NYHETSBREV - 2022-06-11

Nyheter fra Tronsmo!

Bloomsday i Oslo!

16. juni - hele dagen

Nå har du ikke lenger noen unnskyldning til å fake at du har lest Ulysses av Joyce!

I samarbeid med den irske ambassaden feirer vi Bloomsday og at det er 100 år siden James Joyce's Ulysses ble utgitt med å gi bort Dei døde ( overs. Jon Fosse) og Ulysses (overs. Olav Angell).

Men surr ikke bort hele dagen FØR du stikker innom oss. Vi har mange, men ikke ubegrensa eksemplarer på lager.

Gis kun bort fysisk i butikk, gratis eksemplar kan ikke bestilles.

Det blir også en feiring av Bloomsday på Café Mir fra kl. 18.00 denne dagen, i regi av The Oslo Bloomsday Society.

Oslo Comics Expo!

16. - 18. juni

Velkommen til årests Oslo Comics Expo! Vi stiller som vanlig med stand under festivalen. For mer info om festivalen, gjester og arrangement, klikk her

 
NORSK NOK

TEKSTER OM IDENTITET OG TILHØRIGHET

Jeg har ikke behov for å bli oppfattet som norsk lenger, skrev debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf i en aviskommentar. Når blir man norsk nok, og hvem setter premissene, spurte han. Med det satte han i gang en engasjert og personlig debatt om å befinne seg mellom to kulturer. Er det et problem dersom bindestrek-nordmenn ikke vil være norske? Eller er det en selvfølge at folk kan ha flere identiteter?

I denne boka har forfatter og samfunnsdebattant Mala Naveen samlet de mest markante stemmene fra dette ordskiftet, og hun har invitert inn en rekke nye stemmer til å dele sine refleksjoner og følelser rundt identitet og tilhørighet. Tekstene er en demonstrasjon av ulike erfaringer og ståsteder, samlet under parolen Norsk nok.

Dette er en ærlig bok om hva vil det si å leve i et mangfoldig Norge. Den gir innsikt i personlige kamper som kjempes i det stille, og er åsted for nødvendige, høylytte oppgjør. Hva er det som binder oss sammen? Hvordan finne tilhørighet? Og hva skal til for å komme videre?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Res publica
Innbundet: nei
Sidetall: 172
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Året er 1986 da Katharina og den allerede gifte Hans møtes. Hun utdanner seg til setter i statstrykkeriet i DDR, og kjenner ikke noe annet politisk system enn det hun er vokst opp i. Han er en mye eldre forfatter, har en innbarket nazist til far og valgte selv å bosette seg i DDR. Det umake paret er stormende forelsket, og gjennom Hans får Katharina tett kontakt med et særpreget kunstnermiljø med en privilegert stilling i en stat som for hennes jevnaldrende oppleves begrensende og undertrykkende.

Hans gir seg aldri fullstendig hen til Katharina, men av Katharina krever han at hun skal gi alt. Hun underkaster seg, og Hans blir stadig mer kontrollerende, eiesyk og voldelig. Verden slik de kjenner den er imidlertid i ferd med å forandres: Katharina åpner seg for en jevnaldrende, og dermed også for sin samtid. Og med Berlinmurens fall snus maktforholdene plutselig på hodet - med ett eksisterer de ikke lenger, omstendighetene som gjorde kjærligheten mellom dem mulig.

"Kairos" er en mektig roman, fylt av nyanser, motsetninger og ambivalens. I sin særpregede, presise og poetiske prosa, kombinerer Jenny Erpenbeck det personlige og eksistensielle med den store, kollektive historien.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 392
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

BAD GAYS

A HOMOSEXUAL HISTORY

Mange bøker forherliger de homofile heltene i historien. Denne boka fokuserer mer på slemmingene opp gjennom tidene - de som gjorde seg markert med sine udåder. Disse fantastiske livshistoriene utfordrer moderne antagelser om seksuell identitet. Bad Gays er et lidenskapelig argument for å revurdere homopolitikk utover spørsmål om identitet, og får leserne til å finne solidaritet på tvers av grenser.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Verso
Innbundet: ja
Sidetall: 368
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

REGENESIS

FEEDING THE WORLD WITHOUT DEVOURING THE PLANET

Ved å trekke inn forbløffende fremskritt innen jordøkologi, avslører Monbiot hvordan vår skiftende forståelse av verden vår gjør at vi kan dyrke mer mat med mindre jordbruk. Han møter frukt- og grønnsaksdyrkeren som revolusjonerer vår forståelse av fruktbarhet; gjennom oppdrett av flerårige korn som frigjør jorden fra ploger og giftstoffer; til forskerne som er spydspisser for nye måter å dyrke protein og fett på. Sammen viser de hvordan de minste livsformene kan hjelpe oss med å slutte fred med planeten, gjenopprette dens levende systemer og erstatte utryddelsestiden med en ny, regenererende tidsalder.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 352
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

Forventningen pleide å være at menn skulle være maskuline og kvinner skulle være feminine, og at dette falt naturlig for dem i kraft av deres biologi. Et nytt syn på kjønn har dukket opp de siste årene, et syn på der kjønn er en identitet, en måte folk føler om seg selv - uavhengig av kjønn. Holly Lawford-Smith introduserer og forsvarer kjønnskritisk feminisme, en teori og bevegelse som gjenvinner skillet mellom kjønn og insisterer på realiteten og viktigheten av disse.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oxford University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 296
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

ET HELT VANLIG LIV

SKEIVE NOVELLER OG HISTORIER

"Hvor er Kim Frieles guide til å sjekke bra damer og holde på dem?" spør den ene karakteren i denne boka.

Et helt vanlig liv er en samling noveller og andre historier som utforsker identitet og kjærlighet mellom kvinner, skrevet med innsikt, lengsel og energi. Er det gitt at mennesker kjenner seg frie, selv om det er årtier siden homofili ble avkriminalisert og avdiagnostisert i Norge? Og hvordan omsettes frihet til et liv i praksis?

Et helt vanlig liv er også et skjønnlitterært festskrift, som feirer at kvinner har kunnet elske kvinner, offentlig og med aksept, i femti år.

Bli med på:
En helt vanlig kveld på det legendariske utestedet Potta
En helt uvanlig stillhet, langt ute på landet, under pandemiens tyngende monotoni
48 timer i Paris
En intens vårblomstring, hvor et morelltre bygger bro mellom to generasjoner
En fest, hvor verdens pinligste historie blir trukket frem til alles fornøyelse, men til ens fortvilelse
En tur tilbake til bedehuset fra ungdomstiden
En mors livsreise mot indre frihet og datteren som kommer ut av skapet

Forfatterkollektivet 7 består av én kritikerrost forfatter og seks debutanter: Ellisiv Stifoss-Hanssen, Monica Egeberg, Karine Dybvik, Kiné Kaborg, Anne Kolbjørnsdatter Skaare, Kathrine Lindsay og Silje Viken Skarlund.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Heia Folk Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 136
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

TERRORISTEN FRA BÆRUM

RADIKALISERINGEN AV PHILIP MANSHAUS

Da de var små, delte de køyeseng. Philip sov oppe, Johanne nede.

Tidlig på ettermiddagen, lørdag 10. august 2019, går han inn på rommet til lillesøsteren og skyter henne. Hun dør momentant.
Deretter setter han seg i bilen. Iført hjelm og skuddsikker vest, og med et haglgevær og to jaktrifler, kjører han til den lokale moskeen. Målet er å drepe flest mulig muslimer mens de er samlet til bønn.

I denne boken kommer vi tett på gjerningsmannen, familie, venner - og søsteren Johanne som er adoptert fra Kina. Det er historien om hvordan en ung mann fra Bærum blir radikalisert til å bli en voldelig høyreekstremist. Fra oppveksten i familien, på idylliske Eiksmarka. Gjennom søkende ungdomsår i ulike miljøer, som han etter hvert finner stadig oftere på nettet. Fram til en intens overbevisning om at verden står foran en gryende og uunngåelig rasekrig.

I to år har den prisbelønte journalisten Anders Hammer gått opp sporene til Philip Manshaus. Dette er den grundigste gjennomgangen av hva som ledet fram til terrorangrepet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: J.M. Stenersens forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 205
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

VED AVGRUNNEN

FRA BARMHJERTIGHETSDRAP TIL JØDEUTRYDDELSEN

Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den var basert på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og .ere av de ytterst få fangene som overlevde. Stangl innledet sin «karriere» som politimann i Linz i Østerrike, var delaktig i nazistenes eutanasiprogram som førte til drap på sinnslidende, før han ble kommandant i to av de mest beryktede konsentrasjonsleirene, Treblinka og Sobibor. Etter krigen rømte Stangl ved hjelp av nettverk i den katolske kirken til Brasil. Der bodde han med kone og tre barn - under fullt navn. Han ble funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal og arrestert i 1967. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker. Serenys beretning er drevet av en vilje til å forstå. - Hvordan kan mennesker forvandles til instrumenter for slik grense løs ondskap? Og hvordan kunne ofrene «la seg bli» ofre? Og hvordan kunne resten av verden la det skje uten å reagere?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Dreyer
Innbundet: ja
Sidetall: 423
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

GINA KROG

FEMINIST OG TINDEKLIVAR

Gina Krog (1847-1916) sa opp lærarjobben for å «ofra seg» for kvinnesaka 33 år gammal. Målet var full kvinnefrigjering. Det kravde økonomisk sjølvstende og stemmerett. Ho hadde oppskrifta klar: Ingenting gir meir fridom og sjølvstende enn kampen for fridom og sjølvstende. Arbeidet for frigjering vil setja oss i stand til å bruka den fridommen vi etterkvart får.

Ho ønskte samarbeid mellom arbeidarkvinnene og dei såkalla borgarlege kvinne.organisasjonane, men det ville ikkje Arbeidarpartiet ha noko av. Ho var redaktør for det første kvinnepolitiske tidsskriftet i Noreg, Nylænde, i nesten tretti år, og sørga for at det levde vidare da styret i Kvinnesaksforeningen prøvde å leggja det ned. Ho stifta Norske kvinners nasjonalråd, som knytta norske kvinneorganisasjonar til den internasjonale kvinnerørsla.

I lag med andre sterke kvinner var Gina Krog med på å forandra Noreg.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 334
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

100 SMÅ RÄTTER

OCH HUR DU KAN KOMBINERA DEM

100 små rätter vänder sig till dig som älskar att äta länge, mycket och brett. Recepten passar för alla tillfällen, lathetsgrader och preferenser, och fördelen är att du kan kombinera dem precis hur du vill och få till en riktig pangmiddag.

Boken är uppdelad i kategorier och färger som hjälper dig att hitta rätt bland smaker och stilar. Är du sugen på krispighet och citrus? Då är de lila recepten något för dig. Är du sugen påvärmande umami och hetta? Då passar de rosa recepten perfekt. Här finns något för alla. Läs, laga och njut!


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Mondial
Innbundet: ja
Sidetall: 224
Språk: SE

pris: 349.00
 

 

NYDELIG!

SPENNENDE MAT FULL AV SMAK

Nydelig! er boka for deg som vil lage spennende mat med grønnsaker, uten nødvendigvis å bli vegetarianer. Vidar Bergums oppskrifter gjør akkurat dét både enkelt og lystbetont. Med utgangspunkt i råvarer du kjenner godt, vil du snart oppdage at det finnes så mye god grønnsakbasert mat at du helt naturlig vil begynne å spise mer grønt. Boka er full av nye og spennende smakskombinasjoner og fantastiske retter der kjøtt ikke spiller hovedrollen. Her får du salater, gryteretter, curryer og ovnsbakte herligheter som passer til både hverdag og fest. Oppskriftene spenner fra nye kombinasjoner med råvarer du finner på nærbutikken, til retter hvor spennende ingredienser som harissa, granateplesirup og za'atar gir deg en smaksopplevelse som overgår det meste.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 232
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Denne boka tilbyr 100 retter fra Tokyo, den gastronomiske storbyen, og er en hyllest til maten, kulturen og stedet. Her er oppskrifter på miso, sushi, soba-nudler, bentos, sushi, stekt ris, japansk tapas, desserter, kaker og søtsaker; pluss viktige matlagingsteknikker som gjør japansk mat enkel å lage. 
Forfatter Maori Murota vokste opp i Tokyo og ble inspirert til å skrive denne boka av minner fra det å vokse opp i Tokyo med morens matlaging. Hennes oppdrag er å avmystifisere japansk mat, og gjøre den tilgjengelig og forståelig for alle som er interessert i å spise godt og lære om matkultur. 


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Murdoch Books
Innbundet: ja
Sidetall: 272
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Norge har Schønberg Erken, Italia har Sølvskjeen, og så videre. Men hvis du er hypp på det beste av hva de kan by på over Atlanteren, er dette Bibelen for deg. Kokebokbibelen altså. Og hvis du trodde at mexikansk mat var sånne tørre taco-skjell du får kjøpt på Rimi... Det er ikke taco! Her finner du 700 oppskrifter fra en mattradisjon som strekker seg 9000 år (!) tilbake i tid og fram til i dag.

 
 

Utgivelsesår: 2014
Forlag: Phaidon Press
Innbundet: ja
Sidetall: 700
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

With its diverse cuisine and intriguing culinary history, Portugal is a top travel destination for food lovers worldwide. Portugal: The Cookbook gathers together dishes from every region of the country, including fish and shellfish dishes from the Algarve coast, hearty stews from the Douro Valley, and the famous and beloved pastries of Lisbon. Acclaimed chef Leandro Carreira has researched more than 550 traditional recipes for home cooks that encapsulate the breadth and diversity of the food of Portugal, a country whose immense culinary influence has spread far beyond its borders.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Phaidon Press
Innbundet: ja
Sidetall: 447
Språk: UK

pris: 699.00
 

 

KIN THAI

MODERN THAI RECIPES TO COOK AT HOME

Kin Thai translates as 'Eat Thai' and is a collection of 80 delicious recipes that shine a light on lesser known Thai cuisine as well as more popular Thai food classics. Chapters are structured by type of dish, from snacks and relishes to curries, stir-fries and salads, so you can easily find your favorites – from Roast Duck and Lychee Red Curry (gaeng daeng bpet) and Langoustine and Rhubarb Hot and Sour Soup (dtom yum goong) to Red Fire Greens with Yellow Soybean Sauce (pak kheo fai daeng) and Assorted Flavor One-bite Royal Snack (miang kham). As well as using ingredients native to Thailand, John explores the origins of the western ingredients, explaining their place in Thai cuisine, and how the competent home cook can use them to achieve Asian flavors.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Hardy Grant Books
Innbundet: ja
Sidetall: 223
Språk: UK

pris: 379.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.