NYHETSBREV - 2022-09-16

Nyheter og arrangement på Tronsmo!

Kim Hiorthøy på Tronsmo!

Torsdag 22. september kl. 17.00

Kim Hiorthøy har endelig kommet med ny bok, Knivtid. Knivtid er en novellesamling om mennesker som ønsker å fortelle, som forteller, og befinner seg i fortellinger, men kanskje ikke i de fortellingene de selv ønsker å fortelle.

Vi garanterer latter og godlun stemning!
Servering som alltid.

Hjertelig velkommen! 
 

"Men hva hvis det er motsatt? sa jeg. Hvordan motsatt, sa August. At du ikke forstår, sa jeg. At du helt mangler innsikt. At ingen spørsmål vokser i deg, og at alt i stedet bare føles - helt greit, egentlig. Kan du skrive en fortelling av det òg? August så på meg. Jeg kan ikke det, sa han. Men måten du spør på, gir meg en følelse av at kanskje du kan. Ja, sa jeg. Jeg har faktisk tenkt på en sånn fortelling. Den handler om noen som går på kafé. Og så, fordi det skjer en slags misforståelse, får de seg et gratis ostesmørbrød. August nikket langsomt. Han smilte ikke. Og så er det ostesmørbrødet bare kjempegodt, sa jeg. Og etterpå går de hjem til seg selv og sitter litt. August var stille i et par øyeblikk, og så sa han: Litteratur kan være så mye. Det var det jeg tenkte først, sa jeg. Men så ble jeg plutselig usikker."

En mann tar med seg noen venner ned i en labyrint han har bygget i kjelleren. En kvinne som har blitt orakel reiser fra bygård til bygård for å svare på spørsmål fra de som bor der. En kvinne sykler ut av byen om natten for å være sammen med en grop. En gutt hjelper et løgnaktig esel med å rømme. En mann med veldig mye dårlig samvittighet betaler noen for å gi ham juling.

"Knivtid" består av 50 korte fortellinger. De fleste handler om å fortelle fortellinger, om fortellingene som blir fortalt og om de som forteller dem. Det starter ofte enkelt og tilforlatelig, for etter hvert å ende i ville og noen ganger hallusinatoriske reiser ned i tilværelsens mørke hjørner og avlukker.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

USYNLIGE KVINNER

HVORFOR VI LEVER I EN VERDEN DESIGNET FOR MENN

Forestill deg en verden hvor mobilen er for stor for både hånden og lommen din, hvor legen din skriver ut en medisin som er feil for din kropp, hvor du har 47 % større sjanse for å bli alvorlig skadd i en bilulykke eller hvor de utallige arbeidstimene du legger ned hver uke ikke blir anerkjent eller verdsatt. Om noe av dette høres kjent ut så er det gode sjanser for at du er kvinne. Gjennom eksempler fra hele verden synliggjør Caroline Criado Perez hvordan kvinner systematisk ignoreres og diskrimineres. Fra teknikk til naturkatastrofer, fra sexistisk snørydding til politikk og akademia - Usynlige kvinner er en kompromissløs analyse av alt vi ikke vet, og hvorfor vi ikke vet det. Bygget på hundrevis av studier og skrevet med energi, vidd og glitrende intelligens, er Usynlige kvinner en banebrytende avsløring av hvorfor vi lever i en verden designet for menn, en verden hvor vi er programmert til å se det mannlige kjønnet som standard og ignorere eller viske ut kvinnelig erfaring.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 369
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

ILD OG IS

EN KORT INNFØRING I KLIMAETS HISTORIE

Jordens klima har aldri vært stabilt. Kloden har vekslet mellom å være et drivhus og et ishus. Går vi 55 millioner år tilbake, var planeten vår over fem grader varmere enn i dag, mens den for 20 000 år siden var fire grader kaldere. I historisk tid har klimaet bidratt til sivilisasjoners vekst og fall. Utfordringen i vår tid er at klimaet endres så ekstremt raskt. Nå er vi igjen på vei inn i drivhuset - i full fart og for egen maskin. I denne boken, krydret med overraskende fakta, vitenskapshistorie og ny forskning, får vi bakgrunn for å forstå den klimakrisen vi står overfor i dag. Ved å ta for seg jordens dype klimahistorie spør Reidar Müller hva den kan fortelle oss om fremtiden. Hvordan så verden ut da jordens klima var bare litt varmere enn i dag? Hva skjedde forrige gang Golfstrømmen kollapset? Og når levde det alligatorer og kameler i Arktis?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 285
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Den kenyanskfødde britisk-somaliske poeten Warsan Shire (f. 1988) tok verda med storm med diktsamlinga «Eg lærer mor mi å føde» - også superstjerna Beyoncé, som siterer Shire i fleng på albumet «Lemonade». Om Shires nye diktsamling, «Velsigne dottera oppdratt av ei stemme i hovudet», skriv den amerikanske poeten Terrance Hayes at Warsan Shire skriv slik Nina Simone song; ho skildrar kvinneliv med kjærleik og kompleksitet.

Via utforsking av popkultur og nyheitsoverskrifter frå tusenårsskiftet forsøker Shire å gi stemme til eit mangfaldig kollektiv av melaninrike søstrer. Ho skriv om spenninga mellom tru og familie, motstand og plikt, og skildrar liv fulle av lyd og lukter, musikk, gråt og suraer, av parfyme og gurkemeie, og av blod.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Samlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 73
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

A THERAPEUTIC ATLAS

DESTINATIONS TO INSPIRE AND ENCHANT

Verden er full av steder som inspirerer og gir oss glede: de kan være eksepsjonelt vakre, ha en lang historie, uberørt av sivilisasjonen eller være full av minner. A Therapeutic Atlas minner oss om at verden er langt større og mer inspirerende enn vi pleier å sette pris på fra dag til dag. Fristende bilder kombineres med korte essays som diskuterer kraften til bestemte steder for å hjelpe oss med vanskelighetene med å være menneske. Vi finner steder som er terapeutiske fordi de lokker oss ut av kjente tankemønstre og frigjør sinnet vårt.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: The School of Life Press
Innbundet: ja
Sidetall: 160
Språk: UK

pris: 379.00
 

 

I denne boka har forfatter og kurator Hilton Als skapt en kronologisk utforskning av Joan Didions liv og virke gjennom foto, essay, artikler og kunst. Det er en visuell kollasj over vest-og østkysten av USA, fortalt gjennom perspektivet til en av de mest interessante litterære skikkelsene i moderne tid.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: DelMonico Books
Innbundet: ja
Sidetall: 128
Språk: UK

pris: 549.00
 

 

MØRKE ÅR

NORGE OG JØDENE PÅ 1930-TALLET

Det såkalte «jødeproblemet» ble mye diskutert i Norge på 1930-tallet. I hele samfunnet eksisterte det sterke fordommer mot jøder og antijødiske utsagn og stereotypier florerte. Forfatter Bjørn Westlie viser hvordan jøder ble fremstilt i litteraturen og i avisenes begeistrede rapportering fra Tyskland i årene etter Hitlers maktovertagelse. Kirkens nestekjærlighet omfattet ikke de såkalte Kristusmorderne, og bondeorganisasjonene ga jødene skylden for den økonomiske krisen bøndene opplevde. Den politiske propagandaen mot jødene på Stortinget var sterk, og jødiske flyktninger ble nektet adgang til riket. Bidro de antijødiske holdningene i den norske befolkningen før 1940 til at mange nordmenn bisto i tyskernes internering og deportasjon av de norske jødene under krigen? Mørke år gir et bredt og helhetlig bilde av fremmedhat og jødemotstand i perioden 1930-40. Eksemplene er rystende og omfanget sjokkerende.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 237
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

I sin nye bok vender Athena Farrokhzad tilbake til sentrale temaer i forfatterskapet, nå gjennom eselets figur. Denne dyreverdenens proletar som er fordummet for å bli utnyttet, denne migranten som aldri får hvile. Diktsuiten beveger seg fra fortellerens hverdag til ville fantasier om eselets ulike former og lengtende sanger om dets forestående opprør. Arbeidskritikken faller sammen med skildringer av døden i diasporaen, og moderskapet dukker opp i et nytt lys. Farrokhzad slutter seg til en litterær tradisjon fra Mulla Nasruddin til Juan Ramón Jiménez.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: ja
Sidetall: 114
Språk: SE

pris: 299.00
 

 

Audr betyr rikdom. Det var et vanlig navn på kvinner i vikingtiden, noe som understreker deres betydning i samfunnet. De var diktere, legekoner, dyktige håndverkere og entreprenører med egne skip. Kvinner ledet ekspedisjoner og drev handel, og de spilte en viktig rolle som kunnskapsformidlere, oppdragere og voktere av samfunnets verdier. De var også med på tokt og som bosettere i de erobrede områdene på midten av 800-tallet.

I denne boken følger vi den norske landnåmskvinnen Aud den djuptenkte gjennom en over 4000 kilometer lang livsreise fra barndom i Norge til voksenlivet i Irland, Skottland og på Hebridene og til alderdom på Island. Kim Hjardar bruker Auds historie som et prisme: Hvordan kan vi se på kvinnerollen og de muligheter kvinner hadde i vikingtiden?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 224
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Allerede da de russiske troppene begynte å samle seg ved Ukrainas østgrense begynte Andrej Kurkov - Ukrainas kanskje viktigste romanforfatter - å skrive på denne boken. Fra dag til dag følger vi hendelsene fra bakkeplan i Kyiv -senere gjennom flukt og forflytting lengre vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser på en innsiktsfull, brennende engasjert og uhyre velskrevet måte. Boken er et nødvendig tilskudd for bedre å forstå krigen og bakgrunnen for den.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 274
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Kjøtt og blod er en roman om familiemedlemmer som forsøker å elske hverandre mens taushet og avstand i stadig større grad bygger seg opp mellom dem.

Johanne venter sitt andre barn, men strever med vonde opplevelser fra sin første fødsel. Et arr på låret til datteren Sigrid vitner om en skalpell som kom for nært under keisersnittet. Arret minner Johanne om hva hun er overbevist om - at datterens tilknytning til henne ble ødelagt under fødselen, at det rår en distanse mellom dem hun ikke får reparert.

Arret vokser i takt med henne, huden vider seg ut, det blir større for hvert år som går, og det som til å begynne med var en ripe på en halv centimeter, er nå en blank, gapende fordypning i huden, like stort som tommelen min.

Denne gangen, med den nye babyen, må alt gå bra.

Da den nittifire år gamle grandtanten Tilla dør uventet, må storfamilien samle seg for å rydde huset hennes. Grandtanten isolerte seg da hun ble enke og traff bare unntaksvis andre mennesker. I Tillas liv gjenkjenner Johanne seg selv og sin egen redsel for avstand. Kan jeg ende opp slik, spør Johanne seg selv. Alene? Utenfor og glemt. Mens fødselen nærmer seg følger vi Johannes ransakelse og opprør knyttet til hvilken familie de egentlig er, og hvilken familie de nå skal bli.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 232
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Tiger Bay, Cardiff, 1952 er et havnestrøk som syder av sjømenn og løsarbeidere fra alle himmelstrøk. Somaliske Mahmood Mattan er i tjueåra, stolt småkjeltring og gambler, far til to små gutter, og for tiden kastet ut hjemmefra av sin walisiske kone Laura. Men, han er ingen morder. Så når politiets søkelys faller på ham da en jødisk butikkinnehaver blir brutalt myrdet, fordi noen har sett en høy, mørkhudet mann forlate butikken, er han ikke altfor bekymret. For Mahmood har tro på at systemet i hans nye hjemland er grunnleggende rettferdig. Først når rettsaken mot ham nærmer seg slutten og renneløkka formelig dingler over hodet hans, innser Mahmood at han kjemper en håpløs kamp for å overleve.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 332
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

KAMPEN

ARGENTINA - ENGLAND, FALKLANDSKRIGEN OG GUDS HÅND

Kvartfinalen mellom England og Argentina i VM 1986 var kanskje ikke verdens beste fotballkamp, men det er den viktigste. Bakteppet var Falklandskrigen fire år tidligere og tiår med kontroverser mellom de to landene. For argentinerne ble Diego Maradona nærmest en krigshelt da han scoret med «Guds hånd» og sikret Argentina seieren.
Johan B. Mjønes skildrer hvert spark, hver pasning, hver situasjon i dette historiske oppgjøret, og fletter det sammen med de blodige hendelsene på Falklandsøyene og bakgrunnen for fiendskapet.
Det handler om militærjuntaen i Argentina og deres grusomheter mot egen befolkning, om Margaret Thatcher og hennes behov for å vise styrke, og om hvordan to lands historie uløselig og tragisk knyttes sammen av fotball. Det er en fortelling om undertrykkelse, tortur og krig, før én kamp endret alt.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 322
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

I Kodenavn Bananas møter vi foreldreløse Erik på 11 år og hans helt spesielle venn: Gorillaen Gjertrud i London Zoo.

Året er 1940. Storbritannia er i krig med Nazi-Tyskland.
Erik tilbringer dagene der han liker seg aller best: i London Zoo. Og det er spesielt ett dyr han elsker: Gorillaen Gjertrud.

Når nazistene bomber London blir det for farlig å oppholde seg i dyrehagen. Dermed legger Erik, Gjertrud og onkel Sid, som er dyrepasser i dyrehagen, ut på en ellevill flukt. De finner seg et tilsynelatende trygt gjemmested ved sjøen, men da de avslører et topphemmelig nazikomplott blir gode råd dyre ...


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 475
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

PAX

En unik fortelling om vennskap, krig, flukt og barndom.

Pax er en nydelig, fengslende fortelling om vennskapet mellom en gutt og en rev. Pax og Peter har vært uadskillelige siden den dagen Peter reddet den lille revungen. Men en dag skjer det utenkelige: Peters pappa blir tvunget til å verve seg til militæret, og bestemmer at reven må tilbake i naturen. Peter må flytte femti mil unna, til bestefaren, men på tross av krigen som nærmer seg, bestemmer han seg for å gå hjemover for å finne Pax. Og i mellomtiden venter Pax lojalt på Peter, mens han også oppdager en ny verden.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 228
Språk: NO

pris: 279.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.