NYHETSBREV - 2022-06-03

Etter mange års venting åpner Nasjonalmuseet dørene til Nordens største kunstmuseum sommeren 2022. Eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur, design og kunsthåndverk får et nytt hjem. Denne boken gir et gløtt inn i hvordan museet tenker og arbeider i dag, hvordan og hvorfor man samler, konserverer og viser frem alle disse verkene og ideene. Boken inneholder møter med kunstnere og forskjellige fagpersoner fra museet. Ikke minst kaster boken et nytt blikk på den enorme samlingen Nasjonalmuseet forvalter, enten det er velkjente mesterverk, nye tilskudd eller verk som altfor lenge har vært gjemt i magasiner. Bokens redaktør og hovedforfatter er Audun Vinger. Den inneholder også tekster av Vigdis Hjorth, Lars Mørch Finborud, Bjørn Hatterud og Anja Lauvdal. Rikt illustrert bok som vil glede mange. Forlagsredaktør er Inger Schjoldager.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Orfeus
Innbundet: ja
Sidetall: 267
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Den 11. april 2019 tok britisk politi seg inn i den ecuadorianske ambassaden i London og slepte asylanten Julian Paul Assange (f. 1971) over i en ventende politibil. Det ikoniske øyeblikket ble filmet av det russiske nyhetsbyrået Ruptly: en hvithåret, skjeggete Assange, omgitt av agenter og politi i uniform og sivil, stritter imot mens han gjentatte ganger roper «UK must resist!» Polititjenestemannen i forgrunnen smiler tilfreds. Nå skulle Assange omsider stå til rette for sin forbrytelse på britisk jord – nemlig å ha brutt meldeplikten, eller «skipped bail», som det heter på engelsk. Overtredelsen har en strafferamme på ett år. Assange hadde på dette tidspunkt sittet i asyl i ambassaden i syv år.

Denne boken handler om årsakene til at Assange ble en statsfiende av USA slik at han måtte søke asyl ved den ecuadorianske ambassaden i stedet for å melde seg for det britiske rettsvesenet. Den handler om den massive svertekampanjen Assange ble utsatt for i vestlig presse i årene etter 2010, og den handler ikke minst om konsekvensene av den dramatiske vendingen begivenhetene tok den skjebnesvangre aprildagen i 2019. Denne boken er ingen kjølig vurdering for eller imot Assange, men et forsvar for Assanges nyskapende virke som redaktør og journalist, skrevet ut fra et ønske om å bidra til at han blir frikjent eller benådet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: nei
Sidetall: 377
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

I Bare en jobb, reiser tømreren Ole Thorstensen til Kraków for å jobbe på byggeplass. Med så mange polske arbeidere på norske byggeplasser, vil tømreren reise til Polen på en slags faglig pilgrimsferd for å utforske stedet og folket som har gitt yrket hans det moderne og noe nedsettende navnet «polakkarbeid».

Dette er en bok som veksler mellom å være en virkelighetsbeskrivelse fra norsk arbeidsliv, der leserne får innsikt i forholdene til arbeidsinnvandrere og deres innflytelse på den norske byggebransjen, og en reise til en europeisk virkelighet og en polsk byggeplass der han må komme både de andre håndverkerne og sine egne fordommer i møte.

Bare en jobb handler om byggebransjen, men kan også leses som en betraktning av arbeidslivet mer generelt, og fagarbeid i alminnelighet. Thorstensens reise speiler problemer knyttet til arbeidsmigrasjon, og samtidig får han skildret følelsene han har for yrket sitt, hva nedvurderingen av faget hans gjør med ham som håndverker og den stoltheten han legger i å være en god tømrer.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 253
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

«Jeg vil ikke bli husket for Hundre års ensomhet, eller for Nobelprisen, men for det jeg skrev i avisen. Jeg ble født journalist ... det flyter i årene mine», erklærte forfatter Gabriel García Márquez sent i livet. Med den nye utgivelsen Århundrets skandale blir endelig journalisten Gabriel García Márquez tilgjengelig på norsk. Her er artikler han skrev som fersk reporter i Colombia på 50-tallet til lengre reportasjer som utenrikskorrespondent fra Paris og Roma, Venezuela og Mexico frem til midten av 80-tallet. Han skriver om okkupasjonen av Ungarn, sandinistkuppet og Den kubanske revolusjonen og reflekterer over forfattervirket, den viktige oversetteren, Nobelprisens spøkelse, og om forholdet mellom virkeligheten og litteraturen. Blant veldig mye mer, i denne artikkelsamlingen med over femti artikler fra karrieren hans som journalist. Tekstene viser i rikelig monn de narrative gavene som skapte Gabriel García Márquez' omdømme som forfatter. Full av humor, skråblikk og omsorg for menneskene og hendelsene han skriver om, åpner han verden opp for leseren og beviser at god journalistikk av i går er vel så aktuell i dag. 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Camino
Innbundet: nei
Sidetall: 327
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Vinteren 2021 blåser det opp til storm på Konstfack i Stockholm. Det handler om et navn. Men under overflaten fremhever striden om Vita havet viktige spørsmål om identitetspolitikk, verdier og hva som skjer når våre myndigheter og deres ansatte i økende grad må forholde seg til aktivisme. Er det rimelig at vi lar følelser, erfaringer og ofte politiske oppfatninger styre ikke bare navnene på undervisningsrom, men på sikt i økende grad over hvordan våre myndigheter og institusjoner fungerer? Dette er Sara Kristofferssons egen historie om Vita havet-debatten. 
 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Volante
Innbundet: nei
Sidetall: 152
Språk: SE

pris: 299.00
 

 

SAMENES HISTORIE

FRAM TIL 1750 (2. UTG.)

Første utgave av Samenes historie fram til 1750 kom i 2004. I denne andre utgaven har forfatterne revidert fremstillingen og inkludert nye resultater fra en rekke relevante fagfelt. Basert på det omfattende og oppdaterte forskningsmaterialet, gir boka den mest fullstendige presentasjonen av eldre samisk historie på norsk. Forfatterne diskuterer inngående aktuelle spørsmål som tilkomst av samisk etnisitet, eksistensen av samiske rettigheter til områder og ressurser, tamreindriftens oppkomst og prosessen rundt kristningen av samene. De viser hvordan den samiske historien er preget av endring og geografisk variasjon, men også av vedvarende tradisjoner og fellestrekk. I varierende grad har samene alltid hatt kontakt med andre samfunn, og forfatterne dokumenterer hvordan denne kontakten skifter karakter og i økende grad griper inn i lokale livsvilkår. Et gjennomgående perspektiv i boka er hvordan samene på ulikt vis forholder seg til disse endringene og utformer sine liv i møtet mellom det hjemlige og det fremmede.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Innbundet: nei
Sidetall: 389
Språk: NO

pris: 599.00
 

 

Språklig stramt, humoristisk og nyskapende - i «Valgfritt tema» utforsker Alejandro Zambra sin favorittdestinasjon: grenselandet mellom litteratur og virkelighet. Mens noen av de 12 tekstene faller inn under essaysjangeren, kan andre leses som skjønnlitteratur. Andre igjen grenser mot poesi. Zambra inviterer oss til å ta del i sine tanker om å lese, skrive og oversette, men også om kjærligheten og fortiden. Temaet er med andre ord valgfritt, og tittelen på boken reflekterer måten Zambra skriver på: med åpenhet til både sjanger og tematikk.
 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 183
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Mens snøen laver ned en ettermiddag i Idaho, sitter Seymour alene i bilen med en ryggsekk på fanget. Alt som gir ham trygghet i livet, er borte. Nå vil han sprenge biblioteket, som han så mange ganger flyktet til i oppveksten, uvitende om den gamle mannen og barna som er der inne.

I Konstantinopel har foreldreløse Anna lært seg å lese for den syke søsteren sin. Året er 1453, og under beleiringen av byen raser alt rundt dem. Samtidig tvinges den dyrekjære gutten Omeir til å bli med i kampene.

Og i en ikke så fjern framtid, på reise mot en annen galakse, husker Konstance en gammel fortelling som pappaen hennes fortalte. Hun har aldri sett jorden, bare hørt historier om den. Og i et framtidens bibliotek finnes de eldgamle historiene.

Seymour, Anna, Omeir og Konstance er alle drømmere og outsidere som finner styrke og håp når de står midt i det ukjente. Og på ulikt vis knyttes livene deres sammen av en bok som ble skrevet allerede før vår tidsregning begynte.

Pulitzerpris-vinner Anthony Doerr har skapt en gripende fortelling som viser hvor tett knyttet vi er til hverandre, til dem som levde før oss, og til dem som vil være her etter oss.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: nei
Sidetall: 681
Språk: NO

pris: 229.00
 

 

THIS WILL NOT PASS

TRUMP, BIDEN, AND THE BATTLE FOR AMERICA'S FUTURE

Dette er beretningen om det amerikanske valget i 2020 og om Bidens første år som president. Martin og Burns trekker frem alt fra Donald Trumps angrep på valget i 2020 og hans pågående hevnkampanje mot sine medrepublikanere, til historien bak kulissene om Bidens valg av Kamala Harris som kandidat og hans bitre kamp for å forene Det demokratiske partiet, som avslører i hvilken grad topartisystemet har blitt anstrengt til det det punktet hvor det er på vei til å gå i oppløsning. Kan amerikansk demokrati, slik vi kjenner det, noen gang fungere igjen?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Simon and Schuster
Innbundet: ja
Sidetall: 480
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

En perle av en bok fra en av Sveriges aller fineste forfattere!

Ikke noe sted i Sverige har så rik fauna av sommerfugler som Stockholms skjærgård. Forfatter og entomolog Fredrik Sjöberg har gjennom arbeidet med denne essaysamlingen funnet alle sammen. "Mine studier har beregenet at det totalt finnes 78 ulike dagsommerfugler i Stockholms skjærgård. Rikdom kan måles på mange vis. Denne er en av de aller beste", sier Sjöberg selv. Selv om boka skildrer alle sommerfuglene som finnes i skjærgården, er den ikke en feltguide, men en samling personlige fortellinger som lokker, forundrer og er full av kunnskap. Boken er dessuten rikt illustrert med akvareller fra tidlig 1800-tallet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 165
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Ann Jäderlund er en av den svenske samtidens viktigste poeter – poesien hennes representerer en helt ny måte å skrive på. Hun kombinerer tradisjonene fra romantikken og barokken med et moderne språksyn i særegne, sensuelle dikt. Dette etterlengtede bindet samler Ann Jäderlunds alle diktsamlinger fra debuten «Vimpelstaden» (1985) til den sist utgitte «Ensamtal» (2019).


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: nei
Sidetall: 1107
Språk: SE

pris: 399.00
 

 

Familien Swart samles i Mas begravelse. To av barna, Anton og Amor, avskyr alt familien står for. Etter årevis i trofast tjeneste blir Salome, den svarte kvinnen som har jobbet for dem så lenge de har levd, lovet sitt eget hus og sin egen tomt. Men likevel, etter hvert som årene går, forblir løftet uinnfridd.

De gamle, dype skillelinjene i Sør-Afrika er i endring, og samfunnet framstår som mer rettferdig. Landets og familiens historie veves sammen til en fortelling om oppløsning og tapte muligheter.

Løftet er en skarp og øm roman, kraftfull på sitt lavmælte vis, og med en språklig sikkerhet som levner liten tvil om at dette er skjønnlitteratur på sitt aller beste.
 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 293
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

"Forbryter og straff" åpner med ordene: «Jeg har bestemt meg for å skrive om han.» Hun som skriver, er en norsk forfatter, bosatt i Paris på tiende året. Han er mannen som voldtok henne. Han som ingen vil at hun skal skrive om, ikke familien, ikke kjæresten hennes - egentlig vil hun det ikke selv heller.

Mens hun venter på at saken hennes skal komme for retten, leter hun og kjæresten etter et sted å flytte sammen, i en by som er mer fremmed enn før. Hun leser alt hun kommer over om åsteder, forbrytere og ugjerninger. Og hun skriver. Det er som en straff hun har fått: At hun må skrive om ham. Han er blitt hovedpersonen i livet hennes.

"Forbryter og straff" er en roman som i et direkte og reflektert språk beskriver tida etter en voldtekt på en åpen, konfronterende og klok måte. Den er også et litterært saksinnlegg som går skarpt i rette med våre fortellinger om offer og overgriper, skyld og straff.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 298
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Året er 1986 da Katharina og den allerede gifte Hans møtes. Hun utdanner seg til setter i statstrykkeriet i DDR, og kjenner ikke noe annet politisk system enn det hun er vokst opp i. Han er en mye eldre forfatter, har en innbarket nazist til far og valgte selv å bosette seg i DDR. Det umake paret er stormende forelsket, og gjennom Hans får Katharina tett kontakt med et særpreget kunstnermiljø med en privilegert stilling i en stat som for hennes jevnaldrende oppleves begrensende og undertrykkende.

Hans gir seg aldri fullstendig hen til Katharina, men av Katharina krever han at hun skal gi alt. Hun underkaster seg, og Hans blir stadig mer kontrollerende, eiesyk og voldelig. Verden slik de kjenner den er imidlertid i ferd med å forandres: Katharina åpner seg for en jevnaldrende, og dermed også for sin samtid. Og med Berlinmurens fall snus maktforholdene plutselig på hodet - med ett eksisterer de ikke lenger, omstendighetene som gjorde kjærligheten mellom dem mulig.

"Kairos" er en mektig roman, fylt av nyanser, motsetninger og ambivalens. I sin særpregede, presise og poetiske prosa, kombinerer Jenny Erpenbeck det personlige og eksistensielle med den store, kollektive historien.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 392
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

Danmark-Norge var involvert i kolonisering og handel med afrikanske og indiske slaver på 16-, 17- og begynnelsen av 1800-tallet. Innen Norge forlot unionen med Danmark i 1814 hadde i underkant av 100 000 slaver blitt fraktet fra de dansk-norske fortene i Afrika til plantasjene i Karibia, med nordmenns hjelp.

Ikke alle slavene ble fraktet til Den nye verden. Et stort antall ble solgt til andre slavehandlere innad i Afrika. Slavehandelen var basert på handel, og nordmenn fikk tidlig sentrale roller. De var sjøfolk, investorer, plantasjeeiere, embedsmenn, soldater, torturister og mye annet. Mange nordmenn slo seg ned i koloniene og det var også flere mennesker fra koloniene som kom til Norge.

Store deler av grunnlaget for den moderne rasismen kom nettopp som et resultat av den transatlantiske slavefarten og bruken av slaver på plantasjer. Afrikanske mennesker ble umenneskeliggjort. Plantasjeeierne og handelskompaniene begrunnet bruken av slaver med at afrikanere var usiviliserte ville. Det var en strategi som var like effektiv som den var ondskapsfull.

"Nordmenn i slavefart" er en gjennomgang av den dansk-norske kolonihistorien som viser de ulike rollene nordmenn hadde i den transatlantiske slavehandelen. Men den handler også om hvilken rolle slavefarten spilte for utviklingen av rasismen i Norge.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Humanist
Innbundet: ja
Sidetall: 293
Språk: NO

pris: 379.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.