NYHETSBREV - 2023-03-03

Lansering og arrangement på Tronsmo!

Lansering: ”Noe foregår i sjelen for tiden”
Torsdag 9. mars kl. 16.30

9. mars kommer forfatter og lyriker Kirsti Blom til Tronsmo for å lansere sin siste
diktsamling ”Noe foregår i sjelen for tiden”, og vil samtale med Thor Sørheim.

Det blir lett servering som alltid.
Velkommen skal dere være!




I Kirsti Bloms tredje diktsamling skrives et liv frem, fra fødsel til død. Diktene handler om en mor som sover tornerosesøvn, en far som gynger barnet til himmels og en jente som slår hjul og ler mot himmelen, men som også henger over grisebingen og ser rotter fare av gårde med barndommen hennes. De sanselige og kontrastfylte diktene skildrer språket og skriftens nødvendighet - og kjærlighetens avvisende og frigjørende kraft.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

VARSLERNE

EN FORTELLING OM GISKE-SAKEN, SEKSUELL TRAKASSERING OG KULTUREN SOM TILLATER DET

"Etter lange og vanskelige vurderinger har jeg kommet fram til at det er riktig å gi beskjed om upassende seksuell oppmerksomhet fra Trond Giske.

Når jeg nå velger å si ifra, skyldes det dels at #metoo er satt på dagsorden, dels gjentatte uttalelser fra ledende personer i partiet om at det uansett er viktig å varsle, og dels at jeg har hørt at det fortelles en historie om at det er mange år siden Trond Giske sluttet å prøve seg på yngre damer i forbindelse med utøvelse av sine tillitsverv, noe jeg vet at ikke stemmer. Jeg velger derfor å gi disse opplysningene videre, og håper de håndteres med klokskap."

Slik starter «Victoria» sitt varsel i Giske-saken. Etter at varselet ble levert, opplevde hun - i likhet med de andre kvinnene som varslet - at hun mistet all kontroll over sin egen fortelling.
Varslernes historier ble forvaltet av andre, og andre skulle til slutt felle en dom over dem. I mediene ble sakene diskutert på måter det var umulig for varslerne å kjenne seg igjen i. De ble mistenkeliggjort og motivene for å varsle ble trukket i tvil. Men hva var det egentlig de forsøkte å fortelle oss?

I denne boka får varslerne selv komme til orde. Og ved å lytte til dem får vi som samfunn en mulighet til å se oss selv i speilet. For varslersakene handler ikke bare om Arbeiderpartiet, men om kulturelle og strukturelle faktorer som ikke bare muliggjør, men også bidrar til å legitimere maktmisbruk og seksuell trakassering i vårt samfunn.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Humanist
Innbundet: ja
Sidetall: 241
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

MUSLIMENES MUHAMMAD

-OG ALLE ANDRES

Få enkeltpersoner har hatt så stor betydning som profeten Muhammad, og over de siste 30 årene har han også kommet til å sette sitt tydelige preg på skandinavisk kultur, debatt og politikk. Kildene til den historiske Muhammad (570-632) er sparsomme, men til gjengjeld vet vi desto mer om hvordan profeten har blitt forstått, formet og omformet opp gjennom århundrene. Jakob Skovgaard-Petersen forteller om Muhammads posisjon i sunni- og sjiaislam, hos mystikere, reformister og jihadister, og i bildekunst og litteratur fram til vår tids påkostede filmer og TV-serier. Her fortelles også historien om ikke-muslimenes og antimuslimenes Muhammad, fra forståelsen av profeten som Antikrist i vestlig middelalder via opplysningstidens teaterstykker til karikaturstriden i 2005. Salman Rushdie-affæren behandles inngående og settes i kontekst. Muhammads idehistorie er også en estetisk og visuell historie, og Muslimenes Muhammad - og alle andres gir ny innsikt i hvordan profeten er blitt portrettert i bildekunst, litteratur og film. Boka er vakkert utformet med over 100 illustrasjoner. Muslimenes Muhammad - og alle andres gir nødvendige bakgrunnskunnskaper for alle som vil forstå noen av vår egen tids største og viktigste kulturmøter og -konflikter. Boka gir på den måten effektiv medisin mot alle slags forenklinger og essensialiseringer av «de andres» tro og kultur.

Boka utkom på dansk i 2020, og denne norske utgaven er omarbeidet av forfatteren for et bredere skandinavisk publikum.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 470
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

LIVETS TUNNA VÄGGAR

EN FORTELLING OM SOMMERHUSETS LYDER OG NATURENS SPRÅK

Forfatteren Nina Burton kjøper et gammelt sommerhus. Når hun drar dit første gang, oppdager hun at hun ikke er alene. I veggene og taket, og i naturen rundt, yrer det av liv. I sør grenser tomten til et mosegrodd lite fjell mellom furu og eik. Under trærne i vest går hemmelighetsfulle stier i blåbærlyngen - og i nord glitrer sola i vannet.

Her blir hun kjent med maur og bier, rev og ekorn, fisk og vekster; arter av forskjellige slag, alle med sitt unike språk. Med smittende nysgjerrighet oppsøker forfatteren tilværelsen i alle dens former - og med stor kunnskap viser hun oss biologiens mysterium, som mennesket bare er en liten del av.

I Livets tunna väggar får den svenske poeten og essayisten Nina Burton leseren til å forundre seg over artenes finstemte samspill. Boka er oversatt til 15 språk og ble nominert til den svenske August-prisen.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: nei
Sidetall: 272
Språk: SE

pris: 229.00
 

 

Zandra är hopplöst less på sitt liv.Less på sin karriär som kvällstidningsreporter i Stockholm. Less på sin dyra bostadsrätt med märkliga grannar. Less på sorgekänslan inombords. Less på billiga kläder som hon köper för att försöka pigga upp sig.Inte ens antidepressiv medicin tycks hjälpa. Så föds idén att omskapa sig själv: Zandra ska bli en yogamänniska.

Hon ska göra tacksamhetsövningar och manifestera sin framtid. Hon ska självhjälpa sig till ett en ny, nöjd kvinna och läka sitt mörka förflutna för gott. I jakten på att hitta sig själv reser Zandra runt i världen. Det visar sig finnas en uppsjö av lärare, gurus och healers som gärna berättar för henne hur hon ska må bättre. Hon yogar i Indien. Söker själsro genom ayahuasca.

På Bali betalar hon dyra pengar för att detoxa och dricka gröna juicer. Konstigt nog mår hon bara sämre ju mer hon försöker. En morgon på en strand i Indien kraschar hon totalt. Hitta-sig-själv-drömmen blir en mardröm. Hon landar på sin mammas kökssoffa på Åland och umgås alltmer intensivt med självmordstankar. Hon får diagnosen ätstörning, men är det verkligen hela sanningen?
Det här är en bok för alla som någon gång funderat ”borde jag bara säga upp mig och dra till Bali?”.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Schildts Söderströms
Innbundet: nei
Sidetall: 232
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

Bernie Sanders snakker rett ut om et system som er drevet av ukontrollert grådighet, og rigget for å jobbe imot vanlige mennesker. Hvordan kan vi akseptere en økonomisk orden som lar tre milliardærer kontrollere mer rikdom enn den nederste halvdelen av samfunnet vårt? It’s OK To Be Angry About Capitalism presenterer en visjon om hva som ville vært mulig hvis den politiske revolusjonen fant sted. Hvis vi endelig ville erkjenne at økonomiske rettigheter er menneskerettigheter, og jobbe for å skape et samfunn som gir dem. Dette er ikke en utopisk fantasi; dette er demokrati slik vi burde kjenne det. Er det virkelig for mye å forlange?


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 304
Språk: UK

pris: 379.00
 

 

THE BIG CON

HOW THE CONSULTING INDUSTRY WEAKENS OUR BUSINESSES, INFANTILIZES OUR GOVERNMENTS AND WARPS OUR ECONOMIES

Det er et forankret forhold mellom konsulentbransjen og måten næringsliv og myndigheter styres på i dag, som må endres. Mariana Mazzucato og Rosie Collington viser at våre økonomiers avhengighet av selskaper hindrer innovasjon, tilslører bedriftens politiske ansvarlighet og hindrer vårt kollektive oppdrag om å stoppe klimasammenbrudd. Mazzucato og Collington avliver myten om at konsulentselskaper alltid tilfører verdi til økonomien. 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Allen Lane
Innbundet: nei
Sidetall: 368
Språk: UK

Utsolgt
 

 

Kan noe være sant for meg, men ikke for deg? Er kunnskap en sosial konstruksjon? Finnes det alternative fakta? Eller er sannheten noe objektivt, noe som er likt for alle? Det som karakteriserer menneskelig kunnskap er at den er sosial: Mesteparten av kunnskapen vår får vi fra andre mennesker. Dette gjør det mulig for oss å samle kunnskap og formidle den på en måte som ingen andre dyr kan. Men det gjør oss også sårbare for oppdiktede nyheter, løgner, desinformasjon og propaganda. Hvordan kan vi ruste oss mot det usanne og det ubegrunnede? Hvilken rolle spiller mediene og hva kan skolen gjøre? Disse spørsmålene har ikke bare betydning for det enkelte individ, men er også helt avgjørende for et velfungerende demokrati. For å besvare dem, behøver vi redskaper fra samtidens filosofi, påstår Åsa Wikforss. Hun drøfter hva kunnskap er, hvilke psykologiske mekanismer som ligger bak resistensen mot fakta, og hvordan vi kan motvirke en slik resistens.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal
Innbundet: nei
Sidetall: 266
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

ODDS STORE KAMP

HISTORIEN OM ODD NANSEN

Dette er historien om Odd Nansen, en uredd og helt spesiell mann som tok ansvar i vanskelige tider og reddet mange jøder fra Holocaust.
Adolf Hitler og nazistene tålte ikke at noen hjalp jødene, og under krigen ble Odd arrestert. Nesten hver dag mens han satt i nazistenes fangeleire skrev han en hemmelig dagbok. Dagboka om liv og død på Grini og i Sachsenhausen ble en bestselger da den ble utgitt etter krigen.
Odd Nansen sto opp for frihet og fred da det trengtes som mest. Som sin far, polfareren og vitenskapsmannen Fridtjof Nansen, arbeidet han utrettelig med å hjelpe flyktninger. Han ble også en viktig og kjent nordmann internasjonalt.
Også i dag, 50 år etter sin død, er han et forbilde. I denne boka kan du lese om alt det utrolige Odd opplevde, hva han sto for, og om den store innsatsen han gjorde for andre.
Boka er illustrert med bilder og Odd Nansens egne tegninger.
En inspirerende historie fra vår nære fortid. For lesere fra 12 år og oppover.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Ad Lib forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 111
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

THE EARTH TRANSFORMED

AN UNTOLD HISTORY

When we think about history, we rarely pay much attention to the most destructive floods, the worst winters, the most devastating droughts or the ways that ecosystems have changed over time.

In The Earth Transformed, Peter Frankopan, one of the world's leading historians, shows that the natural environment is a crucial, if not the defining, factor in global history - and not just of humankind. Volcanic eruptions, solar activities, atmospheric, oceanic and other shifts, as well as anthropogenic behaviour, are fundamental parts of the past and the present. In this magnificent and groundbreaking book, we learn about the origins of our species: about the development of religion and language and their relationships with the environment; about how the desire to centralise agricultural surplus formed the origins of the bureaucratic state; about how growing demands for harvests resulted in the increased shipment of enslaved peoples; about how efforts to understand and manipulate the weather have a long and deep history. All provide lessons of profound importance as we face a precarious future of rapid global warming.

Taking us from the Big Bang to the present day and beyond, The Earth Transformed forces us to reckon with humankind's continuing efforts to make sense of the natural world.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Bloomsbury
Innbundet: ja
Sidetall: 736
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

ARCHITECT, VERB

THE NEW LANGUAGE OF BUILDING

Leading architect Reinier de Graaf punctures the myths behind the debates on what contemporary architecture is, with wit and devastating honesty. Architecture, it seems, has become too important to leave to architects. No longer does it suffice to judge a building solely by its appearance, it must be measured, and certified. When architects talk about 'Excellence', 'Sustainability', 'Well-being', 'Liveability', 'Placemaking', 'Creativity', 'Beauty' and 'Innovation' what do they actually mean?

In Architect, Verb, De Graaf dryly skewers the doublespeak and hot air of an industry in search of an identity in the 21st century. Who determines how to measure a 'green building'? Why is Vancouver more 'liveable' than Vienna? How do developers get away with advertising their buildings as promoting 'well-being'? Why did Silicon Valley become so obsessed with devising 'creative' spaces or developing code that replaces architects? How much revenue can be attributed to the design of public space? Who gets to decide what these measurements should be, and what do they actually mean? And what does it mean for the future of our homes, cities, planet?

He also includes a biting, satirical dictionary of 'profspeak': the corporate language of consultants, developers and planners from 'Active listening' to 'Zoom Readiness'.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Verso
Innbundet: ja
Sidetall: 272
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Humor og høytlesning for 3-6-åringene!

De to små ridderne er tilbake! Denne gangen er det ridderturnering i Klampenborg, og prinsesse Begonia er sint fordi hun ikke får være med. Prinsessen ber Rosenbusk og Bang om hjelp. De to små ridderne er ikke så gira på å hjelpe til. Men Begonia gir dem ikke noe valg.

Ridderne tar gull følger opp suksessen To små riddere (2021). Ridderne er minst like snodige og gøyale og overraskende, og riddertiden er minst like moderne! Og det handler fremdeles om riddere - og en prinsesse - som ikke trives så godt i rollene sine og om stereotypier som har aller best av å bli rusket litt i. For hvorfor får ikke jenter lov til å gjøre det samme som gutter? Og MÅ man være tøff og modig, bare fordi man er gutt? Middelalderen går da tross alt mot slutten!


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 51
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

PETTER KANIN OG VENNENE HANS

KLASSISKE EVENTYR

Nydelig gavebok med de klassiske historiene om Petter Kanin! Beatrix Potters illustrerte eventyr tilhører klassikerne i barnelitteraturen. I Potters vidunderlige eventyrverden lever kaniner, katter, ekorn og andre dyr det gode liv i skogen. Den frekke og eventyrlystne Petter Kanin så dagens lys for over hundre år siden, og har siden fascinert generasjoner av lesere. Og man kan jo ikke annet enn å bli glad i spilloppmakeren Petter, hans tre lydige søstre Vipsen, Vimsen og Dunhale og den late fetteren hans, Benjamin. Petter Kanin og vennene hans inneholder 14 eventyr, ledsaget av forfatterens originale og vakre illustrasjoner. En opplagt klassi-ker til barnerommet!


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Vigmostad Bjørke
Innbundet: ja
Sidetall: 202
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

Velkommen til Spøkelsesbyrået! Hit kommer folk som har møtt på spøkelser og som vil få dem til å slutte å spøke. Spøkelsesbyrået består av Elsa og Kalle, som vet det meste om spøkelser og spøkerier. De bor i et gult slott sammen med farfar Nikodemus. Han er spøkelsesmester i Dunkeldal og har lært Elsa og Kalle alt han kan. Denne gangen er det Frans som trenger hjelp fra Elsa og Kalle. Leiligheten hans er hjemsøkt, og han får ikke sove om natten på grunn av all støyen! Servise blir knust på kjøkkenet, noen slår lyset av og på og bøker blir dyttet ut av bokhyllen. Og noen ganger ser han en skygge midt på gulvet, selv om ingen er der. Hvem er den skumle skyggen, og hva i all verden er det den vil? Elsa og Kalle vet at det er viktig å forstå hva spøkelsene prøver å si. Bare sånn kan man komme til bunns i ekte spøkelsesmysterier.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 103
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

EKTE GRØNN MAT

SPIS GRØNT, DYRK GRØNT, LEV GRØNT

I Ekte grønn mat forteller forfatter og matentusiast Andreas Viestad om hvilke grønnsaker som er de enkleste og mest bærekraftige å dyrke her i nord, og hvordan du tilbereder dem i nydelige, fristende retter. Bokas 120 grønnsakoppskrifter er fordelt over 14 kapitler med utgangspunkt i ulike grønnsaktyper, fra tomater, urter og salater til beter, neper og jordskokk. Boken byr også på forslag til gode kombinasjoner av retter, slik at du kan servere hele, grønne og smakfulle måltider som hele familien blir mett av. Boken er både praktisk og inspirerende, og gir en innføring i hjemmedyrking av norske grønnsaker. Du får mange nyttige tips og triks til hvordan du planlegger og gjennomfører dyrkingen. Når du dyrker selv, har du ikke bare gleden av å spise egenprodusert mat, men du får også et nærere forhold til matens vei fra jord til bord. Urtene du dyrker selv, har sterkere og mer intens smak, salvien får tjukkere blader, ruccolaen har mer temperament. Og potetene kommer i forskjellige størrelser, med ulik smak etter hvilke sorter du dyrker.

 


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 384
Språk: NO

pris: 449.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.