NYHETSBREV - 2023-05-19

Hva vil det si å være svart og kvinne? Hva er avkolonisering, og hvordan virker kolonialismens kategorier fortsatt på oss i dag? Hvordan kan litteraturen og språket bli et sted for frigjøring og forandring?

Tsitsi Dangarembga er Zimbabwes fremste nålevende forfatter og en av de viktigste stemmene i moderne afrikansk litteratur. I dette essayet vever hun sammen det personlige og det politiske i en lysende utforsking av rase, kjønn, politikk og historie. Svart og kvinne er en skarp og polemisk introduksjon til noen av de mest sentrale temaene i dagens debatt - og en døråpner inn til et unikt forfatterskap.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 128
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Nyoppdaget manuskript fra en av det 20. århundrets viktigste forfattere.

Det var en litterær sensasjon da det i 2021 ble kjent at flere tusen manussider av Louis-Ferdinand Céline hadde dukket opp. Seksti år etter forfatterens død ble Krig, den første av tre nye bøker, utgitt.

Krig er en fortelling med sterke selvbiografiske elementer, hvor Céline går inn i kjernen av sitt livs viktigste erfaring: de fysiske og mentale traumene fra krigens slagmark.

I romanen følger vi korporalen Ferdinand, som blir såret i kamp i Flandern under første verdenskrig. Han tilbringer sin rekonvalesenstid på sykehuset Peurdu-sur-la-lys, hvor han blir tatt hånd om på ymse vis av en geskjeftig sykepleierske og knytter vennskapsbånd med lurvete eksistenser. Han har unnsluppet døden, men krigen og menneskets bestialitet har fratatt ham alle illusjoner: «Jeg har fått krigen inn i huet. Den har satt seg på hjernen.»

Céline er en av det 20. århundres mest innflytelsesrike og kontroversielle franske forfattere. Krig er sannsynligvis skrevet rundt 1934, to år etter at Reise til nattens ende kom ut, og er en viktig brikke i hans liv og forfatterskap.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 175
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Anna-Sabina Soggiu har vokst opp i ei kommunal blokk på Tøyen i Oslo. Dette er hennes historie, fortalt til en ung gutt som bor i samme blokk i dag.
Vi fattigfolk er en historie om å være fattig og å skamme seg over det. Om å bli oppfatta som et problem, når det egentlige problemet er hjelpa du ikke har fått. Det er også en historie om å stå sammen, slutte å holde kjeft, og å fortelle om virkeligheten sånn den er, i et håp om å skape forandring.

«Det er ikke den historien jeg vil fortelle deg. Den om å måtte reise og lære seg å være noe annet enn seg sjøl. Den om klassereisa (...) Jeg vil skrive om at du egentlig er bra nok. Allerede.»
 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Manifest
Innbundet: ja
Sidetall: 125
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

BRA KOKT

EN KJÆRLIGHETSHISTORIE OM MAT, PUNK OG VENNSKAP

Christopher Haatuft er mest kjent fra superrestauranten Lysverket i Bergen, og i denne boken byr han på retter han lager både i restaurantene sine og til flokken sin. Christopher forteller også åpenhjertig om kokkelivets utfordringer og matens gleder.

Som femtenåring ble Christopher knepet i sprengstofftyveri, og skrev etterpå en skolestil om betasuppe fra pose som allegori på hvor kjipt livet kan være når man må stå til rette for idiotien. Lite visste han om at skolestilen skulle bli avgjørende for karrierevalget, og at han etter hvert skulle ende med et lite restaurantimperium i hjembyen Bergen.

Tretti år senere er boken om hvordan han gikk fra å være punker til gourmetkokk, klar - ispedd en god dose deilige oppskrifter fra livet som vinsnobb i Paris via pisket kjøkkenslave i New York og endelig til kjærligheten til sjømat hjemme i Bergen. Her finner du hverdagslige oppskrifter som bergensk fiskesuppe og fried chicken, pizzaoppskrifter fra Hoggorm, snobbete kaviaroppskrifter fra Lysverket og ikke minst - hvordan lage din egen paprikachips!


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 279
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

F20

Fra teksten til Galleri 69, i forbindelse med boklansering og utstilling av F20:

Dette er Morten Andersens 27. bok, med 223 bilder fra Oslo fra 2017-2023. 

Hva F20 betyr, er relativt åpent. Her ser vi bilder av byens løse fugler i vid forstand, områder og mennesker du aldri vil finne i Visit Oslos bildebank,- på glossy papir i magasinformat. I motsetning til i hans første bok, Fast City fra 1999, hvor gamle bygårder er forlatt og grå, ser vi nå massive grå nybygg. Bygningsarbeiderne er også representert.

Mange av bildene er tatt ut av vinduet fra Andersens hjem, hvor han har orkesterplass til benken som disponeres nabolagets helter og antihelter, her er det loking, fixing, klining, soving og avislesning - i fugleperspektiv. Vi ser reder og reir, fraflyttet og bebodd, av folk og fugl.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Shadowlab
Innbundet: nei
Sidetall: 304
Språk: UK

pris: 300.00
 

 

BEVINGADE VÄNNER

HUR JAG FYLLDE MIN TRÄDGÅRD MED FÅGLAR

Å begynne å berike hagen med mulige leveområder for fuglene er en god start på å ha en hage som gagner dyrelivet og som gir en rikere avling, hjelper mot skadedyr og bidrar til mangfold. I denne boken oppsummerer Susanne Åkesson hva hun har fått til i løpet av de over tjue årene hun har tatt vare på hagen i en skånsk bygd og forteller om alle de fantastiske opplevelsene hun har hatt på veien til en rikere fuglehage.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 305
Språk: SE

pris: 379.00
 

 

Denne strålende originale og lett tilgjengelige veiledningen utforsker hvordan Valhall og dens Valkyrier har inspirert vårt kulturelle landskap, fra Wagner til Marvel-universet. Carolyne Larringtons elegant skrevne gjendiktninger fanger opp skjønnheten i de opprinnelige mytene, samtidig som de også dykker dypere ned i historien bak deres betydninger, og tilbyr leseren en intelligent og oppdatert tolkning av disse mektige historiene.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: ja
Sidetall: 320
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

HOW TO BE YOU

SIMONE DE BEAUVOIR AND THE ART OF AUTHENTIC LIVING

I denne inspirerende utforskningen av Simone de Beauviors overlevelsesstrategier, utforsker vi hvordan hun kan lære oss å frigjøre oss fra frykt og stereotyper og leve på en måte som er autentisk i forhold til våre ønsker og tro. Skye Cleary viser oss hvordan de Beauvoirs filosofi kan hjelpe oss med å bli mer oppmerksomme på å leve meningsfullt, ettertenksomt og med litt mer opprørsk ånd, både hjemme, på jobb, i kjærligheten, med familie og i vennskap.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Ebury Press
Innbundet: nei
Sidetall: 305
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

”Skins” av Gavin Watson er uten tvil den mest betydningsfulle dokumentasjonen av skinhead-kulturen på 1970-tallet i Storbritannia. Boken feires rettmessig som en ekte klassiker innen fotobokpublisering, og den er nå gjenutgitt i en ny utgave av høy kvalitet under nøye oppsyn av fotografen selv. De mange svart-hvitt bildene gir et fascinerende innblikk i et skinhead-miljø som var flerkulturelt, tett sammenknyttet og fremfor alt stolt av sitt utseende. Disse er klassiske fotografier av historisk verdi.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: ACC Art Books
Innbundet: ja
Sidetall: 128
Språk: UK

pris: 449.00
 

 

Mange har skrevet om poeten Edith Södergran. Utallige har tolket diktene hennes, lest brevene hennes og trukket konklusjoner om livet hennes. At hun var en ambisiøs fotograf er ikke like avgrenset, og bildene hennes har ikke fått den oppmerksomheten de fortjener. Nina Ulmaja ville vite mer om fotografen Edith og begynte å skrive brev til henne. Brev som i utgangspunktet dreide seg om fotografi, men som i økende grad kom til å handle om deres felles bakgrunn: om hjemlandet Finland, om frykt for Russland, krigsminner, klassereiser og fortiede familiehistorier. Boka er en innsiktsfull og nysgjerrig historie om identitet, historie, mot og uavhengighet.  Inneholder 180 foto.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Norstedts
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

Våren 2011 bombet Norge Libya. Samtidig drev Henrik Thune og noen få norske diplomater i all hemmelighet et intenst arbeid for å stoppe krigen. Strengt fortrolig gir et enestående innblikk i krig og fred fra et sted vi sjelden har tilgang til.

I boken er vi til stede i Tripoli når diktator Gaddafis sønn får vite at Libya skal bli bombet. Vi er til stede i Paris når utenriksminister Jonas Gahr Støre innser at stormaktene som fører an i krigen ikke har noe ønske om å forhandle om fred. Og i Istanbul når amerikanske diplomater gir slipp på siste mulighet til å samtale med Gaddafis regime. Fra innsiden får vi en beretning om hvordan historien om det nå ødelagte Libya kunne tatt en annen retning. En beretning som er spennende som en thriller, og gir unik innsikt i hvordan norsk fredsdiplomati utøves.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: J.M. Stenersens forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 262
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Reese har skapt et liv for seg selv som tidligere generasjoner transkvinner bare kunne drømme om: Hun er forelsket i Amy, bor i en leilighet i New York City og har en jobb hun faktisk ikke hater. Det eneste som mangler er et barn. Men hennes drøm om mors- og familieliv blir knust når Amy en dag kunngjør beslutningen om å leve som mann igjen, og blir til Ames.

Ames trodde detransisjonen ville gjøre alt lettere, men avgjørelsen koster ham forholdet til Reese og dermed hans eneste familie. Når Ames' sjef og kjæreste, Katrine, uventet avslører at hun er gravid med barnet hans, lurer Ames på om dette er muligheten han har ventet på for å få Reese tilbake til livet hans. Kunne ikke de tre skape en ukonvesjonell familie og oppdra barnet sammen?

Detransition, baby er Torrey Peters' prisbelønnede og kritikerroste debutroman. Det er en roman fra og om transmiljøet i New York og en universell fortelling om kjærlighet, kjønn, sex og morskap.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 397
Språk: UK

pris: 429.00
 

 

DU KAN IKKE LAGE EN POTET

ESSAYS OG ARTIKLER OM LITTERATUR OG SAMFUNN

Grethe Fatima Syéd har gjennom en årrekke vist seg som en markant stemme i den norske offentligheten. Denne utgivelsen inneholder noen av hennes sterkeste tekster fra 2008 til i dag.

Syéd skriver alltid med en særegen nerve og snert. Hun er i stand til å forbløffe leseren med sine uventede bilder og tanker, og kan underholde, ryste og provosere. Denne samlingen viser hvor allsidig hun er både som litteraturviter og samfunnsdebutant. Blant forfatterne som omtales finner vi Olav Duun, Torborg Nedreaas, Jean Rhys, Cormac McCarthy, Agnar Mykle, Ernest Hemingway, Dag Solstad, Stig Sæterbakken og Hanne Ørstavik. I tillegg er her samlet engasjerte tekster om dagsaktuelle tema som abort, tiggerproblematikken og metoo.

Tekstene utmerker seg med sin undrende, åpne tilnærming til stoffet, og omhandler et bredt spekter av tema, ofte knyttet til hvordan litteraturen virkelig kan bety noe i livene våre, og hvordan vi leser oss selv og verden omkring oss.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 351
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Nytt opplag!

På jorda er vi glimtvis vakre er ein son sitt brev til ei mor som ikkje kan lese, skrive da sonen, Veslehunden, er i slutten av tjueåra. Brevet avdekker ei familiesoge som startar før han blei fødd - ei soge som har sitt utspring i Vietnam, og strekker seg til Hartford, Connecticut - og blir ein inngang til delar av livet hans som mora aldri har kjent til.
Ocean Young (f. 1988) er fødd i Saigon, Vietnam, har tidlegare gitt ut den kritikarroste diktsamlinga Natthimmel med kulehòl (Samlaget 2019). På jorda er vi glimtvis vakre er hans første roman.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 299
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Ny, etterlengta diktsamling frå kritikarroste Ocean Vuong.

I si andre diktsamling leiter Ocean Vuong etter trøyst i det som er att etter mora døydde. Ein omsorgsperson han hadde ein kjærleg, men komplisert relasjon til.

Nedtyngd i ein sorgprosess utforskar Vuong det som har vore sentrale motiv sidan debuten hans: Det ein familie har å seie, og kostnaden av å vekse opp i Amerika som eit resultat av ein imperialistisk amerikansk krig. Men denne gongen går han òg enda tettare på det engelske språket, det han aldri fekk velje sjølv. Også denne relasjonen er komplisert og har sin pris.

Dikta til Vuong krinsar kompromisslaust, nakent og overgivande kring fragment av liv for å finne støtte, men òg ei meining i eige tilvære.

«Tida er ei mor» er eit ømheits-testament i ei valdeleg tid.

Boka er gjendikta av Mathias R. Samuelsen.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Samlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 136
Språk: NO

pris: 329.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.