NYHETSBREV - 2023-11-23

Arrangement denne uka på Tronsmo!

Torsdag 23. november kl. 16.30

Samtale om Den kapitalistiske realismen av Mark Fisher

Torsdag 23.11. klokka 16.30 åpnes det for samtale om Mark Fishers viktige kultbok, Den kapitalistiske realismen, først utgitt i 2009. Bokas oversettere til norsk, Alf Jørgen Schnell og Daniel Vernegg, kommer sammen med politisk rådgiver, aktivist og spaltist Hege Skarrud. Med utgangspunkt i Jamesons tese om at det er lettere å forestille seg verdens undergang enn kapitalismens undergang bygde Fisher en samtidsteori der den kapitalistiske realismen dominerer den kulturelle tilstanden. Fisher undersøker så vel de menneskelige som de samfunnsmessige virkningene av å leve under den nyliberale kapitalismen, som det synes vanskelig å finne et reelt politisk alternativ til. Det blir enkel servering! Hjertelig velkommen!

Lørdag 25. november kl. 14.00

Barneboklansering med Endre Enghaug

Lørdag 25. 11. klokka 14.00 blir det fest for store og små. Endre Enghaug, barnebokforfatter, visepønker og fredelig anarkist, lanserer sin siste barnebok Super-Steins museumstivoli. Boka passer aller best for barn mellom 6 og 10 år og er full av kreativitet og manglende impulskontroll. Mannen bak tegneserien Storefri, Marius Henriksen, står for illustrasjonene. Det blir lysbilder, lesning og musikk. Hjertelig velkommen!

Torsdag 30. november kl. 17.00

Foredrag og lysbilder med Jonas Bals om fascisme og rasisme i Norge

Torsdag 30. november klokka 17.00 kommer Jonas Bals på gjenvisitt for å holde foredrag med utgangspunkt i storverket Våre kamper - mot rasisme og fascisme 1865-1940. Bals viser også bilder. Hjertelig velkommen til en kveld i opplysningens - og humanismens ånd. Lett servering, som alltid.




Daniel Vernegg
Med fler...

Med utgangspunkt i Fredric Jamesons påstand om at «det er blitt enklere å forestille seg verdens undergang enn kapitalismens undergang», bygger den britiske kulturkritikeren Mark Fisher en teori om at vår samtid domineres av en kulturell tilstand han kaller kapitalistisk realisme. Selv om de fleste vet at kapitalismen er mangelfull og problematisk, anses den likevel som uten realistiske alternativer. Margaret Thatchers mantra «there is no alternative» har med det kommet til å bli oppfattet som noe av en naturlov, selv blant folk på den politiske venstresiden.

Gjennom analyser av sci-fi-filmer, TV-serier og musikk viser Fisher hvordan denne tilstanden kommer til uttrykk. Ved å mobilisere ideer fra kritiske teoretikere som Slavoj .izek, Wendy Brown og Gilles Deleuze setter boken søkelyset på virkningene det å leve under den nyliberale kapitalismen har på enkeltindivider så vel som på samfunnet som helhet. I en kultur som har gitt opp muligheten for at fremtiden kan styres etter en annen kurs enn nåtidens, tvinges vi alle inn i konkurranse med oss selv og andre.

Noe av det mest originale ved boka ligger i Fishers vektlegging av hvordan det psykologiske er politisk. Dette kommer særlig frem i analysen av den kapitalistiske realismens reproduksjon, hvor et fenomen som Fisher kaller refleksiv impotens står sentralt: Mange vet at kapitalismen er problematisk, men de vet samtidig at det ikke finnes noe de kan gjøre for å forandre systemet. Dette blir en selvoppfyllende profeti som produserer en utbredt følelse av maktesløshet, noe Fisher setter i sammenheng med utbredelsen av depresjon.

Siden den først utkom i 2009, har boka blitt noe av et manifest for venstresiden - ikke bare i Storbritannia, men også internasjonalt.

Med etterord av Alf Jørgen Schnell.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: H//O//F
Innbundet: nei
Sidetall: 175
Språk: NO

pris: 240.00
 

 

I dag skal det skje noe nytt og spennende! Høyt oppe i et skap finner Stein et magisk lappeteppe som gir ham superfantasikrefter. Super-Stein lager et eventyrlig museum av alle de dyre møblene i huset sitt, og en tube superlim. Så våkner Mamma og Pappa...

Super-Steins museumstivoli er en sprudlende barnebok om kreativitet, gjenbruk og manglende impulskontroll.

Marius Henriksen er profesjonell tegneserieskaper, mest kjent for tegneserien Storefri som går fast i Aftenposten, VG og en rekke norske lokalaviser. Serien har også eget blad og Storefri-boka Læreplan B klatret høyt opp på bestselgerlistene da den kom i august 2023. Endre Enghaug er barnebokforfatter, visepønker og anarkist.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Fantasi & fanteri
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

VÅRE KAMPER

MOT RASISME OG FASCISME 1865-1940

Fascismen er tilbake som en politisk kraft, men det er også antifascismen. Hva var og hva er fascisme? Og hvordan kan den best bekjempes?

Forfatter Jonas Bals skriver om fascismens og rasismens røtter. Han skildrer kolonialismen, den amerikanske borgerkrigen og Ku Klux Klan, før han retter blikket mot Italia, Russland, Tyskland, Spania og Norge. Vi møter de unge arbeiderne som organiserte motstanden og som jagde fascistene vekk fra norske bygater, ledet av blant andre Einar Gerhardsen. Arbeiderbevegelsen utviklet i 1920- og 30-årene også en krisepolitikk for å demme opp for den sosiale nøden, og sammen med borgerlige antifascister styrket de oppslutningen om demokratiet. I 1936 dro mange nordmenn for å slåss mot fascismen i den spanske borgerkrigen. Da Hitler, Mussolini og Franco vant, ble det åpenbart at en ny verdenskrig var uunngåelig - og 9. april 1940 ble Norge okkupert av nazister.

"Våre kamper" er et nytt storverk av Jonas Bals, som gjør historien levende og relevant i en tid der fascismen igjen er på fremmarsj.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 532
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

DEN STORE LØVEJAKTEN

OM MAASAIER, SAVANNEN OG ARVEN FRA KOLONITIDEN

Den store løvejakten er et mangefarget møte med maasaiene i Kenya, deres gamle fortellinger og deres nye virkelighet. Kvegnomadene har i generasjoner levd i harmoni med antilopene og rovdyrene. Løver og maasaier hører hjemme på savannen, men har de en framtid der?
Maasaienes beretninger knytter forfatteren til løvenes urgamle historie, kolonitiden og frigjøringskrigen i Kenya, og også til turisme og nykolonialisme. Frøshaug har erfaring fra safarivirksomhet i Maasai Mara og kjenner dens muligheter og forbannelser. Utfordringen til å skrive denne boken fikk han fra en gammel maasaileder som hadde opplevd britenes invasjon, tapet av land til europeiske nybyggere og de senere årenes strøm av safariturister.
Boken kan leses som en eventyrlig, illustrert reiseskildring. Leseren tas med ut på savannen og inn i landskapet maasaiene behersker. Her trengs deres kunnskaper, om de siste store villdyrene på kloden skal reddes fra utryddelse.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Melhus Communication
Innbundet: ja
Sidetall: 238
Språk: NO

pris: 398.00
 

 

Forfattarskapen til franske Marcel Proust (1871-1922) er ein nave i moderne litteratur verda over. Hans gigantiske roman «På sporet av den tapte tid», som kom ut i femten bind frå 1913 til 1927, har blitt eit uomgjengeleg referansepunkt for alle boklesande. Augneblinken då hovudpersonen dyppar ein madeleine-kake i teen og blir utsett for det ein kallar eit ufrivillig minne, har i seg sjølv blitt ein ikonisk augneblink i moderne idéhistorie.

Generelt sett er Prousts store verk éin stor roman, med eit unnatak: «Swanns kjærleik», som er ein lang digresjon og i stor grad står på eigne bein. Forteljinga er blant dei mest kjende kjærleikshistoriene i verdslitteraturen, og er ein fin inngang i den store forfattarskapen og er i fleire land utgitt som eige verk.

Den intense historia om korleis levemannen Swann steg for steg forvillar seg inn i ei kjærleiksaffære, har alt som følgjer med av lengsel, havesjuke, sjalusi, svik, sjølvplaging og den underliggande undringa på om det verkeleg går an å kjenne eit anna menneske.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Skald
Innbundet: nei
Sidetall: 306
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

ANGREPET

UKRAINA-KRIGEN OG HISTORIENS TILBAKEKOMST

Til tross for gjentatte advarsler fra Vesten sjokkerte Russland hele verden med invasjonen av Ukraina i februar 2022. Hvorfor startet Putin krigen - og hvorfor har den utspilt seg på tidligere utenkelige måter? Ukrainerne har stått imot et overlegent russisk militære. Europa har styrket seg i kampen mot en felles fiende, mens Russland blir stadig mer isolert.

Harvard-professor Serhii Plokhy tar for seg krigen, bakgrunnen, forløpet og de mulige konsekvensene. Selv om krigen begynte åtte år før fullskalaangrepet i 2022, da russerne inntok Krim i 2014, kan røttene til konflikten spores enda lengre tilbake, til post-sovjetiske spenninger og tsardømmets kollaps på begynnelsen av forrige århundre. Ved å gi en bred historisk kontekst og undersøke sentrale ideer i ukrainsk og russisk kultur, avslører Plokhy at den nye kalde krigen var forutsigbar, selv om den ikke var nødvendig.

Ukraina har vært sentral i Russlands idé om seg selv, selv om ukrainerne har fulgt en annen vei enn russerne. I dagens internasjonale klima, som igjen er preget av atomvåpen-trusselen, oppløsning av den internasjonale orden og en oppblomstring av populistisk nasjonalisme, er Ukraina nå mer enn noen gang den mest ustabile bruddlinjen mellom det autoritære og det demokratiske Europa.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 372
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

DØDENS KUNST

Å FORTELLE SISTE KAPITTEL

"Å skrive har vært min viktigste metode for å forsøke å forstå tap jeg har erfart."

Høsten 2014 mistet Edwidge Danticat moren sin til kreft. «Dødens kunst. Å fortelle siste kapittel» springer ut fra denne erfaringen: Gjennom lesninger av andre forfatteres tekster om døden - fra Toni Morrison og Joan Didion til Albert Camus og Haruki Murakami - forsøker Danticat å forstå eget liv og tap. Hun skriver innsiktsfullt og engasjerende om drap og selvmord, dødsstraff og naturkatastrofer, sykdom og alderdom - i livet og litteraturen. Og hun skriver personlig og presist om Haiti, rasespørsmål, migrasjon, mødre og døtre.

«Dødens kunst» er en tankevekkende og skarpsindig bok, samtidig som den dypest sett er en rørende hyllest til en mor som ikke lenger er - slik datteren ser henne, minnes henne.

Med forord av Linn Ullmann.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 191
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Denne historien begynte for to hundre år siden på landsbygda i England, da arbeidere kjent som ludditter protesterte mot fabrikkeiere som erstattet dem med automatiserte maskiner. Brian Merchant vever sammen historien om luddittene med dagens teknologiske utfordringer, og viser hvordan automatisering har endret vår verden og vil forme fremtiden vår


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Little Brown
Innbundet: ja
Sidetall: 496
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

WALKING ON THIN AIR

A LIFE'S JOURNEY IN 99 STEPS

Geoff Nicholson has been walking his whole life. Part urban explorer, part psychogeographer, rambler and flaneur, wherever he is and wherever he goes in the world, he walks and writes about what he sees and feels. Here he reflects on the nature of walking, why we do it, how it benefits us and, in some cases, how it damages and even destroys us. Deeply touching reflections on the nature of walking and mortality Author has written and published extensively and accessibly about walking (The Lost Art of Walking, Riverhead) Includes vivid vignettes of walking in Los Angeles and Death Valley. Fans of Will Self, Iain Sinclair, Travis Elborough, JG Ballard will love this book.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Saqi Books
Innbundet: nei
Sidetall: 256
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

A slice of gold, from one of Britain's best-loved comedians, covering life, food and everything in between.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: BLINK Publishing
Innbundet: ja
Sidetall: 320
Språk: UK

pris: 379.00
 

 

SUPA YA RAMEN

RAMEN REINVENTED

Welcome to a bold new world of possibilities in this game-changing recipe collection from the founder of cult-status restaurant Supa Ya Ramen.

Having spent time exploring Tokyo in 2019, Luke Findlay became obsessed with the idea of pushing the ramen rules to their limit. What started as a wildly successful supper club in his home in Hackney, has since become two hugely popular restaurants in Dalston and Peckham, London. Eager customers queue round the corner for a bowl of this ‘traditionally inauthentic’, ‘new-wave’ ramen.

In his debut book, Luke shows us an eclectic cooking style that carefully considers each element of a perfect bowl. Flavoured oils, pickles and ferments, seasonings, broths, and toppings appear alongside Luke’s recipes for radical flavour combinations including the infamous Cheeseburger Mazesoba complete with Bread and Butter Pickles, and the ever-popular Celeriac Chashu bowl. Sides, sauces and desserts feature, too, with essentials like Hot Honey Drizzle, Classic Chilli Oil, Smacked Cucumber Pickles, and the tantalizing Malt Noodle Ice Cream with Miso Caramel.

Supa Ya Ramen is all about celebrating the craft of ramen without limits – this is a masterclass in infusing traditional techniques with the ingredients you love, while Luke effortlessly gives you the confidence to experiment with flavour to create your own perfect bowl and revolutionize your ramen game.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Pavilion
Innbundet: ja
Sidetall: 192
Språk: UK

pris: 449.00
 

 

This is a story about a mouse and a duck who get swallowed by a wolf.

Early one morning a mouse met a wolf
and was quickly gobbled up.

When a woeful mouse is swallowed by a wolf, he quickly learns he is not alone: a duck has already set up digs, and, boy, has that duck got it figured out! Turns out it’s pretty nice in there, with delicious food and elegant table settings, courtesy of the wolf’s unchecked gluttony. And there’s something even better: no more fear of being eaten by a wolf! In fact, life is pretty good, until a hunter shows up. . . . With a nod to traditional fables and a wink to the reader, the award-winning Mac Barnett and Jon Klassen offer a tale of cooperation and creative cuisine that is sure to go down easy.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Walker Books
Innbundet: ja
Sidetall: 40
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

En fantastisk bok med klaffer og laserutskjæringer som avslører himmelens hemmeligheter, skapt av Hélène Druvert, som også har skrevet mange lignende barnebøker, blant annet den kritikerroste Havet.

Denne vakre boken i stort format er fylt med smarte utklipp som tar deg med på en svevende reise høyt opp i skyene, gjennom atmosfæren og til planetene, stjernene og videre ut i verdensrommet. Underveis får du lære om fugler, insekter og pollinering, oppleve en tornado og en solformørkelse og se alle slags flygende maskiner.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Mammut Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 45
Språk: NO

pris: 380.00
 

 

VERDEN - BIND 1

EN FAMILIEHISTORIE

For rundt 950 000 år siden gikk en mann og fire barn på en strand og etterlot seg det som regnes som de eldste sporene etter en menneskefamilie. For den prisvinnende forfatteren Simon Sebag Montefiore ga disse fossilene inspirasjon til en ny type verdenshistorie, en som strekker seg over alle kontinenter og helt tilbake til tidenes morgen. En historie med vekt på familiebåndene som binder oss alle sammen.

I denne storslagne boken forteller Montefiore om menneskehetens mektigste dynastier, gjennom slottsintriger, forbudte kjærlighetsforhold og familieliv. Han maler fram store temaer som krig, migrasjon, pest, religion og teknologi, og i midten plasserer han menneskene som levde i det. Sammen utgjør de en særdeles mangfoldig rolleliste: I tillegg til herskere og erobrere møter vi prester, sjarlataner, kunstnere, vitenskapsfolk, moguler, gangstere, elskere, ektemenn, koner og barn.

Du har Hongwu, tiggeren som grunnla Ming-dynastiet; Ewuare, Leopard-kongen av Benin; Henry Christophe, kongen av Haiti; Kamehameha, erobreren av Hawaii; Zenobia, den arabiske prinsessen som trosset Roma; Murasaki, den første kvinnelige romanforfatter; Sayyida al-Hurra, den marokkanske piratdronningen. Her finner du også moderne skikkelser som Indira Gandhi, Margaret Thatcher, Barack Obama, Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj. Du finner de romerske keiserne, Mediciene og inkaene, osmanene, Bonapartene, Habsburgerne, zuluene, Rothschildene, Rockefellerne, Churchillene, Kennedyene, Castroene, Nehruene, Pahlaviene, Kenyattaene, saudierne, Kim'ene og Assadene. Disse mektige familiene representerer ytterpunktene i den menneskelige streben, med blodige maktovertakelser, forræderske konspirasjoner og sjokkerende stormannsgalskap, side om side med en blomstrende kultur, rørende romanser og opplyst godhet.

Verden - en familiehistorie er en bragd av en bok som fanger hele menneskehetens historie i en eneste mesterlig fortelling.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

VERDEN - BIND 2

EN FAMILIEHISTORIE

Verden - en familiehistorie er en bragd av en bok som fanger hele menneskehetens historie i en eneste mesterlig fortelling.

For rundt 950 000 år siden gikk en mann og fire barn på en strand og etterlot seg det som regnes som de eldste sporene etter en menneskefamilie. For den prisvinnende forfatteren Simon Sebag Montefiore ga disse fossilene inspirasjon til en ny type verdenshistorie, en som strekker seg over alle kontinenter og helt tilbake til tidenes morgen. En historie med vekt på familiebåndene som binder oss alle sammen.

I denne storslagne boken forteller Montefiore om menneskehetens mektigste dynastier, gjennom slottsintriger, forbudte kjærlighetsforhold og familieliv. Han maler fram store temaer som krig, migrasjon, pest, religion og teknologi, og i midten plasserer han menneskene som levde i det. Sammen utgjør de en særdeles mangfoldig rolleliste: I tillegg til herskere og erobrere møter vi prester, sjarlataner, kunstnere, vitenskapsfolk, moguler, gangstere, elskere, ektemenn, koner og barn.

Du har Hongwu, tiggeren som grunnla Ming-dynastiet; Ewuare, Leopard-kongen av Benin; Henry Christophe, kongen av Haiti; Kamehameha, erobreren av Hawaii; Zenobia, den arabiske prinsessen som trosset Roma; Murasaki, den første kvinnelige romanforfatter; Sayyida al-Hurra, den marokkanske piratdronningen. Her finner du også moderne skikkelser som Indira Gandhi, Margaret Thatcher, Barack Obama, Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj. Du finner de romerske keiserne, Mediciene og inkaene, osmanene, Bonapartene, Habsburgerne, zuluene, Rothschildene, Rockefellerne, Churchillene, Kennedyene, Castroene, Nehruene, Pahlaviene, Kenyattaene, saudierne, Kim'ene og Assadene. Disse mektige familiene representerer ytterpunktene i den menneskelige streben, med blodige maktovertakelser, forræderske konspirasjoner og sjokkerende stormannsgalskap, side om side med en blomstrende kultur, rørende romanser og opplyst godhet.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 606
Språk: NO

pris: 499.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.