NYHETSBREV - 2022-08-20

Frankrikes største forfatter tilbake med en intens, kompakt fortelling om lidenskap. På slutten av 1990-tallet hadde Annie Ernaux et forhold til en tretti år yngre mann. I noen måneder levde hun som den lidenskapelige kvinnen hun var som ung. Slik ble forholdet en reise i tid og en erfaring som hjalp henne over et hinder i forfatterskapet. Den unge mannen er fortellingen om dette forholdet, og en nøkkel til å forstå Annie Ernaux' verk, hennes forhold til tid, minner og skriving.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 39
Språk: NO

pris: 229.00
 

 

HAUGIANERNE

ENEVELDE OG UNDERGRUNN

Haugianerne. Enevelde og undergrunn er medrivende og nyskapende historieskriving om et avgjørende kapittel i den norske fortida. Hans Nielsen Hauge og haugianerne er i dag etablerte helter i den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut. I Haugianerne. Enevelde og undergrunn tar Trygve Riiser Gundersen oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hvorfor reagerte staten og embetsmennene på vekkelsen med redsel? Og hvor har den redselen blitt av siden? Resultatet er en ny fortolkning av et av de viktigste fenomenene i den moderne norske historien. Men også et helt nytt bilde av Norge før 1814 - et samfunn preget uro, undertrykkelse, forandring og motstand.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 703
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Alene blant verdens ledere har han makten til å redusere USA og Europa til aske i en atombrannstorm og har truet med å gjøre det. Han invaderer naboene sine, sist Ukraina, blander seg inn i vestlige valg og beordrer attentater i og utenfor Russland. Regimet han leder er autokratisk og korrupt. Likevel fortsetter mange russere å støtte ham. Under Putins ledelse, har Russland igjen blitt en styrke å regne med. Putins regime er mørkt. Han forfølger målene sine nådeløst på alle måter han mener passer. Men ved nærmere undersøkelse viser det seg at mye av det vi tror vi vet om ham, er basert på halvsannheter


Utgivelsesår: 2022
Forlag: The Bodley Head
Innbundet: nei
Sidetall: 864
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

GRÖNSAKSHANDLAREN

NATION, RASISM, REVOLUTION OCH RÄTTIGHETSUTMANINGAR

I 1978 publiserte den tsjekkoslovakiske dissidenten Vaclav Havel essayet De maktlösas makt. Basert på en fiktiv grønnsakshandler utforsket han spørsmålet om personlig ansvar i både diktaturer og demokratier. Hvordan skal demokratiet håndtere ulikhet og teknologisk utvikling? Hvilken trussel utgjør illiberal nasjonalisme og nye supermakter? Hva innebærer overvåkingskapitalisme i sosiale medier? Finnes det rettighetskamper som risikerer å tære på det liberale demokratiet? Grönsakshandlaren viser hvordan dagens sentrale problemstillinger henger sammen og er avgjørende for hvordan vi fortsetter å forsvare retten til rettigheter.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Atlas
Innbundet: ja
Sidetall: 354
Språk: SE

pris: 299.00
 

 

FEMTEN ÅR

DEN REVOLUSJONERENDE VÅREN

Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet - måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn.

Roen brytes den sommeren Paula oppdager en bunke med brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Morens forstillelse blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

Vigdis Hjorth skriver lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 182
Språk: NO

pris: 439.00
 

 

Meidel Jonsson finner farfaren sin død i huset. Atten år gammel er Meidel plutselig alene i livet. I hodet sitt har han mange kamre: et for lek, et for gode ideer, et for faenskap. Og et kammer for smerte og erkjennelse, som han vil lukke for alltid. Nå har Meidel ingenting igjen å tape. Men når han handler på Kiwi, kommer han i snakk med den unge jenta i kassen, og han aner en mulighet.

Etterforsker Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Flere mennesker i byen får besøk om natten av en lysende skikkelse med et våpen i hendene. Feber har ikke mye å gå etter, annet enn en lapp der det står 833. Feber har sine helt egne metoder, noen vil si han går over grensen.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 186
Språk: NO

pris: 439.00
 

 

SJØLVMORDSFORSØKET

LIVET FØR OG ETTER

Sterk, rørande og humoristisk forteljing om eit sjølvmordsforsøk og livet etterpå.

Sommaren 2009 trudde 29 år gamle Oddvar Vignes at han hadde funne løysinga på alle problema han sleit med. Han bestemte seg for å ta sitt eige liv. Etter den avgjerda kjende han ein stor lette. Oddvar hadde rota økonomisk, han hadde ikkje fullført noka utdanning, kjende seg mislukka både på jobb og som kjærast og son. Han var djupt deprimert, men heldt fasaden. Han var blant anna ein humørfylt gjest i fleire bryllup i tida før alt skulle avsluttast. Ein septemberdag stengde han seg inne på eit hotellrom i Oslo med mål om å avslutte livet. Først måtte han berre skrive alle avskilsbreva som ville få alle han var glad i, til å forstå og godta.

Kvart år tek mellom 600 og 700 nordmenn sitt eige liv. Oddvar Vignes kunne blitt ein i den statistikken. Dette er Oddvars forteljing om oppveksten på Finnøy, ungdomstid, sjølvmordsforsøk og vegen tilbake til livet. Dette er ei historie med håp, ei historie som endar godt, fortald av ein mann med humor.

I dag er Oddvar gardbrukar på Finnøy. Han har teke over garden, gifta seg med Marie og nyleg fått vesle Agnes.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 169
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

MUSEALE TILSTANDER

EN KONSERVATIV KRITIKK AV NORSK MUSEUMSTENKNING

Er det museenes oppgave å være politiske aktører som diskuterer dagsaktuelle problemstillinger? Hvorfor skal museene drive med dialog?

Museale tilstander hevder at institusjonens oppgave er å frembringe og formidle historisk kunnskap. De siste 25 årene har imidlertid museene fått et sosialt mandat - de skal ha en aktiv samfunnsrolle. De skal også fremme inkludering, mangfold og demokrati. Forbedringen av samfunnet har blitt en del av museenes selvbilde.

Denne boken stiller spørsmål ved sentrale offisielle dokumenter som styrer norsk museumspolitikk. Den tar også for seg museenes selvkritikk og selvrefleksjon rundt egen samfunnsrolle, som forfatteren i stor grad mener har utartet seg i en uheldig retning.

Petter Snekkestad (f. 1979) er direktør ved Varanger museum. Han er utdannet arkeolog ved Universitetet i Oslo.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Orkana
Innbundet: ja
Sidetall: 151
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

 

"Men hva hvis det er motsatt? sa jeg. Hvordan motsatt, sa August. At du ikke forstår, sa jeg. At du helt mangler innsikt. At ingen spørsmål vokser i deg, og at alt i stedet bare føles - helt greit, egentlig. Kan du skrive en fortelling av det òg? August så på meg. Jeg kan ikke det, sa han. Men måten du spør på, gir meg en følelse av at kanskje du kan. Ja, sa jeg. Jeg har faktisk tenkt på en sånn fortelling. Den handler om noen som går på kafé. Og så, fordi det skjer en slags misforståelse, får de seg et gratis ostesmørbrød. August nikket langsomt. Han smilte ikke. Og så er det ostesmørbrødet bare kjempegodt, sa jeg. Og etterpå går de hjem til seg selv og sitter litt. August var stille i et par øyeblikk, og så sa han: Litteratur kan være så mye. Det var det jeg tenkte først, sa jeg. Men så ble jeg plutselig usikker."

En mann tar med seg noen venner ned i en labyrint han har bygget i kjelleren. En kvinne som har blitt orakel reiser fra bygård til bygård for å svare på spørsmål fra de som bor der. En kvinne sykler ut av byen om natten for å være sammen med en grop. En gutt hjelper et løgnaktig esel med å rømme. En mann med veldig mye dårlig samvittighet betaler noen for å gi ham juling.

"Knivtid" består av 50 korte fortellinger. De fleste handler om å fortelle fortellinger, om fortellingene som blir fortalt og om de som forteller dem. Det starter ofte enkelt og tilforlatelig, for etter hvert å ende i ville og noen ganger hallusinatoriske reiser ned i tilværelsens mørke hjørner og avlukker.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

HOUELLEBECQS HYTTE

ROMAN ; EN LANG REKKE ULYKKER

En fremmed mann har flyttet inn på hyttefeltet. Han er tynn, har bustete hår og er ikke mye for øyet. I tillegg er han fransk. Det er Michel Houellebecq, forfatteren. Hyttenaboene Claes og Henrik blir venner med ham, tar ham med på fisketurer og nyter soft-is på kaia. Men hvor lenge vil idyllen vare? Hvor mange sesonger tar det før man er norsk?

Utgivelsen inkluderer også kortromanen «En lang rekke ulykker».


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: nei
Sidetall: 111
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Bix Button, førti år gammel tech-gründer og firebarnsfar, etablerer «Ei din egen Underbevissthet» - en teknologisk plattform der man kan laste opp sine minner og erfaringer. Her kan man også få tilgang på alle andres minner - så fremt man går med på å dele sine egne.

Gjennom ulike stemmer og skjebner utforsker Egan hva som skjer når vi lar oss forføre til å dele for mye. Med fantasi, humor og følsomhet undersøker hun hva autentisitet, tilhørighet og relasjoner kan bety i en moderne verden.

Sukkertøyhuset byr på et kjærkomment gjensyn med karakterer fra Bølle på døra, boka som tok den litterære verden med storm på begynnelsen av 2000-tallet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 368
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Går det an å fri seg fra seg selv?

Agnete har kontroll. Dagene følger en fast rytme, kroppen lystrer kommando, hun har en jobb hun trives med. Hun er gift for andre gang og har en datter som snart er voksen. Så begynner hun å miste håret.

En høstmorgen reiser mannen hennes på jobb i utlandet og skal ikke komme hjem før til jul. Hun og datteren er alene i leiligheten. Agnete får ro til å lete etter ord for det kroppen har prøvd å fortelle henne en stund.

I glimt og bruddstykker forsøker hun å se tilbake på seg selv som ung student i London. Hvordan hun lengtet etter å bli avslørt og trøstet. Hvordan hun i de årene forvillet seg inn i et mørke forkledd som lys.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 251
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

ÅRSAKER TIL KRIG

INTRODUKSJON TIL FREDS- OG KONFLIKVITENSKAP

Hva er de økonomiske, politiske og sosiale årsakene til krig? Vil vi se færre kriger i fremtiden? Fungerer atomvåpen fredsbevarende, eller er det forbundet med en for stor risiko at mange land har slike våpen? Denne boken presenterer den nyeste forskningen på slike spørsmål. I de siste hundre årene har en ny samfunnsvitenskap vokst frem som undersøker hvorfor krig oppstår, ved å samle inn data og teste ulike vitenskapelige forklaringer. Boken gir en innføring i de vitenskapsteoretiske, metodologiske og teoretiske tilnærmingene freds- og konfliktforskere bruker for å identifisere årsaker til krig.

Tore Wig er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og han er forskningsprofessor tilknyttet Institutt for fredsforskning (PRIO). Han har sin doktorgrad fra Universitetet i Oslo og har vært gjesteforsker ved Columbia og Harvard University. Han er tildelt flere priser for sin forskning på årsaker til krig og politisk ustabilitet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Fagbokforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 213
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

The Bastard Factory forteller historien om en hel epoke: et drama om svik og selvbedrag som strekker seg fra1905 til 1975, og tar oss fra Riga til Moskva, Berlin og München helt til Tel Aviv. Hubert og Konstantin Solm er brødre, født i Riga på begynnelsen av det tjuende århundre. De vil finne seg selv - sammen med sin jødiske adopterte søster, Ev Solm. Historien om Solmene er også historien om Tyskland fra det tjuende århundre: en gammel verdens forfall og fremveksten av en ny – i ny regi, men med de samme kjente hovedpersonene.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 736
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

THE FUTURE IS FUNGI

HOW FUNGI CAN FEED US, HEAL US, FREE US AND SAVE OUR WORLD

The kingdom of fungi has survived all five major extinction events. They are the architects of the natural world, integral to all life. They sustain critical ecosystems, recycling nutrients and connecting plants across vast areas, and help to produce many staples of modern life, such as wine, chocolate, bread, detergent and penicillin. Today, in the face of urgent ecological, societal and spiritual crises, fungi are being engineered to grow meat alternatives, create new sources of medicine, produce sustainable biomaterials, remediate the environment and even expand our collective consciousness.

The Future is Fungi is a complete introduction to this hidden kingdom. Exploring their past, present and potential future impact in four key areas - food, medicine, psychedelics and mental health, and environmental remediation - this book not only reveals how fungi have formed the foundations of modern life but how they might help shape our future.

Rich with informative texts, awe-inspiring 3D digital art and tips on how to immerse yourself in the world of fungi, this is a manifesto for the future, an invitation into a deeper awareness of our relationship with the natural world, each other, and ourselves.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: ja
Sidetall: 210
Språk: UK

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.