NYHETSBREV - 2021-08-07

HVORDAN TENKE LANGSIKTIG

I EN KORTSIKTIG VERDEN

Vi lever i en tid der det som skjer her og nå dominerer fullstendig, drevet frem av nyheter hele døgnet hele uken, den siste twitter-meldingen og kjøp nå-knappen. Når en slik desperat kortsiktighet er utgangspunktet for kriser i samtiden - fra klimaendring til global pandemi - vokser behovet for langsiktig tenking. Men hva er det? Har det noensinne fungert? Og kan vi i det hele tatt klare det?

I "Hvordan tenke langsiktig" fordyper den ledende samfunnsfilosofen Roman Krznaric seg i historien og i menneskesinnet for å vise at menneskeheten alltid har hatt en iboende evne til å planlegge for kommende slekter. Vi har gjennomført tiltak som har gitt og vil gi ringvirkninger i mange tiår, århundrer eller til og med årtusener fremover, fra pyramidene til det offentlige helsevesenet.

Hvordan tenke langsiktig presenterer seks metoder vi alle kan bruke for å utvide vår personlige tidshorisont og planlegge for ufødte generasjoner, blant annet gjennom såkalt «katedraltenkning». Krznaric presenterer inspirerende eksempler på «tidsrebeller», mennesker som gir oss en ny tilnærming til demokrati, kultur og økonomi slik at vi alle får mulighet til å bli gode forfedre og skape en bedre fremtid.

«Den viktigste årsaken til at det skjer så lite, er øyeblikkets tyranni: Politikerne tenker på neste valg, kapitalistene på årsregnskapet, og du og jeg er mest opptatt av neste avdrag eller ferieplanene. Krznaric bok er det beste jeg har lest om tid på mange år, og han forklarer hvorfor vi må, og hvordan vi kan, tenke og handle langsiktig. Alternativet er at våre etterkommere skammer seg over å ha oss til forfedre og formødre.» - Thomas Hylland Eriksen


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 323
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Essayene i denne samlingen er for det meste hentet fra den tidligste delen av Didions forbløffende karriere. Hun skriver om et Gamblers Anonymous-møte, et besøk til William Randolph Hearsts slott i San Simeon, et gjensyn med veteraner fra andre verdenskrig i Las Vegas, og om temaer som spenner fra Nancy Reagan til Robert Mapplethorpe, Martha Stewart og Ernest Hemingway.  Boka viser en ung kvinne i ferd med å finne seg selv og sin egen selvtillitt gjennom skrivingen. Hvert stykke er klassisk Didion: skarp, underholdende og utrolig presis. 
 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Knopf
Innbundet: ja
Sidetall: 192
Språk: UK

pris: 289.00
 

 

NOTES FROM A SUMMER COTTAGE

THE INTIMATE LIFE OF THE OUTSIDE WORLD

Notes From a Summer Cottage av Nina Burton er et vakkert skrevet naturmemoar over dagene hun brukte til å renovere sin avdøde mors hytte på den svenske landsbygda, og alle artene som møtte henne under oppholdet.

Visste du at det er flere maur totalt enn antall sekunder som har gått siden Big Bang? Og at i forhold til deres størrelse kan maurtuene deres være større enn London og New York? Eller at en fugls vandringsinstinkt er så sterkt at en skadet stork en gang slapp unna fangenskap, og ble funnet seks uker senere etter å ha gått 150 kilometer etter vandringsstien til fots? Det som begynner med en renovering av hennes avdøde mors sommerhus blir raskt til en utforskning av naturen, livet og filosofien, der Nina Burton avslører de indre livene og hittil ukjente vanene til dyrene hun deler naturen med

Innenfor veggene, taket og gulvet i hytta og den omkringliggende hagen møter hun en rekke dyr; bier, rev, ekorn, grevling, duer, hjort og mange flere som alle har gjort hennes hus og hage til sitt eget hjem, og får Nina til å reflektere over sin rolle i vår verden.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Harper Collins Publishing
Innbundet: ja
Sidetall: 304
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

Acne Paper var et magasin som kom ut to ganger i året, og som hadde et kort men bemerkelsesverdig liv (2005 - 2014). Moteoppslag var bare ett element i en redaksjonell mix som fokuserte på kultur i bredeste forstand, med et oppmerksomt øye for hvordan fortiden påvirker nåtiden. Tidløse temaer ble utforsket gjennom fotografi, kunst, litteratur og journalistikk. Magasinet publiserte arbeider av bidragsytere på topp nivå fra ulike generasjoner, og var beundret for sin elegante visuelle utforming og den høye kvaliteten på produksjonen.

Denne boka innehoder noe av det beste fra magasinets arkiv, blant annet arbeider av legendariske fotografer som David Bailey, Saul Leiter, Sarah Moon, Snowdon, Irving Penn og Paolo Roversi, og fra yngre generasjoner blant annet Roe Ethridge, Jamie Hawkesworth, Julia Hetta, Viviane Sassen and Sølve Sundsbø. I tillegg nye essays av Sarah Mower, Vince Aletti og Robin Muir, skrevet i anledning utgivelsen. I tillegg intervhuer og bidrag fra Azzedine Alaïa, Isabelle Huppert, Alejandro Jodorowsky, Kim Jones, David Lynch, Malcolm McLaren, Arthur Mitchell, Glenn O’Brien, Hans Ulrich Obrist, Tilda Swinton og Gillian Wearing.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Acne Studios
Innbundet: nei
Sidetall: 568
Språk: UK

Utsolgt
 

 

Et par måneder etter morens død reiser Norma til faren sin, Torsten, som har bosatt seg i et ombygget sommerhus ute på en øy. Torsten og moren skilte lag da Norma var midt i tjueårene. Nå er Norma selv i ferd med å bli skilt; datteren har hun etterlatt hos faren i byen denne uken i juni.

Allerede under overfarten til øya synes tingene å vise seg for Norma på en ny måte, og der hun står på fergeleiet og venter på å bli hentet, observerer hun noe påfallende: silhuetten av en rytter under et vindskjevt tre oppe på åsranden.

Kanskje er det Norma selv som omskaper omgivelsene til mysterier. Eller er det virkelig noe mystisk som foregår der på øya? I et vedvarende forsøk på å forstå seg selv og livet slik det har blitt for henne, gransker Norma alle tildragelser som om de var tegn. Mye tyder på at Torsten og moren hadde en hemmelighet som Norma aldri fikk del i. Og nå som moren er borte, er det vel bare Torsten som kan gi henne svar - med mindre løsningen finnes der allerede, i henne selv?

I «Saken med den tapte tidens innfall» vil leseren gjenkjenne den klassiske kriminalromanens premisser og atmosfære, men først og fremst er dette en fortelling om lengsel. Med stor autoritet og i et usedvanlig rikt og betagende språk har Rune Christiansen skrevet denne slående romanen om en kvinne på konstant søken etter tilhørighet og forankring, selvstendighet og frihet.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 214
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Den greske mytologien har bergtatt oss til alle tider. Vi møter den overalt, på stjernehimmelen, i bøkene og filmene, på ferie i Hellas og i dagligtalen. Mytene er tidløse, de bærer i seg en dypere sannhet om menneskets uforanderlige natur.

Nå har journalist og forfatter Inger Merete Hobbelstad gitt nytt liv til fortellingene om Herakles, Jason, Medusa, Afrodite, amasonene og alle de andre legendariske gudene, gudinnene og heltene fra den greske mytologien. Med suveren evne til å formidle og levendegjøre stoffet har hun nyskrevet de berømte fortellingene for både nye og gamle lesere.

Berømte myter
Husker du kong Midas som uten å tenke seg om ønsket at alt han tok i ble til gull, og fikk ønsket sitt oppfylt? Eller hvordan stjernebildet til Orion oppstod? Du får historiene her, sammen med myten om Medusa med slangehåret, Pandoras eske, Jason og det gylne skinn, Ekko og mange, mange flere eventyrlige fortellinger. Her er mot og listighet, kjærlighet og grusomhet, misunnelse og svik, og stadige forsøk – ofte forgjeves – på å unnslippe skjebnen.

Et skattkammer
Gjenoppdag de eventyrlige historiene og oppdag nye lag i fortellingene og de kjente skikkelsene. De har formet verden vi lever i, og inspirert flere generasjoner av forfattere, kunstnere, komponister og filmfolk. Dette skattkammeret av fortellinger er like morsom for lesere i alle aldre, enten du vil lese høyt for noen eller nyte dem for deg selv. Boka er vakkert illustrert av Stella East.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: J.M. Stenersens forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 366
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

BRORSKAPET

EN HISTORIE OM DRAPET PÅ BENJAMIN HERMANSEN

I januar 2001 ble 15-åringen Benjamin Hermansen drept av nynazister. Drapet rystet hele Norge og ble omtalt som det første rasistisk motiverte drapet i landet siden andre verdenskrig. I vår kollektive hukommelse var drapet tilfeldig og gjerningspersonene fremmede inntrengere på Holmlia. Men er det sant?

Anne Bitsch ruller i denne boka opp historien om et varslet drap. Gjennom å skildre gjerningspersonenes radikalisering beskriver hun samtidig framveksten av militant nasjonalisme i Norge fra 1979 og frem til 2001. Brorsakapet er historien om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazismens voldsforherligelse.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 378
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Lær å kjenne igjen og ta vare på insektene rundt deg.

Øyenstikkere, bier og sommerfugler kjenner du kanskje igjen, men hva med hoppebørstehaler, nebbmunner og kamelhalsfluer? Norge har over 19 000 insektarter, og i denne vakre boka blir du bedre kjent med dem. Boka gir en oversikt over alle de 23 ordenene av insekter her til lands, samt de viktigste familiene. For hver gruppe kan du lese om antall arter og insektenes utseende, levested, status og økologiske betydning. Mange insekter i Norge er utrydningstruet. Å bli bedre kjent med dem gjør oss kanskje i stand til å ta bedre vare på miljøet de trenger for å leve. Som i sine tidligere bøker, viser Anne Sverdrup-Thygeson sin fascinasjon for insektene og gir leseren spennende og overraskende fakta. Boka er rikt illustrert med foto og tegninger.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 260
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

UTEKÖKET

TEKNIKER, RECEPT, ODLINGSTIPS

Forlaget skriver:

Med enbart eld, glöd och rök kan du i ett rustikt utekök skapa smakupplevelser som knappt ens det mest glänsande, högteknologiska kockkök kan mäta sig med. Utan tillgång till modern utrustning som ångugnar och induktionshällar, visar det sig att eld, glödbäddar, kokgropar och långsam rökning kan ta fram unika egenskaper hos råvarorna

Mauritz Larsson Stormgaard visar i boken hur du med enkla medel långsamt helgrillar grönsaker, röker plommon, gräddgrillar mangold, glödbakar aubergine och hastigt tillagar lammhjärtan direkt över elden. Han lagar mat i marken, använder rustika vedugnar till flatbreads och långkokta grytor, och både kall- och varmröker i ett hemgjort rökskåp. Matlagningen kan gå långsamt eller snabbt, på hög och låg värme och på olika avstånd från elden. Det som kan ses som begränsningar öppnar istället upp för ett helt nytt sätt att laga mat för dig som gillar utematlagning.

Som grönsaksodlare och kock följer Mauritz naturligt växtcyklerna och lagar kreativa rätter med det som passar bäst för stunden. Bland bokens cirka 60 recept hittas också odlingsknep, säsongstänk och tips på passande tillbehör.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 203
Språk: SE

pris: 369.00
 

 

TRE RINGER

EN BERETNING OM EKSIL OG SKJEBNE

I Tre ringer utforsker Daniel Mendelsohn de underlige koblingene mellom tilfeldighetene som preger livene våre, og den stramt komponerte sammenhengen i historiene vi forteller. I en utsøkt blanding av personlige erindringer, essayistisk kritikk og biografiske beretninger innvies vi i eksilskjebner som har brakt århundrer av overlevert innsikt i fortellerkunsten med seg på vandringen.

Vi følger den jødiske filologen Erich Auerbach som flykter fra Hitlers Tyskland til Istanbul hvor han skriver mesterverket Mimesis; vi møter François Fénelon, en fransk erkebiskop fra 1600-tallet som skriver en eventyrlig fortsettelse av Odysseen; og vi søker sporene etter Homer hos den tyske forfatteren W.G. Sebald som gjenoppfinner romankunsten i sitt selvvalgte eksil i siste del av det 20. århundre. Deres fortellinger om eksil og kunstneriske kriser sammenflettes med en beretning om Mendelsohns egen kamp for å gi en egnet form til to av sine bøker - familiesagaen Forsvunnet og memoarboken En odyssé.

Tre ringer viser hvordan liv henger sammen på tvers av grenser, språk og århundrer, i en tankevekkende refleksjon over forholdet mellom fortelling og historie, kunst og liv.

Vinner av Prix du Meilleur Livre Étranger 2020


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 119
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

På femtiårsdagen sin oppdager Evelyn at innboksen hennes er lagt ut på nettet som et søkbart arkiv. Dette fører til en rekke hendelser; mannen vil skilles, datteren vil ikke prate med henne, hun får sparken og ender opp med å flytte til en hytte på fjellet for å få være i fred. Men en dag dukker Astrid opp.

Evelyns innboks er en ubehagelig fortelling om alt internett vet om oss. Med humor og et skarpt blikk på samtida skriver Durnak fram et portrett av en kvinne som mister alt, når alt blir gjort tilgjengelig på internett.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Flamme Forlag
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Året med 13 månader er en dagbok fra høsten 2017 til høsten 2018. Det er et dramatisk år i Sverige, med store konflikter rundt populisme, ytringsfrihet, metoo og Svenska Akademien. I løpet av dette dagbokåret inntar Aftonbladets kultursjef Åsa Linderborg sin egen, kontroversielle stilling. Et par måneder før hun fyller femti, blir hun forlatt av mannen hun elsker. Fire dager senere blir hun anklaget for selvmordsforsøk. Barnet i oppvekstskildringen Mig äger ingen er nå en voksen kvinne som må takle to kriser, en privat og en profesjonell.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Polaris
Innbundet: nei
Sidetall: 494
Språk: SE

pris: 149.00
 

 

I Gøteborg forberedes en stor retrospektiv utstilling av kunstneren Gustav Beckers verk fra 1980-tallet og framover. Hvor enn psykologistudenten Rakel vender seg, møter hun sin gåtefullt forsvunnede mors ansikt på utstillingsplakaten, som er tapetsert utover byen. På samme tid slynges Rakels far, forleggeren Martin Berg, ut i en forvirrende livskrise.

"Samlede verk" er en roman om dyp kjærlighet, mangeårig vennskap og kunst, i spenningsfeltet mellom fiksjon og sannhet. Dessuten er det en storslagen skildring av Gøteborg, med moderniteten og klassereisen som bakgrunn. 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: nei
Sidetall: 689
Språk: SE

pris: 149.00
 

 

VENN, JEG HAR VÅKET

GUNVOR HOFMO 1921-1995

"Jeg så min venninne, / den eneste, jeg så henne / gå, for å dø", skrev Gunvor Hofmo i det selvbiografiske diktet "Jeg har våket" fra 1954. Den eneste er Ruth Maier, flykningen fra Wien, som ble deportert fra Oslo til Auschwitz i 1942. Dette ble Hofmos store livssorg, en sorg hun kretser rundt i resten i alt hun siden skrev: "Og siden har trærne sørget, / og siden har Døden trukket / min kropp og sjel og stemme / ut i fortvilelsens sjø!" Gunvor Hofmo (1921-1995) ga ut mange diktsamlinger, men etter hennes død ble det også funnet en stor mengde etterlatte dikt. Dette materialet brukte Jan Erik Vold til å skrive biografien "Mørkets sangerske". I "Venn, jeg har våket" utgis nå, som en 100-års markering av Hofmos fødsel (30.06.21), den biografiske delen av verket fra 2000.

 

 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: NO

pris: 349.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.