NYHETSBREV - 2020-05-11

Nyheter fra Tronsmo!

Vi holder åpent som normalt, og husk at du også kan bestille bøker fra nyhetsbrevene og nettsiden!
Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen - hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da? Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt - hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt? Parallelt med fortellingen om Vilde som vil leve, fins alle historiene om henne som barn, da hun vokste opp innunder de sagnomsuste Dovrefjellene og da hun stjal en gullpenn fra farfar. Ut av gullpennen sprang fortellingene om den lengselsfulle og lekne rotta som håper å bli sett og elsket av reven med den vakre halen.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 536
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Annie Ernaux regnes som en av Frankrikes aller største forfattere – prisbelønt, bredt lest og høyt verdsatt. I Årene forteller hun om en kvinnes liv og om Frankrike i perioden 1941 til 2006. Hun reflekterer over kvinnens erfaringer som mor, datter, hustru og ikke minst som skrivende. Samtidig tar hun oss med på innsiden av de store samfunnsendringene, fra klassekamp og kjønnskamp til studentopprør og forbrukskultur.

Fotografier og minner danner utgangspunkt for teksten, der forfatterens egen stemme nærmest slynger seg inn og ut av leserens bevissthet. Men teksten fortelles fra et kollektivt ståsted, fra et «vi» som inkluderer leseren. Slik blir selve tiden en fortellerstemme i boka. Med Årene skaper Ernaux en helt ny form for selvbiografisk tekst, en «kollektiv selvbiografi», som er både subjektiv og upersonlig, privat og felles.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 249
Språk: NO

pris: 199.00 379.00
 

 

DEN VILLE HAGEN

KUNSTEN Å REDDE VERDEN I EGEN HAGE

Maur og meitemark, møll og marihøner - i selv en bitte liten hage kan vi finne hundrevis av insekter, småkryp og små pattedyr som alle spiller en viktigere rolle i det store samspillet enn man kanskje skulle tro. Insektsforsker Dave Goulson gir oss i Den ville hagen de mest fascinerende historiene fra det myldrende livet som finnes rett utenfor vår egen utgangsdør. Det er i dag en dramatisk nedgang i bestanden av insekter og store tap i verdens artsmangfold, følgene blir dramtiske hvis utviklingen ikke snur! Goulson hjelper oss konstruktivt med å ta tak i maktesløsheten og handlingslammelsen som så lett kan ramme oss og gir oss helt enkle grep for hvordan vi kan skape små oaser for småkryp og insekter i vår egen hage.

.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 308
Språk: NO

pris: 199.00 399.00
 

 

Fra bokomslaget: Året er 2016, og det skal bli eit år som endrar alt. I februar byrjar ifølgje kinesisk astrologi apens år. Ein gåtefull syklus som ber med seg brå og overrakande hendingar, uro og ugagn. Patti Smith opplever ein djup sorg ho ikkje kan flykte frå. Ved å skrive seg gjennom dette året får ho dyrebar innsikt i tap, alderdom og eit dramatisk skifte i det politiske landskapet i USA. Fakta og fiksjon smeltar elegant saman. Trass i sorg og håpløyse byr Patti Smith på visdom, humor og ei urokkeleg tru på ein betre verd.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 162
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Gjennom hele historien har infeksjonssykdommer vært en trussel mot menneskeheten. Store epidemier har ført til enorme lidelser - og til massedød. De har også dyptgripende politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle følger. Denne boken gir en bred og medisinsk oppdatert fremstilling av infeksjonssykdommenes betydning for menneskenes utvikling. Vi ser hvordan epidemier som Svartedauen, kopper, kolera og sy.lis, samt de store in.uensapandemienes utbrudd på 1900-tallet har bidratt til imperiers fall og endret historiens gang. Boken peker på viktige økologiske og miljørelaterte faktorer i den nådeløse kampen mellom mennesket og mikrobene. Våre inngrep i naturen gjennom avskoging og klimaendringer, migrasjon og kriger endrer balansen mellom menneskene og de truende mikroorganismene, og frembringer alvorlig sykdom.

I de siste tiårene har menneskets påvirkning av naturen drevet frem en rekke nye mikrober og infeksjonssykdommer. Boken omtaler de viktigste, som HIV/AIDS-pandemien og problemene med Ebola-, SARS- og Zika-virus. Også den nyoppståtte pandemien med koronaviruset SARS-CoV-2 som har brutt ut mens boken var under avslutning, omtales. Mennesket har slått effektivt tilbake mot mikrobene. Den bakteriologiske revolusjonen på slutten av 1800-tallet, oppdagelsen av antibiotika og av et økende antall vaksiner har reddet millioner av liv.

Men kampen mot mikrobene er på ingen måte vunnet. Vi må takle nye, uunngåelige pandemier med kjente og ukjente mikrober, antibiotika-resistens, klimaendringenes virkninger og mikrobetruslene ved romfart. Selv naturvitenskapelig frontlinjeforskning kan utløse nye mikrobetrusler. Frøland tar oss med på en fascinerende reise gjennom hundre tusener av år, fra menneskehetens opprinnelse til utforskningen av verdensrommet.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Dreyer
Innbundet: ja
Sidetall: 555
Språk: NO

Utsolgt
 

 

FNs sikkerhetsråd er verdens mektigste møteplass. Det har makt til å starte kriger og kan gripe inn i staters indre liv. Rådet er et barometer for det internasjonale samarbeidsklimaet, som er temmelig dårlig idet FN runder 75 år. Norge har vært medlem fire ganger og forbereder seg nå til en femte toårsperiode fra januar 2021. Men polariseringen mellom vetomaktene i rådet gjør at det blir krevende å være ett av de ti valgte medlemslandene. Hva kan Norge lære av tidligere perioder i rådet? Hva blir de største utfordringene i 2021-22? Journalist Tove Gravdal svarer på slike spørsmål i Til bords med de mektige. Boken er også en innføring i Sikkerhetsrådets historie og funksjon, og er et nyttig redskap for alle som vil vite mer om en av verdens mest fascinerende institusjoner.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Spartacus
Innbundet: nei
Sidetall: 282
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

KRIGEN MOT BAKTERIENE

HELSEKRISEN SOM TRUER OSS OG HVORDAN VI KAN LØSE DEN

Antibiotikaresistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra. Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige - ja selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier. Likevel snakker vi nesten aldri om trusselen som omgir oss - og det globale overforbruket av antibiotika fortsetter, både i medisinen og i jordbruket.
I boka kartlegger Erik Martiniussen en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag. Men Krigen mot bakteriene er også en fascinerende utforskning av mulighetene vi har for å løse krisen. Erik Martiniussen snakker med helsearbeidere i Tromsø, Georgia, Polen og USA om hvordan antibiotikabruk kan reduseres drastisk. Han besøker bønder og jordbrukseksperter i Storbritannia, Belgia og Vestfold for å lære mer om dyrehold uten antibiotika.
Han jakter etter nye bakteriedrepere på tubestasjoner i London eller i elvemudderet langs Themsen. Og han utforsker de glemte kurene - og den nye kunnskapen om bakterienes vesen - som gjør det mulig å se for seg et helsevesen langt mindre avhengig av antibiotika. Kanskje kan krigen mot bakteriene først vinnes hvis vi slutter å se på dette som en krig? Krigen mot bakteriene er populærvitenskapelig formidling på høyt internasjonalt nivå - og en bok som vil hjelpe oss å se løsninger på krisen vi står oppe i. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Ny, fengslende roman av den kritikerroste og prisbelønte britiske forfatteren Deborah Levy!

Levy er mange ganger Man Booker-nominert, og Mannen som så alt ble langlistet allerede før utgivelsen. Romanen kom ut i England i 2019, til fantastisk gode kritikker fra britisk presse. Daily Telegraph skrev blant annet at romanen var «En fullstendig forførende feberdrøm av en roman... Bare det rent tekniske nivået plasserer den høyt over omtrent alt annet på langlisten[Man Booker]».

I romanen møter vi historikeren Saul Adler, som blir offer for en påkjørsel i det han skal krysse Abbey Road i London september 1988. Heldigvis for ham, får han kun overfladiske skader, og kan reise seg og gå videre. Ikke lenge etter reiser Saul til Øst-Berlin for å gjøre forskning. Dette er to måneder før murens fall. Mystisk nok vet Saul allerede at muren kommer til å falle. Det er kontinuerlig noe som lurer under overflaten i fortellingen, og etter hvert begynner man å ane at historien har flere lag enn først antatt. Andre halvdel av boken er satt til 2016, hvor Saul også blir påkjørt, på samme sted, men med et mye mer dramatisk utfall.
 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 250
Språk: NO

pris: 199.00 349.00
 

 

"Blant de største merkverdighetene som finnen fikk se ved ankomsten til Ruija, var Ishavet, den uendelig store, åpne vidda av vann der skogens sønn måtte begynne å søke sitt levebrød. En hadde riktignok alt hørt om det alltid isfrie storhavet, men ikke virkelig trodd på at det aldri ble islagt, selv når det var som kaldest og strendene lå dekket av is og snø. Mustos-Tuomas fra Oulu hadde selv vokst opp ved så mye vann at det ble kalt for hav, men først her åpnet seg det virkelige havenes hav, som til tider kom veltende med dunder og brak, til tider glitret og skinte så klart og vidstrakt som selve himmelrommet, og innimellom igjen lå dekket av en grå, kald, ugjennomsiktig tåke, som en myr hvor døden hersket."

Slik beskriver Samuli Paulaharju møtet med havet i Kvenene - et folk ved Ishavet (Ruijan suomalaisia), et verk som er blitt kalt «kvenfolkets bibel», og som nå foreligger på norsk for første gang. Boka er resultatet av den finske folkelivsforskerens reiser i 1920-tallets Finnmark, hvor han og hans kone Jenny Paulaharju intervjuet hundrevis av finskættede om deres og forfedrenes liv. Paulaharju var i tillegg en ivrig fotograf og tegner, og hans visuelle dokumentasjon av livet ved Ishavskysten er unik i sitt slag. Samuli Paulaharju levendegjør historien til kvenene, og beskriver den ville naturen så vel som livet i bygder og fiskevær med lyrisk inderlighet og ramsalt humor.

Opprinnelig utgitt på finsk i 1928.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Orkana
Innbundet: ja
Sidetall: 525
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

DEN KORTESTE HISTORIEN OM RUSSLAND

FRA VIKINGENE TIL VÅRE DAGER

Forlaget omtale:

Det går knapt en dag uten at Russland er en del av nyhetsbildet. Enten som en angivelig trussel mot Norge eller NATO, eller med de siste oppdateringene om protester mot Putin innad i landet. Eksperter og politikere tegner et forvirrende bilde av Russland. Hva er det med dette landet?

Denne boken er et forsøk på å formidle Russlands rike politiske og kulturelle historie, fra vikingene til i dag.

Hvordan kan det ha seg at et land med en så autoritær historie har fostret noen av verdens største kunstnere? Kan Russland bli demokratisk?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Innbundet: ja
Sidetall: 244
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje - og hun var gravid. Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere. Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten. Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 308
Språk: NO

pris: 149.00 379.00
 

 

Hvorfor har Norge tilsynelatende havnet på Kremls dagsorden?

De siste årene har det vært en rekke russiske akjsoner rettet mot Norge og norske interesser: Spiondommen mot Frode Berg, razzia av Det norske universitetssenteret i St. Peterssburg, hyppige tokt mot jager- og bombefly langs Norskekysten og omfattende militærøvelser tett på grensen. Hva er det Norge gjør, som tirrer den russiske bjørnen? Hvilket forhold ønsker Russlands politiske ledere til Norge? Hva tenker den vanlige russer om Norge, det eneste nabolandet Russland aldri har vært i væpnet konflikt med?

Denne boka gir svar på disse spørsmålene. Samtidig tar den temperaturen på Russland anno 2020 - et land der avstanden ser ut til å øke både mellom lederne og folket og mellom generasjonene.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 238
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Yahya Hassan 2 er en ny og sterkt personlig diktsamling fra Yahya Hassan. Gjennom 59 dikt forteller han sin historie, fra han var 18 år og debuterende forfattersensasjon med politibeskyttelse, til å bli en jaget voldsmann, fengslet, innlagt, og uten tilhørighet. Det er dikt om tvil, sammenbrudd, sinne og ensomhet, om volden og vanviddet i verden og i en selv, og om å ønske kjærlighet og nærhet, men ikke klare å holde fast på den.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Gyldendal (Dansk)
Innbundet: nei
Sidetall: 112
Språk: DK

pris: 299.00
 

 

EN JAPANSK VÅR

PÅ REISE GJENNOM ET EVIG FORBLØFFENDE LAND

En japansk vår tar oss med gjennom et land som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det. Bli med på en helt spesiell reise som starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord. Journalist og forfatter Ina Strøm skriver nært, engasjerende og befriende ærlig om sine forsøk på å forstå japanerne og å passe inn i et land som på så mange måter er fjernt fra Norge. Japans fengslende historie flettes elegant inn teksten, og handlingen forflytter seg parallelt fra sør til nord og fra urtid til samtid.

Det de fleste sier etter de kommer hjem fra sin første reise til Japan, er at det er som å lande på en annen planet. For Ina er dette ikke lenger tilfelle. I 12 år har hun reist jevnlig til det eventyrlige øyriket, og latt den japanske kulturen dytte og kna henne til, endre henne på både åpenbare og mer umerkelige måter. Parallelt med at kunnskapen hennes har økt, har spørsmålene blitt flere. Med dette utgangspunktet har hun skrevet en glitrende, morsom og unik beretning fra et land som er i ferd med å seile opp som nordmenns store drømmedestinasjon


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 252
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

IKKE AKKURAT FERIE!

FERIECUPEN I OSLO 1923 - 1940

Det er april. Byens beste fotballag samles til dyst - det er tid for Feriecupen!

I løpet av ei helg kåres vinneren - Lyn, VIF, Frigg eller Skeid? Eller kanskje Strong, Trygg, B.14 eller Gjøa? Lagene i Oslo var jevngode ...
Kampene varte i 2x15 minutter, uten ett sekunds tillegg!
Men man måtte passe på å sikre seg points, hvert skudd kunne telle …

Fra 1927 samlet også byens beste arbeiderlag seg på Dælenengen for å gjøre akkurat det samme. Var det Sagene, Jordal, Spartacus eller Sterling som tok pokalen? Eller hva med Reidulf, Odd eller Steady?...

Dette er den glemte historien om denne lille rare cupen med de spesielle reglene og med det misvisende navnet. Den var nemlig ikke arrangert i ferien. Den ble gjennomført som sesongens generalprøve til inntekt for unge gutter og jenters etterlengtede sommeropphold i feriekoloniene.

Boken inneholder flerfoldige historier om byens glemte lag, glemte spillere, mange glemte resultater, glemte fakta om byens fotballbaner, et splittet Norge ... og ikke minst om barna som desperat ville slippe ut av Oslo når sommeren kom ...


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Tumblewine Films
Innbundet: nei
Sidetall: 272
Språk: NO

pris: 299.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.