NYHETSBREV - 2022-06-18

Nyheter og arrangement på Tronsmo!

Bare en jobb - Ole Thorstensen

Mandag 20. juni kl. 17.00 lanseres ”Bare en jobb” av Ole Thorstensen her på Tronsmo.
Tømrer-forfatteren vil samtale om sin faglige pilgrimsferd i Polen med Jonas Bals og Jon Rognlien. Vel møtt!

Det Osmanske riket & Israel-Palestina -konflikten


Onsdag 22. juni kl. 16.00 kommer Jørgen Jensehaugen og Jan-Erik Smilden for å samtale om sine respektive bøker i serien «En kort introduksjon», henholdsvis «Israel- Palestina-konflikten» og «Det osmanske riket». Vel møtt!
I Bare en jobb, reiser tømreren Ole Thorstensen til Kraków for å jobbe på byggeplass. Med så mange polske arbeidere på norske byggeplasser, vil tømreren reise til Polen på en slags faglig pilgrimsferd for å utforske stedet og folket som har gitt yrket hans det moderne og noe nedsettende navnet «polakkarbeid».

Dette er en bok som veksler mellom å være en virkelighetsbeskrivelse fra norsk arbeidsliv, der leserne får innsikt i forholdene til arbeidsinnvandrere og deres innflytelse på den norske byggebransjen, og en reise til en europeisk virkelighet og en polsk byggeplass der han må komme både de andre håndverkerne og sine egne fordommer i møte.

Bare en jobb handler om byggebransjen, men kan også leses som en betraktning av arbeidslivet mer generelt, og fagarbeid i alminnelighet. Thorstensens reise speiler problemer knyttet til arbeidsmigrasjon, og samtidig får han skildret følelsene han har for yrket sitt, hva nedvurderingen av faget hans gjør med ham som håndverker og den stoltheten han legger i å være en god tømrer.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 253
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Dette er den første boka på norsk om det osmanske rikets historie. Forfatteren følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet. På sitt største, rundt 1600, omfattet det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Denne karikaturen av det osmanske har siden levd i beste velgående, helt opp til våre dager. I tillegg til å gi innføring i rikets indre utvikling og utbredelse, tar forfatteren et oppgjør med negative stereotypier om osmanene. En kort introduksjon til det osmanske riket viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Innbundet: nei
Sidetall: 258
Språk: NO

pris: 319.00
 

 

En kort introduksjon til Israel-Palestina-konflikten gir en lett tilgjengelig men samtidig grundig og forskningsbasert framstilling av de viktigste trekkene i den betente konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatterens utgangspunkt er at Israel-Palestina-konflikten er en moderne nasjonalkonflikt. Den må forstås historisk, men da primært ut ifra moderne historie. Israel-Palestina-konflikten oppstod nemlig i moderne tid, og må forstås i lys av de storpolitiske, regionale og lokale hendelsene som bidro til å sementere motsetningene mellom de to folkegruppene. Kapitlene er inndelt slik at de tar for seg de viktigste definerende hendelsene og hvordan de formet konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatteren viser hva som er de sentrale stridsårsakene, hvem som er de viktigste aktørene i konflikten, hva slags løsninger som har vært diskutert, og hvilke hindringer som ligger i veien for at disse løsningene kan implementeres.
Den palestinske ledelsen, det internasjonale samfunnet og formelt sett også Israel har bundet seg til en tostatsløsning. I praksis har en slik løsning blitt mindre og mindre realistisk. Avslutningsvis drøfter forfatteren hva som skal til for å få til en tostatsløsning - og hva alternativene kan være.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Innbundet: nei
Sidetall: 181
Språk: NO

pris: 319.00
 

 

Krigstidslederen har blitt en slags gud for mange, og har bevart en foreldet visjon om Storbritannia som fortsatt deles av mange store partier. Som sjef for den britiske marinen under første verdenskrig var han ansvarlig for en rekke katastrofale feil som kostet tusenvis av menneskeliv. Hans forsøk på å knuse de irske nasjonalistene etterlot sår som ennå ikke har grodd. Dette er bare noen få av hans mange ugjerninger innenlands. Selv under krigen mot Tyskland, den mest ærede perioden i karrieren hans, fortsatte Churchills forbrytelser i utlandet, inkludert det brutale angrepet på den greske motstandsbevegelsen, hungersnøden i Bengal som kostet over 3 millioner indere livet, angrepet på sivile i Dresden og Hamburg, og insisteringen på bruk av atomvåpen i Japan. Etter krigen fortsatte han å forårsake skade i Iran og Kenya. Hans er en forferdelig rekord, godt dokumentert i Tariq Alis tiltale.
 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Verso
Innbundet: ja
Sidetall: 448
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Forlagets omtale:

Lucy er en fortelling om å flytte til et nytt land og bli kjent med seg selv i nye omgivelser.

Lucy har reist fra Karibia og egen familie for å bli au pair. I New York finner Lucy først og fremst ut hva hun ikke vil bli, hvem hun ikke vil være. Året hos vertsfamilien får henne til å betrakte sin egen oppvekst og bakgrunn, så vel som livet til vertsfamilien med like kritiske blikk.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 163
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Jane Austen er av ein av dei mest lesne engelske forfattarane opp gjennom tidene og er kanskje mest kjent for romanen «Pride and Prejudice», men også «Northanger Abbey» vert rekna blant dei seks hovudverka hennar. Romanen var mellom dei tidlege arbeida hennar på 1790-talet, men verket blei ikkje utgitt før i 1817, eit halvt år etter hennar død.

I «Northanger Abbey» møter vi syttenåringen Catherine som for første gong er på besøk i den engelske kurbyen Bath. Der forelskar ho seg både i ein mann, Henry Tilney, og i boka «Mysteria på Udolpho» av Ann Radcliffe. Catherine tolkar røynda i lys av dei dramatiske hendingane og mørke personane ho les om, og dette fører henne grundig på villspor.

Boka er ein satire over overklasselivstil og kjønnsroller, men den er også ein litterær parodi over den gotiske populærlitteraturen, og speler saman med resten av verket til Austen ei viktig rolle i utviklinga av den realistiske romanen.

«Northanger Abbey» er full av humor og skarpe utleveringar av mannlege privilegium så vel som kvinnelege tåpelegheiter.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Skald
Innbundet: nei
Sidetall: 326
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

THE NEW AGE OF EMPIRE

HOW RACISM AND COLONIALISM STILL RULE THE WORLD

Vesten er rik fordi resten er fattig. Kapitalisme er rasisme. The New Age of Empire tar oss tilbake til begynnelsen av de europeiske imperiene, og tegner opp et bilde av den bevisste terroren og lidelsene som er grunnlaget i kapitalismens utvidelse. Boka knuser myten om at Vesten ble grunnlagt på de tre store revolusjonene: vitenskap, industri og politikk. I stedet er folkemord, slaveri og kolonialisme de viktigste grunnstenene som Vesten ble bygget på, og vi lever fortsatt under dette systemet i dag: USA er nå ved roret, og vedvarer global ulikhet gjennom næringsliv, myndigheter og institusjoner som FN, IMF, Verdensbanken og WTO.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Allen Lane
Innbundet: nei
Sidetall: 288
Språk: UK

pris: 219.00
 

 

Etter de to første albumene Hunting High and Low (perfekt pop) og Scoundrel Days (perfekt kunstpop) slapp a-ha Stay on These Roads som ble lunkent mottatt. Etter en god pause og noen år under radaren kom East of the Sun, West of the Moon, et album som muligens gjorde at noen unge jenter fant nye helter, mens musikkpolitiet nikket samtykkende


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Falck Forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 112
Språk: NO

pris: 200.00
 

 

Oslo, høsten 1988. En fjortenårig hardcore-kid sitter på trikken mot ungdomshuset Blitz. Det ferske bandet Life... But How to Live It? skal til Nederland og spille inn sitt første album. Boyen koker: punks mot politi, antirasister mot nazister, demonstrasjoner og aksjoner. Intense konserter på Blitz med band fra inn- og utland.

Dette er historien om et banebrytende debutalbum fra et grensesprengende band. Med Plata som motor tas leseren med på en reise mot musikalsk tilblivelse og eksistensiell forvandling via voldelige moshpits, melodiske pønkevisjoner, en forgangen dagligvare-verden, flammer, tåregass og krevende psykologtimer. Og hva betry Plata i dag etter alle disse årene?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Falck Forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 112
Språk: NO

pris: 200.00
 

 

Fem år efter metoo har dammet lagt sig, och på sätt och vis är vi tillbaka i den gamla onda tiden. Trots alla upprop, och alla ord om att lyssna på kvinnors berättelser, är många brottsoffer återigen rädda för att anmäla
övergrepp.

Vi befinner oss i en backlash där misstänkta förövare har lyckats tysta kritiska röster. De skriver böcker, intervjuas i tv och tvår sina händer i direktsända presskonferenser. Samtidigt kan motståndet ta brutala former, där uthängningar på nätet blir ett nytt sätt att få upprättelse. Hur blev det så?

Irena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn, har fått stor uppmärksamhet för sina granskningar av unga kvinnors villkor. I denna bok går hon på djupet i den moderna historien om kvinnors motstånd mot sexuella övergrepp, och frågar vad metoo egentligen gjorde med oss.

 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Weyler Förlag
Innbundet: nei
Sidetall: 166
Språk: SE

pris: 299.00
 

 

Mer enn fire hundre delikate oppskrifter. De ikoniske, regionale mattradisjonene fra Japan er organisert rett og innhold, og inneholder også nyttige notater ved siden av oppskriftene. Enkle og elegante oppskrifter på supper, nudler, ris, sylte, gryter, søtsaker og grønnsaker.


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Phaidon Press
Innbundet: ja
Sidetall: 464
Språk: UK

pris: 599.00
 

 

PAON

REAL BALINESE COOKING

Direct from the traditional home kitchens of Bali, Paon is a cookbook of true Balinese food and recipes.

Sharing more than 80 dishes alongside essays and beautiful photography capturing the life, culture and food from across this widely beloved island, Balinese locals Tjok Maya Kerthyasa and I Wayan Kresna Yasa shine a light on the depth and diversity of Balinese cuisine, with insight into food and worship, sacred fare, and zero-waste cooking.

Journey through rice fields, food forests, coastal towns and bustling markets in six chapters: Foundations; From the Fields; From the Land; From the Sea; From the Pasar; and Rare and Ceremonial.

With dishes ranging from elaborate ceremonial cuisine such as Bebek Betutu (Ubud-style smoked duck) to dishes that rely only on the simplest ingredients enjoyed at their unadorned best, such as Be Panggang (grilled spiced snapper), Paon reveals a largely untold story of the island: everyday Bali, modern Bali, agricultural Bali. This is an essential cookbook for lovers of Indonesian food and culture.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Hardy Grant Books
Innbundet: ja
Sidetall: 287
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

THE SICILY COOKBOOK

AUTHENTIC RECIPES FROM A MEDITERRANEAN ISLAND

Serve up the authentic taste of Sicily with this evocative collection of recipes steeped in the culinary traditions and unique flavours of the island.

Join Sicilian cook, writer and photographer Cettina Vicenzino on an enchanting culinary journey through the flavours and traditions of this unique Mediterranean island. While only a few miles from Italy, Sicily's heritage is proudly distinct from that of the mainland, favouring dishes packed with spices, citrus fruits, cheeses, olives, tomatoes, aubergines, and seafood.

Featuring three strands of Sicilian cooking - Cucina Povera (peasant food), Cibo di Strada (street food), and Cucina dei Monsù (sophisticated food) - alongside profiles on local chefs and food heroes, The Sicily Cookbook invites you to discover the island's culinary culture and let your summer cooking burst with Mediterranean sunshine.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: DK
Innbundet: ja
Sidetall: 239
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

À TABLE

RECIPES FOR COOKING + EATING THE FRENCH WAY

À Table: Recipes for Cooking and Eating the French Way is an alluring, delicious invitation to the French table from Paris-based American food writer and stylist, Rebekah Peppler. It is both a repertoire-building cookbook and a stylish guide that will make readers feel as though they are traveling through France with a close friend.

New York Times contributing writer Rebekah Peppler shares 125 elegant, “new French” recipes that reflect a modern, multicultural French table. With approachable recipes, a conversational tone, and aspirational photography, À Table contains secrets for cooking simple, sophisticated meals and recreating the magic and charm of French life anywhere in the world. 

Included are 125 accessible recipes, classics such as Ratatouille and Crème Brûlée regional dishes, such as Basque Chicken, Niçoise (for a Crowd), and Alsatian Cheesecake; as well as recipes born of the melding of the cultures and flavors that help define contemporary French eating, from Bigger Bánh Mì and Lamb Tagine to Green Shakshuka. 
Guidance on shopping, stocking the pantry, and preparing the table, as well as stories on French food culture, make this not just a recipe-driven cookbook but also a chic guide to modern French living. 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Chronicle Books
Innbundet: ja
Sidetall: 304
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

MED

A COOKBOOK

Travel the med from the comfort of your kitchen.

Claudia Roden is credited with revolutionising Western attitudes to Middle Eastern and Mediterranean food. Over thirty years on from her first Mediterranean cookbook, Claudia shares the sun-soaked simplicity of the Mediterranean with new recipes for effortless, everyday cooking.

This is how Claudia cooks for friends and family - always putting flavour first, beautiful ingredients, fuss-free cooking, relaxed eating.

From Provence to the Levant, Andalusia to Morocco, explore the many and varied flavours of the Mediterranean as Claudia shares a life's worth of travelling and stories along with the food she cooks now.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Ebury Press
Innbundet: ja
Sidetall: 319
Språk: UK

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.