NYHETSBREV - 2023-04-21

Arrangement og nyheter fra Tronsmo!

Foredrag!

"Årstidene" av Erik Tunstad & Vibeke Riiser-Larsen

Torsdag 27. april kl. 16.30

Torsdag 27. april tar vi vel imot forfatterne Erik Tunstad og Vibeke Riiser-Larsen som skal snakke om den nye boka si "Årstidene". Denne timen rettes lupen mot naturens mylder og dens historier.

Livet vi ser rundt oss har en utrolig evne til å tilpasse seg miljøet og de evige skiftene mellom vår, sommer, høst og vinter. Bli med på en guidet tur gjennom årstidene, og lær om artenes forunderlige overlevelsesstrategier.

Lett servering som alltid.
Velkommen skal du være!




ÅRSTIDENE

DYRET SOM SPISER SIN EGEN HJERNE OG ANDRE HISTORIER

Hvorfor flyr trekkfuglene egentlig sørover om høsten? Hvorfor synger nattergalen så vakkert når den kommer tilbake et halvt år senere? Hvorfor blomstrer blåveisen så tidlig, og hvorfor er humlene så store om våren? Hvordan får pinnsvinet paret seg? Hvem har egentlig den lengste penisen? For ikke å snakke om: Hvorfor finnes det et dyr som spiser sin egen hjerne?

Livet vi ser rundt oss har en utrolig evne til å tilpasse seg miljøet og de evige skiftene mellom vår, sommer, høst og vinter. Bli med på en guidet tur gjennom årstidene, og lær om artenes forunderlige overlevelsesstrategier.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: humanist forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 313
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

BLOMSTER

DYRK DINE EGNE BUKETTER

Drømmer du om å fylle hagen og huset med blomster du selv har dyrket? Veien til den store blomstergleden er kortere enn du tror, og selv en nybegynner kan overraske seg selv med de vakreste buketter fra egen hage gjennom store deler av året.

Denne praktboken er en lidenskapelig amatørs manifest om hvordan det går an å fylle livet med blomster uten å være en ekspert. Sarah Hambro skriver med smittende entusiasme og i en personlig, humoristisk tone om hvordan blomster kan gjøre hverdagen din vakrere, lykkeligere og rikere.

Her lærer du hvordan du kan forvandle uteplassen til et blomsterparadis uten å bruke en formue, enten du har en pallekarm eller flere mål til rådighet. Hvilke planter skal du velge for å lage bukettene du drømmer om? Hvordan dyrker du frem de fineste blomstene fra frø, knoller eller blomsterløk - og hvordan kan du bruke kvister, avklipp fra hekken og ville vekster som materiale til buketter? Med sine mange råd om hvordan du dyrker og steller med blomster, fra frø til ferdig bukett, er denne boken både en nyttig og inspirerende guide på veien til en mer blomsterfylt tilværelse.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 287
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

T-BANEN

SPORENE SOM SKAPTE STORBYEN

Omtrent som sivilisasjoner har vokst fram langs elver, har T-banen skapt et skjema for den moderne storbyen Oslo. Norges viktigste transportmiddel har ikke bare satt et dypt avtrykk på bylandskapet, den har også preget kulturen og den sosiale delingen av hovedstaden. I denne boka får du møte noen av hovedpersonene i historien om T-banens rolle i byutviklingen - de pengesterke entreprenørene som satte det hele i gang på slutten av 1800-tallet, den aldrende kunstneren som satte livet på spill for å lage stor kunst på Furuset stasjon, graffitimalerne som risikerte juling og fengsel for å lage en wholecar på endestasjonene, og de kampsportkyndige vekterne som Sporveien hyret inn for å jage dem vekk. Du får møte de visjonære planleggerne som så for seg bane inn i Maridalen og ut på øyene i Oslofjorden, og noen av dem som forlot hjemlandet og foretok en klassereise inn i det norske samfunnet bak spakene på T-banen.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 228
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Amazon er verdens største nettbutikk og har gjort grunnleggeren Jeff Bezos til en av klodens rikeste menn.

Firmaet dyrker en kultur preget av lagarbeid der de ansatte «jobber hardt, har det gøy og skaper historie». Logoen er en smilende munn.

Men bak fasaden skjuler det seg en annen virkelighet. For selskapets suksess hviler på ødelagte rygger, harde arbeidsforhold, midlertidige stillinger, overvåkning og fagforeningsknusing. Med etablering i Sverige er nettgiganten også på vei inn i Norden. Er vi rustet for møtet?

Den svenske journalisten Julia Lindblom tegner med Amazon. Bak fasaden opp et sjokkerende bilde av et brutalisert arbeidsliv. Boka har fått strålende kritikker i Sverige. I det nyskrevne etterordet kommenterer forfatteren også utviklingen i norsk arbeidsliv.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Manifest
Innbundet: ja
Sidetall: 286
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

NOT TOO LATE

CHANGING THE CLIMATE STORY FROM DESPAIR TO POSSIBILITY

Not Too Late fører sterke klimastemmer fra hele verden sammen, for å ta opp de politiske, vitenskapelige, sosiale og følelsesmessige dimensjonene av det største problemet menneskeheten noensinne har stått overfor.

Bidragsytere inkluderer Julian Aguon, Jade Begay, adrienne maree brown, Edward Carr, Renato Redantor Constantino, Joelle Gergis, Jacquelyn Gill, Mary Annaise Heglar, Mary Anne Hitt, Roshi Joan Halifax, Nikayla Jefferson, Antonia Juhasz, Kathy Jetnil Kijiner, Fenton Lutunatabua og Joseph `Sikulu, Yotam Marom, Denali Nalamalapu, Leah Stokes, Farhana Sultana og Gloria Walton.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Haymarket Books
Innbundet: nei
Sidetall: 200
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

I et halvt århundre har den franske forfatteren Annie Ernaux overskredet grensene for hvilke historier som anses verdt å fortelle, og hvilke emner som er verd å utforske. I denne boka retter Ernaux oppmerksomheten mot fenomenet med den store supermarkedkjeden, en utbredt funksjon i moderne liv som har fått lite oppmerksomhet i litteraturen.

Gjennom å registrere sine besøk til en butikk i nærheten av Paris i over ett år, fanger hun opp en egen verdenen som eksisterer innenfor dens massive vegger. Gjennom Ernauxs øyne framstår supermarkedet som "et stort menneskelig møtested, et skue" - en flashy, teknologisk avansert inkarnasjon av den gamle markedsplassen hvor kapitalisme, kulturell produksjon og klasse møtes, og dikterer våre rytmer av begjær. Ernaux beskriver stedet vi trodde vi kjente, og oppfordrer oss til å stille spørsmål ved erfaringene vi overser, og å se dypere inn i det ordinære.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Yale University Press
Innbundet: nei
Sidetall: 96
Språk: UK

pris: 199.00
 

 

1978: The National Front is gaining ground in Hackney. To counter their influence, anti-fascist groups launch the Carnival Against Racism in Victoria Park. Observing the event is Detective Constable Patrick Noble, charged with investigating racist attacks in the area and running Spycops in both far-right and left wing groups. As Noble's superiors are drawn further into political meddling, he's inveigled into a plot against the embattled Labour government as the Winter of Discontent begins to bite.

1983: Under a disciplinary cloud after a Spycops op ended in tragedy, Noble is offered a reprieve by an old mentor. He is dispatched in the early hours to Stoke Newington police station, where a young black man has died in suspicious circumstances. This is Thatcher's Britain now, a new world that Noble unwittingly helped to usher in, where racial tensions are weaponised by those in power. His investigation will expose the dark heart of a nation at war with itself.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Arcadia Books
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: UK

Utsolgt
 

 

BLURB YOUR ENTHUSIASM

AN A-Z OF LITERARY PERSUASION

A joyful celebration of books – the perfect gift for bibliophiles, word lovers and anyone who’s ever wondered, should you judge a book by its cover?

We love the words in books – but what about the words on them? How do they work their magic? Here is a book about the ways books entice us to read them: their titles, quotes, covers and, above all, blurbs – via authors from Jane Austen to Zadie Smith, writing tricks, classic literature, bonkbusters, plot spoilers and publishing secrets. It’s nothing less than the inside story of the outside of books.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oneworld
Innbundet: ja
Sidetall: 352
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

SPEKULANTEN

GEORG WALENTIN HAMMERS KRISTIANIA

I 1880-årene gikk Kristiania over fra å være en «søvnig provinsby» til å bli en ekte hovedstad. Småbyens personlige tillitsbånd ble erstattet med storbyens freidighet, hvor et dårlig rykte ikke lenger løp like fort foran folk.

«Plattenslager», «spekulant» og «bedrager» kalles han i samtidige kilder - selv titulerte han seg gjerne som «direktør», «verkseier», «godseier» og «generalkonsul». På 1890-tallet bygget Georg Walentin Hammer seg på rekordtid opp til å bli Kristianias ledende eiendomsmegler, storspekulant og .nansakrobat, med venner i den politiske eliten. Ingen i Norge uten nedarvet formue skal før ha vært i besittelse av så mange eiendommer og så store verdier.

Vidar Trædal gir et underholdende portrett av en eksentriker, ofte på kant med både lov og moral, i den perioden som framfor noen formet Oslo som vi kjenner den.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Dreyers forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 226
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

PARKTEATRET

HUNDRE ÅR PÅ LØKKA

Mange har gylne minner fra Parkteatret. Noen husker Tarzan-filmene fra sekstitallet og blir myke i blikket ved tanken på sin første date i kinomørket. Andre drømmer om den første kalde pilsen når uteserveringen endelig åpner for sesongen.

Gjennom de siste tjue årene er Parkteatret blitt et levende kulturhus der det ligger midt i stripa eller «gullrekka på Løkka». Men stedet har en 150 år gammel historie med konserter, kino, brytekamper, politiske møter, servering, forestillinger og festivaler. Og det er fremdeles et sprell levende kulturhus.

I denne boka skinner Parkteatret gjennom et prisme av tekster, historiske bilder og nye fotos. Bli med opp den gamle steintrappa og inn i baren, videre til scene og sal, backstage, kontorer, kjøkken, loft og bakgård og møt den fine staben som elsker og driver dette fantastiske huset!

Bidragsytere: Tora Augestad, Halvor Fjermeros, Harald Herresthal, Erling Dokk Holm, Geir Johnson, Henrik E. Nielsen, Thorvald Steen, Asbjørn Schaathun og Geir Tandberg Steigan.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 179
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Mia og Emil har forsøkt å få barn i et år, og starter med fertilitetsbehandling. Emil har to barn fra tidligere forhold. Mia er forfatter og har alltid visst at hun vil bli mor. Hun begynner å skrive tekster fra et behandlingsforløp som blir stadig mer altomgripende og truer med og få alt til å falle fra hverandre. Skriften blir en frelse, men bringer også uro inn i parforholdet. Kan man være kompromissløs i både kunsten og kjærligheten?

SULT er en roman om begjær etter liv, etter morskap, erotikk og etter å skrive. Med forfatterens egne ord er dette en tekst som springer ut «fra en tilstand der kroppen brenner», der ingenting er avklart, der smerte, lengsel og vanvidd eksisterer side om side med innsikt og håp.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 412
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

En liten bokhandel i Minneapolis blir hjemsøkt av spøkelset Flora, som inntil nylig var butikkens mest irriterende kunde. Tookie har klart å få seg jobb i bokhandelen etter flere år bak murene, og må finne ut hvorfor Flora hjemsøker butikken. Samtidig prøver hun å forstå alt som skjer i løpet av dette året som blir hjemsøkt av sorg, forbløffelse, isolasjon og voldsomme demonstrasjoner.

Spøkelseshistoriene er de drivende kreftene i denne frodige og rørende fortellingen fra en av USAs største nålevende forfattere.
 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gursli Berg Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 447
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Herscht 07769 er fjerde roman på norsk av den ungarske nobelprisfavoritten László Krasznahorkai.

Handlingen i Herscht 07769 utspiller seg i en tysk småby som hadde vært glemt hvis det ikke var for at bortgjemtheten og trøstesløsheten hadde lokket til seg en masse nynazister. Innbyggerne i byen møter snauskallene med frykt og irritasjon. Det er bare én mann som mener han har venner på begge sider, nemlig Florian Herscht. Florian er en muskelbunt som er redd for mye, blant annet tatoveringer, og som tror jorda snart vil gå under. For å stoppe katastrofen skriver han brev til Angela Merkel, men han får ikke svar, og i stedet trøster han seg med å høre på Bach.

Én dag dukker det en ulveflokk opp i utkanten av byen, samtidig som det skjer noe helt uforklarlig. Er det apokalypsen som nærmer seg?

De som har lest Krasznahorkai, vet at han skriver enormt lange setninger som har en evne til å oppta i seg alt mellom himmel og jord, at romanene hans har en helt spesiell dommedags- og undergangsstemning, iblandet masse morbid humor - og at det store temaet er eksistensen selv, sånn den arter seg i Europa. Det nye er at katastrofen som Krasznahorkais romaner lenge har brakt bud om, akkurat nå føles helt reell, les krig i Ukraina og undersjøiske bombeangrep på gassrørledninger i nabolaget vårt.

Herscht 07769 følger opp Baron Wenckheim vender hjem, som kom ut på norsk i 2021, da Morgenbladet omtalte Krasznahorkai som «en Dostojevskij for vår tid».


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 397
Språk: NO

pris: 439.00
 

 

Det var ikke noen hjemme som sa de var glad i meg. Hadde jeg spurt, vet jeg at de hadde sagt ja, mamma og pappa, klart de var glade i meg. Men jeg spurte ikke, også for at pappa ikke skulle bli sint. Det var jo en så selvsagt ting. Sånn Gud er glad i menneskene. Du vet jo det. Hvorfor kunne jeg ikke kjenne det?

De rørte aldri ved hverandre, kjærtegn, det var ingen ømhet mellom dem. Mamma syntes pappa var sentimental, patetisk og ynkelig og samtidig var hun redd for ham, livredd, det var øksen over jordene i snøen midt på natta, at pappa hadde drukket hjemmebrent (sa mamma) og løp vill og rasende og hoppet over steingjerdet, det ser jeg, over gjerdet i snøen i én strek, så ung og sterk og smidig han må ha vært, pappa, yngre enn M er nå, 33 eller 34, men nå forteller pappa meg at det var ikke sånn det var, han hadde ikke drukket, og han var ikke rasende heller, det med øksen var det ingen som hadde forstått, han var ikke ute etter noen, han hadde øksen med for liksom å bruke den som klubbe, som i retten, for å slå noe fast, et standpunkt, de hadde vel diskutert politikk, faren din er gal, han løp etter folk med øks, det endte med at dyrlegen satte en beroligende sprøyte, de var flere om å legge ham ned og holde ham der. Men det med øksen er så lenge siden, mamma var gravid med meg da det skjedde, det var bare den ene gangen. Det var ikke pappa med øks vi var redde for. Vi var bare redde.

Fortelleren er en norsk forfatter som bor i Milano. Innimellom reiser hun hjem til Norge. Der besøker hun faren, som er blitt en gammel mann på 87. Den italienske kjæresten er mye yngre enn henne og både øm og sterk. Han blir lett rasende, som faren ble, det gjør henne redd. Som en slags speilhistorie forteller romanen også om Judith, som etter at mannen døde, har blitt boende i det grønne huset i Minneapolis. Der møter hun unggutten Matt.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 209
Språk: UK

pris: 449.00
 

 

SKOLEN ER IKKE FOR ALLE

MEN DEN KAN BLI DET

Norsk skole har blitt en konkurranseskole hvor kun det som kan telles, teller. Konsekvensene av mer enn 20 år med en skole drevet som en bedrift, er nå klare. Skolestresset og de psykiske problemene har økt, trivselen synker, bruken av ADHD-medisiner har skutt i været og mange elever utvikler ufrivillig skolefravær.

Skolene har blitt hverandres konkurrenter ved at resultater på nasjonale prøver offentliggjøres, og jakten på godt omdømme har skapt grobunn for omfattende drilling før testene. Offentliggjøring av resultater kombinert med fritt skolevalg i både grunnskolen og videregående har skapt taperskoler og vinnerskoler.

Intensjonene med reformen av 1997 hvor 6-åringene kom inn i skolen vet vi nå at ikke ble fulgt. Timetallet for elevene har også økt drastisk. Men norsk skole gjør det fortsatt ikke bedre internasjonalt. Veien til toppresultater går visst ikke gjennom intens øving til standardiserte prøver og en markedsrettet skole. Hvordan gikk vi fra en fellesskole til en konkurranseskole, og hvorfor er konsekvensene så dramatiske? Hvem har ansvaret?

Dette er lærerens historie fra innsiden som forteller hvorfor vi står overfor en systemsvikt som følge av politiske beslutninger. Det bør likevel være mulig å skape en skole for alle. Denne boka forteller hvordan.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 298
Språk: UK

pris: 379.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.