NYHETSBREV - 2021-11-26

Nyheter, gavetips og signering på Tronsmo!

Signering: Luxolampen

Lørdag 27. november kl. 13.30

Grafisk designer og fotograf Ellen Lorenzen har, som barnebarnet til Jac Jacobsen, vokst opp med Luxolampen. I Luxolampen - fra arbeidshest til norsk designikon forteller hun historien om denne ikoniske lampa, som i dag skinner som en av de viktigste foregangsmodellene for moderne lys. Ellen Lorenzen sitter midt i butikken og signerer under sin fineste luxolampe lørdag 27.11. Velkommen!

P.S. Vi har som vanlig ikke noe black Friday-salg
LUXOLAMPEN

FRA ARBEIDSHEST TIL NORSK DESIGNIKON

Dette er historien om Luxolampen. En liten, karismatisk karakter som fra et hjørne i Norge vokste seg stor og ble en stjerne med internasjonal ikonstatus.
Fra en kjeller i Oslo tegnet og utviklet Jac Jacobsen en lampe som med sin enkle og funksjonelle design satt en standard over hele verden, og som i dag blir regnet som en av de viktigste foregangsmodellene for moderne lys.
Med personlig engasjement og faglig fordypning bidrar Kjell Trædal Thorsen (Snøhetta), Widar Halén (Nasjonalmuseet), Martin Egge Lundell (KHiO), Kjetil Fallan (UiO), Gunnar H. Gundersen (OsloMet) og Erling Dokk Holm (Markedshøyskolen) om sitt nære forhold til Luxolampen og plasserer den inn i en internasjonal designhistorisk kontekst.
Boken er skrevet av Ellen Lorenzen som er grafisk designer, fotograf og tidligere frilansjournalist. Hun er også barnebarn av Jac Jacobsen, og er vokst opp med Luxolampen som ekstramedlem i familien.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Fair Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 155
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Man skal være død for å få en gate i oslo oppkalt etter seg, og de døde har ikke selv valgt å få navnet sitt på gateskiltene. Det er grunnen til at denne boka handler mest om de levende, politikere og andre, som opp gjennom historien har valgt gatenavn i byen vår.

Oslos ca. 2700 gatenavn hører til det man gjerne kaller byens kollektive minne. Men den historien som nedtegnes til dette minnet blir skrevet ut fra det som til enhver tid er rådende politiske strømninger, og ikke ut fra hva som objektivt kan regnes som de viktigste minnene i byens historie.

Hvis vi vil se nærmere på bakgrunnen for navngivingen for å forstå den skjeve historien som gateskiltene forteller, må vi avdekke hvilke politiske vinder som blåste da navnet ble gitt, og hvordan debattene som sto om navnevalgene kan høre hjemme i et større bilde.

Oslos politiske liv har også vært en del av strømningene ellers i verden, basert på de store ideologiene. Blant gatenavnene finner vi uttrykk for ideer som konservatisme, nasjonalisme, arbeiderkamp, sosialisme, kvinnekamp og kollektivisme. Ideologiske verdier ligger ofte like under overflaten i de lokalpolitiske debattene om byens navn.

Historien bak Oslos gatenavn blir derfor også en fortelling om byens egen idéhistorie.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Dreyer
Innbundet: ja
Sidetall: 429
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

MELLANDSJENTENE

FRA GALTERUD I SØR-ODAL

Denne boken forteller om de menneskene som drev eiendommen Melland ved Glomma på Galterud i Sør-Odal - midt mellom Kongsvinger og Skarnes. Gjennom flere generasjoner satte de spor etter seg i lokalområdet. Gjennom sin raushet, omsorg, klokskap og deltakelse i lokale organisasjoner var de til stor glede for mange. Størstedelen av boken er viet fortellingen om de tre søstrene Anne, Tora og Ågot Melland. Sammen med sin mor Anna, og under hennes strenge ledelse, levde og virket de på denne gården i nærmere 100 år. De forble ugifte, da moren aldri kunne akseptere noen mann verdig nok til å bli gift med hennes døtre og til å overta hennes gård. De levde i en tid der plikt, flid og nøysomhet var grunnleggende. Dette er derfor også et stykke kulturhistorie av et slag vi sjelden får beskrevet.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Historie & Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 240
Språk: NO

Utsolgt
 

 
Kari Risvik
Med fler...

Årets Nobelprisvinner i litteratur. På Gyldendal finnes også ”Ved sjøen” og ”Taushetens øy” av samme forfatter.
Tolv år gammel blir Yusuf sendt av sine fattige foreldre til kysten for å bo hos onkelen Aziz, en velstående kjøpmann. Snart går det opp for Yusuf at selgeren ikke er onkelen hans. Sannheten er at han er solgt som gjeldsslave av sin far. Slik begynner livets harde skole for Yusuf. Gjennom Yusuf får vi oppleve et Afrika preget av stammestrider, overtro, sykdom og barneslaveri, men drømmeren Yusuf får også et glimt av portene til paradis. Paradis er en sterk, vakker og merkelig historie, skrevet i et poetisk, skjørt og avkledd språk, der perspektivet aldri avviker fra den unge hovedpersonens side. Den er godt forankret i tid og miljø, og nettopp derfor er det en historie som fortsatt er dypt allmenngyldig.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Gyldendal
Innbundet: nei
Sidetall: 265
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

The Devil's Atlas er en illustrert guide til himmelen, helvete og De dødes land slik den er forestilt gjennom historien, av kulturer og religioner rundt om i verden. The Devil's Atlas samler et fantastisk utvalg av tro og representasjoner av livet etter døden. Disse etterverdenene er illustrert med en enestående samling bilder, alt fra den fantastiske 'infernalske kartografien' av de europeiske renessansekunstnerne som forsøker å kartlegge det strukturerte helvete beskrevet av Dante og de dekorative islamske skildringene av paradis til de forskjellige forsøkene på å kartlegge Edens hage. og de åndelige visjonsmaleriene til medier fra det 1800-tallet. Ved siden av de vakre bildene finnes en svært lesbar mengde overraskende fakta og fortellinger, fra de mer oppfinnsomme torturmetodene som venter på syndere, til fargerike eksentriske kataloger over demoner, engler og diverse dødsguder.Boka er en fascinerende studie av den grenseløse kapasiteten til menneskelig oppfinnelse, en visuell kronikk av menneskets håp, frykt og fantasier.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Simon and Schuster
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

BLEKKSPRUT

EN KJÆRLIGHETSHISTORIE

Et blåskjell med øyne, en snegle med armer? Blekkspruter er rare, sannsynligvis mye rarere enn du tror. De tilhører rekken bløtdyr, og blant deres nærmeste slektninger finner vi østers og brunsnegler. I skarp kontrast til disse mer beskjedne skapningene er blekkspruten noe av det mest mystiske naturen har kommet opp med.

Jeg snorklet en gang på Fiji. Da jeg lå der og fløt under vannskorpen, med myriader av fisk under meg, fikk jeg meg en overraskelse. Jeg så fisk i alle former og farger, og den litt uanselige tangklasen på bunnen var ikke det som opptok meg mest. Men det var før den bestemte seg for ikke å se ut som en plante lenger. Tangklasen endret form, den endret farge, begynte å bevege på seg – og var en blekksprut! Blekkspruten gled av gårde, og jeg bestemte meg for å følge etter.

Blekksprut. En kjærlighetshistorie får vi være med marinbiolog Henning Røed på hans jakt etter å forstå noen av verdens mest intelligente og gåtefulle dyr.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Humanist
Innbundet: ja
Sidetall: 242
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

DEN NORSKE DRØMMEN

OM BESTEFARS PUNJAB, NYHETSJAKT I FARLIG FARVANN OG KJÆRLIGHETEN TIL LANDET VÅRT

Forlagets omtale:

Den kjente TV2-journalisten Kadafi Zaman har levd et eventyrlig liv. Han har jaget gangstere og blitt overfalt under revolusjoner, han har dekket de grusomste katastrofer og blitt kastet på cella i sin evige jakt etter nyheter.

Hvis faren hans hadde tenkt annerledes, kunne Kadafi blitt bonde i Punjab i Pakistan. For 50 år siden valgte faren heller å flytte til Norge. Her jobbet han doble skift for å sikre en fremtid for barna sine. Kadafi Zaman forteller om sin pakistanske bakgrunn, og hvordan den har preget ham, og av og til gitt ham andre innganger til nyhetene.

I denne fargerike og personlige beretningen forteller Kadafi med varme og innlevelse om det han kommer fra og det han brenner for: å formidle nyheter til det norske folk. Det er en fortelling om livets tilfeldigheter og en sterk kjærlighetserklæring til det norske samfunnet.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 195
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Hæks på Skaugum er boka om bandet Søt Hævn, et av Tromsøs første og aller tøffeste pønkband. Den forteller historier fra ei tid hvor Rockeklubben i Tromsø var en av landets største, hvor gatene i byen var en slagmark mellom politi og ungdommer, ei tid hvor gjør-det-sjøl-tankegangen sto sterkt.

Midt i dette infernoet av utbrytertrang og musikalsk oppvåkning (les: pønk) lagde Søt Hævn «Asfaltparasitta», en hjørnestein i historien om norsk pønk.

Boka er spekket med upubliserte fotos, avis- og fanzineutklipp, plakater, øyenvitneskildringer og gode historier.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Fucking North Pole Records
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 229.00 400.00
 

 

Den gode gamle plata snurrer fortsatt! Med sin undergang spådd om og om igjen, har vinylen vist seg å seire over teknologitrender, elsket av både musikkfolk og fans, samlere og DJ-er. Denne rikt illustrerte fotoboken hyller platens historie med over 200 bilder. Kombinert med tekster om kunstlegendene som laget covererne til LP-ene, er dette et må-ha-kompendium for alle vinylfans og samlere. Tekst på engelsk og tysk.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: teNeues
Innbundet: ja
Sidetall: 208
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

Alle vet at en rød splø ikke kan være venn med en blå splå. Men hva skjer når en splø forelsker seg i en splå? Bli med Gruffalo-forfatterne på en reise ut i verdensrommet, til merkelige planeter med de rareste vesener. Vesener som ikke vet om hverandre og kanskje ikke liker hverandre ... Men når spløen Ann møter splåen Tor, seirer kjærligheten til slutt. «En bok for vår tid» BBC Radio "Blast off with the most exciting book yet from the creator of 'The Gruffalo'. Get ready for a wild and wonderful journey through space in a book that is perfect for reading together." The Sun «The latest from Julia Donaldson and Axel Scheffler is more than just a happy space adventure. At its heart are messages of acceptance, inclusivity and togetherness. The book got rave reviews, one dubbing it as a "book of our time".» British Book Awards Kåret til ÅRETS BILDEBOK 2020 av British Book Awards. Julia Donaldson og Axel Scheffler er trolig Europas mestselgende barnebokpar. Flere av bøkene deres er filmatisert og her til lands vist på NRK og NRK Super.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Omnipax
Innbundet: ja
Sidetall: 32
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

Varm, sprø og humoristisk historie om moderne barns hverdag. Amalie er ei helt vanlig jente i en helt vanlig familie med en mor og en far. Men en dag våkner hun og finner en bonusmamma på badet. Utpå ettermiddagen ringer en ny på døra. Og plutselig velter bonusforeldrene inn! Boka formidler med skarpt blikk, humor og overdrivelser et gjenkjennelig og vanskelig tema for mange barn. For hvor enkelt er det for barna å navigere i foreldrenes kjærlighetsliv? Kim Fupz Aakeson er en av Danmarks mest elskede barnebokforfattere. Han har både bestselgere og prisbelønte bøker bak seg, og skriver også drama, for film og radio. Signe Kjær har laget de fargerike og morsomme illustrasjonene, som tar vare på forfatterens skeive blikk på situasjonene.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Omnipax
Innbundet: ja
Sidetall: 33
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

MIKKEL

SKAPER, HJELPER, LURING OG DEMON

"Mikkel. Skaper, hjelper, luring og demon" av Tor Åge Bringsværd er en skattkiste av historier – kloke, skremmende, morsomme, og så fengslende medrivende at leserne knapt merker hvor mye de lærer på veien.

Få dyr har mennesket fulgt så tett – men på respektfull og ofte mistenksom avstand – som reven. Den har spilt en viktig rolle i historier rundt leirbålene opp gjennom århundrene fra Serengeti til Karasjok, fra Tokyo til Lima. Stundom som et speilbilde på oss selv, og like ofte som et bilde på det vi frykter – eller ser opp til. Reven er nær oss hele tiden.

Tor Åge Bringsværd henter frem de utallige beretningene om rever i myter, religion og eventyr. Her møter vår egen Mikkel Rev sin utspekulerte fetter fra Æsops fabler, den japanske revedemonen Tamamo, inkaenes Atoq som har sin plass på stjernehimmelen og ur-reven til Dogon-folket på Malis stepper, som er verdens opphav. Gjennom tre tusen år, og over fem kontinenter følger vi revesporene i menneskets fortellinger. Det er en skattkiste av historier – kloke, skremmende, morsomme, og så fengslende medrivende at leserne knapt merker hvor mye de lærer på veien.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 258
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

NINUS & BINNA

FILLEFUGL I FURUA

"RO OG FRED", roper Ninus, "DET ER ALT JEG VIL HA.".

Med vennen Binnas snorking og en BANK! BANK! BANK!-lyd oppe i furua, innser Ninus at her må noe gjøres.
Men høyt der oppe i tretoppene kan Binna kanskje gi Ninus et annet syn på verden.

En fortelling om vennskap, visdom og hvordan lage et SKIKKELIG SPETAKKEL.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 97
Språk: NO

pris: 149.00
 

 

DEN FANTASTISKE POTETEN

EN KULTURHISTORIE

Fra forlaget:

Poteten har vært en uvurderlig del av menneskehetens kulturhistorie og nærings-grunnlag i over 10 000 år. Den er allsidig, robust, tilpasningsdyktig, mettende og velsmakende. Forfatter Marianne Berg har pløyd historiebøker og mange land på jakt etter potetens hemmeligheter. Hun har snakket med potetprodusenter, potetforskere, historikere, arkeologer og potetspisere i flere store potetnasjoner. I denne boka deler hun kunnskapen og erfaringene deres med oss, og også sin egen lidenskap for poteten.

Forfatter gir leseren potetens historie fra mennesket begynte å sanke og utnytte villpoteten i Sør-Amerika for over 10 000 år siden. Hun forteller om utbredelsen i resten av verden, om planteforedling, og også om potetproduksjon med mange sorter på middagsbordet og i chipsposen. Hun gir oss også en innføring i akevitt, som er et potetbrennevin. Det aller siste i potetens historie er å forsøke å få poteten til Mars. Her presenteres en fortelling som både er samtidsrelevant og personlig, med vakre bilder fra alle verdenshjørner, innføring i potetdyrking og et utvalg oppskrifter.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Orkana
Innbundet: ja
Sidetall: 415
Språk: NO

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.