NYHETSBREV - 2023-02-09

Nyheter og arrangement på Tronsmo

Boksamtale: Solvej Balle og Kaja Schjerven Mollerin om Om utregning av romfang

Torsdag 16. februar kl. 17.00

Den 16. februar kommer forfatter Solvej Balle til Tronsmo bokhandel for å samtale med Kaja Schjerven Mollerin om tid, stillstand og sine mange utregninger av romfang.

Om utregning av romfang er en stor litterær begivenhet. Solvej Balle har brukt trettifem år på dette prosjektet som skal bestå av hele sju bøker. For de tre første bøkene vant hun Nordisk råds litteraturpris i 2022, og har ellers fått en fabelaktig mottakelse i hjemlandet Danmark.
De to første bøkene er kommet ut i Norge, og vi venter spent på oppfølgerne!
 

Enkel servering som alltid.
Velkommen skal dere være!




Tara Selter er etter en kort reise blitt fanget i den attende november, som nå har gjentatt seg i 368 dager. Hun er vendt tilbake til Paris i håp om at ting vil normalisere seg etter et år. Men tiden står fortsatt stille. Tara savner variasjon, hun savner skiftende årstider, hun er lei den samme grå novemberdag som gjentar seg. Derfor legger hun ut på reiser i Europa for å oppleve vinter, vår og sommer. Til slutt ender hun opp i Düsseldorf, hvor hun gjør en oppdagelse som kan snu opp ned på alt.

De tre første bøkene i Solvej Balles hyllede verk Om utregning av romfang vant i 2022 den meget prestisjefulle Nordiske råds litteraturpris. Det er planlagt i alt sju bøker.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 240
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

RADIKALISM OCH AVANTGARDE

SVERIGE 1947-1967

I årene 1947 til 1967 endret Sverige seg i raskt tempo. Teknologisk utvikling og økonomisk vekst var enestående og la grunnlaget ikke bare for enestående velstand, men også for dyptgripende sosiale og kulturelle endringer. Alt som var tatt for gitt ble utfordret. Radikalismen fikk en egenverdi. Avantgarden ble mainstream. Med tekster av blant andre Yvonne Hirdman, Kalle Lind, Birgitta Holm.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Timbro
Innbundet: ja
Sidetall: 533
Språk: SE

pris: 429.00
 

 

I denne korte, brennaktuelle boken sporer Auster århundrer med Amerikas bruk og misbruk av våpen, fra den voldelige forflytningen av den innfødte befolkningen til slaveri av millioner, til det bitre skillet mellom våpenkontroll og antivåpenkontroll- leirene som har utviklet seg de siste 50 årene. Siden 1968 har mer enn halvannen million amerikanere blitt drept av våpen. Tallene er så store, så katastrofale, så uforholdsmessige med det som skjer andre steder, at man må spørre hvorfor. Hvorfor er USA så annerledes? Denne boken inneholder også Spencer Ostranders fotografier fra åstedene for mer enn tretti masseskytinger i alle deler av landet.r Bloodbath Nation er en kortfattet, men grundigundersøkelse av USA ved et veiskille, og stiller det sentrale: Hva slags samfunnet ønsker amerikanerne å leve i?


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Grove Press
Innbundet: ja
Sidetall: 160
Språk: UK

Utsolgt
 

 

PIRATE ENLIGHTENMENT

OR THE REAL LIBERTALIA

Opplysningstiden begynte ikke i Europa. Dens sanne opprinnelse ligger på øya Madagaskar, på slutten av det 1600-tallet, da det var hjemsted for flere tusen pirater. Dette var piratenes gullalder, en voldelig periode - men det var også, hevder antropolog David Graeber, et kort vindu av radikalt demokrati, da piratbosetterne forsøkte å anvende de egalitære prinsippene til skipene sine på et nytt samfunnet på land. For Graeber representerer Madagaskars tapte piratutopi noen av de første bevegelsene i opplysningstidens politiske tankegang.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 208
Språk: UK

pris: 329.00
 

 

NOT SO BLACK AND WHITE

A HISTORY OF RACE FROM WHITE SUPREMACY TO IDENTITY POLITICS

”Kulturkrigene” har skapt voldsomme argumenter, men lite klarhet. Denne boken tar det lange perspektivet, forklarer den virkelige opprinnelsen til ”rase” i vestlig tankegang, og sporer dens vei fra disse begynnelsene i opplysningstiden og helt til vår egen nåtidige verden. Ved å gjøre det opphever den ledende tenkeren Kenan Malik mange antakelser som ligger til grunn for dagens opphetede debatter rundt rase, kultur, hvithet og privilegier.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Hurst & CO
Innbundet: ja
Sidetall: 380
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

STJÅLET FOKUS

GRUNNEN TIL AT DU IKKE KLARER Å FØLGE MED, OG TRIKSENE DU TRENGER FOR Å KLARE Å KONSENTRERE DEG IGJEN

Vår evne til å konsentrere oss er i fritt fall. Collegestudenter i USA klarer nå i gjennomsnitt å holde fokus på én oppgave i 65 sekunder, og kontormedarbeidere kun i tre minutter. I Stjålet fokus legger den internasjonale bestselgerforfatteren Johann Hari ut på en langstrakt reise for å snakke med verdens ledende eksperter og finne ut hvorfor dette skjer med oss - og det han konkluderer med er at alt vi trodde vi visste om dette feltet er feil.

Vi tror vår manglende evne til å konsentrere oss er våre egen personlige falitt - en skavank ved hver og en av oss. Det er det ikke. Dette har blitt gjort mot oss - av mektige eksterne krefter - og det har blitt gjort over tid. Vårt fokus har blitt stjålet fra oss.

Hari oppdager at det finnes tolv dypereliggende årsaker til denne krisen, og han viser oss hvordan han oppdaget det gjennom en engasjerende reise - en ferd som tar ham fra Silicon Valley-avhoppere, til vetrinærer som diagnostiserer hunder med ADHD, fra en favela i Rio der alle har mistet konsentrasjonen på en spesielt surrealistisk måte, til et kontor på New Zealand som oppdaget en bemerkelsesverdig teknikk som ga deres ansatte konsentrasjonsevnen tilbake.

For viktigst av alt er dette en bok som viser oss hvordan vi kan gjenvinne vårt fokus, dersom vi bestemmer oss for å kjempe for det. Svarene vil både overraske og engasjere deg. Dette er en bok om vår pågående oppmerksomhetskrise ulik noen annen du har lest.

Stjålet fokus havnet i 2022 på listene over årets beste sakprosabøker hos både The Financial Times og The Wall Street Journal.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 350
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Den himmelske makrell av Tor Åge Bringsværd er en underholdende, klok og fantasieggende science fiction-roman. 847 mennesker er rammet av en mystisk sykdom, det såkalte makrellsyndromet. Alle ble smittet i samme område av byen, og alle synes å leve i to verdener. På den ene siden kan terapeutene snakke med dem som vanlig, men pasientene er også omgitt av andre vesener, usynlige for alle andre enn dem selv. Slik også med Silas. Han er i det hele tatt «et særlig interessant kasus», ifølge de fleste som har med ham å gjøre. Det kan nesten virke som om han snakker med de døde. Eller er de egentlig døde? Området Silas bor i er inngjerdet med laserpiggtråd, mens resten av samfunnet forsøker å finne ut av årsaken til sykdommen.

Hvordan blir framtiden - for pasientene og for de andre, tilsynelatende friske menneskene? Hvilken virkelighet seirer til slutt? Den himmelske makrell er nok et viktig verk av en av Norges mest sentrale skjønnlitterære forfattere.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 182
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

AGORA 2022 #4

DAG SOLSTAD

Dette nummeret innholder følgende artikeler:
Even Teistung om Arild Asnes 1970 og politikkens problem
Synne Ytre Arne om Solstad, Proust og kjærligheten
Bendik Wold om fedre og sønner hos Thomas Mann og Dag Solstad
Frode Helmich Pedersen om 25. septemberplassen
Erik Bjerck Hagen om Roman 1987
Grete Fatima Syéd om misogyni i Genanse og verdighet
Eivind Tjønneland om sentimentalitet i Arild Asnes 1970
Benjamin Yazdan om Bjørn Hansen-trilogien
Kjersti Irene Aarstein om Solstads «omvendelsesromaner»
Amund Børdahl om telemarksromanen
Torgeir E. Sæveraas om krigstrilogien
Kristian Lødemel Sandberg om Medaljens forside
Nils Henrik Smith om fotballbøkene
Bokessays om aktuelle bøker om Solstad
Enquête: Solstad i oversettelse

220 sider bokstoff (om bl.a. Mbembe, Dunker, Schaanning, Holberg, Vetlesen, Zizek, Malm og Chibber)


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: nei
Sidetall: 647
Språk: NO

pris: 264.00
 

 

Grensesprengende og gotisk fra en av Argentinas mest spennende stemmer.

En far og hans sønn - Juan og Gaspar - reiser gjennom Argentina i bil. De er på vei til guttens besteforeldre, mektige landeiere og medlemmer av Ordenen, et hemmelig selskap som utfører bestialske ritualer i en søken etter evig liv. Juan har i årevis vært brukt som medium for selskapet, og nå stør sønnen for tur. Farens mål med reisen er å beskytte sønnen Gaspar fra den groteske skjebnen som venter ham.

Dette foregår i militærjuntaens tid; væpnede soldater kontrollerer veiene, og farer truer overalt. Gaspars mor har nylig dødd under uklare omstendigheter, i det som kanskje ikke var en ulykke, men et rituelt drap.

Vår del av natten er en grensesprengende roman, en gotisk roadtrip og et sterkt familiedrama. I sin umiskjennelig burleske stil blander Enriquez overnaturlig skrekk med virkelighetsnære hendelser. Slik får hun sagt både noe om det argentinske politiske landskapet og om alt det vi ikke kan vite noe om. Med denne romanen plasserer Enriquez seg trygt blant 2000-tallets fremste søramerikanske forfattere.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 615
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

GREEN KITCHEN; ÅH, SÅ GODT!

GRØNNE OPPSKRIFTER FOR TRAVLE HVERDAGER OG LANGSOM HELGEKOS

Åh, så godt! - Grønne oppskrifter for travle hverdager og langsom helgekos er en superinspirerende vegetarisk kokebok full av fristende oppskrifter, gode ideer, smarte mattips og overraskende smakskombinasjoner. Her får du enkle, moderne, vegetariske oppskrifter fra hele verden, og rettene kommer alltid med en spennende tvist. Forfatterparet, David Frenkiel og Luise Vindahl, bedre kjent som Green Kitchen Stories, er selv travle småbarnsforeldre og serverer deg grønne, herlige retter til alle ukas anledninger. Her får du nye ideer enten du trenger frokostinspirasjon og digge quick fix-middager til familien, eller du har lyst til å kose deg på kjøkkenet og lage slow food-søndagmiddag til gode venner. Oppskriftene i Åh, så godt! gir deg og familien en rekke nye, lettlagde og grønne hverdagsfavoritter, og setter en ekstra spiss på de lange, deilige helgemåltidene hvor du har tid og lyst til å legge ekstra kjærlighet i maten.

 

Boka gir deg mange nyttige tips om måltidsprepping, slik at hverdagene flyter litt lettere, samt gode tips til smakstilsettere som løfter enhver rett. I tillegg får du råd om sesongtilpasning og forslag til ingrediensbytter, slik at maten kan treffe blink hos alle. Åh, så godt! er en moderne vegetarisk kokebok hvor smaken står i høysetet. Med disse oppskriftene kan du lage herlige, grønne retter hele uken, samtidig som du har det gøy på kjøkkenet. Gled deg til alt fra himmelske salater og wraps til pizza, spennende pastaretter og hjemmebakte havreflatbrød ... Vi sier bare: Åh, så godt! Denne utrolig vakre og inspirerende vegetarkokeboka vil du ha liggende fremme på kjøkkenet - og bruke igjen og igjen!


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 255
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Hilda blir fødd i 1905 og veks opp på garden Sorola i Österbotten, i ei tid der Finland er prega av uår og krig. Mor fekk stiresjuka etter fødselen og er bortanfor alt. Far er i Amerika. Men Hilda er ikkje einsam, ho har katten Kisuli og eldgamle, gudfryktige Sanna-täti, som tar hand om alt.

Då Hilda blir større, hamnar ho i ulykka og må reise frå tryggleiken heime for å gå i teneste på ein annan gard. Det er tungt arbeid frå morgon til kveld, fritid kan ho sjå langt etter, og ho kjenner arbeidet på kroppen sjølv om ho enno ikkje er fylt tjue. På garden er også Helli, som blir hennar beste ven. Helli forstår ikkje kvifor nokon må slite så hardt for andre, og tar med seg Hilda til Vasa, til den store byen med den oransjefarga bomullsfabrikken og ein lovnad om eit anna liv.

«Bomullsengelen» er første bok i ein kraftfull kvartett om kvinners liv, arbeid og lengt i Finland og Sverige på nittenhundretalet. Ei forteljing om krig og fred, kjærleik og venskap, der kvardagsliv og verdspolitikk er trådar i same veven.


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 508
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Lodve mister jobben, og samtidig gjør Sissel det slutt. Da stillingen som bomvokter på Midtvangen fjellovergang blir ledig, ser ikke Lodve noen annen mulighet enn å ta jobben. Han er knust, men ettersom årene går, vokser kjærligheten han følte for Sissel til djup kjærlighet for naturen og menneskene som passerer bommen.

Men kapitalismens trehoda troll står og glor. Det glor på skogen og fjellene i Lodves rike. Ett av hodene heter automatisering. Et annet heter kommersialisering. Det tredje heter forvaltning.

Trollets dårlige ånde når også Lodve, og kamplysten vekkes. Tiden er inne for å kjempe for det han har kjært. Men kan han vinne kampen alene?


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 272
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

FEN, BOG & SWAMP

A SHORT HISTORY OF PEATLAND DESTRUCTION AND ITS ROLE IN THE CLIMATE CRISIS

Fens, bogs, swamps and marine estuaries are the earth’s most desirable and dependable resources, and in four illuminating parts Proulx documents the emergence of their systemic destruction in the pursuit of profit and the consequent release of their stored carbon. Wide-ranging and idiosyncratic, Proulx’s explanation of wetlands takes readers to the fens of sixteenth-century England, Canada’s Hudson Bay Lowlands, Russia’s Great Vasyugan Mire and America’s Okefenokee National Wildlife Refuge and introduces the nineteenth-century explorers who launched the ravaging of the Amazon rainforest.

Proulx was born in the 1930s, a time, as she says, when ‘in the ever-continuing name of progress, Western countries busily raped their own and other countries of minerals, timber, fish and wildlife.’ Fen, Bog & Swamp is both a revelatory history and an urgent plea for wetland reclamation from a writer whose passionate devotion to observing and preserving the environment is on glorious display.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Harper Collins Publishing
Innbundet: nei
Sidetall: 208
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

ADDICTED TO NOISE

THE MUSIC WRITINGS OF MICHAEL GOLDBERG

Addicted to Noise collects the best interviews, profiles, and essays Michael Goldberg has written during his forty-plus years as a journalist. From combative interviews with Frank Zappa and Tom Waits to essays on how Jack Kerouac influenced Bob Dylan and the lasting importance of San Francisco’s first punk rock club, Goldberg, as novelist Dana Spiotta wrote, “shows us how consequential music can be.”

Contained within these pages: interviews with Sleater-Kinney, Sonic Youth, Patti Smith, Lou Reed, Flipper, John Fogerty, Neil Young, and Rick James, along with profiles of Robbie Robertson, John Lee Hooker, James Brown, the Clash, Prince, Michael Jackson, the Flamin’ Groovies, Ramblin’ Jack Elliott, X, Laurie Anderson, Stevie Wonder, George Clinton, Devo, San Francisco punks Crime, and more.

Plus short takes on Muddy Waters, Townes Van Zandt, Captain Beefheart, Professor Longhair, and others. As Greil Marcus writes in the Foreword, “You can feel the atmosphere: someone has walked into a room with a pencil in his hand—as the words go in perhaps the first song about a music critic, not counting Chuck Berry’s aside about the writers at the rhythm reviews—and suddenly people are relaxed . . . He isn’t after your secrets. He doesn’t want to ruin your career to make his. He doesn’t care what you think you need to hide. He actually is interested in why and how you make your music and what you think of it. So people open up, very quickly, and, very quickly, as a reader, you’re not reading something you’ve read before.”


Utgivelsesår: 2023
Forlag: Backbeat Books
Innbundet: ja
Sidetall: 416
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

I 1920-årenes New York kjenner alle Benjamin og Helen Rask. Hans evne til å ligge ett skritt foran aksjemarkedet har gitt ham et legendarisk ry på Wall Street, hennes aristokratiske bakgrunn og skarpe intellekt har gjort henne myteomspunnet i sosietetssirkler. Sammen steg de til toppen av en verden av tilsynelatende uendelig rikdom - men hva har formuen deres egentlig kostet? Trust er roman en i fire deler, som på storslått vis drar leseren med seg på en reise gjennom det 20. århundret, i et stadig mer besettende forsøk på å skille løgn fra fakta. En oppslukende litterær gåte - og en undersøkelse av kapitalens makt over selve virkeligheten.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 416
Språk: UK

pris: 299.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.