NYHETSBREV - 2023-06-03

Nyheter og arrangement på Tronsmo!

Boksamtale!

Eksilfilosofen Oksana Timofejeva om "Solens politikk"

Tirsdag 6. juni kl. 16.30

Tirsdag 6. juni tar vi vel imot den russiske eksilfilosofen Oksana Timofejeva som vil samtale med Existenz-redaktør Lars Holm-Hansen om hennes bok "Solens politikk".

Enkel servering som alltid.
Velkommen skal du være!




Den russiske filosofen Oksana Timofejeva presenterer i «Solens politikk» en filosofisk analyse av solen. Siden antikken har solen hatt en avgjørende betydning for vår utopiske forestillingsverden. Solen er i siste instans kilden til all energi, og dens uendelige gavmildhet kan brukes som modell for menneskelige samfunn og antyde et alternativ til den kapitalistiske økonomien med dens endeløse ekspansjon, kolonisering og katastrofale konsekvenser i en kosmisk skala.

Men solen er også en ødeleggende kraft som er farlig og voldelig i sin suverene makt. Timofejeva viser hvordan den franske filosofen Georges Batailles teorier om solens Økonomi og solens vold er relevante for å forstå den verdenen vi lever i. Hun drøfter spørsmålet om vold og suverenitet i lys av tenkerne G. W. F. Hegel, Georges Sorel, Walter Benjamin og Frantz Fanon.
 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Existenz
Innbundet: nei
Sidetall: 106
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

DET BLÅØYDE RIKET

NORSKE TILLITSPATOLOGIER

Sosial tillit er nøkkelen til, ja selve suksessformelen for, velfungerende og harmoniske samfunn som det det norske, hevder både forskere og politikere. Men kan det bli for mye tillit i et samfunn? Kan tilliten gjøre oss sløve og naive? Legger nordmenns store, nesten grenseløse tillit til myndigheter og statlige institusjoner veien åpen for korrupsjon, maktmisbruk og nasjonale sikkerhetstrusler - og for at vi nordmenn i for stor grad tolererer inkompetanse?
Ja, hevder Nina Witoszek og Eva Joly, som i denne boka tar for seg det de kaller norske tillitspatologier. Forfatterne viser hvordan den norske tilliten har slått tilbake på oss selv, og har blitt misbrukt av blant andre norske fredsmeglere, skatteadvokater, næringslivsledere, politikere og det statlige oljeselskapet Equinor.
De anerkjenner at tillit er et viktig samfunnsgode. Men den må ledsages av sunn fornuft.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 232
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

På en gravlund i Istanbul bor steinhuggeren Avdo. På verkstedet sitt lager han gravstøtter som vokter over de døde og forteller om livet de har levd. Når en ung, forfulgt kvinne en kveld søker tilflukt i den beskjedne hytta hans, kastes han bakover i sin egen historie - fra han somforeldreløs gutt i byen Mardin blir tatt hånd om av en assyrisk læremester, til han på en av sine mange reiser møter sitt livs kjærlighet, som han så mister gjennom en tragisk forbrytelse.

Stein og skygge smelter sammen elementer fra Tyrkias historie i det tjuende århundre med historier fra det Ottomanske riket, Midtøsten og Europa. Resultatet er et svimlende bilde av alt et menneskeliv og et land kan romme, selv når det balanserer på kanten av avgrunnen.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 367
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

FORLATTE STEDER

LIVET I ET LANDSKAP UTEN MENNESKER


På en for lengst forlatt øy utenfor den nordligste spissen av Skottland lever noen av de siste ville kyrne i verden. Et frodig og variert dyreliv har gjenoppstått i de bestrålte områdene rundt Tsjernobyl. I den smale demilitariserte sonen på den koreanske halvøya lever det tusenvis av arter som er utryddet eller truet overalt ellers på jorda.

Den anerkjente journalisten og forfatteren Cal Flyn besøker jordas mest øde og uhyggelige steder, som på grunn av krig, naturkatastrofer, forurensning eller økonomisk forfall har blitt forlatt av mennesker. Hver gang finner hun en «øy» med et myldrende nytt liv: naturen har rykket inn for å fylle tomrommet raskere og grundigere enn selv de mest håpefulle anslagene til forskerne. Rik på detaljerte skildringer av natur og økosystemer i ulike tilstander, er Forlatte steder en poetisk og trollbindende reiseskildring som gir oss troen på naturens egenartede evne til å rehabilitere seg gjennom økologiske prosesser, selv etter grove inngrep fra menneskene.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 449
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Hvor lite kan man velge å fortelle, og hvor mye kan man overlate til leseren? Og hvor begynner egentlig en historie, både i livet og i litteraturen. Kanskje der den slutter?

I 2022 ble Judith Hermann bedt om å holde den årlige poetikkforelesningen ved Goethe-universitetet i Frankfurt, et oppdrag som bare tilfaller de største tyskspråklige forfatterne; Her skulle hun lette på sløret for å fortelle om forfattergjerningen bak tekstene, om arbeidet som har gitt noen av den tyskspråklige litteraturens mest stilsikre noveller og romaner.

Vi skulle fortalt hverandre alt, er resultatet. Men det som kjennetegner Hermanns fortellinger er at hun aldri forteller alt. Her ungår hun i tillegg, så langt det lar seg gjøre, også å fortelle om skrivingen. Det vi får lese er derimot historier fra hennes eget liv. Fortellinger som minner om hennes fiksjonsunivers, men som er preget av det levde livet og virkelighetens tyngde.

Judith Hermann skriver sitt liv, om en oppvekst i Berlin som ikke ligner andres, om familien og om mennesker hun har møtt som har preget henne, og dermed litteraturen hun skriver. Vi skulle fortalt hverandre alt handler om både litteraturen og livet og forbindelseslinjene mellom dem.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 168
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Tretten år i tredje etasje I tretten år har Bjørn Hatterud budd i ei blokk i Groruddalen i Oslo. I 1961 flytta 48 heldige familiar inn i dei tolv etasjane. Då Bjørn flytta inn, var mange av bebuarane gamle. Bjørn vart nær venn med fleire av naboane, som krigsseglaren Bjarne, som budde vegg i vegg med Bjørn, og Ester i første etasje, som ein gong var ei fattigjente på Langøyene. På tretten år har Bjerke gått frå å vere eit slite nabolag til eit populært buområde. På same tida har Bjørn gått frå uføretrygd og eit botnpunkt i livet, til karriere med verv, prisar og nye moglegheiter. Hatterud skal no flytte frå Bjerke og ser tilbake på åra i blokka og folka han har møtt. «Blokka på Bjerke» er ei gripande forteljing om Hatterud, livet i dei tolv etasjane, sorger og gleder, nære vennskap og endringane som har skjedd med både området, blokka og Hatterud sjølv.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 201
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

STYGT OG PENT

ELLER HVORDAN FORSTÅ VERDEN BEDRE VED Å SE DEN BEDRE

En lommeparlør og guide for deg som er nysgjerrig på visuell kultur, men mangler ordforråd, reisefølge og noen å holde i hånda.

Kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann har en misjon: hun vil lære oss å snakke om tingene vi omgir oss med. Hvorfor kjøper vi de samme grå, boks-formede Bolia-sofaene, legger historiske fliser i entreen og sparer til lange øyevipper? Hvilket design og hvilke designere løfter vi, hva gjenbrukes og hva ler vi av (foreløpig)?

Og hvordan kan vi snakke om den visuelle kulturen som ikke prater selv, og som ikke har kjente designere: Egget du triller barnet ditt i til barnehagen, kaffekoppen du har på kontorpulten, de store joggeskoene dine, som du før synes var stygge, og nå fine, interiørbladene du ikke lenger finner inspirasjon i, og alle de andre ingrediensene som lå, og stadig ligger og putrer i populærkulturen?

Stygt og pent er en essaysamling med Brochmanns mest gnistrende tekster om visuell kultur, kategorisert etter bruksområder (mote, design, interiør, arkitektur) supplert med sylskarpe kapittelinnledninger.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 271
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

JAPANESE YOKAI

AND OTHER SUPERNATURAL BEINGS

Japans enorme mylder av overnaturlige skapninger inkluderer demoner (yokai), monstre, ogres (oni), spøkelser (yurei) og magikere - mytiske vesener fra folklore og populærkultur som fortsetter å begeistre lesere av tradisjonelle historier og manga den dag i dag. De slående visuelle eksemplene i denne boken er hentet fra den rike kanonen av tidlige japanske trykk, bøker og malerier – hentet fra ledende museer, biblioteker og private samlinger over hele verden.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Tuttle Publishing
Innbundet: ja
Sidetall: 240
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

MIN EGEN ELDS KURIR

HARRY MARTINSSONS FÖRFATTARLIV

I denne første store biografien om en av svensk litteraturs verdensforfattere skildrer Johan Svedjedal et fascinerende forfatterliv. Harry Martinson ble tidlig kjent for sin sjarm og stilistiske glans – en fattig gutt fra samfunnets dyp som nådde samfunnets høyder via litteraturen. Men bak smilene og suksessene hans lå mer alvorlige saker. Tidlig innså han hvordan menneskets hybris truet miljøet og livet selv. Slik innsikt var ikke alltid velkommen i Sverige i rekordårene.
 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: ja
Sidetall: 800
Språk: SE

pris: 499.00
 

 

Tronsmo er 50 år i 2023. I den forbindelse har Kristian Krohg-Sørensen laget denne flotte plakaten til oss, med masse flotte detaljer fra Tronsmos historie. Begrenset opplagg på 50 eksemplar, håndtrykket silketrykk, signert og nummerert av Krohg-Sørensen.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Eget
Innbundet: nei
Sidetall: 2
Språk: NO

pris: 2000.00
 

 

The 'best short story writer in English' (Time) is back with a masterful collection that explores ideas of power, ethics, and justice, and cuts to the very heart of what it means to live in community with our fellow humans. With his trademark prose - wickedly funny, unsentimental, and perfectly tuned - Saunders continues to challenge and surprise: here is a collection of prismatic, deeply resonant stories that encompass joy and despair, oppression and revolution, bizarre fantasy and brutal reality.

'Love Letter' is a tender missive from grandfather to grandson, in the midst of a dystopian political situation in the not-too-distant future, that reminds us of our obligations to our ideals, ourselves, and each other. 'Ghoul' is set in a Hell-themed section of an underground amusement park in Colorado, and follows the exploits of a lonely, morally complex character named Brian, who comes to question everything he takes for granted about his 'reality.' In 'Mother's Day', two women who loved the same man come to an existential reckoning in the middle of a hailstorm. And in 'Elliott Spencer', our eighty-nine-year-old protagonist finds himself brainwashed - his memory 'scraped' - a victim of a scheme in which poor, vulnerable people are reprogrammed and deployed as political protesters.

Together, these nine subversive, profound, and essential stories coalesce into a case for viewing the world with the same generosity and clear-eyed attention as Saunders does, even in the most absurd of circumstances.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Bloomsbury
Innbundet: nei
Sidetall: 231
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

Eksperten sine utvalde favorittar. Visste du at sider er Noregs svar på champagne? Ifølgje utanlandske kjennarar er Noreg eit av dei mest spennande siderlanda i verda akkurat no. I denne boka tek siderekspert Thomas Digervold deg med på eit djupdykk i det flytande gullet. Han har smakt seg gjennom kassevis med sprudlande eplevin for å hjelpe deg å finne dei beste polkjøpa frå norske fruktgardar. Du lærer også korleis du luktar og smakar, og får ein lettlesen snarveg til kjenneteikn på ulike eple, siderkategoriar og siderregionane frå aust til vest. Digervold gir deg dessutan ei grundig innføring i kva for sidertypar som høver til ulike råvarer. Som avslutning serverer han eit knippe eksklusive oppskrifter på mat og drinkar der sideren er sjølve stjerna. Med denne boka får du ein av Noregs fremste siderkjennarar på heimebesøk. Når du har lese ferdig, har han lært deg korleis du kan bruke kortreiste bobler av internasjonal kvalitet til alt frå fredagstaco og reker, til velkomstdrink og som følgje til fleirretters bryllaupsmiddag. Ja, og kva for sider som eignar seg om du vil drikke litt større mengder, og som du kan vinne heile festen med!

Produktinformasjon


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

EAST

120 EASY AND DELICIOUS ASIAN-INSPIRED VEGETARIAN AND VEGAN RECIPES

Modern, vibrant, fuss-free food made from British ingredients but with an Eastern slant, East is a must-have whether you're vegan, vegetarian, or simply want to eat more delicious meat-free food.

Drawing from her 'New Vegan' Guardian column, Meera Sodha's stunning new collection also features plenty of brand-new recipes inspired by a wide range of Asian cuisines. There are noodles, curries, rice dishes, tofu, salads, sides and sweets, all surprisingly easy to make and bursting with exciting flavours. Taking you from India to Indonesia, Singapore to Japan, by way of China, Thailand, and Vietnam, East will show you how to whip up a chard potato and coconut curry and a swede laksa; how to make Kimchi pancakes, delicious dairy free black dal, and chilli tofu. There are sweet potato momos for snacks and unexpected desserts like salted miso brownies and a no-churn Vietnamese coffee ice-cream.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Fig Tree
Innbundet: ja
Sidetall: 304
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

BAZAAR

DE BESTE VEGETAROPPSKRIFTENE

Bazaar er en fargerik og smakfull feiring av grønnsaksretter laget for å passe til enhver anledning og smak. Oppskriftene utnytter overfloden av varierte smaker fra Midtøsten: fra krydder og urter til korn og belgfrukter, kombinert med mengder av friske grønnsaker og frukt. Her er smaksdybde og fylde som vil overbevise selv den mest hardbarka kjøtteter.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Mangschou
Innbundet: ja
Sidetall: 239
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

GREEN KITCHEN - HJEMME

RASK OG SUNN VEGETARMAT FOR HELE FAMILIEN

I «Green Kitchen - hjemme» har David Frenkiel og Luise Vindahl samlet 100 oppskrifter på vegetarmat. Du får oppskrifter på alt fra raske og gode hverdagsfrokoster og -middager til måltider som egner seg til helgekos og fest. Maten er enkel og rask å lage, og oppskriftene inneholder nyttige tips. Det lønner seg å begynne med basisrettene, for eksempel tomatsaus, rispannekakerøre eller pesto, for de utgjør byggeklossene i hverdagsmaten. Helgematen krever litt mer tid, men den er ukomplisert og verdt en ekstra innsats, enten du lager «blomkålfisk» og chips, sitron- og ricottalasagne eller de lette og sunne, men syndig gode smultringene. «Green Kitchen - hjemme» byr på ny og inspirerende vegetarmat og glutenfrie oppskrifter. Alle kan dessuten gjøres veganske. Dette er en kokebok du kommer til å bli glad i!


Utgivelsesår: 2017
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 258
Språk: NO

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.