NYHETSBREV - 2022-05-06

DEN VANSKELIGE MATEN

HVORDAN DET VI SPISER BLE ET PROBLEM OG HVA VI KAN GJØRE MED DET

I dagens samfunn skaper maten bekymring for stadig flere. Noen er redde for å bli tykke, andre for å få i seg skadelige ingredienser. Noen frykter miljøkonsekvensene av det vi spiser, andre strever med prisen på maten.

Hvorfor ble det så vanskelig?

Forfatter og matentusiast Andreas Liebe Delsett tar oss med inn på kjøkkenet og ut i verden for å finne svar. Med historier om dilemmaer i kjøledisken, klasseforskjeller i USA og et framtidsrettet spisested i 1800-tallets Christiania, synliggjør han utfordringene ved måten vi spiser på i dag.

Hvordan kan vi gjenfinne matgleden og få på plass en matpolitikk som gagner både mennesker og miljø?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Manifest
Innbundet: ja
Sidetall: 153
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

UTFOR

EN ROMAN FRA1960-TALLET

Forlagets omtale:

I "Utfor" følger vi den halvvoksne Nils i det som er hans landskap i Oslo, gjennom de første årene av 1960-tallet. Nils og bestekameraten hans, Zakk, er opptatt av litteratur, politikk og jenter. Gjennom en felles filminteresse blir de kjent med venninnene Nora og Ester. I Nora gjenkjenner Nils sitt eget mørke; men det er også noe uutgrunnelig ved henne, noe som gjør ham ør av forelskelse og beskyttertrang.

Samtidig driver stormaktene sitt kjernefysiske balansespill, og faren for utslettelse kjennes overhengende. Ungdommene leser, diskuterer og deltar på møter i Sosgym, men hva hjelper det når hele verden er gått av hengslene?

"Utfor" er en roman om vennskap, politisk oppvåkning og ung kjærlighet, om angst og utenforskap og om å finne seg selv og sin egen stemme i en verden som ligger under for storpolitisk vanvidd.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 275
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Eve Babitz si bok Late dagar, ville netter kom ut første gongen i 1977. Her møter vi ei kvinne med gnistrande livsappetitt og fortreffeleg observasjonsevne. Gjennom ti kapittel følgjer vi dragnaden hennar mot reiser, rus, californiske solnedgangar og ei mengde ulike folk. Vi treffer forfattarar, druedyrkarar, basketballspelarar og sosietetsfolk, filmstjerner som er fortvila over eigen suksess og italienske femmes fatales meir fatale enn Babitz sjølv.

Ingen av Eve Babitz (1943–2021) sine bøker frå 1970- og 1980-talet slo gjennom då dei kom ut. Dei havna i skuggen av imaget hennar som it-jente, og temaa ho skreiv om – Los Angeles, skjønnheit, sex – blei avfeia som overflatiske. På 2010-talet har ho derimot blitt feira for den sanselege og viltre stilen sin. Late dagar, ville netter er ein moderne klassikar i grenselandet mellom fakta og fiksjon – ei feiring av byen Los Angeles og av overskridande liv.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 190
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

THE JOURNEY OF HUMANITY

THE ORIGINS OF WEALTH AND INEQUALITY

Hva er nøklene til menneskelige fremskritt? Hvorfor er levestandarden så ulik over hele verden? Hvordan kan alle mennesker trives og overleve? I denne boka gir Oded Galor en avslørende forklaring på hvordan menneskeheten ble, først nylig, den unike arten som har sluppet unna et liv med livsvarig fattigdom, og kunne nyte utenkelig rikdom og lang levetid. Han avslører hvorfor denne prosessen har vært så ulik over hele verden, noe som resulterer i de store forskjellene mellom nasjoner som eksisterer i dag. Han viser hvorfor så mange av våre forsøk på å forbedre livene har mislyktes og hvordan de kan lykkes.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Bodley Head
Innbundet: ja
Sidetall: 304
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

FIRE AND FLOOD

A PEOPLE'S HISTORY OF CLIMATE CHANGE, FROM 1979 TO THE PRESENT

I 1979 ble president Jimmy Carter presentert for funnene fra forskere som hadde undersøkt om menneskelige aktiviteter kan endre klimaet på skadelige måter. ”En vent-og-se-policy kan bety å vente til det er for sent,” heter det i rapporten deres. De hadde rett - men ingen lyttet. Fire tiår senere er vi hjemsøkt av konsekvensene av denne uoppmerksomheten, og årene med selvtilfredshet, forvirring og fornektelse som fulgte. I dag er det svimlende omfanget av det vi har gjort med planeten umulig å ignorere. Fire and Flood er en omfattende historie om klimaendringer fra miljøjournalist Eugene Linden. Som aldri før har Linden trukket sammen elementene i den største historien i verden, i en bok som er gripende som både historie, økonomisk etterforskning, og som vitenskapelig thriller.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 336
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Eksepsjonelt fin presentasjon av LP-design fra jazzens historie, med et flott utvalg fra 1940-tall til LPens store tidsæra dabbet av på begynnelsen av 1990-tallet. 

Jazzelskere kan glede seg over en topp ti liste av ledende jazz-DJer, samt intervjuer med personligheter som lyddesigneren Rudy Van Gelder, produsent Creed Taylor, Blue Note-produsent Michael Cuscuna, coverdesigner Bob Ciano, jazzmogul Fred Cohen og forfatter Ashley Kahn. 

Dette er et stort tobindsverk i LP-dekkende format og pakket i slipcase. Trespråklig tekst (fransk, tysk, engelsk). En uovertruffen gave for jazzfantaster.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Taschen
Innbundet: ja
Sidetall: 522
Språk: UK

pris: 699.00
 

 

SNU TIDEVANNET

MED ROSA LUXEMBURG OG HANNAH ARENDT

«Entusiasme og kritisk bevissthet, mer trenger vi ikke!» Rosa Luxemburg og Hannah Arendt skydde ikke konflikter i kampen for å forandre verden og gjøre samfunnet til et mer solidarisk sted. Arendts og Luxemburgs kritikk av forbrukersamfunnet og manglende politisk deltakelse kunne ikke vært mer aktuell. De var begge overbevist om at grunnleggende forandringer både er mulige og nødvendige. Den nederlandske filosofen Joke J. Hermsen viser at disse to ikonene aldri mistet sin kjærlighet til verden. Nettopp i krisetider gir de oss grunn til optimisme.

Boka inneholder et utvalg av Rosa Luxemburgs inntrykksfulle brev, som ikke bare berører politiske spørsmål, men også litteratur, musikk og natur.

Joke J. Hermsen, født 1961 i Middenmeer, Nederland, studerte litteratur og filosofi i Paris og bor nå i Amsterdam. Hun har utgitt en rekke essaysamlinger om samtidsfilosofi, moderne kunst og litteratur, og skriver også romaner. Hun har mottatt en rekke priser for romanene og essayene. Bøkene hennes er oversatt til mange språk.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Existenz
Innbundet: nei
Sidetall: 112
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Spennende krigshistorie fra forfatteren bak Jenta i veggen. Lena Lindahl formidler krigen i Narvik med stor intensitet.

Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 204
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Rilkes hovudverk i norsk tolking av Jon Fosse.

Rainer Maria Rilke (fødd 1875 i Praha, død 1926 i Sveits) vert rekna som ein av dei aller viktigaste moderne tyskspråklege lyrikarane. Med sin bakgrunn i det tyskspråklege miljøet i Praha, som også Franz Kafka var ein del av, skreiv han fram ein unik forfattarskap. Hovudverket hans, «Duino-elegiar», ligg no føre på norsk i tolking av Jon Fosse. I år er det hundre år sidan det kanskje viktigaste året i historia til den modernistiske diktinga. I 1922 var Rilke etter ti års arbeid ferdig med «Duino-elegiar», same året gav T.S. Eliot ut «Det aude landet» og James Joyce «Ulysses». Jon Fosse har svært lenge vore oppteken av Rainer Maria Rilke og har også tidlegare attdikta tekstar av Rilke.

Kven, om eg skreik, høyrde meg då i englanes
ordnar? og set at ein tok meg brått
til sitt hjarta: eg ville forgå
av hans sterkare nærvær.
For det vakre er ingenting anna
enn det skræmandes byrjing,
som vi berre held ut,
og held slik av, fordi det lognt lèt vera
å øydeleggja oss. Kvar engel er skræmande.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 62
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Hovedpersonen Lia er en kvinne i 40-årene som er i ferd med å dø av kreft. Men det handler også om de som snart skal bli hennes etterlatte – tenåringsdattera Iris og ektemannen Harry. Harry har aldri helt greid å etablere et nært forhold til Iris, og han er vettskremt over tanken på at også hun vil forsvinne for ham når Lia dør. I tilbakeblikk skildres Lias oppvekst i en dypt religiøs familie og ungdomsforelskelsen Matthew. En annen sentral person er Lias mor, som i sin tid slo hånda av henne, men som nå angrer bittert og prøver å gjøre opp for tapt tid.

Når Lia finner ut at kreften er tilbake og at den ikke kan stoppes, prøver hun å holde fortiden, nåtiden og kroppen atskilt. Men menneskekroppen er porøs og ukontrollerbar, det samme er kreftsykdommen, som sprer seg. Etter hvert som Lia blir sykere, begynner grensene å løse seg opp. Da melder de store spørsmålene seg på – om hva det betyr å gi slipp, om tilgivelse, om det å dø i nåde.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 448
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

KRISTIN MÅ VEKK

OM KRISTIN LAVRANSDATTER SOM UNG

Kristin må vekk er en bok om den unge Kristin Lavransdatter i Kransen, det første bindet av Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdatter som ga henne Nobelprisen i litteratur i 1928. Trilogien henter handling fra 1300-tallet og forteller om Kristins stormfulle og livslange kjærlighetshistorie med Erlend, en mann hun møter da hun som femtenåring har valgt å gå i nonnekloster. Men hvorfor valgte hun det?

Kristin må vekk handler om tiden før dette valget, om Kristins oppvekst på hennes elskede Jørundgård i Gudbrandsdalen, om livet der, vennene, familien, søsteren, om turer til seteren på høyfjellet, og til Oslo, og om de hendelsene som får Kristin til å dra fra alt sammen. For hvorfor velger den livsglade og vakre jenta som er så glad i familien sin, særlig i faren, å reise fra alt kjent og kjært, inkludert sin forlovede Simon Darre, for å leve et helt år i et nonnekloster i Oslo? Gjør man slikt frivillig? Hva har skjedd?
I denne boka spør Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth om vi kan forstå Kristins valg bedre hvis vi betrakter situasjonen hennes med samtidens metoo-blikk.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 95
Språk: NO

pris: 379.00
 

 
Torill Nyseth
Med fler...

Byer består av et mangfold av mennesker fra ulike steder. Men hva skjer egentlig når mennesker med forskjellig kulturell bakgrunn møtes? Hvordan kan slike møter bidra til å utvikle rettferdige byer? Mens mange diskusjoner om migrasjon og integrering er polariserte og vektlegger problemer med kulturelle forskjeller, utforsker denne boka potensialet i krysskulturelle møter. Den viser mangfoldet som preger byens møteplasser og diskuterer hvordan retten til byen kan sikres uavhengig av innbyggernes kulturelle bakgrunn og sosiale klasse.

I boka analyserer kunstnere og frivillige, forskere og kulturarbeidere i fellesskap aktiviteter og møter som kan bidra til forandring, medvirkning og deltakelse og dermed mer rettferdige byer. Forfatterne tar oss med til parsellhager, bibliotek, nabolagsorganisasjoner, teaterrom, bruktbutikker og idrettsbaner. De går på kafé med ureturnerbare asylsøkere og på jakt etter gatekunst i smug og bakgårder. Boka viser deltakende aksjonsforskning og samproduksjon av vitenskapelig kunnskap i praksis. Den presenterer ny viten til studenter, frivillige organisasjoner og folk som arbeider og forsker i det flerkulturelle samfunnet.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Scandinavian Academic Press
Innbundet: nei
Sidetall: 312
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

ISLAND

EIT VARMT PORTRETT AV EIN FARGERIK KULTUR

Mange meiner at Noreg er det vakraste landet i verda - hadde det ikkje vore for Island. Frå nådelaus natur når dei kvite vinterstormane står på som verst, til den milde våren der lupinane dekkjer landet som ein blå brann. Island er høgt elska for det ville og vakre landskapet med sine store sletter, varme kjelder og eksotiske vulkanar som tek pusten av oss.

Gjennom levande reiseskildringar og interessante menneskemøte skriv Ottar Fyllingsnes fram eit fascinerande og varmt portrett av Island og islendingen. Dette er boka for den som verkeleg har lyst til å kome under huda på den islandske kulturen og bli kjend med sider ved det islandske samfunnet som ikkje kjem fram i tradisjonelle reiseguidar. Saman med dei slåande fotografia til Harald Hognerud blir boka ein komplett kulturhistorisk vegvisar til eventyrøya. Skildringane strekkjer seg frå sagatida og fram til dagens internasjonale og moderne Reykjavík, der vi mellom anna får bli med til ein kjend pølsekiosk som har hatt Bill Clinton som kunde.

Island er kåra til det mest likestilte landet i verda for elleve år på rad og er eitt av dei tryggaste landa å reise til som turist. I tillegg er landet ei kulturell stormakt, som har produsert noko av den vakraste musikken og litteraturen vi kjenner til. Fyllingsnes dykkar med denne boka djupt ned i den islandske kulturen, politikken og naturen for å prøve å finne svaret på kvifor den vesle øya har ei slik magisk tiltrekkingskraft på oss.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Skald
Innbundet: ja
Sidetall: 381
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

VI DRO OPP MED MOR

JANA KIPPO: 2

Karin Smirnoff har skrevet et fantastisk trebindsverk som har solgt mer enn en halv million eksemplarer i Sverige.
Første bind, Jeg dro ned til bror, ble i 2018 nominert til August-prisen. Vi har tidligere utgitt det første bindet i serien, nå kommer endelig bind 2 og 3 på norsk. Trilogien om Jana Kippo er svart, rå, voldsom og from.

I Vi dro opp med mor må tvillingene Jana og Bror dra til morens hjembygd Kukkojärvi for å begrave henne. De har arvet barndomshjemmet hennes og blir snart klar over at det er mye som er annerledes i bygda. De fleste innbyggerne lever etter strikte religiøse regler, og forbudene er mange.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Bonnier forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 351
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

THE LAST DAYS OF ROGER FEDERER

AND OTHER ENDINGS

Det har vært mye oppmerksomhet rundt såkalt sen stil – men hva med siste stil? Når begynner sist? Hvor tidlig er sent? Når setter slutten inn? I denne høyst stimulerende boken setter Geoff Dyer sitt eget møte med senmiddelalderen opp mot de siste dagene og siste prestasjonene til forfattere, malere, idrettsutøvere og musikere som har betydd noe for ham gjennom hele livet. The Last Days of Roger Federer blander kritikk, memoar og essay til noe helt nytt, og er en oppsummering av Dyers lidenskaper, og den perfekte introduksjonen til hans andre arbeider.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Canongate
Innbundet: ja
Sidetall: 283
Språk: UK

pris: 349.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.