NYHETSBREV - 2022-01-22

BRENT ORD

BOKBÅL MOT SPRÅK I NOREG 1912–2005

I Europa har bøker brunne i minst 800 år. Makthavarar og opprørarar har brent skrifter for å fjerne tru og meiningar, kunnskap og kultur.

I Brent ord avslører forfattaren at det brann fleire bokbål mot språk i Noreg enn i noko anna vestleg land i fredstid på 1900-talet. Dei som meinte dei representerte fleirtalet, brukte fysisk og symbolsk vald mot språk dei ville utrydde eller ikkje ha noko med å gjere. Bøker på nynorsk og samnorsk blei brende, hengde, drukna og jordfesta av di dei var skrivne på feil språk.

Brennarane var unge menneske med den høgaste allmennutdanninga i landet. No kjem dei til orde. Dei som meiner at dei fekk rett til slutt. Dei som tvilte då dei tende på. Ho som nekta å vere med. Han som bed om orsaking. Politiske miljø leika med elden og skapte eit meiningsklima som gjorde det lett å tenne på.

Forfattaren går tett på båla som brann, dei som tende fyrstikkene, og kva båla førte til. Etter Brent ord er ikkje norsk kulturhistorie om vår nære fortid det den var.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 369
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

BOB

En ung mann flytter med kjæresten sin fra Lolland til København. Kjæresten, som er henne fra romanen de, skal studere. Bob, som han heter, vet ikke riktig hva han skal. Han tar ekstravakter på Sjømannshotellet i Nyhavn, innreder den lille ettromsleiligheten deres og fortaper seg i Københavns gatenavn.

Mest av alt ønsker han seg en fremtid med henne.

Hun er romanens jeg-forteller. Men hun forteller utelukkende om Bobs liv - særlig det som hun ikke selv er en del av.

"BOB" er en roman om å vente på voksenlivet. Helle Helle skriver som bare hun kan: presist, humoristisk og varmt om hverdagslig tristesse og dramatikken som ulmer under overflaten.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 152
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Dantes verker kunne forstås av både almennheten og av lærde, men på ulike nivåer. Det samme gjelder Anders Cullheds biografi om Dante. I en tydelig og underholdende prosa fortelles Dantes liv i kronologisk rekkefølge og man får også svar på mange spørsmål om de dramatiske politiske hendelsene, som førte til at Dante havnet i eksil fra Firenze. Litteraturvitere kan derimot glede seg over at det endelig foreligger en fyldig biografi på svensk.
 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 308
Språk: SE

pris: 379.00
 

 

Stoisismens omfavnelse av selvmestring, dyd og likegyldighet til det vi ikke kan kontrollere har mye å tilby de som sliter med dagens kaotiske verden. Men hvem var stoikerne? I denne boken gir Ryan Holiday og Stephen Hanselman en frisk tilnærming til å forstå stoisisme gjennom livene til menneskene som praktiserte den - fra Cicero til Zeno, Cato til Seneca, Diogenes til Marcus Aurelius. Gjennom korte biografier om alle de kjente og mindre kjente stoikerne vil denne boken vise hva det vil si å leve stoisk, og avsløre leksjonene man kan lære av deres kamper og suksesser. Resultatet er en skattekiste av innsikt for alle som leter etter et godt liv.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Profile Books
Innbundet: nei
Sidetall: 352
Språk: UK

pris: 189.00
 

 

FREE

COMING OF AGE AT THE END OF HISTORY

Albania, den siste stalinistiske utposten i Europa, var nesten umulig å besøke, nesten umulig å forlate. For Lea var det hjemme. Folk var likestilte, naboer hjalp hverandre, og barn ble forventet å bygge en bedre verden. Det var fellesskap og håp. Så, i desember 1990, et år etter Berlinmurens fall, endret alt seg. Statuene av Stalin og Hoxha ble veltet. Etter hvert som en generasjons ambisjoner ble en annens desillusjon, og da hennes egen families hemmeligheter ble avslørt, fant Lea seg selv i tvil om hva frihet egentlig betydde. Free er et fengslende memoar om å vokse opp  midt i politiske omveltninger. 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 336
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

En fertilitetslege som ikke har noen morsfølelse for sitt eget barn. En datter som vokser opp hos besteforeldrene og brekker seg av den sovjetiske skolemelken. Vekselvis forteller de to latviske kvinnene om et liv i Sovjetunionens skygge.
Romanen Morsmelk spenner over hele Latvias tid som Sovjetrepublikk, og viser hvordan det autoritære styret ikke bare legger begrensninger for deres ytre utfoldelse, men spiser seg inn i selve eksistensen. Den er også en fortelling om kjærlighet mellom generasjoner, og veien mot frihet, fortalt av en av Latvias viktigste nålevende forfattere.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 205
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

SKAPELSENS SUKK OG KLAGE

ET BESTIARIUM

Skapelsens sukk og klage reflekterer Kari Løvaas over menneskets selvforståelse som skapt og skapende, og som både mer opphøyd og mer fordervet enn andre skapninger. Bokessayet tar form av et «bestiarium» av omsorgsfulle lesninger og dristige assosiasjonssprang, som omfatter en mengde mytiske og litterære dyr og skikkelser. 

I denne første delen av bestiariet befinner vi oss midt i det landskapet der Selma Lagerlöf i sin tid diktet fram en av de mest bevegende skikkelsene i svensk litteratur: Keiseren av Portugalia, en värmlandsk Kong Lear. For Løvaas, som har en sønn med Downs syndrom, blir Lagerlöf med sin narrekonge en av flere veivisere i retning av en utopi: et samfunn der menneskedannelse ikke handler om sortering og perfeksjonering, en fortelling om beskyttelse som bygger på tillit, ikke frykt. Blant de øvrige veiviserne kan nevnes: Walter Benjamin, Karin Boye, Lars Ahlin, Paul Celan, Lars Amund Vaage og Kerstin Ekman. 


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Kolon
Innbundet: ja
Sidetall: 179
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

En dag skal vi alle dø. Som regel dør våre foreldre før oss. Noen ganger dør de brått, noen ganger får vi en mulighet til å ta farvel. Noen ganger sier ikke den dødssyke fra om at det snart er slutt. Noen ganger sier ikke engang ens egen familie fra om at det er slutt. Noen ganger er faktisk livet slik at ens far kan være død uten at du vet noe som helst.

Jeg tenkte over situasjonen: En person i Haugesund forteller min tante på mammas side som ringer min onkel på mammas side i Stavanger som ringer meg i Madrid. Tre ledd før sønnen.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Flamme Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 102
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

Violette lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Hun vanner blomster og steller alle gravene, og vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor. Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Til hverdags er den stillferdige Violette omgitt av gravstøtter, blomster, katter og sørgende, men hun omgås også den lokale sognepresten og gravlundens tre gravere. Flere ganger om dagen stikker folk innom kjøkkenet hennes for å få en kopp kaffe, litt portvin eller noen trøstende ord.
Men Violette har også sin egen sorg å bære på. Hvor har det blitt av ektemannen og datteren, og hvorfor er hun så ensom?


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 463
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

MATTE PÅ LIV OG DØD

7 MATEMATISKE PRINSIPPER SOM PÅVIRKER LIVENE VÅRE
Lene Stokseth
Med fler...

Matematikk er historien om verden rundt oss, og kunnskapen den gir oss kan være forskjellen mellom suksess og katastrofe, liv og død.

Vi holder på med matematikk hele tiden, fra måten vi kommuniserer med hverandre til måten vi reiser på, fra hvordan vi jobber til hvordan vi slapper av. Mange av oss er klar over dette. Men få av oss setter virkelig pris på matematikkens fulle kraft - at den i stor grad påvirker oss ikke bare på kontoret og hjemme, men også i rettssaler og på sykehus.

I denne øyeåpnende og ekstraordinære boken utforsker Yates de sanne historiene om hendelser der bruken – eller feil bruk – av matematikk har spilt en kritisk rolle: pasienter med genfeil og gründere som er slått konkurs på grunn av feil algoritmer; uskyldige ofre for misbruk av loven og ofrene for programvarefeil. Vi følger historier om investorer som har mistet formuer og foreldre som har mistet barn, alt sammen på grunn av matematiske misforståelser. Underveis utstyrer Yates oss med enkle matematiske regler og verktøy som kan hjelpe oss å ta bedre beslutninger i vårt stadig mer kvantitative samfunn. Du vil oppdage hvorfor det alltid er fornuftig å stille spørsmål ved en statistikk, at det ofte er viktig å be om en second opinion og noen ganger overraskende nyttig å holde seg til 37% regelen ...


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 336
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Forlagets omtale:

Litt frekk, litt furten og helt ute av form – Tapiren er tilbake! Tapiren, Mimbo Jimbo og vennene deres er invitert i bursdag til Lille Tigers. Her drikker Tapiren 5 kopper kakao med krem, spiser 6 stykker bløtkake, 7 boller med syltetøy og en halv kakemann med 84 M&Ms. Etter at de har spist, bestemmer de seg for å leke fengsel. Men Tapiren får ikke lenger plass noe sted. Klarer vennene å få Tapiren i form

I form med Tapiren er en herlig absurd bildebok fra Strid, og som en totalt upedagogisk bonus lærer barna også om geometriske former underveis.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Innbundet: ja
Sidetall: 72
Språk: NO

pris: 279.00
 

 

Gjør deg klar for tidenes fotballkamp med Reven og Grisungen!

Reven og Grisungen spiller fotball på Reveløkka. Men på stillingen 5-0 har Grisaldo fått nok av Bertil Fox og hans driblinger og scoringer og kjepphøye kommentarer. Han legger opp!

Så hva skal Reven gjøre da, når Dåsemikkelfrøkna kommer og inviterer dem til fotballkamp på Kartongen Arena – hvor det er både tribuner og dommer og premier og til og med en helt ekte svenske? Det blir jo ikke helt det samme med den halvblinde Dåsemikkelbestemora på laget?
Første kamp går skikkelig dårlig. Det ser ut til at Reven må ut og kjøpe spillere ...

Bildebøkene om Reven og Grisungen er høyt elsket av både barn og voksne. Her er det humor og ablegøyer og sprelske figurer i fullt monn. Grisaldo er den fjortende historien om de to kompisene, og nå har forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Per Dybvig tatt dem med over i høytlesningsboka. Det er minst like morsomt, gjenkjennelig og latterspredende.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 128
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

FAREGJENGEN

DET ER FARETID!
Tom Fletcher
Med fler...

Frank og familien skal flytte, og Frank gleder seg til å få nye venner. Det eneste som er dumt, er at han må flytte fra bestevennen sin.
Til å begynne med virker alt helt normalt på det nye hjemstedet, men etter en forferdelig storm med grønt lyn og kraftig torden blir ting litt annerledes.
Etter denne natten forandrer nemlig alle barna i nabolaget seg. De blir rare. Uvanlige. Litt magiske, rett og slett. For eksempel blir Erik til en hai når han kommer i kontakt med vann, Molly blir usynlig, og Frank begynner å skimte underlige skygger helt i utkanten av synsfeltet sitt.
Barna er overbevist om at alt dette rare som skjer har en sammenheng med stormen, og bestemmer seg for å finne ut av det sammen. Dermed ser Faregjengen dagens lys.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 428
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Forlagets omtale:

Forløperromanen til The Hate U Give

En ekte mann tar vare på familien sin, det vet 17 år gamle Maverick Carter. Som sønn av en gjengleder, gjør Mav det eneste han kan: han dealer for King Lords. Pengene går til å hjelpe mora, som har to jobber for å forsørge familien mens mannen sitter i fengsel. Livet er ikke perfekt, men han har en bra dame, en fetter som alltid passer på - Mav har alt på stell.
Helt til han plutselig finner ut at han har blitt far. Plutselig har han en liten baby, Seven, som er totalt avhengig av ham. Men det er ikke så enkelt å deale, fullføre skole og passe et barn. Så når han får sjansen til å bryte ut av gjenglivet, hopper han på den. I en verden der ingen forventer noe av ham, kanskje Mav kan motbevise fordommene.
Angie Thomas reiser tilbake til Garden Heights, 17 år før handlingen i The Hate U Give, i denne gripende romanen om svart manndom.


Utgivelsesår: 2022
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 367
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

TA VARE

OPPRØRSKE RØSTER OG STROFER SOM TRØSTER

Forlagets omtale:

De beste diktene til de viktigste leserne.

Vigdis Hjorth er redaktør for denne samlingen med dikt for ungdom. Hun har funnet fram dikt hun gjerne vil dele med unge lesere, og kompletterer samlingen med en nyskrevet innledning. Hjorth er blant våre skarpeste lesere, tenkere og forfattere, og her deler hun raust av sin kunnskap og erfaring.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 161
Språk: NO

pris: 349.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.