NYHETSBREV - 2022-04-22

MAGNETISK

SAMTALE MED EN SERIEMORDER

I løpet av én uke i september 1982 ble likene av fire taxisjåfører funnet i Buenos Aires, hvert drap utført med nøyaktig samme iskalde presisjon. Overfallsmannen: En nitten år gammel, rar og stillfaren gutt som ga inntrykk av å være fullt ut tilregnelig. Over tretti år senere begynte den argentinske forfatteren Carlos Busqued å besøke seriemorderen, Ricardo Melogno, i fengselet. Samtalene deres går tilbake til den tåkelagte tiden da forbrytelsene fant sted, til en historie full av huller og en ung mann som levde en parallell tilværelse i sin egen fantasiverden. Resultatet er en hypnotisk og nervepirrende bok, bygget opp av rettsmedisinske dokumenter og avisutklipp og intervjuer med psykiatrisk sakkyndige og Melogno selv. Etter hvert som samtalene mellom forfatter og seriemorder skrider frem, skifter fokuset fra selve forbrytelsene til mishandlingen og feildiagnostiseringen Melogno har vært utsatt for gjennom tiårene i fengsel, og til det som er hans nåværende skjebne: han sitter fengslet til evig tid selv om han har sonet hele straffen.

Magnetisk er et medrivende psykologisk portrett - en fengslende historie om en manns forbrytelser. Men dette er også fortellingen om en måte å leve i verden - eller å fjerne seg fra den - på. En bok om grensene mellom virkelighet og fantasi, mellom psykisk sykdom og besettelse.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Camino forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 184
Språk: NO

pris: 279.00
 

 

Financial Times-journalisten Simon Kuper har hatt enestående tilgang til FC Barcelona de siste 30 åra, en periode klubben har gått fra å være et provinsielt anliggende til å bli en global supermakt. Historien starter med Kupers barndomshelt, mannen som ikke bare skapte det moderne Barça, men også den moderne fotballen i seg selv: Johan Cruijff. Den ender med mannen som på godt og vondt overtok den dominerende rollen hans i klubben, tidenes beste fotballspiller: Lionel Messi. I tillegg til en innføring i den revolusjonerende fotballfilosofien og en forklaring på den eventyrlige sportslige suksessen får vi innsikt i den unike, katalanske maktpolitikken som legger premissene, lokalbefolkningens forhold til klubben og jobben som gjøres bak kulissene av de ansatte. Forfatteren av bestselgeren Soccernomics og klassikeren Football Against the Enemy leverer her et helhetlig portrett av verdens største fotballklubb, en inngående redegjørelse for dens vei til toppen og en innsiktsfull forklaring på fallet som nå truer.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 384
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Hvorfor reiser vi fremdeles på ferie til Thailand, når vi vet at flyreiser gir store utslipp av CO2? Hvorfor fortsetter Norge med oljeutvinning, selv om alle vet at bruk av fossil energi fører til global oppvarming? Dette er vår tids store moralske utfordring, mener de to forfatterne Arne Johan Vetlesen og Jan-Olav Henriksen: Vi vet hva som kan motvirke klimakrisen, men vi gjør likevel ikke det som trengs. Vetlesen og Henriksen inspirerer til å tenke annerledes om natur og samfunn og til å reflektere rundt de etiske og moralske valg vi alle må ta. Sammen må vi finne en måte å leve på som er bærekraftig for alle levende vesener i dag og for fremtidige generasjoner. Etikk i klimakrisens tid er et kritisk og konstruktivt bidrag til debatten om vår tids største utfordring.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Res publica
Innbundet: nei
Sidetall: 248
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

David er forelsket i skolens fjerde peneste jente Maja, som også er palestinsk aktivist. Han slutter seg til bevegelsen for å imponere henne, selv om vennene hennes mener at israelere er mordere. David forteller ikke foreldrene sine om det, og han vil ikke at noen på skolen skal vite at han er jøde. Så David begynner å lyve i alle retninger. Boka er en satire over dagens antisemittisme blant unge. Det begynner som lettbeint humor, men litt etter litt kommer alvoret snikende inn i historien og inn i Davids liv.
 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Polaris
Innbundet: ja
Sidetall: 275
Språk: SE

pris: 349.00
 

 

GIRIG-SVERIGE

SÅ BLEV FOLKHEMMET ETT PARADIS FÖR DE SUPERRIKA

Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.

I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 254
Språk: SE

pris: 349.00
 

 

NOT ONE INCH

AMERICA, RUSSIA, AND THE MAKING OF POST-COLD WAR STALEMATE

Vladimir Putin sverger at Washington forrådte et løfte om at NATO ”ikke ville bevege seg en tomme østover”, og rettferdiggjør konfrontasjon som et nødvendig svar på alliansens illegitime «utplassering av militær infrastruktur». Den prisvinnende kaldkrigshistorikeren M. E. Sarotte viser hvordan forholdet mellom USA og Russland i de kritiske årene mellom Berlinmurens fall og Putins overtakelse av makten ble til, og avslører de bitre sammenstøtene over NATO bak vennskapets fasade og kommer til en opprørende konklusjon: skaden trengte ikke å skje. I denne dyptpløyende og overbevisende boken viser Sarotte hva som gikk galt.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Yale University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 568
Språk: UK

pris: 449.00
 

 

Romanens navnløse forteller bor i Tokyo i en leilighet stort sett uten møbler, med et nesten tomt kjøleskap og med minimal kontakt med andre mennesker. Han har et forlist ekteskap bak seg og en jobb i et reklamebyrå han finner ganske meningsløs.

Men kjedesomhetens motsetning – eventyret – åpner seg for vår forteller. Først møter han en ung kvinne med de vakreste ørene han noen gang har sett. Så kommer han over et bilde av en sau med en stjerne på ryggen, og kort tid etter blir han oppsøkt av en mann som kalles «Sjefen». Han er nå nærkontakt med en av Japans mektigste menn, med forbindelse til høyrenasjonalistisk krefter. Han får den klare ordren om å finne supersauen hvis han vil leve videre.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Pax
Innbundet: nei
Sidetall: 338
Språk: NO

pris: 189.00
 

 

JEG ER LODDRETT

DIKT I UTVALG

På en helt særegen måte tok Sylvia Plath i bruk sitt eget liv og sine egne erfaringer som stoff for det hun skrev: om å leve i et turbulent ekteskap, om utfordringene ved å være mor, om sitt eget sinns mørke. Samtidig har denne forbindelsen mellom liv og diktning heftet ved lesningen av henne, og dermed overskygget de mange andre kvalitetene hun har som poet: den markante politiske kritikken, diskusjonen over hva poesi er, og ikke minst de helt uforlignelige bildene hun har skapt, og som ingen gjør henne etter. Til tross for hennes korte liv er forfatterskapet omfattende, og av de mer enn 400 diktene hun skrev, har Hege Woxen plukket ut og gjendiktet både kjente dikt som «Lady Lasarus» og «Ariel», og mer ukjente perler, dikt som med all tydelighet viser hvorfor Plath er, snart seksti år etter sin død, en av verdens mest leste poeter. Dette er Sylvia Plath for en ny generasjon norske lesere. Utgivelsen inneholder også et etterord av forfatter og professor Janne Stigen Drangsholt.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Tiden
Innbundet: ja
Sidetall: 127
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

PARALLELLA LIV

OM SVEN DELBLANCS OG P.O. ENQUISTS FÖRFATTARSKAP

Parallella liv är en personligt skriven dubbelbiografi om författarna Sven Delblanc och P.O. Enquist. Båda växte upp i traditionsbundna hem på landsbygden, den ene som bondson i Sörmland, den andre som son till en väckelsekristen lärarinna i Västerbotten. På 50-talet tog de studenten som den förste i familjen och reste till Uppsala för att studera litteratur. Där umgicks de i litterära kretsar och fick under 60-talet sina genombrott som romanförfattare, och senare som dramatiker och opinionsbildare. De tog intryck av samma rörelser i tiden men reagerade mycket olika som diktare och kulturdebattörer. Just därför är de intressanta att jämföra.

Lars Lönnroth skildrar här två av 1900-talets mest betydande svenska författarskap och samtidigt sina egna minnen av författarna och den tid de levde i.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Ellerströms
Innbundet: ja
Sidetall: 215
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

Thomas Piketty presenterer en kort, men omfattende og overraskende optimistisk historie om menneskelig fremgang mot likestilling. En perfekt introduksjon til ideene utviklet i hans tidligere bøker. Piketty guider oss elegant gjennom de store bevegelsene som har formet den moderne verden, på godt og vondt: kapitalismens vekst, revolusjoner, imperialisme, slaveri, krig. Men gjennom det hele har menneskelige samfunn beveget seg mot en mer rettferdig fordeling av inntekt og eiendeler, en reduksjon av rase- og kjønnsforskjeller, Piketty konkluderer med at vi vet at vi alltid kan bli bedre. Fortiden viser oss hvordan. Resten er opp til oss.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Harvard University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 274
Språk: UK

pris: 329.00
 

 

DET SOM GÅR TAPT

NATUREN SOM FORSVINNER OG LITTERATUREN SOM FORTELLER OM DEN

Det som går tapt byr på kloke og eggende tekster som vekker engasjement for både naturen og litteraturen - og for hva de to sier om hverandre.
Bakteppet for kritiker Bernhard Ellefsens bok er klima- og naturkrisen, men forfatteren er vel så opptatt av det vi står i fare for å overse i vår egen natur. Han skriver både om reiselitteratur og om litteratur som forholder seg til naturen. Tilnærmingen er åpen og nysgjerrig, med hovedfokus på nordiske forfattere. Ellefsen gir oss friske blikk på både Fridtjof Nansen og Mikkjel Fønhus. Og han er dessuten innom samtidslitteraturens forhold til naturen, slik den viser seg hos forfattere som Kerstin Ekman, Casper André Lugg og Lars Monsen.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 263
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

2018 debuterade Yvonne De Geer vid 87 års ålder med en hyllad memoarbok om en uppväxt som adoptivbarn i en av Sveriges mest blåblodiga släkter. En De Geer i omvärldens ögon, men inte i släktens. Hon blev som bokens titel anger aldrig en av oss . Men beväpnad med en god portion kärlek och pepprad med uppfordrande råd från två excentriska antinazistiska föräldrar med egna definitioner av vad verkligt adelskap vill säga, lyckas hon mot alla odds både hitta sig själv och sin väg i livet.

I Svenska Dagbladet kunde vi om Aldrig en av oss läsa: Vi kan ana rebellen under det tillrättalagda. Jag fastnade verkligen för den här boken, och mot slutet inser jag att jag gärna hade velat läsa vidare. Jag ser fram emot en till bok, om Yvonne De Geers liv som vuxen." Och här är då den boken.

Yvonne har blivit Pennskaft, gör karriär som landsortsjournalist, går vidare till nystartade Expressen som deras första kvinnliga nyhetsjournalist, blir upplockad av en vissångare med rymligt samvete, blir gift och skild och blir upprepade gånger bemött med underdånighet ända tills det visar sig att hon inte är De Geer av blodet. Då kommer frågorna som stänker av ättika: Är det nåt särskilt med dig?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Polaris
Innbundet: ja
Sidetall: 277
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna bygger på verkliga händelser. "Stöld" är en varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Romanus & Selling
Innbundet: nei
Sidetall: 441
Språk: SE

pris: 129.00
 

 

Bli med Anna Fiske inn i det nye Nasjonalmuseet!

Hva er kunst? Hva er design? Hva er arkitektur? Hva er et museum? Og hva skal jeg føle når jeg ser et kunstverk? Det kan du få svar på her. Museum inviterer til samtale, men er også en bok som barna vil kunne fordype seg i på egenhånd. Her er det mye gøy!

I Museum viser Anna oss museet – rommene, kunstverkene og menneskene som finnes innenfor veggene. I tillegg tar hun oss med gjennom deler av kunsthistorien og viser oss også hvilke følelser vi kan oppleve i møtet med kunst og utstillinger. Dette er mye mer enn en bok som om det nye Nasjonalmuseet.

Det er aldri tidligere gitt ut en så sprudlende, mangfoldig og inspirerende bok om kunst, kunstopplevelse og kreativitet i Norge, verken for voksne eller barn.

Mange synes kunst er utfordrende og tror at det er kun for de innviede. Med Museum viser Anna oss at kunst er for alle – og at kunst er veldig mye rart!


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 73
Språk: NO

pris: 299.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.