NYHETSBREV - 2021-09-06

Ulven har vært elska og hata, frykta og beundra. Den dukker opp i myter og folketro hvor enn den forekommer, og i Norge i dag står den i sentrum for en tilspissa politisk kamp.
For vikingene var ulven et totemdyr, men etter hvert som vi blei flere og bestandene av husdyr økte, havna ulven i konkurranse med bonden. Den fikk en ny rolle i menneskenes verden, samtidig som kristendommen erstatta den norrøne troa. Under industrialiseringa blei ulven så en trussel mot effektiv utnytting av naturen.

I Ulv i det norske kulturlandskapet viser Endre Harvold Kvangraven hvordan overtro, fattigdom og modernisering bidro til at ulven blei demonisert og forfulgt, inntil den var nesten helt utrydda i Norge og resten av Europa. Samtidig skjer det igjen noe med ulven. De siste tiåra har den så smått begynt å vende tilbake, som en økologisk nøkkelart, en gjenlevende rest av den ville naturen vi nå står i fare for å miste.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 187
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

ULV? ULV!

EN BOK OM ROVDYR OG MENNESKER I NORGE

Få debatter får sinnene så i kok som den norske ulvedebatten. De to tilsynelatende uforenlige synene på rovdyret splitter by og land, ung og gammel, naturvernere og naturbrukere, men ikke etter absolutte linjer - bildet har skygger og nyanser, ofte der man minst venter å finne dem.

Frank Rossavik, som har levert en lang rekke kritikkerroste bøker - biografier, analyser av norsk og internasjonal politikk, studier av ytringsfrihet og samtidskommentarer - dykker ned i emnet med åpenhet og nysgjerrighet. Leseren får ta del i hans møter med jegere, sauebønder, politikere og forskere, uten forutinntatthet, men med oppriktig vilje til å finne ut hva de forskjellige frontene i krigen om rovdyrene står for. Til sammen danner de et bilde, ikke bare av den norske rovdyrdebatten, men av en ny politisk virkelighet, der motsetningene ofte følger andre skillelinjer enn de vi er vant til å lete langs. Slik leder ulvesporene i norsk samtidsdebatt mot mer enn bare rovdyrspørsmålet - de gir innsikt i en ny politisk virkelighet.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 189
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Lær å kjenne igjen og ta vare på insektene rundt deg.

Øyenstikkere, bier og sommerfugler kjenner du kanskje igjen, men hva med hoppebørstehaler, nebbmunner og kamelhalsfluer? Norge har over 19 000 insektarter, og i denne vakre boka blir du bedre kjent med dem. Boka gir en oversikt over alle de 23 ordenene av insekter her til lands, samt de viktigste familiene. For hver gruppe kan du lese om antall arter og insektenes utseende, levested, status og økologiske betydning. Mange insekter i Norge er utrydningstruet. Å bli bedre kjent med dem gjør oss kanskje i stand til å ta bedre vare på miljøet de trenger for å leve. Som i sine tidligere bøker, viser Anne Sverdrup-Thygeson sin fascinasjon for insektene og gir leseren spennende og overraskende fakta. Boka er rikt illustrert med foto og tegninger.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 260
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

I FÅGLARNAS VÄRLD

OM DEN MODERNA OTNITOLOGINS FRAMVÄXT

En vakker bok om ornitologiens historie. Bo Ekberg forteller om hvordan en metodisk utforskning av fuglene tok form, mye medLinné som utgangspunkt. De observerte, samlet og undersøkte, sammenlignet og trakk konklusjoner. Reproduksjon og mysteriene ved migrasjon var viktige spørsmål å vurdere, og det var også viktigheten av Darwins forklaring på naturlig utvalg. Like mye en naturvitenskapelig bok som en ornitologisk kunstbok.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Carlssons
Innbundet: ja
Sidetall: 359
Språk: SE

pris: 489.00
 

 

Hva er liv og hvordan oppsto det? Få spørsmål har vært gjenstand for mer undring og vitenskapelige utforskninger. Det har også opptatt Brageprisvinner og biolog Dag O. Hessen siden han som liten gutt lå på ryggen og studerte stjernehimmelen mens han grublet over tilværelsens uutgrunnelige spørsmål.

Liv forsøker han å bygge en bro mellom den undrende gutten under stjernehimmelen og de fremtredende vitenskapsfolkene som siden har forsøkt å gi oss et svar på disse spørsmålene. Resultatet er en ambisiøs men kledelig uhøytidelig og engasjerende fortelling om det det pustfrarøvende tilfeldighetsspillet som førte til det livet vi har på jorden i dag.

Den britiske astronomen Fred Hoyle påstod at det var like sannsynlig at en gjærcelle skulle blitt dannet «tilfeldig» som at en tornado skulle passere en søppelplass med alle komponentene til en Boeing 747, og ende opp med funksjonelt fly. Likevel har senere forskning sannsynliggjort at gjærcellen, så vel som alt annet liv på jorda, oppstod nettopp som et resultat av spektakulære tilfeldigheter.

Liv er en bønn til leseren om å være takknemlig for det vinnerloddet vi alle har trukket, og et håp om at vi med større forståelse for de millionene av slumpetreff som har ført fram til planetens mangfold, også vil ha en sterkere motivasjon til å bevare det.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 192
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

BOTANICAL INSPIRATION

NATURE IN ART & ILLUSTRATION

En verden uten planter er en verden uten liv, både bokstavelig og i overført betydning. Ved siden av å danne basis for menneskenes overlevelse på jorda, er de også en kilde til kreativ inspirasjon, oppfinnsomhet og uttrykk. Mange kunstnere og illustratører har brukt floraen som et virkningsfullt middel til å formidle essensen av vår menneskelige eksistens - fra vitenskapelige oppdagere som Sir Joseph Banks, som reiste rundt hele kloden på jakt etter uoppdagede arter, til impressjonistiske malere som Edouard Manet, som søkte å fange den subtile skjønnheten i hverdagslige objekter.

Denne boka er en tidløs samling av kunstverk og illustrasjoner som handler om floraen og dens mange fasetter gjennom et stort utvalg visuelle konsepter, stiler og teknikker. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Viction Worshop Ltd
Innbundet: ja
Sidetall: 288
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

THE BIRD WAY

A NEW LOOK AT HOW BIRDS TALK, WORK, PLAY, PARENT AND THINK

De siste par årene har forskere tatt et nytt blikk på fuglenes oppførsel, spesielt det de tidligere har sett på som avvik. Det de finner har utvidet vårt syn på hvordan fugler lever, hvordan de kommuniserer, sanker, parrer seg og overlever. De avslører også den bemerkelsesverdige intelligensen som ligger til grunn for disse aktivitetene, evner vi tidligere betraktet som unike for mennesker. Ackerman skriver på grunnlag av den nyeste forskningen og hennes egne fuglerelaterte reiser, og viser tydelig hvor vilt varierte de kan være som art.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Corsair
Innbundet: ja
Sidetall: 368
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

KARIKATURENES HISTORIE

FRA HULEMALERIER TIL CHARLIE HEBDO

Verdens eldste karikaturtegning er rundt 15 000 år gammel. I dag er karikaturen en truet kunstart – i internasjonal presse ser vi en tendens til at satiretegningene kuttes ut. Frykten for kraftige reaksjoner er blitt stor.

Hvorfor faller det oss så naturlig å skape satire, og hvorfor kan den provosere mer enn tusen ord? I denne boka går Erle Marie Sørheim gjennom historien, fra hulemaleriene og frem til vår egen tid, i jakten på karikaturtegningens essens. Dette er historien om verdens første satiretegning, om hvorfor demokratene har et esel som symbol – og om hvordan det å sette Muhammed-karikaturene på trykk kan være et spørsmål om liv og død.

Boka inneholder intervjuer med blant andre Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose og Charlie Hebdos redaktør Riss, som overlevde attentatet 7. januar 2015 ved å spille død.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: humanist forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 177
Språk: NO

pris: 189.00 379.00
 

 

Deborah Levy er på jakt etter hva ideen om et hjem er. Et sted hvor dørene er åpne og kvinnen kan være vertskap for de som vil leve med henne. Men finnes slikt et hus? Er det virkelig granatepler og mimosatrær i hagen, en elv, en robåt? Og hva med kjærlighetsfantomet som hjemsøker dette hjemmet? 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Hamish Hamilton
Innbundet: ja
Sidetall: 297
Språk: UK

pris: 199.00
 

 

Her får du tekster skrevet av kvinner om forskjellige reiser, enten de reiste for opplevelsene eller for ren lyst, for å vandre i persiske hager eller langs den franske landsbygda, for å utfordre varmen i Sahara eller bestige et umulig fjell. 

De ekstraordinære kvinnene i denne samlinga er observatører av den verdenen de vandrer i; prosaen deres er rik på beskrivelser og detaljer. Mary McCarthy formidler Firenzes vitalitet, mens Willa Cathers essay om Lavandou foregriper hennes beskrivelser av den franske landsbygda i senere romaner. Andre er mer aktive deltakere i kulturen de besøker, som Leila Philip der hun høster ris med japanske kvinner. Enten de reiste på grunn av nysgjerrighet på verden, eventyrlyst eller for å unnslippe personlige tragedier hjemme, deler disse kvinnene at de dro ut på reisene sine med intelligens, medfølelse og empati for alle livene til dem de møtte på sin vei. 

Boka inneholder tekster av blant andre Willa Cather, Joan Didion, Vita Sackville-West, M. F. K. Fisher og Christina Dodwell. 

'A volume in which rich and unexpected seams of precious materials await discovery' Guardian


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Virago Press
Innbundet: ja
Sidetall: 544
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

Verdens litterære historie, fra de første skrivesystemene til den siste medieutviklingen, dette enorme emnet har noen av Sveriges ledende forskere samlet for å belyse, og resultatet er et unikt, nytt standardverk for alle som studerer eller elsker litteratur. Verk, forfattere, sjangere, publikasjonsformer, kritikk, lesere, alle aspekter av litteratur finner sin plass her. Det veletablerte kan eksistere sammen med det nyoppdagede. Den kronologiske tråden er ispedd dybdeartikler om litteraturens forhold til religion, film, musikk, visuell kunst, estetikk og politikk.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: nei
Sidetall: 959
Språk: SE

pris: 799.00
 

 

STERK VIND

EIT SCENISK DIKT

Fosse-teater med ny vri.
Etter ein pause frå dramatikken på nær ti år skriv Jon Fosse på nytt for teater. "Sterk vind" er det aller første stykket han skreiv etter den lange dramatikkpausen. Sterk vind er eit scenisk dikt, rollene er Mannen, Kvinna og Den unge mannen. Dei er alle i eit husvære, men kven høyrer eigentleg saman? Mannen kjem heim etter ei reise. Kona har flytt inn i eit nytt husvære, der dei møtest, og det dukkar opp ein ung mann. Også han og kvinna har eit forhold, og han bur visst også i husværet.

Det handlar om tid, kjærleik, sjalusi, høgdeskrekk og dragning mot død, nærast som i ein vond draum. Stykket er umiskjenneleg eit Fossestykke, men samstundes inneheld det noko nytt og annleis, blant anna refleksjon og ein nærast vridd røyndom.

Sterk vind har urpremiere på Det Norske Teatret hausten 2021.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 75
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

I nesten 30 år var Klovharun i Pellinges skjærgård sommerhuset til forfatteren og multikunstneren Tove Jansson og grafikeren og kunstneren Tuulikki Pietilä. Her levde og arbeidet de, i en stue med vinduer ut mot all slags vær: et for de store stormene og et for månens speilinger, et for de mosedekte fjellene og et mot nord "för att se vad som kommer åkande och hinna vänja sig".

I Anteckningar från en ö vender Tove Jansson tilbake til livet på øya, fra de første årenes slitsomme, men lystfylte husbygging til den siste sommerens oppbrudd. Tuulikki Pietiläs følsomme illustrasjoner danner en helhet sammen med teksten.

Boka inneholder et nyskrevet forord av Sara Ehnholm Hielm.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Förlaget M
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: SE

pris: 349.00
 

 

Boken beskriver Wabi-Sabis prinsipper, en japansk estetikk tilknyttet japanske teseremonier og basert på troen på at ekte skjønnhet kommer fra imperfeksjon og ufullstendighet, gjennom tekst og fotografier. 


Utgivelsesår: 2008
Forlag: Imperfect Publishing
Innbundet: nei
Sidetall: 95
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Forlagets omtale:

Det er blitt sagt om Dag Solstads artikler at de kan leses som dagbøker i klassisk forstand. Flere av tekstene i "Artikler om litteratur 2015-2021" har også preg av memoarer. Solstad skriver med stort overskudd og humør, om en drøm, om det norske språk og om «reisen gjennom, og til, mitt norske vesen». Og han skriver om litteratur, om sitt forhold til Knut Hamsun og hvordan det i den sekstenårige Hamsun-leseren Dag Solstad oppsto en hemmelig drøm om å bli forfatter, om Fernando Pessoa, Thomas Mann og Olav Duun, og om Selma Lagerlöfs roman "Gösta Berlings saga". I et forord til Albert Camus' "Myten om Sisyfos" jakter han på seg selv som ung leser og reflekterer over hva det var med ikke bare Camus, men også Kafka, som ble så betydningsfullt for ham rundt den tiden han debuterte som forfatter. I tillegg er flere store intervjuer med i denne boka, der Solstad bl.a. tenker høyt rundt omkring sitt eget forfatterskap og om hvordan hver ny roman er en ny begynnelse.

Til sammen danner disse tekstene en slags litterær selvbiografi. Fra forskjellige kanter sirkler de inn Solstads litterære virke og hans tenkning rundt litteratur. Tekstene er rause, skarpe og engasjerte, og kampvillige når det trengs..


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 519
Språk: NO

pris: 199.00 429.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.