NYHETSBREV - 2023-04-17

Holde seg i live er Michel Houellebecqs radikale ungdomsmanifest, en misantropisk manual som med svart humor beskriver hvordan man overlever som ung poet. Det ble opprinnelig utgitt i 1991, samme år som forfatterens første diktsamling, men før han debuterte som romanforfatter.

Boken inneholder også en rekke tekster skrevet gjennom 1990-tallet om arkitektur, internettporno, stumfilmer, turisme, det tyske og fester. Tekstene utgis for første gang på norsk, med forord av Asle Toje og etterord av Jonas Bals.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 147
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

DE MODIGE

HISTORIER OM VARSLING

Frisører i Cutters-kjeden ble syke på jobb. En ambulansesjåfør på utrykning opplevde et dødsfall mens han var pålagt å delta i et forskningsprosjekt. En kvinne i Forsvaret ble bedt om å lyve for politiet. Alle varslet om sine opplevelser.

Hva er varsling i arbeidslivet? Forfatter Tarjei Leer-Salvesen har møtt en rekke varslere. Ved å fortelle deres historier viser han hvordan det norske samfunnet håndterer varsling. Hva står en arbeidstaker overfor når hun oppdager noe som er feil, og vurderer å fortelle om det? Hvem er varslerne, og hvordan går det med dem og karrieren etterpå?

Hvis mange frykter for konsekvensene av å si fra når de opplever urett, er det ikke bare et problem for den enkelte arbeidstaker. Da har samfunnet sviktet en av sine mest sentrale verdier. De modige – historier om varsling er en bok om ytringsfrihet.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 171
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

(Vår oversettelse:)

Siden jeg begynte å fotografere for 30 år siden har jeg fotografert menn. Gjennom alle disse årene har jeg også gjentatte ganger fotografert transkjønnede personer. Et annet tilbakevendende motiv i løpet av disse 30 årene har vært selvportretter. Mine egne tusenvis av kontaktkopier viser meg en livslang, både bevisst og ubevisst, søken koblet til identitet og den konstante foranderligheten og forgjengeligheten forbundet med den menneskelige tilstanden. I tillegg til disse bildene, starter og slutter boka med fotografier av morenesteiner. Disse steinene ble presset fremover av isbreen. Da isen smeltet for 10 000 år siden stoppet de der de nå ligger. Det utvidete selvportrettet og speilingen i andre er en måte å nærme seg den historiske reforhandlingen som nå finner sted mht ideen om det mannlige på. 

JH Engström


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Pierre von Kleist editions
Innbundet: ja
Sidetall: 358
Språk: UK

pris: 649.00
 

 

En fengslende gruppebiografi som forteller historien om hvordan eksilkunstnere fra krigsherjede Frankrike brakte surrealismen til USA. De bidro til å flytte sentrum av kunstverdenen fra Paris til New York, og utløste bevegelsen som ble kalt abstrakt ekspresjonisme Surrealists in New York forteller historien om denne forbindelsen og de europeiske eksilantene som brakte surrealismen med seg - en kunstnerisk utveksling mellom den gamle og den nye verden - med fokus på trykkmakeren Stanley William Hayter og det legendariske Atelier 17 - trykkstudioet han grunnla. Her presset kunstnernes eksperimenter bokstavelig talt grensene for moderne kunst. Det var i Hayters studio at Jackson Pollock fant balansen mellom frihet og kontroll som ville kulminere i hans karakteristiske dryppmalerier.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: ja
Sidetall: 264
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

SPAIN

THE TRIALS AND TRIUMPHS OF A MODERN EUROPEAN COUNTRY

En skarp redegjørelse for det moderne Spania, fra Francos død til katalansk folkeavstemning og videre. Spanias overgang til demokrati etter Francos lange diktatur ble bredt hyllet som en suksess, og innledet tre tiår med uovertruffen fremgang og velstand. Likevel har det politiske konsensus de siste tiårene vært under alvorlig press. Et stabilt to-parti system har blitt splittet opp, med nye partier på den ytre venstre- og høyresiden. Michael Reid motbeviser den stereotypiske oppfatningen av Spania som et land hjemsøkt av sin francoistiske fortid. Resultatet er et skarpt, men samtidig avrundet portrett av et  levende land - et land som oftere besøkes enn det blir forstått.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Yale University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 336
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Noen planter vokser på feil sted. Andre planter er vakre, men så livskraftige at de ikke slipper til andre vekster. Enkelte planter liker vi ikke utseende på, så vi fjerner dem. Alle har de det til felles at vi betrakter dem som ugress.

I dag, i en verden hvor menneskeskapte klimaendringer truer verdens matsikkerhet og artsmangfoldet på kloden, må vi jobbe aktivt for et mer variert planteliv. I denne boken slår planteentusiast Knut Langeland et slag for noen av våre mest trofaste, og iblant uønskede, vekster i planteriket, deres bruksområder og kulturhistorie.

Plantene presenteres med herbarieark fra samlingen ved Naturhistorisk museum i Oslo, sammen med forfatterens egne fotografier. Boken inneholder også en lettfattelig innføring i hvordan du lager et herbarium - gjerne av ugressplanter. Til glede for en selv og for kommende generasjoner.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Pax
Innbundet: ja
Sidetall: 317
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

ØKOKRITISK HÅNDBOK

NATUR OG MILJØ I LITTERATUREN

Hvilke kritiske forbindelser er det mellom natur, miljø og litteratur? Hva vil det si å lese tekster økokritisk? Hva er økokritikk?

Den litterære naturarven blir lest og fortolket på stadig nye måter i takt med en økende innsikt om at verden er rammet av menneskeskapte miljøkriser. Slike økologisk orienterte analyser omtales ofte som økokritiske, men økokritikk forstås og praktiseres forskjellig i ulike kontekster.

Lesere kan ha delte meninger om hvordan natur og miljø bør representeres litterært. Får skogen for mye oppmerksomhet på bekostning av havet, skrives det for mye om dyr og for lite om planter, er det for mye romantikk og for lite realisme, for mye nostalgi og for lite humor, for mye klimafokus og for lite om artsmangfold, eller kanskje tvert om? Mens noen finner håp og trøst i å lese klimalitteratur og økopoesi, kan andre oppleve de samme tekstene som dystre, for aktivistiske og naive. Økokritikk behandler slike spenningsfelt der økologiske, politiske og estetiske problemstillinger møtes.

Økokritisk håndbok gir for første gang på norsk en bred innføring i begreper, retninger og konflikter innenfor internasjonal og skandinavisk økokritikk de siste tiårene. Med støtte i et rikt utvalg eksempler får leseren ta del i hvordan fagfeltet vokser fram. Boka er et hendig oversiktsverk, samtidig som den byr opp til viktige prinsippdiskusjoner om blant annet tverrfaglighet, fagspråk i akademia og forholdet mellom forskning og aktivisme.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet:
Sidetall: 218
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

PALESTINA

FAKTA PÅ BAKKEN

Hva kan det palestinske landskapet, flyktningleirer, bygninger og hus fortelle oss om utviklingen av konflikten i Palestina de siste 100 årene?

I denne lille boka tar forfatteren for seg hvordan konflikten slår ut på bakkenivå. Steder, hus og bygninger brukes som linser for å lese og forstå striden. Å zoome inn på hus, bygninger og landskap gir en innsikt i de mest sentrale grunntrekkene, som palestinsk selvbestemmelse, flyktningspørsmålet og Jerusalem.

Palestina. Fakta på bakken forteller bygningers historie en større historie. De er en rød tråd som viser sammenhenger mellom makt og kontroll over land, og hva kolonialisme, okkupasjon og anneksjon betyr helt konkret. Boka er for deg som ønsker et nytt blikk på konflikten om Palestina.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 175
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

I Tre lys sendes en liten jente for å bo med fremmede fosterforeldre på landet, og opplever for første gang hva trygghet og kjærlighet er.
I Småting som dette skal familiefaren Bill Furlong levere kull til klosteret i byen en tidlig julaften morgen. Der blir han konfrontert med et dilemma som tvinger ham til å veie sin egen samvittighet opp mot familiens trygghet.

Claire Keegans to korte romaner regnes allerede som moderne klassikere i Irland og har vunnet en rekke priser nasjonalt og internasjonalt.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: nei
Sidetall: 187
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

A WAITER IN PARIS (PB)

ADVENTURES IN THE DARK HEART OF THE CITY

En servitørs jobb er å lure deg. De vil at du skal tro på en luksuriøs fred, for på den andre siden av den døren ... er helvete.

Edward Chisholm bor i en verden av utilgivelige arbeidstimer, tapt søvn og brune barer; han overlever på kaffe, brød og sigaretter, ofte under sadistiske ledere, med en lønn så lav at du kjemper mot kollegene dine om tips.  Hans kolleger inkluderer tyver, narsissister, eks-legionærer, papirløse innvandrere, wannabe-skuespillere og narkohandlere, og de er det nærmeste han har en familie.

Det er fysisk krevende, ofte ydmykende og utrolig konkurransepreget. Men det spiller ingen rolle fordi du er i Paris, universets sentrum, og det er ingen andre steder du heller vil være i verden.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: MONORAY
Innbundet: nei
Sidetall: 384
Språk: UK

pris: 219.00
 

 

FIENDEN

SVERIGES RELATION TILL RYSSLAND FRÅN VIKINGATIDEN TILL IDAG

Ingen av Sveriges grannar har gett landet lika många anledningar till misstänksamhet och rädsla som Ryssland. Ryssen är den hävdvunne farlige främlingen och det är inte svårt att förstå varför: skärgårdshärjningarna kring 1720, invasionen 1808, den tsaristiska repressionen vid förra sekelskiftet, Stalins tyranni och aggression mot Finland 1939, kärnvapenhotet under efterkrigstiden, Raoul Wallenbergs öde, Putins krig mot Ukraina, och så vidare. Vi har lärt oss att Ryssland = Fienden. Den här boken spårar Sveriges relation till Ryssland tillbaka till vikingatiden. För ett drygt millennium sedan var banden mellan våra länder nära och goda men relationen har senare definierats som arvfiendskap. 

Historien har aldrig varit förutsägbar, och framför allt - den är inte slut. Att Sverige nu lämnar sin alliansfrihet och rättar in sig i Natoledet är en direkt konsekvens av en historiskt betingad fruktan för grannen i öster.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Ordfront Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 398
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

I fem år var norske diplomater tilretteleggere for fredsforhandlinger mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen Farc. En fredsavtale ble inngått i november 2016, og den gjorde slutt på en 52 år lang borgerkrig som hadde tatt livet av over en halv million mennesker.

Dag Nylander ledet det norske teamet under forhandlingene. Her forteller han den dramatiske historien om den viktigste fredsprosessen i verden i nyere tid. Dette er en thriller fra virkeligheten, med risikofylte helikopterturer til geriljaområder og mange kriser underveis som truet med å velte forhandlingene. Historien er også et eksistensielt drama, hvor de involverte med livet som innsats valgte fred fremfor krig. Boken gir et unikt blikk i norsk fredsdiplomati, og den demonstrerer hvor mye som skal til for å skape fred.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 319
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Nobelprismottaker Annie Ernaux' dagbok om morens siste år. Da moren får alzheimer, begynner Annie Ernaux å skrive dagbok: om møtene med moren, om de uforståelige tingene hun gjør, om hvordan hun forandrer seg fra dag til dag. Gradvis endrer forholdet deres seg. Moren blir som et barn, og Annie må innta omsorgsrollen - en rolle hun verken makter eller ønsker å ha. Jeg er fortsatt her inne i mørket er en umiddelbar og rå tekst om sorg, tap og kjærlighet. I en skarp, ufiltrert prosa skildrer Annie Ernaux en av vår tids mest ubarmhjertige sykdommer, og viser hvor vondt det kan være å miste en mor selv som voksen.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

This strikingly illustrated edition presents Joyce's epic novel in a new, more accessible light, while showcasing the incredible talent of a leading Spanish artist.

The neo-figurative artist Eduardo Arroyo (1937-2018), regarded today as one of the greatest Spanish painters of his generation, dreamed of illustrating James Joyce's Ulysses. Although he began work on the project in 1989, it was never published during his lifetime: Stephen James Joyce, Joyce's grandson and the infamously protective executor of his estate, refused to allow it, arguing that his grandfather would never have wanted the novel illustrated. In fact, a limited run appeared in 1935 with lithographs by Henri Matisse, which reportedly infuriated Joyce when he realized that Matisse, not having actually read the book, had merely depicted scenes from Homer's Odyssey.

Now available for the first time in English, this unique edition of the classic novel features three hundred images created by Arroyo--vibrant, eclectic drawings, paintings, and collages that reflect and amplify the energy of Joyce's writing.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Other Press
Innbundet: ja
Sidetall: 720
Språk: UK

pris: 499.00 899.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.