NYHETSBREV - 2021-03-08

Gratulerer med dagen til alle kvinner!

Gratulerer med kvinnedagen!

Her presenterer vi et utvalg både eldre og nye bøker, enten tilknyttet likestillingskampen eller fordi de rett og slett er bra bøker skrevet av kvinner.

Merk at vi fortsatt må holde butikken stengt, men har Tronsmos take-away, der du kan hente forhåndsbestilte bøker og serier i døra. Ring oss eller send en e-post om du har spørsmål.  Hold ut!

 
Tekstene i "De små dyder" er skrevet i årene mellom 1944 og 1960. Natalia Ginzburg tar utgangspunkt i små gjenstander og personlige erfaringer - utslitte sko, kjøttboller, barndom, moderskap - og forvandler dem til erfaringer av stor betydning. Med andre verdenskrig og tiårene etterpå som bakteppe minnes hun egen barndom i Torino. Hun funderer over barneoppdragelse og over kjærligheten til livet. I etterpåklokskapens lys omfavner hun familiens hverdager i eksil og i Roma under den tyske okkupasjonen. Hun skriver rørende om vennskap, innsiktsfullt om sitt livslange forhold til skrivingen, og festlig og skarpt om London og engelskmenn og om sin andre ektemann, som er hennes rake motsetning i nærmest alt.

 

Forord av Rachel Cusk


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 149
Språk: NO

pris: 199.00 349.00
 

 

VI VAR MANGE

KVINNEAKTIVISTER FRA 70-TALLET FORTELLER
Linn Stalsberg
Med fler...

Dette er en polyfoni av kvinnestemmer, nennsomt og forbilledlig samlet i den illustrerte praktboka Vi var mange. Tittelen henspiller på alle de kvinnene, oppvokst i «husmortida», som ble kvinneaktivister på 1970-tallet. Den gang hadde de fleste kvinner verken utdannelse eller egen økonomi. Krisesentre fantes ikke, homofili var forbudt, kun gifte fikk bo sammen, og det var svært vanskelig å få tak i prevensjon. I 1968 døde den siste kvinnen som følge av illegal abort. Kvinnebevegelsen varsla en helt ny tid med sine provoserende og radikale krav om likeverd og respekt. I boka møter du noen av dem som gikk i tog, samla underskrifter, lagde bråk og møtte all motstand med seiersvilje og stort mot. Hvorfor ble de med? Hva gjorde det med livene deres?


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 356
Språk: NO

pris: 199.00 399.00
 

 
Annie Ernaux
Med fler...

Annie Ernaux’ far døde to måneder etter at hun var ferdig utdannet som lærer – en utdannelse han hadde slitt for at hun skulle kunne få ta. "Far" er et portrett av denne faren, en uutdannet, hardtarbeidende, taus mann som hele livet bar med seg en skam over sin egen fattige bakgrunn. "En kvinne" handler om en sterk, arbeidsom og målrettet kvinne: Annie Ernaux’ mor. Også hun hadde bakgrunn fra arbeiderklassen, og det viktigste for henne var at datteren skulle få tilgang på alt hun selv ikke hadde. Da Ernaux’ mor får alzheimer, forsøker Ernaux å skrive fram og fange den kvinnen moren en gang var.

Med stilsikker penn og stor følsomhet skildrer Annie Ernaux de ambivalente følelsene som kjennetegner forholdet mellom foreldre og barn: kjærligheten og forakten, nærheten og avstanden. Presist og sårt viser hun hvordan foreldrenes klassekamp ikke bare førte til at datteren kom seg fram i verden, men også hvordan de dermed mistet hverandre.

https://www.tronsmo.no/bok/9788205546257/FAR_-_EN_KVINNE


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 138
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

"Jente, kvinne, annet" er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe - en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp.
Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp. Dette er historien om Storbritannia slik du aldri har lest den før.
Bernardine Evaristo er en av Storbritannias fremste samtidsforfattere. "Jente, kvinne, annet" vant en rekke priser da den utkom i 2019, ikke minst den høythengende Bookerprisen, som hun delte med Margaret Atwood.


Utgivelsesår: 2021
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 431
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Judith Butler sitt arbeid har hatt stor betydning for forståelser av kjønn og seksualitet de siste tiårene. I denne boken kommer tre nøkkeltekster i hennes forfatterskap i norsk oversettelse for første gang. I teksten «Kroppslige inskripsjoner, performative subversjoner» fra boken Gender Trouble (Routledge, 1990) forklarer Butler sin teori om kjønnsperformativitet, eller hvordan kjønn trer fram for oss gjennom iscenesettelser. Denne teorien om kjønn bygger på en forståelse av selvet som grunnleggende relasjonelt og ugjennomsiktig for oss selv. Den andre teksten i denne utgivelsen, «Å redegjøre for seg selv», fra boken med samme navn fra 2005, pakker ut Butlers subjektivitetsteori og relasjonelle etikk. I denne etikken er sårbarhet et nøkkeltema, som forutsetning for gjensidighet i menneskelige relasjoner og for vår kapasitet til å ta ansvar. Sårbarheten er videre nøkkelen til Butlers tenking om samfunn og politikk i den siste teksten i boken, «Kroppslig sårbarhet og koalisjonspolitikk». Her er den relasjonelle etikken fundert i erkjennelsen av menneskelig sårbarhet og danner utgangspunkt for hennes tenking om hvordan vi kan leve sammen på tvers av ulike radikale verdiorienteringer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: nei
Sidetall: 147
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

ROMANTIC OUTLAWS

THE EXTRAORDINARY LIVES OF MARY WOLLSTONECRAFT AND MARY SHELLEY

Den engelske feministen Mary Wollstonecraft og forfatteren Mary Shelley var mor og datter, men disse to ekstraordinære kvinnene kjente aldri hverandre. Likevel forble deres lidenskapelige og banebrytende liv tett sammenvevd, deres valg, drømmer og tragedier var uhyre like.

Begge kvinnene ble berømte forfattere og skrev bøker som forandret litteraturhistorie, hadde lidenskapelige forhold til flere menn, var alenemødre utenfor ekteskapet; begge levde i eksil, kjempet for sin posisjon i samfunnet og undersøkte nye ideer om hvordan vi skulle leve.


Utgivelsesår: 2016
Forlag: Windmill Books
Innbundet: nei
Sidetall: 672
Språk: UK

pris: 189.00
 

 

JUST US

AN AMERICAN CONVERSATION

Dette er avsluttende del i trilogien som begynte med Don’t Let Me Be Lonely og fortsatte med Citizen. Det er en bok om klasse og rase, fortalt gjennom lyrikk, essay og foto, i møter og samtaler med ekte mennesker. Det er også Rankines mest personlige verk; hun er mer interessert i å få frem sannheten enn å ha rett.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 342
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Fem kvinner møtes i en hage utenfor Teheran. Langt fra samfunnet og familiens bånd finner de en ny start. Men hva har en rik enke, en ung prostituert, to jomfruer og en skolelærer, som gjerne vil være et tre, egentlig til felles? I Kvinner uten menn skildrer Shahrnush Parsipur fem kvinner i et samfunn dominert av menn - deres liv, deres drømmer og deres håp - og forteller underveis en poetisk og magisk historie om kjærlighet, undertrykkelse og frihet i 1950-årenes Iran.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Heinesen
Innbundet: ja
Sidetall: 198
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

Norske kvinner bidro i alle deler avmotstandskampen, satte liv og helse på spill ved å engasjere seg i etterretning, flyktningtrafikk eller illegal presse. Andre tok aktiv del i sabotasje og militær motstandsvirksomhet. Likevel er kvinnenes innsats som regel blitt feid under teppet. Kvinnene selv har også ofte kviet seg for å stå fram med sine historier. Med denne boka fargelegger Mari Jonassen en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien. Hun peker ikke bare på forsømmelsene som har prega tidligere fremstillinger, hun skriver frem et nytt og langt mer sammensatt bilde, basert på blant annet hundrevis av intervjuer som frem til nå har ligget ubenytta i arkivene på Norges Hjemmefrontmuseum.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 607
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

SEX AND THE CITY OF LADIES

REWRITING HISTORY WITH CLEOPATRA, LUCREZIA BORGIA AND CATHERINE THE GREAT

Den bestselgende forfatteren og historikeren Lisa Hilton plukker opp den mytiske 'City of Ladies' der den middelalderske forfatteren Christine de Pisan slapp, og fortsetter samtalen om kjønn og storhet som startet for mer enn seks hundre år siden.


I 1405 tok Christine de Pisan opp pennen for å forsvare sitt ondskapsfulle kjønn. Hennes bok, The City of Ladies, ble bygget rundt å bevare kvinners omdømme fra historiens lys og misforståelser. I den får forfatteren besøk av tre ånder som veileder henne i å sile gjennom utallige liv, på jakt etter verdige borgere.

Over 600 år senere plukker historikeren og romanforfatteren Lisa Hilton opp boka og sovner straks. I drømmen får hun besøk av tre store kvinner fra historien: Cleopatra, Lucrezia Borgia og Catherine the Great. Og de er ikke fornøyde. Etter å ha funnet seg utelukket fra den opprinnelige 'City of Ladies', vil de vite hvorfor. Og er det ikke på tide, spør de, at en ny forfatter tar opp pennen?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Harper Collins Publishing
Innbundet: ja
Sidetall: 80
Språk: NO

pris: 169.00
 

 

Kvinner har vært pioneerer innenfor fotografiet helt siden dets første dager. Dette trebinds settet, kuratert fra den anerkjente Photofile-serien, presenterer 190 kvinnelige fotografer fra hele verden, som jobber innenfor alle slags stilarter og sjangere. Fra fantasifulle eksperimenter på 1800-tallet til de blomsterende kunstbevegelsene på 1900-tallet, og til 2000-tallets digitale verden - en rik og divers oversikt, som inspirerer til utforskning av noen av de største fotografene. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: nei
Sidetall: 432
Språk: UK

pris: 449.00
 

 
Linn Stalsberg
Med fler...

Feminismen må være antikapitalistisk, økososialistisk og antirasistisk. Dette er et manifest for de 99 prosentene.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Brød & roser
Innbundet:
Sidetall: 111
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

Lispectors siste bok var meget mulig hennes mesterverk. Denne underlige, korte boka forteller historien om Macabéa. Hun bor i slummen i Rio, elsker Coca-Cola og kino, og vil gjerne være som Marilyn Monroe. Kosmopolitten Rodrigo S. M. vil få henne ut av elendigheten i slummen, men hun selv virker ikke ulykkelig, til tross for hvordan det ser ut fra utsiden. Ny, innbundet utgave i anledning Lispectors 100-årsdag.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: New Directions
Innbundet: ja
Sidetall: 94
Språk: UK

pris: 239.00
 

 

DEN NYA KVINNOSTADEN

PIONJÄRER OCH GLÖMDA KVINNOR UNDER TVÅTUSEN ÅR

Dette er en bok om alle de banebrytende kvinnene som for ofte har blitt usynlige i løpet av historien, som har blitt glemt og forsvunnet fra bøkene. Nina Burton tar en reise gjennom århundrene for å finne disse kvinnene som har spurt og forsket, som har svart og skapt, og som har vist at verden av vitenskap og kunst kan deles av alle som har tilgang til dem. De er forfattere, komponister og kunstnere, mystikere og filosofer; de er forskere, oppfinnere, astronomer, piloter og oppdagelsesreisende. Og også nonner og håndverkere, pirater og hærkommandører. det er en bok full av historier og refleksjoner, og ikke minst er det en skildring av en moderne kvinnes jakt på forbilder å hente mot fra.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Albert Bonniers Förlag
Innbundet: nei
Sidetall: 426
Språk: SE

pris: 179.00
 

 

Franske Pauline Harmange har skrevet et radikalfeministisk kampskrift der hun argumenterer for at kvinners sinne mot menn har en frydefull og frigjørende effekt. Hun forsvarer kvinners rett til å forakte menn og hevder at misandri er en mulig vei til søsterskap og sterke forhold.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Epic
Innbundet: nei
Sidetall: 87
Språk: NO

pris: 200.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.