NYHETSBREV - 2020-03-12

Avlysninger, nyheter, m.m.

Vi avlyser alle kommende bokkvelder/lanseringer. Følg med på siden vår fortløpende for mer info. Butikken vil holde åpent som normalt inntil videre, så om du trenger en bok å stenge deg inne med kan du enn så lenge ta turen til den beskjedent befolkede sjappa, eller bestille din lektyre på www.tronsmo.no
Hvem er jeg? En DNA-kode oversatt til kjøtt og blod, er det enkle svaret. Men hva innebærer det? Bestemmer den nedarvede koden vår alt, fra hårfarge til valg av yrke? Finnes det i det hele tatt noe fritt og ubundet «jeg», eller er livene våre programmerte som i et dataspill? I Mine vakre gener går Lone Frank med hud og hår inn for å finne ut mest mulig om genene sine. Hva er prognosene for brystkreft eller tung depresjon? Og hva med personligheten - er til og med den forutbestemt? Hun oppsøker de fremste forskerne og laboratoriene i verden, tar dyre gentester og viser leseren hvordan det føles å få arvestoffet sitt blottlagt.
 

For hvor mye vil vi egentlig vite om oss selv? Mine vakre gener er en fantastisk, lærerik og nådeløst privat reise inn i et fagfelt som har utviklet seg til en hel industri, et supermarked som tilbyr alt fra datingtjenester og slektsforskning til detaljert informasjon om liv og død. Frank viser oss en framtid der genteknologien vil få en enorm innflytelse på livene våre.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Spartacus
Innbundet: nei
Sidetall: 329
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

I denne boken beskriver Ezra Klein hvordan strukturelle og psykologiske krefter står bak USAs skjeve fordeling og dysfunksjon. Landet er polarisert først og fremst av identitet. Enhver som er interessert i amerikansk politikk, er på et eller annet nivå interessert i identitespolitikk. Klein viser hvordan polarisert politisk identitet og polariserte politiske institusjoner trekker hverandre og systemet mot en
krise.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Avid Reader Press
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: UK

Utsolgt
 

 

"Blant de største merkverdighetene som finnen fikk se ved ankomsten til Ruija, var Ishavet, den uendelig store, åpne vidda av vann der skogens sønn måtte begynne å søke sitt levebrød. En hadde riktignok alt hørt om det alltid isfrie storhavet, men ikke virkelig trodd på at det aldri ble islagt, selv når det var som kaldest og strendene lå dekket av is og snø. Mustos-Tuomas fra Oulu hadde selv vokst opp ved så mye vann at det ble kalt for hav, men først her åpnet seg det virkelige havenes hav, som til tider kom veltende med dunder og brak, til tider glitret og skinte så klart og vidstrakt som selve himmelrommet, og innimellom igjen lå dekket av en grå, kald, ugjennomsiktig tåke, som en myr hvor døden hersket."

Slik beskriver Samuli Paulaharju møtet med havet i Kvenene - et folk ved Ishavet (Ruijan suomalaisia), et verk som er blitt kalt «kvenfolkets bibel», og som nå foreligger på norsk for første gang. Boka er resultatet av den finske folkelivsforskerens reiser i 1920-tallets Finnmark, hvor han og hans kone Jenny Paulaharju intervjuet hundrevis av finskættede om deres og forfedrenes liv. Paulaharju var i tillegg en ivrig fotograf og tegner, og hans visuelle dokumentasjon av livet ved Ishavskysten er unik i sitt slag. Samuli Paulaharju levendegjør historien til kvenene, og beskriver den ville naturen så vel som livet i bygder og fiskevær med lyrisk inderlighet og ramsalt humor.

Opprinnelig utgitt på finsk i 1928.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Orkana
Innbundet: ja
Sidetall: 525
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

KEISEREN

EN HISTORIE OM NORGES STØRSTE SYKEHUS, INTRIGER OG MAKT

De visste så alt for godt at det kom til å bli bråk. Å slå sammen Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Et voldsomt spetakkel kom det til å bli. To fremragende sykehus, to kulturer med ledere og fagmiljø som verken hadde bedt om eller hadde et ønske om et tett samarbeid. Og som i hvertfall ikke ønsket å bli til ett sykehus. 

Derfor har også politikere og sykehusledere vegret seg kraftig underveis for å gå fra tanke til handling: Å samle viktige fagmiljø til det beste for pasienter, fagutvikling, forskning og ressursbruk. Visste du at den dagen de to sykehusenes tyngste fagområder samles i nye bygg på Gaustad omkring 2030, så har det gått nesten 50 år siden utredningen av spørsmålet startet?

Boken Keiseren omtaler personer, aktører, nettverk, intriger og de mange maktkampene som er med å forklare denne fascinerende prosessen: Om hvorfor hoder har rullet underveis. Hvorfor dyrking av misnøye og fravær av beslutninger nærmest har fremstått som en kunstform i seg selv. Og hvorfor pasientene fortsatt venter på nye bygg i Oslo. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Eget forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 139
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

TILFELDIG!

OM TILFELDIGHETENE SOM STYRER LIVET DITT

Hva har værmeldingen, uhellene dine og vinlotteriet på jobben til felles? De er alle styrt av tilfeldigheter.

Gjennom møter med noen av landets fremste forskere får du muntert forklart hvorfor kunnskapen om tilfeldigheter og store talls lov er avgjørende i alt fra medisinske diagnoser, pantelotteriet og politiske valgdagsmålinger til forventet levealder, strømpriser og klimakaos.

Advarsel: Ikke ta lynkurset i sannsynlighetsregning bakerst i boka hvis du drømmer om å vinne i lotto.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 255
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

MASKESPILLET I KONGO

HVORDAN LØSLATELSE AV TO LEIESOLDATER BLE ET NASJONALT ANLIGGENDE

I denne antologien ser forskere, journalister og norsk-afrikanere på den norske kampanjen for å løslate to drapsdømte leiesoldater i et krigsherjet land. De viser hvordan pressedekningen og familienettverk skapte et vanvittig press på norske myndigheter.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Frekk forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 207
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

ALL THE GHOSTS IN THE MACHINE

THE DIGITAL AFTERLIFE OF YOUR PERSONAL DATA

Når vi er tvunget til å lagre og dele mer og mer av vår personlige informasjon, er det noe vi ofte glemmer. Alle denne dataen vil ikke bare forsvinne når våre fysiske kropper svinner hen fra dette dødelige rike. Et digitalt liv etter døden er en naturlig konsekvens av informasjonsalderen, en virkelighet knapt noen av oss er særlig forberedt på. Psykolog Elaine Kasket spør, når noens digitale fotavtrykk blir deres varige arv, hvem er det dette gagner, hvem er det dette skader, og hvem har ansvaret?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Robinson
Innbundet: nei
Sidetall: 280
Språk: UK

pris: 169.00
 

 

THE COSMIC REVOLUTIONARY'S HANDBOOK

(OR: HOW TO BEAT THE BIG BANG)

Free yourself from cosmological tyranny! Everything started in a Big Bang? Invisible dark matter? Black holes? Why accept such a weird cosmos? For all those who wonder about this bizarre universe, and those who want to overthrow the Big Bang, this handbook gives you 'just the facts': the observations that have shaped these ideas and theories. While the Big Bang holds the attention of scientists, it isn't perfect. The authors pull back the curtains, and show how cosmology really works. With this, you will know your enemy, cosmic revolutionary - arm yourself for the scientific arena where ideas must fight for survival! This uniquely-framed tour of modern cosmology gives a deeper understanding of the inner workings of this fascinating field. The portrait painted is realistic and raw, not idealized and airbrushed - it is science in all its messy detail, which doesn't pretend to have all the answers.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cambridge University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 286
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

UNFREE SPEECH

THE THREAT TO GLOBAL DEMOCRACY AND WHY WE MUST ACT, NOW

Da han var 14 år gammel, skapte Joshua Wong historie. Mens de voksne tiet, satte Joshua i gang den første studentprotesten noensinne i Hong Kong for å motsette seg pensumet i landets Moral and National Education - og vant.
Siden den gang har Joshua ledet paraplybevegelsen, stiftet et politisk parti og samlet over to millioner mennesker - mer enn en fjerdedel av Kinas befolkning - i Hong Kongs gater i protest mot utleveringsforslaget. Hans vilje og pågangsmot har fått verdensomfattende oppmerksomhet, skaffet ham en nominasjon til Nobels fredspris, og fått ham i fengsel opptil to ganger. 

Boken består av tre deler, hvor det fortelles om Joshuas vei til aktivisme, hvor du kan lese brevene han skrev som politisk fange, og avsluttes med en kraftig oppfordring til oss alle til å forsvare våre demokratiske verdier.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Penguin
Innbundet: nei
Sidetall: 268
Språk: UK

pris: 169.00
 

 
Linn Stalsberg
Med fler...

Feminismen må være antikapitalistisk, økososialistisk og antirasistisk. Dette er et manifest for de 99 prosentene.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Brød & roser
Innbundet:
Sidetall: 111
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

Da de gikk på kostskole, var Lillian og Madison venner av den uadskillelige sorten, men i kjølvannet av en skandale måtte Lillian plutselig forlate skolen, og de har ikke snakket sammen siden. Frem til nå. Madison er blitt stemor til to tvillinger, og vil at Lillian skal være deres barnepike i løpet sommeren. Men det er en hake. Når tvillingene blir opprørte, tar de fyr. Flammer antennes fra huden deres, på en dramatisk men vakker måte. Gjennom den fuktige og krevende sommeren må Lillian og tvillingene lære seg å stole på hverandre, og bevare roen. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Text Publishing
Innbundet: nei
Sidetall: 254
Språk: UK

pris: 189.00
 

 

"Many artists have felt the lure of juxtaposing photographs and text, but few have succeeded as well as Teju Cole. He approaches this problem with an understanding of the limitations and glories of each medium." – Stephen Shore

De pittoreske utsiktene og den tilsynelatende stabiliteten i Sveits har gjort landet til et vanskelig emne for samtidsfotografiet. I fire år - 2014-2019 - fant Cole en helt ny måte å se på landet, som har vært innbegrepet på en turisterfaring i nesten to århundrer, på en ny måte. Fernweh spiller på det tyske ordet for å lengte etter å være et annet sted. Coles meditative og samvittighetsfullt sammensatte arbeid, gjort med fargefilm, henter fram stemningen fra det gamle Alpelandet, i tillegg til dets veldig kuraterte terreng. Cole har reist tilbake til Sveits år etter år, og han har den samme tålmodigheten og milde paletten til de store innenfor samtidig europeisk fotografi - men den konstruktivistiske spenningen i disse bildene er helt hans egen. Bildene er tatt i alle hjørner av landet - fra Vaud til Graubünden til Lugano - og skaper et bilde av Sveits som, til tross for et stort fravær av menneskelig tilstedeværelse, er rikt på spor etter mennesker.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Mack
Innbundet:
Sidetall:
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

PÅ ÆREN LØS

KRIGEN, LITTERATUREN OG ÆRESRETTEN

Den 10. april 1940 brøt tyske soldater seg inn i Aschehoug forlag og beslagla Hermann Rauschnings nazikritiske bok Hitler har sagt det. Samme dag gikk tyske patruljer gjennom Oslos bokhandler og inndro Rauschnings bok, samt to andre svartelistede titler. Det var begynnelsen på den nazistiske litteraturpolitikken i Norge under andre verdenskrig.

I årene som fulgte sto tyskerne og det norske NS-regimet bak sensur, fengsling av forfattere, nazifisering av forlag - og storstilte utgivelseskampanjer av ideologisk «godkjente» bøker. Mange norske forfattere gjorde motstand. Andre sluttet seg til nasjonalsosialismen, eller bisto kulturpolitikken deres. Hvordan skulle man håndtere denne virkeligheten etter krigen? I mai 1945 ba Hjemmefronten Forfatterforeningen og de andre kulturorganisasjonene om å gjennomføre et oppgjør blant medlemmene. I desember 1945 forelå dommen fra Den norske Forfatterforenings Æresrett: 18 medlemmer ble varig ekskludert fra foreningen på grunn av NS-medlemskap - mens 17 medlemmer fikk eksklusjoner, karantener, bøter eller reprimander av andre årsaker. Blant disse siste var viktige navn i norsk litteraturhistorie som André Bjerke, Alf Larsen og Herman Wildenvey.

I denne boka har Tore Rem, Espen Søbye og Kjartan Fløgstad undersøkt bakgrunnen for Æresrettens dom: Hvilken rolle spilte litteraturen i Norge under krigen? Hvordan preget den nazistiske kulturpolitikken det litterære feltet? Fantes det en nøytral litteratur? Og hvordan framstår prosessen i Æresretten i lys av etterkrigsoppgjøret ellers? På æren løs er en viktig kartlegging av en avgjørende, men lite kjent del av norsk litteraturhistorie - og en utforsking av litteraturens politiske rolle, både under diktaturet og i det demokratiske samfunnet.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet:
Sidetall: 391
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

I YOU WE THEM

JOURNEYS BEYOND EVIL: THE DESK KILLER IN HISTORY AND TODAY

I You We Them er en studie i psykologien bak noen av de minst synlige massemorderne og kriminelle på planeten. "Skrivebordsmorderne" er de mektige menneskene som tar avgjørelsene fra bak en pult, der en signatur eller en tastetrykk er alt som skal til for å at det blir begått utenkelige handlinger, og på den måten bringer en byråkratisk blindhet inn i noe som ellers ville vært en moralsk vanskelig avgjørelse.

Denne boka har vært under arbeid i flere tiår, og blander historie, reportasje og memoar til å danne et mørkt bilde av menneskeheten, og som kanskje kan endre måten du tenker om fortiden, nåtiden og fremtiden.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: William Heinemann
Innbundet: nei
Sidetall: 1104
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

A SHORT HISTORY OF LONDON

THE CREATION OF A WORLD CAPITAL

Simon Jenkins forteller historien om London - fra romernes etablering og frem til dagens kokende metropol. Ved å knytte sammen ulike nøkkelhendelser, individualister og trender, fremskriver han et levende, historisk portrett av byen. Han analyserer slagene som avgjorde hvordan London ble oppfattet og bygget og legger særlig vekt på den flerårige kampen mellom makt og penger. Jenkins har selv vært en aktiv aktør innenfor mange av hendelsene som har preget etterktigstidens London. Slik han har for vane levendegjør han stoffet med farger og autoritet og viser hvordan London har blitt til gjennom sin mer enn 2000 årige historie.

Boken er rikt illustert.

 

 


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Penguin
Innbundet: ja
Sidetall: 393
Språk: UK

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.