NYHETSBREV - 2022-11-05

Nyheter og lansering på Tronsmo!

Lansering av David Toms Pacemaker

Torsdag 10. november klokka 17.00

David Toms samtaler med den prisvinnende journalisten og legen Sam McManus om

Toms’ siste bok - Pacemaker.

Velkommen!

 

OBS!

Nå som desember nærmer seg, og distribusjon, papirmangel og frakt fortsatt kan være problematisk, anbefaler vi at du skaffer julegaver så tidlig som du kan :)  Noen ting vil bli utsolgt, andre vil gå ut av trykk, og vi kan ikke garantere at vi kan skaffe flere, eller at nettsidene våre er oppdaterte med riktig varelager i tiden som kommer.




I David Toms siste utgivelse beskriver han hvordan det er å leve livet med en sjelden hjertefeil. Boka er en reflektert  memoar der leseren inviteres inn i den kampen han daglig kjemper: Bevisstheten om at hvert skritt han tar, kan bli hans siste. Han klatrer fjell i fritida og utsetter hjertet for sorger og gleder. Men aller mest er Pacemaker en fortelling om hva det vil si å leve i en skjør, men sterk kropp - og aldri slutte å lete etter nye veier og utfordringer.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Banshee Press
Innbundet: ja
Sidetall: 176
Språk: UK

Utsolgt
 

 

«Er det et eget år eller sted i et menneskes liv som etter som tiden går, vil vise seg å være det viktigste? Punktet der passerens spiss kan plasseres fordi alt før peker drømmeaktig inn mot det og alt etter viser tilbake til dette sentrumet som man ikke erkjenner betydningen av før langt senere?»

Slik begynner Søren Ulrik Thomsens bok om det stedet i livet som har betydd mest for ham, nemlig Store Kongensgade 23. Han er 16 år og flytter inn til sentrum av København, han er fylt av dirrende forventninger og klar for alt som ligger foran ham. Samtidig er hans mor sterkt deprimert og har lange opphold på psykiatriske sykehus. I dette spennet mellom lykke og ulykke reflekterer dikteren om livet, om hvorfor man skriver, om frykten for alderdommen, om høsten, når alt både blusser opp og dør ut. Og om en leilighet i Store Kongensgade 23, hvor forfatteren bodde i kun ett år, men som for ham, selv om det tilhører fortiden, likevel er det stedet som all fremtid vil stråle ut fra.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 93
Språk: NO

pris: 149.00 349.00
 

 

EN EUROPEISK TRAGEDIE

HVORDAN VESTEN OG RUSSLAND BLE FIENDER - OG KAN FINNE SAMMEN IGJEN

Det er krig. Vladimir Putins regime i Moskva overfalt et naboland og skapte det farligste øyeblikket verden har sett siden 1930-tallet. Men hvordan kom vi dit? Og hva bør gjøres?
Gjennom et unikt samarbeid mellom en russisk skribent i eksil og en norsk journalist med Europa som spesialfelt får vi uvurderlig innsikt i bakgrunnen for Ukraina-krigen og den pågående kampen mellom frihet og diktatur.
De to argumenterer for at Russland og Europa er i et skjebnefellesskap. Når våpnene stilner, kan kun en demokratisk utvikling gi en farbar vei videre. Alternativet er å gjenta feilene som bidro til at frontene hardnet.
Selv etter råskapen i Ukraina er sameksistens uunngåelig. Skal det bli grunnlag for fred og demokrati framover, trengs et grundig oppgjør etter forbrytelsene på slagmarken, en europeisk vending i Moskva og en vestlig politikk som knytter Russland tettere til Europa.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 378
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Rolf Stenersen (1899-1978) var aksjemekler, sprinter, finansanalytiker, forfatter, språkreformator og kunstsamler. Han donerte store deler av sin malerisamling til Oslo og Bergen. Stenersen skrev avisartikler og bøker om aksjer og økonomi og om kunst og kunstnere - blant annet om vennen Edvard Munch
- og debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1931, med den ekspresjonistiske novellesamlingen `Godnatt da du`.

Søbye portretterer personen Rolf Stenersen, en mann som eide en framdrift og stahet som avfødte både motstand og framganger. Stenersens brede arbeidsområde og interessefelt gjør boka interessant som et tverrsnitt av norgeshistorien i vårt århundre;
den gir innblikk i det litterære miljø gjennom Stenersens vennskap med Hoel, Øverland og Sandemose, den er en slektskrønike om Stenersen-dynastiet, og skildrer aksjemeklingsvirksomhet i Norge fra 1916 fram til midten av 70-årene.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: nei
Sidetall: 420
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

En sterk roman om soning i fengsel og soningen som aldri opphører.

«Ny mann» er navnet man får når man ankommer fengselet. «Ny mann» sier medfangene når de strekker ut hånden for å hilse, og «ny mann» står det på teipremsene til matboksene i felleskjøleskapet. Men hva vil det si å bli en ny mann i skyldoppgjøret man har med seg selv og andre når soningen bak murene er over?

Fortelleren i Per Marius Weidner-Olsens roman soner en kortere dom blant noen av landets tyngste kriminelle. Han skildrer frykten for å gå ut i luftegården, ydmykelsen i kroppsvisitasjonen og hvordan rutinene på godt og vondt blir det sonende menneskets nye mening. Og ikke minst skriver han om livet etter fengselet, om skam og verdighet, og hvordan skyld, anger og fortielse blir essensen i en ny måte å forstå seg selv på.

Med et følsomt blikk for de minste nyansene i menneskesinnet og i møtene med de som står nærmest, skriver Weidner-Olsen frem et portrett av en mann som veksler mellom en grunnleggende ensomhet, og lengselen etter å overskride denne.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 190
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

The Philosophy of Modern Song er Bob Dylans første nye bok siden Chronicles: Volume One fra 2004 – og siden han vant Nobelprisen i litteratur i 2016.

Dylan, som begynte å jobbe med boken i 2010, tilbyr sin ekstraordinære innsikt i populærmusikkens natur. Han skriver over seksti essays med fokus på sanger av andre artister, som spenner fra Stephen Foster til Elvis Costello, og i mellom alt fra Hank Williams til Nina Simone.

Disse essayene er skrevet i Dylans unike prosa. De er mystiske, gripende og dyptgående, og ofte morsomme. Og mens de tilsynelatende handler om musikk, er de egentlig meditasjoner og refleksjoner over den menneskelige tilstanden. Gjennom hele boken finner du nesten 150 nøye kuraterte bilder samt en serie drømmelignende riff som, samlet sett, ligner et episk dikt.

I 2020, med utgivelsen av hans enestående album Rough and Rowdy Ways, ble Dylan den første artisten som fikk et album på Billboard Top 40 i hvert tiår siden 1960-tallet. The Philosophy of Modern Song inneholder mye av det han har lært om håndverket sitt i alle disse årene, og som alt Dylan gjør, er det en betydningsfull kunstnerisk prestasjon.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Simon and Schuster
Innbundet: ja
Sidetall: 352
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Vi lever i den grønne omstillingens tid. Klimaendringer, tap av naturmangfold, overforbruk, forsøpling og andre miljøtemaer har plassert oss på kanten av et stup. Spørsmålet er ikke lenger om endring er nødvendig, men hva vi skal gjøre, hvor raskt og med hvilke avveininger. I dette landskapet har Svein Hammer etablert seg som den grønne politikkens forfatter. I bøkene Fra evig vekst til grønn politikk (2016) og Framtidens Norge (2018) lar han ulike tanker brynes mot hverandre, med sikte på å skape bedre grunnlag for viktige diskusjoner. Med Grønt manifest inntas en tydeligere posisjon. Tiden er inne for å problematisere vår måte å tenke og leve på, og forme en helhetlig samfunnsvisjon. Boka belyser grønne verdier, sirkulær økonomi og politiske styringsgrep, og strekker seg fra lokal bærekraft til jordsystemet som helhet. Svein Hammer er dr. polit. i sosiologi, og gir ut sin femte sakprosabok.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Fernando Pessoas forfattarskap er ein av største litteraturskattane i portugisisk litteratur, og sannelege er det ei skattejakt vi er med på når vi skal dykke ned i eit livsverk som i grunnen var ei stor kiste full av papir då forfattaren døydde i 1935. Dei over 25 000 manuskriptsidene som låg igjen etter Pessoa, gav ettertida eit arbeid som enno går føre seg og gåter som enno ikkje er løyste. «Å vere ein annan» gir oss eit nytt og levande utsnitt av mangfaldet i Pessoas verk, og viser korleis forfattaren i heimlandet både har vore ein folkekjær diktar og ein nyskapande analytikar av det moderne sjølvet, ein som tok seg sjølv frå kvarandre for å studere bitane. Pessoa la tekstane sine i munnen på fiktive forfattarar som han kalte heteronym. I tillegg til «dei fire store», gjetardiktaren Alberto Caeiro, futuristen Álvaro de Campos, klassisisten Ricardo Reis og den mangfaldige Fernando Pessoa sjølv, finst eit dusin andre namn produktive nok til å fortene merkelappen. Til saman har det blitt identifisert 136 ulike fiktive identitetar i skriftene til Pessoa. Å lese Pessoas verk kan vere ei sprikande oppleving, eit møte med noko svært framandt og velkjent på same tid, ei forvirrande kjensle av å bli lurt, blanda med eit overrumplande inntrykk av å lese den oppriktige sanninga, i eit klart og enkelt språk. Ikkje minst har Pessoa rike mengder av humor - avvæpnande, sjølvironisk, men òg mørk og grunnleggande humor. Målet med «Å vere ein annan» er å gi lesarane eit innblikk i dette omfattande livsverket for dei som ikkje kjenner til forfattaren frå før, og på same tid gi tidlegare lesarar eit høve til å sjå forfattarskapen med eit friskt blikk. Tekstane i boka er ordna kronologisk og blir slik som ei skisse av Pessoas livshistorie, der dei ulike forfattaridentitetane opptrer i dialog. Omsetjar Øystein Vidnes har i mange år jobba med Fernando Pessoas litterære verk og er ein av dei fremste ekspertane i feltet. I boka har han samla tekstar frå heile


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Skald
Innbundet: ja
Sidetall: 319
Språk: NO

pris: 289.00
 

 

Prisbelønt finsk roman om krigsforbrytelser og kjærlighet. 1944: Den unge soldaten Väinö jobber som vakt og tolk i en tysk-ledet fangeleir i Lappland - en leir hvor ikke bare fangene, men også vaktene må kjempe for å bevare verdigheten. Tre år senere kommer journalist og fotograf Inkeri til området for å skrive om Lapplands gjenoppbygging. Hun har også en egen agenda: å finne ut hva som skjedde med mannen hennes som forsvant under krigen. Jo bedre hun blir kjent med sin unge leietaker Olavi, desto mer overbevist blir hun om at han vet noe om mannen hennes. Under nordlysets himmel begynner mørke sannheter å komme for en dag. Et land av snø og aske er en gripende og spennende beretning om hemmeligheter, forbrytelser og kjærlighet. Det er også en roman som bringer frem i lyset et bekmørkt kapittel i finsk historie, om hvordan den samiske urbefolkningen ble forfulgt og plaget i nazismens tjeneste - og også etter krigen.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 277
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Går det an å omsette absurdisme til eit faktisk levesett? Kvar hamnar ein dersom ein reindyrkar inkonsekvens og det idiotiske? «Stupet og handa» er ein framtidsroman om korleis ein ung diabetikar reagerer når ei stor hand grip inn i livet hans, om korleis han vert kjend med ein annan diabetikar som i tillegg er naken, og om planane dei legg for å stele insulin saman. I eit språk som kan gi kjensla av å sjå ein Buster Keaton-film, blir ein vitne til ein skilsettande flytur over Atlanteren, til eit Disneyland dei færraste enno kjenner. Dette er ein baksidetekst som liknar andre baksidetekstar, på ein roman som liknar på få andre romanar. Gripande og forbløffande, om livet på utsida av røynda og innsida av realiteten.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Kolon
Innbundet: ja
Sidetall: 107
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

BLODIGE HISTORIER

FAKTA OG DIGRESJONER OM KROPPENS FLYTENDE ORGAN

I Blodige historier. Fakta og digresjoner om kroppens flytende organ deler spesialist i blodsykdommer, Bernward Zeller, utrolige og oppsiktsvekkende historier om blodet som du sannsynligvis ikke har hørt tidligere. Visste du for eksempel at hvis vi legger alle små og store blodårer i kroppen etter hverandre ville de strekke seg to og en halv gang rundt jorden? Eller visste du at vi her hjemme drakk blod fra henrettede for å kurere sykdom helt til opp mot slutten av 1800-tallet? At de første eksperimentene med blodoverføringer fant sted mellom dyr og mennesker? At å tappe blod fra pasienter ble ansett for å være effektiv medisin mot alle slags sykdommer, også pest? At blodsykdommen hemofili, eller blødersykdom, bidro til det russiske tsarrikets fall? Eller visste du at i noen tilfeller fester leger fortsatt blodsugende igler til kroppen for å lette blodgjennomstrømmingen under spesielle operasjoner? I tillegg vil du lære en hel del om hvordan blodet vårt er bygget opp og hva slags funksjoner det har i kroppen. Hva som skjer når vi får sykdom i blodet og hva legene kan gjøre for å kurere blodsykdommer i dag, og kanskje i fremtiden. Hvorfor vi blir syke når vi oppholder oss i uvante, høye omgivelser. Eller hvordan noen bruker blod til å jukse seg til de beste resultatene innen idrett. Bernward Zeller har jobbet med blodsykdommer, spesielt blodkreft hos barn, i over 30 år. I denne boken får vi derfor også et innblikk i hans praksis som lege, hvor han er vitne til kamper mellom liv og død. Og det er også her vi blir kjent med en liten jente, som mot alle odds, sammen med legene på Rikshospitalets barneavdeling, har kjempet seg tilbake til livet, og i dag kan kalle seg frisk.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Pax
Innbundet: ja
Sidetall: 269
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

MIN LENGSTE REISE

ET PERSONLIG ESSAY OM RUSSLANDS KRIG MOT UKRAINA

STEMMEN FRA UKRAINA Oksana Zabuzjko er en av Ukrainas aller viktigste forfattere og tenkere. Les hennes personlige og kruttsterke fortelling om Russlands invasjon av hjemlandet. Da Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, hadde forfatter Oksana Zabuzjko akkurat ankommet Polen for å promotere sin nyeste bok. Hun hadde pakket den lille reisevesken, for hun skulle bare være borte fra leilighet og ektemann i Kyiv i et par dager. Da ektemannen ringte for å fortelle hva som hadde skjedd, forandret alt seg. Reisen ble brått til et ufrivillig eksil - og nyhetene fra hjemlandet mer grusomme for hver dag. I «Min lengste reise» forteller Zabuzjko nært og gripende om sin egen opplevelse av invasjonen slik hendelsene utfoldet seg utover våren - men også skarpt analytisk om Russlands krigføring og det hun betrakter som Vestens feighet. Teksten gir rom for både medfølelse og innsikt, og er et viktig bidrag til forståelse for oss som sitter på utsiden - fra en stemme som kjenner historien fra innsiden.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 132
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

OMAKASE

JAPANSK GOURMET PÅ 1-2-3
Gunnar Garfors
Med fler...

Japan har et av verdens sunneste og beste kjøkken. Det er også et av de enkleste å beherske, noe som er grunnen til at stadig flere får øynene opp for de mange eksepsjonelle rettene fra Østen. Fersk wasabi og japanske sauser selges i stadig flere norske matbutikker. Råvaretilgangen i Japan og i Norge er dessuten ganske lik, alt ligger derfor til rette for at japansk mat kan være et fullgodt hverdagsalternativ her hjemme. Vladimir Pak driver Michelin-restauranten Omakase by Vladimir Pak. Han er i tillegg verdensmester i sushi og goodwill-ambassadør for formidling av japansk mat. I denne boken har han samlet en rekke enkle og inspirerende oppskrifter som vil gjøre det lett å briljere på kjøkkenet og imponere gjestene. Pak lærer oss å lage sushi og maki. Han bruker tradisjonelle ingredienser i oppskriftene på sprøstekt kylling (karaage) og panerte svinekoteletter (tonkatsu). Men han leker seg også med råvarer som elg, reinsdyr og hval. Og selvfølgelig får vi en grundig innføring i hvordan man tilbereder ris, den kanskje viktigste komponenten i det japanske kjøkkenet. Fotografiene er tatt av Haakon Hoseth.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Tom Victor Gausdal har i en årrekke vært en av Norges mest profilerte kokker og kokebokforfattere. Men hjemme lager han gjerne litt annen mat enn den han serverer ute. Fordi både kona Torill Schinstad og et av barna er glutenintolerante, har familien måttet finne nye måter å lage favorittmaten på. Sammen har Torill og Tom Victor lett etter oppskrifter, knep og ingredienser som gjør det mulig å lage knallgod mat, helt uten gluten. Nå presenterer de sine beste løsninger: Middager, bakst, kaker og desserter så gode at du har lyst til å lage dem igjen og igjen. Knallgodt er en fullblods moderne kokebok - stappfull av fristende og varierte retter, oppskrifter og tips for hverdagskjøkkenet. Helt uten gluten.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

«SURDEIG FOR ALLE» er nettopp det - ei bok for alle. Det kan være deg som har lyst til å teste ut hvordan det er å bake helt uten gjær, eller deg som har holdt på en stund og kunne tenke deg nye idéer, oppskrifter, og kanskje litt inspirasjon. Du behøver ikke noen forkunnskaper, ettersom boka gjennom flotte illustrerte steg-for-steg metoder viser deg alt du behøver å vite om å bake den luftigste brødbakst. Mange av oss kjenner noen som hevder at helsegevinsten er det viktigste. For andre er det smak og konsistens, og for andre igjen handler det om utfordringen i det nye - å mestre, å virkelig lage noe fra bunn av - rett og slett som en hobby. Forfatter og matentusiast Maggi Gausel har holdt en rekke kurs i surdeigsbaking på sitt småbruk Dalheim Gård på Jæren. Hun skriver i et enkelt, konkret og folkelig språk, fritt for kompliserte «fagutt- rykk», og viser med stor innlevelse hva som er mulig å få til med mel, salt og vann.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Jæren
Innbundet: ja
Sidetall: 223
Språk: NO

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.