NYHETSBREV - 2023-09-04

Nyheter og lanseringer på Tronsmo!

Fotoboklansering: Stig Marlon Weston - More Somehow

Onsdag 6. september kl. 16.00

Lansering av fotoboka More somehow med samtale mellom fotograf Stig Marlon Weston, forlegger Christian Tunge og skribent Laara Matsen, om det å samarbeide i et kunstprosjekt. Les mer ved å klikke her.

Fotoboklansering: Rune Johansen - Mine siste bilder

Torsdag 7. september kl. 16.30

I 2018 kom Photographs 1991-2014, en bredt anlagt oppsummering av Rune Johansens fotokunst. Denne lille boken er et etterfølgende apropos, et appendiks, der Rune gjennom tekst og bilder deler sin egen fotohistorie. Til lanseringen kommer Rune selv til oss på Tronsmo, og viser bilder og forteller. Han svarer på spørsmål, og signerer bøker til alle som vil ha. Les mer ved å klikke her.




"More somehow" er resultatet av et 5 års langt samarbeidsprosjekt hvor fotokunstnerne Stig Marlon Weston (NO) og Meggan Gould (US) etter et tilfeldig møte flere år i forveien, forsøkte å lage bilder sammen fysisk, men på avstand. Målet var å jobbe seg vekk fra det personlige blikket i fotografiet og heller fokusere på hva som overlapper og henger sammen mellom to forskjellige blikk.

Over flere år har de laget felles dobbelteksponeringer ved å fotografere på samme film som de har sendt i posten mellom seg. Bildene dere overlapper og glir over ihverandre uten å kunne skilles og begges bidrag teller like mye. 

Uten styring og samtale om hvordan bildene skulle lages, har grunnregelen bare vært at begge bruker storformatkamera, kun fotograferer en håndfull bilder av gangen og at de ikke fortalte hverandre hva de hadde fotografert. Samtidig har de på hvert sitt hold fortsatt sin undersøkelse av fotografiets bestanddeler og grunnlaget for deres delte fascinasjon for det underliggende fotografiske mediet.
Og som en overraskende øvelse i synkronisitet har de endt opp med å fotografere fotografiske verktøy, fargeskalaer og stilleben om det å se for å forstå. Prosessen endte opp som en undersøkelse av hvordan de forventet at en annen skulle forstå deres eget arbeid samtidig som de fordypet seg i den andres visuelle tanker.

Boka inneholder også en tekst skrevet av kritiker Marc Lenot (FR/PT) og bilderedaktør Laara Matsen (NO/USA) der deres individuelle kommentarer til prosjektet er flettet sammen til ett sammenhengende bidrag, som en slags tekstlig dobbelteksponering.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Heavy Books
Innbundet: nei
Sidetall: 117
Språk: UK

pris: 500.00
 

 

I 2018 kom Photographs 1991-2014, en bredt anlagt oppsummering av Rune Johansens fotokunst. Denne lille boken er et etterfølgende apropos, et appendiks, der Rune gjennom tekst og bilder deler sin egen fotohistorie. Inspirert av fotoalbumets korthugde øyeblikksform gir Mine siste bilder et humoristisk skråblikk på tilværelsen, foruten et tilbakeblikk på livet med fotografiet som lidenskap og Hasselbladen som følgesvenn.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Dokumentaren Rhea sitter i et kollektiv på Møn og stirrer inn i en skjerm full av uferdige ideer til radioprogrammer. Vikarlærer Joel drar på dater, men drømmer om å fiske med sønnen sin, som han bare ser annenhver helg. Og atferdscoach Miriam har Zoom-møter med menn som har blitt avhengige av et liv på Internett. De tre søsknene sliter hver med å finne retning og hensikt i et Danmark preget av privilegier og undergangsfølelser.

Når bestefaren dør, samles de til begravelsen hans på Søhøjlandet. Det blir utgangspunktet for en vidtrekkende fortelling om kjærlighet og arbeid, natur og kapitalisme, om gull, sølv, olje, marmor og Vestens langsomme undergang – men fremfor alt om en familie i tre generasjoner, som henger sammen på tvers av tid og rom på måter de ikke en gang er klar over. Jordisk er en familieroman om elementene som utgjør et menneskeliv, og om kreftene som binder oss sammen, med samfunnet, med jorden og med universet.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal (Dansk)
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: DK

Utsolgt
 

 

Boka er et indignert, selvavslørende og ømt manifest om klassekamp, proletariat og elite, om homofile i provinsen og representasjonssmykker, moralisme og hykleri, om Tiger King og Anna og Lotte, om de som alltid får taletid og de som ikke føler seg berettiget til å ha en stemme. Med sinne, misunnelse og humor brenner Glenn Bech ned alle illusjoner om like muligheter og insisterer på å snakke ut fra egne erfaringer i klassesamfunnet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal (Dansk)
Innbundet: nei
Sidetall: 329
Språk: DK

pris: 349.00
 

 

XIANIA 1: KLARA

XIANIA: 1

Forlagets omtale:

Xiania 1 er et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i 1922.

Klara (19) tar toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. For å si det med hennes ord: «Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.»

I hånda har Klara en lapp med en adresse til madam Zavarella i Elvegata 2 på Vaterland. Etter en abort som nesten koster Klara livet, får hun en usedvanlig jobb hos den eksentriske og velhavende Freddi på Bygdøy. Klara beveger seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i Freddis villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter om hverandre.

Madam Zavarella organiserer fosterfordrivelser i kjelleren under en hatteforretning. Den revolusjonære sønnen hennes Matteo er med i Petrograd-gjengen på Kampen og kjører Klara i bil til hvor det skal være. Klara selv søker lykke og ulykke, hun forelsker seg selvsagt i feil mann. Bli med til Elvegata, Rødfyllgata, Pølsesunden og Det tredobbelte helvete - en sydende del av hovedstaden som ikke fins lenger.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Truth and fiction. Jamaica and Britain. Who gets to tell their story? Zadie Smith returns with her first historical novel.

It is 1873.

Mrs Eliza Touchet is the Scottish housekeeper - and cousin by marriage - of a once famous novelist, now in decline, William Ainsworth, with whom she has lived for thirty years.

Mrs Touchet is a woman of many interests: literature, justice, abolitionism, class, her cousin, his wives, this life and the next. But she is also sceptical. She suspects her cousin of having no talent; his successful friend, Mr Charles Dickens, of being a bully and a moralist; and England of being a land of facades, in which nothing is quite what it seems.

Andrew Bogle meanwhile grew up enslaved on the Hope Plantation, Jamaica.

He knows every lump of sugar comes at a human cost. That the rich deceive the poor. And that people are more easily manipulated than they realise.

When Bogle finds himself in London, star witness in a celebrated case of imposture, he knows his future depends on telling the right story.

The 'Tichborne Trial' captivates Mrs Touchet and all of England. Is Sir Roger Tichborne really who he says he is? Or is he a fraud? Mrs Touchet is a woman of the world. Mr Bogle is no fool.

But in a world of hypocrisy and self-deception, deciding what is real proves a complicated task...

Based on real historical events, The Fraud is a dazzling novel about truth and fiction, Jamaica and Britain, fraudulence and authenticity, and the mystery of 'other people.'


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Hamish Hamilton
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

En mor prøver å lære sin syv år gamle sønn Yellow Submarine på munnspill, men hun dør og forsvinner inn i mørket, inn i stillheten. Noen måneder senere blir Beatles oppløst. Igjen sitter en liten gutt med enormt tomrom i livet. En distansert og alkoholisert far gjør ikke dette enklere.

Vi møter gutten senere i livet som en middelaldrende forfatter i en park i London. Han lurer på om han skal gå bort til åtti år gamle Paul McCartney, som sitter under et eiketre like bortenfor ham. Problemet er bare at forfatteren stadig vekk blir forstyrret av fortiden.

Frodige fortellinger rammer inn en personlig, sår og morsom barndomsskildring, der gutten med nysgjerrighet og innsikt plukker barnetroen fra hverandre. Jón Kalman Stefánsson viser nok en gang hvorfor han regnes som en av Islands viktigste nålevende forfattere, og er blitt en favoritt blant lesere og kritikere både i hjemlandet og internasjonalt.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 355
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

MED NEBB OG KLØR

FUGLER I MYTER, EVENTYR OG FOLKETRO FRA HELE VERDEN

Vi har alltid beundret og misunt fuglene. Drømmen om vinger har fulgt oss helt fra det første mennesket løftet blikket og så fugler sveve over tretoppene.

Helt fra beretningen om ur-egget som verden ble skapt av, har fuglene svevet over den mytiske himmelen til alle verdens folkeslag. Tor Åge Bringsværd tar leseren med til de sibirske sletter og Saharas sandyner, til inuitenes igloer, navahoenes telt og kong Salomos palass, og viser oss hvordan vår fascinasjon for de flyvende skapningene er universell og tidløs.

I våre egne folkeeventyr, i Tusen og en natt og i all verdens mytiske og religiøse skrifter vrimler det av fugler. I denne samlingen, som spenner over tusenvis av år og strekker seg gjennom alle kontinenter møter vi alt fra den minste og mest unnselige gråspurv til orientens kjempefugl Rokk.

Med nebb og klør inngår i en serie der Tor Åge Bringsværd bringer videre fortellinger om dyr i myter, eventyr, sagn og folketro. Andre titler er Gråbein, Hypp, Vov og Mikkel, samt samlingen Hellige dyr.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 291
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

DYR, MENNESKER, MYTER OG MAKT

ET LANGT OG MANGFOLDIG SAMLIV

Forlagets omtale:

Dyr er gjengangere i mytologi, skapelsesberetninger og religion. Dyr, mennesker, myter og makt handler om hvordan og hvorfor dyr har bidratt til å skape kultur, og fått en viktig rolle som psykososiale og følelsesskapende elementer. Kulturhistorikere på 1800- og 1900-tallet samlet opplysninger om hvordan dyr var og har vært knyttet til overtro, trolldomskunst og folkemedisin. Dette gir innblikk i hva tidligere generasjoner la merke til hos våre medskapninger og hvilken makt de i realiteten hadde over oss.

Dette er en bok om hvordan dyr har vært med på å forme vår kultur og levemåte. Behovet for å forklare det uforklarlige har alltid stått sterkt. Dyr ble derfor utgangspunkt for fantasier om monstre, vesener fra verdensrommet og trolldom, der noen arter var forheksede skapninger og i stand til å skifte ham fra dyr til menneske og omvendt. Boken utdyper også noen dagsaktuelle temaer. Dyr er fremdeles en avgjørende protein.kilde for milliarder av mennesker. Jo flere mennesker det er, desto viktigere blir dyrene, og desto større makt får de over oss!


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

TILBAKESLAGET

OM DEN REAKSJONÆRE BØLGEN OG HVORDAN ANDREW TATE VANT INTERNETT

Hva er det som foregår på sosiale medier?
Provokatøren og kvinnehateren Andrew Tate har blitt en av verdens største influensere blant unge gutter. Reaksjonære bevegelser går til kamp mot skeive og kvinners rettigheter. Ytre høyre mobiliserer med en fortelling om at det snart er oppgjørets time. Og de superrike presenterer seg selv som modige opprørere mot politisk korrekte eliter.

Har verden blitt snudd på hodet?

Tilbakeslaget handler om en konservativ motrevolusjon i kulturen, kontrære entreprenører og farlige sosiale medier-strømmer - og om hva som kan gjøres for å hindre at kamper som var vunnet, settes i revers.

Carline Tromp (f. 1984) er skribent og litteraturkritiker, og jobber som redaksjonssekretær i Klassekampen. Hun har tidligere gitt ut boka «Kulturkrig - Det nye ytre høyre og normaliseringen av det ekstreme» (Cappelen Damm, 2022).

 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Manifest
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Sara Lidman är en av de stora svenska 1900-talsförfattarna och skulle ha fyllt 100 år i år. I Levtrådar samlas 366 texter från brev, dagböcker, tidningsartiklar, debattinlägg, utkast, skisser, förarbeten till romaner, anföranden och kåserier från hela Lidmans liv - ibland med hennes handskrivna strykningar och tillägg, och det mesta tidigare outgivet. Urval, förord och kommentarer har gjorts av Harald Larsen, kulturchef i Skellefteå under den tid då Sara Lidman skrev de sex första romanerna i Jernbaneeposet.

Med nedslag i svensk och internationell 1900-talshistoria utgör Levtrådar ett slags universum av tid - eller ett strövområde - att återkomma till, hämta råd eller tankar ur. Läsaren får en inblick i det myller av händelser där Sara Lidman var på plats, ingrep, tog till orda och lika ofta våndades, tvivlade på sitt uppdrag och sin förmåga. En unik lässkatt!


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Ordfront förlag
Innbundet: ja
Sidetall: 524
Språk: SE

pris: 379.00
 

 

VÅRE KAMPER

MOT RASISME OG FASCISME 1865-1940

Fascismen er tilbake som en politisk kraft, men det er også antifascismen. Hva var og hva er fascisme? Og hvordan kan den best bekjempes?

Forfatter Jonas Bals skriver om fascismens og rasismens røtter. Han skildrer kolonialismen, den amerikanske borgerkrigen og Ku Klux Klan, før han retter blikket mot Italia, Russland, Tyskland, Spania og Norge. Vi møter de unge arbeiderne som organiserte motstanden og som jagde fascistene vekk fra norske bygater, ledet av blant andre Einar Gerhardsen. Arbeiderbevegelsen utviklet i 1920- og 30-årene også en krisepolitikk for å demme opp for den sosiale nøden, og sammen med borgerlige antifascister styrket de oppslutningen om demokratiet. I 1936 dro mange nordmenn for å slåss mot fascismen i den spanske borgerkrigen. Da Hitler, Mussolini og Franco vant, ble det åpenbart at en ny verdenskrig var uunngåelig - og 9. april 1940 ble Norge okkupert av nazister.

"Våre kamper" er et nytt storverk av Jonas Bals, som gjør historien levende og relevant i en tid der fascismen igjen er på fremmarsj.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 532
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

KOLLABORATØRENE

TRE HISTORIER OM BEDRAG OG OVERLEVELSE UNDER ANDRE VERDENSKRIG

Hva er en kollaboratør? Hvem dras mot dobbeltspillet? Hva krever kollaborasjonen av svik, forstillelse, manipulasjon, selvbedrag? Og hva sier den om menneskene rundt - alle dem som møter overløperen med tillit eller mistro, de som gjør ham eller henne til helt eller skurk? Kollaboratørene er en trippelbiografi om tre av andre verdenskrigs mest spektakulære skjebner: Felix Kersten, den finsk-estiske levemannen som ble Himmlers personlige massør og nære fortrolige. Kawahima Yoshiko, den mandsjuriske prinsessen som spionerte for Japan i Kina, og ble mytologisert som en blanding av Mata Hari og Jeanne d'Arc i den japanske propagandaen. Og Friedrich Weinreb, den nederlandske jøden som tjente store penger på å tilby hjelp til desperate jødiske flyktninger - samtidig som han anga dem til det tyske politiet. Etter krigen ble han forsvart av sine tilhengere som «Nederlands Dreyfus».

Ian Buruma er kjent for norske lesere som forfatteren av År null og Vekten av skyld - to klassikere i den internasjonale krigslitteraturen. I Kollaboratørene vender Buruma tilbake til problemstillinger som har stått sentralt i forfatterskapet hans: skyld og ansvar, historie og minne, myte og sannhet. Samtidig tar han oss med inn i noen av krigens mest dramatiske og fascinerende fortellinger. Kollaboratørene er et avslørende biografisk mesterstykke - og en meditasjon over krigens myter, gråsoner og skygger.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 313
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

ALLE MOT ALLE

ESSAY, ARTIKLAR OG GJELDSBREV

Her finn du eit rikt utval av Ravatns vittigaste og skarpaste tekstar gjennom femten år. Vi får bli med Ravatn til konsultasjon hos ein plastikkirurg, til rettleiing i Scientologikyrkja, på bli-ny-dag, og følge henne i jakta på raske pengar etter ein vond baksmell på skatten. Gjennom eit mangfald av emne, om alt frå norsk valkamp og (eiga) pornoavhengigheit til konsentrasjonssvikt og livet på bygda, gir Ravatn oss eit friskt perspektiv på moderne kultur og samfunn. Ravatn har eit observant, underhaldande og kritisk blikk på både politikk og kvardagsliv. Tekstane er tankevekkande og lattervekkande, like sjølvkritiske som samfunnskritiske.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 299
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

BOKSTAVEN R

HUNDRE LANDSSVIKSAKER FRA RINNAN TIL RØD

Den 1. februar 1947 ble etterretningsagenten, angiveren og torturisten Henry Oliver Rinnan henrettet ved skyting etter å ha blitt dømt til døden for 13 mord, tortur på flere titalls personer og opprulling av tallrike motstandsnettverk. Litt over et år senere ble forhenværende politiinspektør Knut Rød frifunnet ved rettskraftig dom for sin tjeneste i Statspolitiet under okkupasjonen, deriblant for sin rolle under aksjonen mot jødene høsten 1942. Mens det er lite debatt om riktigheten av Rinnans dødsdom, er derimot frifinnelsen av Rød fortsatt svært kontroversiell.

Til tross for at de hadde gjort seg skyldige i vidt forskjellige forbrytelser, ble både Rinnan og Rød under landssvikoppgjøret tiltalt etter straffeloven § 86, som gjorde det straffbart å yte «fienden bistand i raad eller daad». Hva var det som gjorde at Rinnan ble dømt til døden, mens Rød ble frikjent? Ved å gå gjennom disse to dommene fra rettsoppgjøret, samt 98 mellomliggende landssviksaker hentet fra bokstaven R. i Liste Nr. 1 over mistenkte for grovere arter av landssvik, presenterer denne boken en ny og original tilnærming som åpner for en diskusjon om de bakenforliggende årsakene og de moralske dilemmaene knyttet til utfallet av Rød-saken og rettsoppgjøret den inngikk i.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Pax
Innbundet: ja
Sidetall: 339
Språk: NO

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.