research, fordyper forfatterne seg i det komplekse India, der mangfoldet er truet av hindutva-aktivister med støtte helt opp til regjeringsnivå. Landet har enorme sosiale forskjeller og hatet mot muslimer og kristne øker. Her er militante ku-aktivister og kamp mot såkalt love-jihad, og lavkaster og urfolk som kjemper for anerkjennelse. India - på vei mot hindunasjonalisme skildrer den dramatiske utviklingen i et av verdens viktigste land


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 430
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Fra forfatteren av Vernon Subutex-bøkene kommer en forrykende tekst om feminisme, sex, makt og kjønn.

King Kong-teori er en kraftfull, provoserende og personlig beretning som springer ut fra Despentes' egne erfaringer med prostitusjon, voldtekt og simpelthen det å være kvinne. Her knuser hun vante oppfatninger og tvinger oss til å se på våre egne tilstivnede holdninger - også de feministiske.

King Kong-teori er en selvbiografi og et manifest som maner til opprør - dette er Despentes' mest elskede og utskjelte verk.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 160
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Det finns böcker som är så starka att man inte kan värja sig. ”I dina händer” av Malin Persson Giolito är en sådan bok.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet.

Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Wahlström & Widstrand
Innbundet: ja
Sidetall: 350
Språk: SE

pris: 349.00
 

 

”Den orfiska förklaringen av Jorden”, skrev Stéphane Mallarmé, ”är poetens enda uppgift och det högsta litterära spelet”. Det Stora Verk som han arbetade på under större delen av sitt liv lyckades han aldrig färdigställa, men vid sidan om detta skrev han dikter som revolutionerade den moderna litteraturen. Mallarmés poesi är kompromisslös i sin komplexitet, full av svävande symboler och mångtydig syntax som ställer höga krav på sin läsare. Men genom dunklet skimrar också en glasklar sinnlighet, där ordens klangfärger och betydelser speglar varandra i ett ständigt undanglidande spel.Denna tvåspråkiga utgåva innehåller för första gången på svenska Mallarmés enda diktsamling Poésies (Dikter) i sin helhet, följt av den brett upplagda, grafiskt komponerade dikten Un coup de Dés jamais n’abolira le Hasard (Ett tärningskast kan aldrig upphäva slumpen). Här finns också utförliga kommentarer som erbjuder svenska läsare en ingång till de svårtillgängliga dikterna, samt ett efterord som presenterar Mallarmés liv och verk, liksom de särskilda utmaningar hans poesi ställer sin översättare inför.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Ellerströms
Innbundet: ja
Sidetall: 238
Språk: SE

pris: 329.00
 

 

I seksten lange samtaler med Alternative Radios David Barsamian, forklarer Noam Chomsky hvorfor ’krigen mot narkotika’ egentlig er en krig mot fattige mennesker; hvordan angrep på politisk korrekthet er angrep på uavhengig tanke; hvordan historisk revisjonisme har omformet USA som offer i Vietnamkrigen. Godt anerkjent som en av de mest originale og viktige tenkerne i vår tid, er Chomskys skarpe analyse av aktuelle hendelser et friskt pust i en verden som blir mer og mer forurenset av mainstream media.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Penguin
Innbundet: nei
Sidetall: 688
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

THE INVENTION OF THE WHITE RACE

THE ORIGIN OF RACIAL OPPRESSION

I dette banebrytende tobindsverket, The Invention of the White Race, forteller Theodore W. Allen historien om hvordan USAs herskende klasser skapte kategorien «den hvite rasen» som et middel for sosial kontroll. Hvite privilegier har håndhevet myten om rasemessig overlegenhet, og dette faktum har vært sentralt for å opprettholde herskerklassens dominans over vanlige arbeidere i alle farger gjennom amerikansk historie. Siden publisering på midten av nittitallet har The Invention of the White Race blitt uunnværlig i debatter om opprinnelsen til raseundertrykkelse i USA. Endelig har Verso samlet begge bindene i én banebrytende tekst.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Verso
Innbundet: nei
Sidetall: 410
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

NO ONE ROUND HERE READS TOLSTOY

MEMOIRS OF A WORKING-CLASS READER

Mark Hodkinson vokste opp blant terrassehusene i Rochdale i et hus med bare én bok. I dag er Mark forfatter, journalist og forlegger. Han bor fortsatt i Rochdale, men er nå tett bosatt i en ’bokhule’ omgitt av 3500 titler. Dette er hans historie om å vokse opp som en arbeiderklassegutt på 1970- og 1980-tallet. Det handler om skoler (dårlig), musikk (bra) og menneskene (noen gale, noen få tilregnelige), og fremtredende og dyptgående bøkene og forfatterne (noen dårlige, for det meste gode) som ledet veien, og formet livet hans.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Canongate
Innbundet: ja
Sidetall: 368
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Britene er ute av EU, ferdig med pandemien og klare til livet etterpå. Men hvordan gikk det med London? Hovedstaden står midt i en pågående verdikamp om hva Storbritannia skal være, i sitt eget bilde og ute i verden. Byen er politisk rød og åpen mot Europa i et England der vindene trekker i motsatt lei. Samtidig er den sete for de stolteste tradisjonene og institusjonene som det nye Storbritannia skal støtte seg på. Øivind Bratberg tar for seg salongsosialisme og kulturkrig, livet med pandemien og striden om monarkiet og BBC i denne sakprosaboken om London.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 189
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

LYSLANDET

DIKT I UTVAL 1970-2000

Åse-Marie Nesse var ein av våre mest folkekjære diktarar. Ho henta inspirasjon frå alt frå religiøse tekstar, mytologi og klassisk europeisk litteratur til reiser i verda og verdslitteraturen - og sjølve livet. I mange av dikta byr ho på ein humoristisk leik med ord og vendingar.

Gjennom dikta sine formidla ho det menneskelege og det tidlause, og trua på menneske og det gode i menneske går som ein raud tråd gjennom diktinga hennar. Sjølv i dikta om sjukdom, tap, sorg og sakn glimtar det av optimisme og livsglede.

H.M. Kong Harald begynte nyttårstalen sin i 2017 slik: «'Det går ein stor vilje gjennom verden', skriver Åse-Marie Nesse i et av sine dikt. Denne viljen får alt levende til å strekke seg mot lyset. Den gjør at vi helst vil hjelpe når vi ser at noen trenger det. Den gjør at de aller fleste av oss står opp til en ny dag uansett hva som vil møte oss». I «Lyslandet. Dikt i utval» finn du dei kjende dikta «Legg ikkje ditt liv i mi hand», «Viljen» og mange andre dikt til trøyst, oppmuntring, glede og ettertanke.

Utval og føreord ved Karen Selma Mariendal.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 224
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Denne beskjedne romanen på drøyt hundre sider åpner med en skildring fra sommeren 1949. Scenen er den ugjestmilde Negev-ørkenen i det sørlige Israel, ett år etter Nakba, den «palestinske katastrofen» da anslagsvis 700 000 palestinske arabere ble fordrevet av den unge israelske staten. Under ledelse av en halvgal offiser tar israelske sikkerhetsstyrker livet av en bosetning med beduiner. Blant ofrene er en tenåringsjente som blir voldtatt og drept og begravet i sanden. Shibli skildrer disse voldshandlingene med en språklig sparsommelighet og nøkternhet som gjør dem desto mer uhyggelige og fantasieggende. Mange år senere blir en ung kvinne i Ramallah besatt av denne «lille detaljen» i historien da hun oppdager en notis om den i avisen. Hun gripes ikke bare av selve den grufulle forbrytelsen, men også av det faktum at den fant sted på dagen 25 år etter at hun selv ble født. Kvinnen legger ut på en risikabel road trip sørover mot Negev, langt bortenfor områdene som ID-kortet gir henne adgang til, og innleder sin egen etterforskning for å oppklare hva som skjedde den gangen i ørkenen. Det skal få katastrofale følger. Med sin knappe og treffsikre prosa går Adania Shibli til kjernen av den palestinske opplevelsen av tap og berøvelse, av et liv under okkupasjon, men uten å være politisk agiterende. På elegant og sømløst vis lar forfatteren de to delene av romanen overlappe hverandre og sammen kaste lys over en nåtid som aldri slutter å hjemsøkes av fortiden.
 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

DET SOM GÅR TAPT

NATUREN SOM FORSVINNER OG LITTERATUREN SOM FORTELLER OM DEN

Det som går tapt byr på kloke og eggende tekster som vekker engasjement for både naturen og litteraturen - og for hva de to sier om hverandre.
Bakteppet for kritiker Bernhard Ellefsens bok er klima- og naturkrisen, men forfatteren er vel så opptatt av det vi står i fare for å overse i vår egen natur. Han skriver både om reiselitteratur og om litteratur som forholder seg til naturen. Tilnærmingen er åpen og nysgjerrig, med hovedfokus på nordiske forfattere. Ellefsen gir oss friske blikk på både Fridtjof Nansen og Mikkjel Fønhus. Og han er dessuten innom samtidslitteraturens forhold til naturen, slik den viser seg hos forfattere som Kerstin Ekman, Casper André Lugg og Lars Monsen.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 263
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

BURNING QUESTIONS

ESSAYS AND OCCATIONAL PIECES 2004-21

Why do people everywhere, in all cultures, tell stories? How much of yourself can you give away without evaporating? How can we live on our planet? Is it true? And is it fair? What do zombies have to do with authoritarianism?

In over fifty pieces Atwood aims her prodigious intellect and impish humour at our world, and reports back to us on what she finds. The roller-coaster period covered in the collection brought an end to the end of history, a financial crash, the rise of Trump and a pandemic. From debt to tech, the climate crisis to freedom; from when to dispense advice to the young (answer: only when asked) to how to define granola, we have no better questioner of the many and varied mysteries of our human universe.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Chatto & Windus
Innbundet: ja
Sidetall: 475
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

Through ten unique cities, from the founding of ancient capitals to buzzing modern megacities, Paul Strathern explores how urban centres lead civilisation forward, enjoying a moment of glory before passing on the baton.

We journey back to discover Babylonian mathematics, Athenian theatre and intellectual debate, and Roman construction that has lasted millennia. We see Constantinople evolve into Istanbul, revolutionary sparks fly in Enlightenment Paris, and the railways, canals and ships that built Imperial London. In Moscow men build spaceships while other men starve, New York's skyscrapers rise up to a soundtrack of jazz, Mumbai becomes home to immense wealth and poverty, and Beijing's economic transformation leads the way.

Each city has its own distinct personality, and Ten Cities that Led the World brings their rich and diverse histories to life, reminding us of the foundations we have built on and how our futures will be shaped.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Hodder & Stoughton
Innbundet: ja
Sidetall: 260
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

THE LAST EMPEROR OF MEXICO

A DISASTER IN THE NEW WORLD

This is history's judgement on the events surrounding the ill-fated reign of Maximilian of Mexico, the young Austrian archduke who in 1864 crossed the Atlantic to assume a faraway throne.

He had been convinced to do so by a duplicitous Napoleon III. Keen to spread his own interests abroad, the French emperor promised Maximilian a hero's welcome, which he would ensure with his own mighty military support. Instead, Maximilian walked into a bloody guerrilla war - and with a headful of impractical ideals and a penchant for pomp and butterflies, the so-called new emperor was singularly unequipped for the task.

The ensuing saga would feature the great world leaders of the day, popes, bandits and queens; intrigue, conspiracy and cut-throat statecraft, as Mexico became the pivotal battleground in the global balance of power, between Old Europe and the burgeoning force of the New World: American imperialism.

The Last Emperor of Mexico is the vivid history of this barely known, barely believable episode - a bloody tragedy of operatic proportions, and a vital debacle, the effects of which would be felt into the twentieth century and beyond.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: faber and faber
Innbundet: ja
Sidetall: 324
Språk: UK

pris: 299.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.