NYHETSBREV - 2021-06-30

Nyheter fra Tronsmo!

Da bærer det mot 30 grader i helgen, så da gjelder det å polstre seg med bøker enten du skal marinere i sola eller sløve i skyggen. Ta en titt på det vi har å tilby!
LAUSGJENGAR

NOTAT FRÅ EIT USTADIG LIV

Et nytt tilskudd til den vakre klassikerserien fra Skald. Denne gangen tas vi med til Japan og det turbulente livet til en ung omstreifende kvinne på 1920-tallet. Fumiko Hayashi (1903-1951) vokste opp i dyp fattigdom, levde fra hånd til munn til langt opp i 20-årene og fikk lite skolegang. Likevel begynte hun å skrive skjønnlitterært som tenåring, og ble med i en radikal kunstnerkrets i Tokyo, der anarkisme og dadisme var toneangivende - målet var å bryte med det bestående. I verkene sine kombinerer Hayashi det avantgardistiske med det folkelige. Krig, kjærlighet, fattigdom skildres fra et kvinneperspektiv, og i denne boka, forfatterens debut, handler det nettopp om hvordan lengsel etter mat, bosted, penger og kjærlighet, er drivkraften bak hvordan en ung kvinne skaper en ny og djerv litteratur fra undersiden av det japanske samfunnet. Lausgjengar er i dag en av de mest leste bøkene i den japanske kanon. 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Skald
Innbundet: nei
Sidetall: 259
Språk: NO

pris: 279.00
 

 

USA ville ikke vært den nasjonen vi kjenner i dag uten innsatsen til Alexander Hamilton, og få mennesker har gjort en lignende klassereise. Etter en fattigslig og farløs oppvekst på den danske koloniøya St. Croix i Karibia ender den sykelige, men begavede gutten opp som en av USAs grunnleggere. Til tross for at han var både følelsesstyrt og konfliktsøkende står han for ettertiden som en av historiens mest visjonære politikere. Det uregjerlige lynnet og den skarpe tungen skulle imidlertid skape store vanskeligheter for ham selv og for dem han elsket. Jeg grunnla De forente stater er en dypt original og gripende roman om de slagene som former en nasjon og et liv, og om de menneskene som brått befinner seg i begivenhetenes sentrum.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Tiden
Innbundet: ja
Sidetall: 413
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Forlagets omtale:

Sommeren 1964 skriver Liv Køltzow om sin egen dagbok: «Det er den søteste og koseligste og gladeste bok jeg har hatt noensinne.» Mange år senere, i det nye årtusenet, konstaterer hun for seg selv: «Parkinsondiagnosen bekreftet hos Kinge i forgårs.»

Notatboken har vært en fast følgesvenn gjennom hele hennes voksne liv. Dagbøkene ble et sted hun kunne reflektere over livet, hvem hun var i verden, hvem hun hadde vært og hvem hun skulle bli. Disse refleksjonene er innvevd i tanker om hva litteratur er, og hva hun selv søker i skrivingen. Liv Køltzows dagbøker kaster lys over et av etterkrigstidens sentrale forfatterskap, og er i seg selv et stykke norsk litteraturhistorie.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 491
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

ARBEIDERKLASSEN

VISJONER OM EN ANNEN VERDEN

Forlagets omtale:

Har ikke arbeiderklassen lenger visjoner om et annet samfunn? Det er dette Peder Martin Lysestøl prøver å finne svar på når han tar oss med på en reise i arbeiderklassens historie. Arbeiderklassen i Norge ble en politisk kraft i årene etter 1905. Økonomiske kriser hadde kastet arbeidere ut i arbeidsløshet og fattigdom. Var dette et liv for mennesker? Svaret på spørsmålet var visjoner om et helt annet samfunn - sosialismen. I mange tiår var sosialismen målet både for fagbevegelsen og de sosialistiske partiene. Etter den russiske revolusjonen vedtok Det Norske Arbeiderpartiet at revolusjonen sto på dagsordenen - også i Norge.

Peder Martin Lysestøl er sosialøkonom med økonomiske systemer som spesialfag. Når han diskuterer utviklingen av den norske arbeiderklassen fram til i dag, er det på bakgrunn av de samfunnsmessige endringene som har skjedd. Han viser at globaliseringen av kapitalismen har ført med seg store politiske endringer. Det er arbeidere ved fabrikkene i land som Kina, India og Filippinene som i dag står i spissen for opprøret mot kapitalismen gjennom streikekamper og protester.

Etter studieopphold i flere tidligere koloniland og møter med sosialister i disse landene reiser Lysestøl spørsmålet: Hva skjer når arbeiderklassen i de gamle industri.landene og den tredje verden møtes? Kan de en dag samles om en felles visjon? Vil kampen for sosialismen igjen bli en kraft som truer det kapitalistiske systemet?


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Solum Bokvennen
Innbundet: ja
Sidetall: 374
Språk: NO

pris: 369.00
 

 

ENSOMHETENS ÅRHUNDRE (PB)

HVORDAN FINNE SAMMEN I EN VERDEN SOM SPLITTER OSS

Ensomhet er et massivt samfunnsproblem i det 21. århundre, mener Noreena Hertz. Tre av fem voksne amerikanere regner seg som ensomme og Norge er et av landene i verden der flest bor alene. Dette påvirker vår mentale helse, og øker faren for hjertesykdom, kreft, demens og andre livstruende lidelser. Ensomhet er like ille for helsen som å røyke 15 sigaretter om dagen, og den gjør oss mindre empatiske.

Når felleskapene forvitrer får det også store politiske og økonomiske konsekvenser. Krisen skyldes flere tiår med nyliberal politikk som rasert viktige institusjoner i samfunnet og endret arbeidslivet totalt. Følelsen av å bli ekskludert har bidratt til polarisering og ekstremisme i mange land. Sosiale medier og ny teknologi gjør oss også mer isolerte og fremmede overfor hverandre. Dette er ikke blitt noe bedre med koronapandemien som rammet verden våren 2020.

Forfatter Noreena Hertz har reist verden rundt for å avdekke de skadelige konsekvensene av ensomhet. Hun mener vi må gjenoppta kontakten med familie, venner, kolleger og naboer, men også med institusjonene våre og selve den demokratiske prosessen.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Res publica
Innbundet: nei
Sidetall: 379
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

UTEKÖKET

TEKNIKER, RECEPT, ODLINGSTIPS

Forlaget skriver:

Med enbart eld, glöd och rök kan du i ett rustikt utekök skapa smakupplevelser som knappt ens det mest glänsande, högteknologiska kockkök kan mäta sig med. Utan tillgång till modern utrustning som ångugnar och induktionshällar, visar det sig att eld, glödbäddar, kokgropar och långsam rökning kan ta fram unika egenskaper hos råvarorna

Mauritz Larsson Stormgaard visar i boken hur du med enkla medel långsamt helgrillar grönsaker, röker plommon, gräddgrillar mangold, glödbakar aubergine och hastigt tillagar lammhjärtan direkt över elden. Han lagar mat i marken, använder rustika vedugnar till flatbreads och långkokta grytor, och både kall- och varmröker i ett hemgjort rökskåp. Matlagningen kan gå långsamt eller snabbt, på hög och låg värme och på olika avstånd från elden. Det som kan ses som begränsningar öppnar istället upp för ett helt nytt sätt att laga mat för dig som gillar utematlagning.

Som grönsaksodlare och kock följer Mauritz naturligt växtcyklerna och lagar kreativa rätter med det som passar bäst för stunden. Bland bokens cirka 60 recept hittas också odlingsknep, säsongstänk och tips på passande tillbehör.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 203
Språk: SE

pris: 369.00
 

 

SELF-RELIANCE

THE ORIGINAL 1841 ESSAY. WITH TWELVE NEW ESSAYS

Det er hendelsene som skjer kun én gang per generasjon som omformer vår verden og vår tenkning, og det er i slike tider vi henvender oss til tidløse verk som gir trygghet og inspirasjon. Da Emerson publiserte sitt mest berømte essay i 1841, var det i etterkant av den økonomiske kollapsen i 1837. Hans positive synspunkter rundt individualisme og personlig ansvar ble utgitt i et tid fylt med usikkerhet, ikke ulikt tilstanden i dag, da samfunnets og menneskehetens verdier var i ferd med å reformeres.
Denne boka inneholder Emersons originale tekst. samt tolv nye essays av Jessica Helfand.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: ja
Sidetall: 95
Språk: UK

pris: 189.00
 

 

THE FREE WORLD

ART AND THOUGHT IN THE COLD WAR

Den kalde krigen var ikke bare en maktkonkurranse. Den handlet også om ideer, økonomiske, politiske, kunstneriske, så vel som personlige. I The Free World forteller den anerkjente forskeren og kritikeren Louis Menand historien om amerikansk kultur i årene fra slutten av andre verdenskrig og frem til Vietnam-krigen, og viser hvordan skiftende økonomiske, teknologiske og sosiale krefter setter sitt preg på sinnets kreasjoner.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Farrar, Straus and Giroux
Innbundet: ja
Sidetall: 857
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

WICKED ENCHANTMENT

SELECTED POEMS

Coleman was a beat-up, broke, and Black woman who wrote with anger, humor, and clarity. Wicked Enchantment: Selected Poems is a selection of 130 of her poems, edited and introduced by Terrance Hayes. A self-made writer from Black Los Angeles, Wanda Coleman made art while living every day with racism, poverty, violence. Her triumph is in words that endure. It’s time for Coleman’s courageous, impassioned, inspiring, one-of-a-kind voice to reach readers everywhere.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Black Sparrow Press
Innbundet: nei
Sidetall: 221
Språk: UK

pris: 199.00
 

 

WOMEN IN THE PICTURE

WOMEN, ART AND THE POWER OF LOOKING

Women's identity has long been stifled by a limited set of archetypes, found everywhere in pictures from art history's classics to advertising, while women artists have been overlooked and held back from shaping more empowering roles.
In this impassioned book, art historian Catherine McCormack asks us to look again at what these images have told us to value, opening up our most loved images - from those of Titian and Botticelli to Picasso and the Pre-Raphaelites. She also shows us how women artists - from Berthe Morisot to Beyonce, Judy Chicago to Kara Walker - have offered us new ways of thinking about women's identity, sexuality, race and power.
 


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Icon Books
Innbundet: ja
Sidetall: 304
Språk: UK

Utsolgt
 

 

ISLAND - EN REISESKILDRING

BLANT SKALDER, FORSKERE OG FUGLEFANGERE - OG HVORDAN OVERLEVE PÅ EN ØY DER JORDSKORPER KRANGLER OG VANNPYTTER KOKER

Blind er bokløs mann, sier et islandsk ordspråk. I denne kulturhistoriske reiseskildringen fra Europas ytterkant møter vi fortellinger fra fortiden, da unge menn heiste seg ned langs klipper etter lundefugl. Eller hva med torskefiskere som gikk til fots eller red i dagevis for å mønstre på som mannskap, utstyrt med tynne saueskinnssko? Rutene gikk over lumske myrer og skarpe, stivnete lava-hraun som rev føtter og hover til blods. Kjenner man historiene, skimter man fortsatt skikkelsene fra fortiden.

Også nyere fortellinger dukker opp på Kirsti Jaregs reise rundt den islandske kysten. Som historien om islandsgenserens symbolske kraft og den samlende rollen den spilte under finanskrisen, og «terroraksjonen» som reddet en av Islands beste lakseelver.

I dette barske landskapet mellom vulkaner og breer, sandørkener og fosser ble sagaene til – fortellinger om ære og hevn, kjærlighet og svik. Dypest sett er også sagaene historier om dagens islendinger. For hvem er de og hvor kommer de fra?


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 334
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Tidsvitne forteller barna om Holocaust i nydelig høytlesningsbok om hunden sin.

«Historien om Bodri» er en bildebok om Holocaust, basert på erfaringene til Hédi Fried, som overlevde Auschwitz. Sammen med den kjente barnebokillustratøren Stina Wirsén har hun skapt noe så spesielt som en vakker bok om det mest grusomme - beregnet på barn. Fried og Wirsén forteller gjennom hunden Bodri, som ble igjen da Hédi og familien ble sendt av gårde. Bodri venter på Hédi når hun til slutt kom hjem igjen. Rammefortellingen gir håp og gjør det mulig på en enkel, konkret måte å introduseres for denne delen av vår historie.

Hédi Fried (f. 1924) er forfatter og psykolog. Hun sprer kunnskap om rasisme og demokrati og har forelest på skoler og internasjonalt. Hun forteller om sine egne erfaringer fra Holocaust. Et av de vanligste spørsmålene hun får fra barn er «Hva skjedde med hunden din?». Og det er utgangspunktet for «Historien om Bodri», som er Frieds første barnebok. Stina Wirsén er en av Sveriges kjæreste illustratører og barnebokforfattere.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Omnipax
Innbundet: ja
Sidetall: 26
Språk: NO

pris: 229.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.