NYHETSBREV - 2020-11-02

Nyheter og en melding fra Tronsmo!

Kjære kunde, kjøp julegavene tidlig i år!

Vi holder åpent som normalt, men oppfordrer alle våre kunder tilå kjøpe gaver tidlig i år.

Takk for at du bidrar til å unngå trengsel, handler tidlig eller på www.tronsmo.no, og takk for at du støtter din lokale bokhandel!
"Averno. I oldtiden Avernus. En liten kratersjø 16 kilometer vest for Napoli, Italia; av de gamle romerne sett på som inngangen til underverdenen."

I gresk mytologi blir Demeters datter Persefone bortført av Hades til underverdenen. Sorgen får Demeter til å legge ned virksomheten som grødens gudinne, og det blir misvekst og sult på jorda. Konflikten løses ved at Persefone sendes opp for å tilbringe to tredjedeler av året hos mora på Olympen, mens hun resten av året sitter som Hades' hustru i dødsriket.

Det er vinter og frost. Fortvilelsens tid. En jente blir bortført; kanskje kommer hun ikke tilbake, kanskje kommer hun tilbake som kvinne, tilsølt med rød saft. Med myten om Persefone som utgangspunkt kretser "Averno" rundt det bristende båndet mellom mor og datter. Hos Glück er myten en kilde til grunnleggende menneskelige forestillinger om tap og forfall, og den gir brensel til frykten for isolasjon og glemsel, aldring og død - og kjærlighetens opphør.

VINNER AV NOBELPRISEN I LITTERATUR 2020.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Oktober
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: NO

pris: 279.00
 

 

LOVING

A PHOTOGRAPHIC HISTORY OF MEN IN LOVE, 1850S - 1950S

Boka portretterer historisk romantisk kjærlighet mellom menn, i hundrevis av rørende og vare folkelige fotografier, tatt mellom 1850 og 1950. Denne hittil upubliserte samlingen inneholder snapshots, portretter og gruppebilder, tatt i en rekke ulike kontekster, både privat og offentlig. De fleste er tatt mens mannlige partnerskap fortsatt var ulovlig, og er funnet på loppemarkeder, i skoesker, familiearkiver, gamle kofferter, og senere online og på auksjoner.

Samlingen omfatter foto fra hele verden: Australia, Bulgaria, Canada, Kroatia, Frankrike, Tyskland, Japan, Hellas, Latvia, USA, Storbritannia, Russland, og Serbia. Parene kan identifiseres som par ut fra det umiskjennelige forelskede blikket, og gjennom kroppsspråket - mer eller mindre subtile berøringer eller via inskripsjoner, ofte kodet.

Vi finner også hele rekken av fotografiske teknikker som har vært i bruk opp gjennom hundre års sosialhistorie og utvikling av fotografiet.

 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Five Continents Editions
Innbundet: ja
Sidetall: 336
Språk: UK

pris: 799.00
 

 

VINYLENS HISTORIE 2

NORGE 1970-1990

For deg som er interessert i popquiz, pop, rock, viser, blues, tungrock, progrock, pønk og jazzrock. Og platesamlerne! En usedvanlig flott, topp designet og påkostet bok. Også perfekt bursdags- og julegave. Tar i starten for seg den spennende tiden da norske artister som Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen, Vømmøl, Jahn Teigen, Halvdan Sivertsen, Ole Paus og Finn Kalvik begynte å danke ut utenlandske artister som Rolling Stones og Beatles-medlemmene på hitlistene. På 80-tallet fortsetter boka med en stor seksjon med de mest verdifulle pønk-platene, samt 13 sider med a-ha. Boka viser hvordan Sissel Kyrkjebø ble historisk! Samt den nye samiske musikken. Mange spennende historier om den nye rocken som kom på 1980-tallet med Vazelina, deLillos, Dumdum Boys, Jokke, Anne Grete Preus, Dollie, De Press, Fra Lippo Lippi, Henning Kvitnes, samt den overraskende suksessen til Jon Eberson og Sidsel Endresen. Store lister over de beste låtene og platene fra alle de norske landsdelene, samt Topp 100-lister over landets beste viser, tungrocklåter og proglåter. Her er bilde av alle de over 200 slagerne som toppet listene alle disse årene. Hvilke var periodens beste poplåter. Her er nok noen overraskelser! Verdens hundre mest verdifulle progalbum. Kritiske analyser av norske kulturhistorikere og platekåringer. Et helt nytt Topp 100 POPQUIZ fra perioden 1970-1980. Samt utrolige 750 bilder. En bok å bli gla' i og bla' i de neste årene. En visuell fest!


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Schreibtisch
Innbundet:
Sidetall:
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

VERDENSHISTORIE

MED FORTIDEN SOM SPEIL

For å forstå nåtida, må vi forstå fortida, sier professor Terje Tvedt. I denne boka tegner han opp verdenshistoriens lange linjer, fra de første sivilisasjonene for 5000 år siden, og frem til i dag. Fra Ming-dynastiet i Kina og det osmanske imperiet tar han oss gjennom århundrene fram til den industrielle revolusjonen. Han følger perioden da Vesten dominerte verden - først under britenes, og deretter under USAs ledelse. Han avslutter ved vår tids redsel for klimaendringene. Tvedt er en svært dyktig formidler og viser hvordan fortid og nåtid speiler hverandre. Han viser hvorfor kunnskap om hele verdens historie er nødvendig, både for å forstå dype endringsprosesser og konflikter som preger nåtida. Tvedt deler kunnskap, skriver fram spennende fortellinger og gir originale analyser - basert på årevis med forskning. Han stiller de store spørsmålene om hvorfor verden ble slik den er i dag, og gir overraskende og overbevisende svar.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Stenersens Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 428
Språk: NO

pris: 299.00 449.00
 

 

Inspirert av Miguel Cervantes' klassiker skaper den middelmådige spionthrillerforfatteren Sam DuChamp skikkelsen Quichotte, en høvisk, men lettere forvirret selger. Han er besatt av å se på tv, og blir håpløst forelsket i en tv-stjerne. Sammen med fantasivennen Sancho drar Quichotte ut på en pikaresk reise gjennom USA for å vise seg fortjent til tv-stjernens gunst. Galant og modig trosser de tragikomiske farer i en tid der «Alt -Kan-Skje». Samtidig har Sam, som er i en midtlivskrise, sine egne store utfordringer.

På samme måte som Cervantes skrev Don Quijote for å harselere med sin tids kultur, tar Rushdie i Quichotte leseren med på en reise gjennom et land på randen av moralsk og åndelig kollaps.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 462
Språk: NO

Utsolgt
 

 

THE DEAD ARE ARISING

THE LIFE OF MALCOLM X

Dette er en omfattende biografi om en av det tyvende århundres mest interessante mennesker, som omskriver flere av de mest kjente narrativene.

Les Payne, en renommert Pulitzer Pris-vinnende etterforskende journalist, begynte i 1990 på en nesten 30 år lang ferd for å intervjue alle han kunne finne som faktisk kjente Malcolm X - blant annet søsken, klassekamerater, venner, innsatte fra samme fengsel, FBI-muldvarper og politi og politiske ledere verden rundt. Målet hans var ambisiøst; å omgjøre det som skulle bli hundrevis av timers intervjuer til et portrett som ville skille fakta fra fiksjon. 

Med et forord av Paynes datter og researcher, Tamara Payne, som fullførte biografien etter sin fars død - er The Dead Are Arising blitt et vidtspennende og medrivende verk som bekrefter Malcolm Xs betydning for den Afro-Amerikanske kampen for frihet og historien om det tyvende århundret. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Penguin
Innbundet: ja
Sidetall: 640
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

I løpet av fem år mistet Jesmyn Ward fem unge menn i sin aller nærmeste krets - inkludert sin egen bror. Ward begynte å skrive Menn vi høstet som et sorgarbeid. Hvorfor måtte de unge mennene dø? Svaret hun kommer frem til slår henne i bakken: Broren og de fire andre unge mennene døde på grunn av hvem de var og hvor de kom fra. Rasisme, dop, fattigdom, arbeidsløshet, meningsløshet, oppløste relasjoner og familier rev dem fra henne. «Jeg fatter ikke at jeg ikke skjønte det før. Det gikk opp for meg at jeg måtte skrive om hvor jeg kommer fra, om historien til de jeg har mistet, og min egen historie. Jeg måtte gjøre det, for å klare å leve med all denne døden rundt meg.»

Jesmyn Ward er den første i sin familie som har tatt høyere utdannelse. Oppveksten i Mississippi, som eldst i en søskenflokk på fire, med en hardtarbeidende mor og en fraværende far, var ikke lett. Pengene strakk ikke til. Menn vi høstet gir et tydelig bilde av alle de systemiske problemene fattigdom og rasisme forårsaker i amerikaneres liv. Skyggesiden av den amerikanske drømmen slår brutalt imot oss: Vi så det lynte og det var våpnene, så hørte vi torden og det var de tunge våpnene, så hørte vi regnet falle og det var blodet som falt, og da vi kom for å berge inn avlingen, var det døde menn vi høstet


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 265
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Midt i havet av økonomiske kriser, helsekriser, klassekamp og nyfascistiske reaksjoner er det få som eier den klarheten og framsyntheten som den verdenskjente teoretikeren David Harvey. Siden utgivelsen av bestselgeren A Brief History of Neoliberalism har Harvey fulgt både utviklingen i det kapitalistiske systemet, og samtidig bølgene av radikal opposisjon som har reist seg imot det. I denne boka introduserer han nye måter å forstå krisen i den globale kapitalismen på, og kampene for en bedre verden.

Samtidig som han regner opp vold og katastrofer, beskriver han også håp og muligheter. I samtaler om nyliberalisme, kapitalisme, globalisering, miljøet, teknologi, sosiale bevegelser og kriser som Covid-19, tegner han opp, med karakteristisk brilljans, hvordan man kan forestille seg sosialistiske alternativer under veldig vanskelige forhold. Harvey forstår de økonomiske, politiske og sosiale dimensjonene til krisen, og analysene i boka vil slik være av strategisk betydning for enhver som ønsker både å forstå og å endre verden.

 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Pluto Press
Innbundet: nei
Sidetall: 240
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

DET HVITE SKIFTET

POPULISME, INNVANDRING OG DE HVITE MAJORITETENES FREMTID

Det hvite skiftet handler om den viktigste politiske historien i det 21. århundre: hvordan demografiske endringer er med på å endre vestlig politikk, og hvordan vi tenker omkring det hvite flertallets fremtid i Vesten.

Vestlige samfunn blir i økende grad etnisk blandet. Over halvparten av barna som fødes i USA i dag, er «ikke-hvite», og mot slutten av århundret vil minoriteter og folk med blandet etnisitet utgjøre majoriteten i blant annet Storbritannia. Dette er århundret for «et hvitt skifte», understreker forfatteren. Den første fasen i denne utviklingen har utløst populistiske reaksjoner og lagt seg på tvers av det tradisjonelle skillet mellom høyre og venstre. En avgjørende utfordring i vår tid er å få konservative så vel som kosmopolitter til å betrakte hvit utskiftning som en positiv utvikling. I denne nyskapende boka undersøker statsviteren Eric Kaufmann de etniske endringene i Vest-Europa og Nord-Amerika. Han skisserer fire mulige reaksjonsmåter – kamp, undertrykking, flukt eller tilslutning – og presenterer ulike scenarioer for hvordan vi kan legge bak oss kranglingen om nasjonal identitet.

Dersom vi vil unngå radikal politisk polarisering, hevder Kaufmann, må vi åpent og redelig diskutere det hvite flertallets fremtid. Boka er et vektig bidrag til hvordan vi kan snakke om «rase» i det 21. århundre.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Dreyer
Innbundet: ja
Sidetall: 656
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

LIFE - A USER'S MANUAL

PHILOSOPHY FOR (ALMOST) ANY EVENTUALITY

En terapeutisk guide til hvordan man kan leve, ved hjelp av læresetninger fra filosofer gjennom historien om problemene som påvirker oss hver dag. I denne innsiktsfulle, engasjerende boka dekker den anerkjente eksistensielle psykoterapeuten og filosofiske rådgiveren Antonia Macaro og bestselgende filosof Julian Baggini temaer som sorg, flaks, fri vilje og relasjoner, og veileder oss gjennom hva de største tenkere som noen gang har vandret jorden har å si om disse fagene, fra stoikerne til Sartre.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Ebury Press
Innbundet: ja
Sidetall: 384
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

LANDET MOT NORD

1000 ÅR. 22 PERSONER. EN HISTORIE.

I Landet mot nord gir Mona Ringvej både kjente og mer ukjente karakterer en plass. De som lager landet ved lov, som Magnus Lagabøte, men også de som lager det gjennom fortellinger, som Snorre og Camilla Collett. De som bare overlever i sagnene, som Jostedalsrypa, og de som glemmes. De som kom. De som dro. Og de som kom tilbake. Sammen danner de en vev av fortellinger om folket som har bosatt og beveget den nordlige kyststripen som ble et kongerike og en stat. Veien mot nord.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 542
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

FORFULGT AV STATEN

DEN NÅDELØSE JAKTEN PÅ NORSKE KOMMUNISTER

I 1933 gikk oslopolitiet brutalt og målrettet etter kommunister som hadde møtt opp til den første antinazistiske markeringen i Norge. Forfølgelsen av annerledestenkende skulle vedvare gjennom verdenskrigen og langt inn i vår egen tid. Alle midler var tillatt.

Forfulgt av staten tar for seg et emne som fortsatt er lite belyst. Å stå fram som norsk kommunist betød stigmatisering, et ødelagt liv og i verste fall selvmord. Forfatteren avslører hvordan norske makthavere systematisk bekjempet lovlig politisk virksomhet og kneblet opposisjon gjennom forfølgelse og overvåking. Ofrene var alt fra barn til traumatiserte krigshelter. Denne boken forteller deres historie. Tidsvitner, pårørende og overvåkingsmapper gir et nytt og levende bilde av det norske demokratiets skyggeside.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 475
Språk: NO

pris: 199.00 449.00
 

 

Vesper Flights er en samling nye og gamle essays om det menneskelige forholdet til naturen som omgir oss; om observasjon, hukommelse, kjærlighet og tap; om å fange svaner, lete etter sopp i skogen, ha hodepine, spioner fra det 20. århundre, høyhus, ville griser og trengselen av oppdrettstrutser.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Jonathan Cape
Innbundet: ja
Sidetall: 261
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Kjell Aukrust var en av Norges mest elskede kunstnere gjennom alle tider. Som tegner, forfatter, filmskaper og humorist har han satt sitt preg på tre generasjoner nordmenn. Alle føler seg litt i slekt med Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Men hvor godt kjenner vi mannen som skapte dem?

Sigmund Løvåsen gir oss historien om et eventyrlig kunstnerliv, fra barndommens guttestreker i Alvdal til en feiret og folkekjær forfatter. En fortelling som også innholder prisen det koster å få alle andre til å smile.

I den første utfyllende biografien om Kjell Aukrust, bygget på et unikt kildemateriale og utallige møter med de som sto ham nær, kommer vi multikunstneren og mennesket nærmere enn noen gang tidligere. Beretningen om Kjell Aukrusts liv er fortalt like sprudlende morsomt, vart poetisk og dypt alvorlig som mesterens egne skildringer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 422
Språk: NO

pris: 199.00 449.00
 

 
Mats Tangestuen
Med fler...

Boka Hva visste hjemmefronten? av Marte Michelet skapte stor debatt etter lanseringa høsten 2018. Mange engasjerte seg og hadde sterke meninger, men kildene til Michelet ble i liten grad kasta lys over. Det har derfor vært nødvendig med en gjennomgang av Michelets bok. Tidlig ble mistanken vekt hos forfattarane om at framstillinga av aktørar og hendelser var skeiv, med selektiv bruk av originalkjilder eller gjennom feillesing.

Forfattarane har konsentrert seg om noen av de viktigste emnene i boka: Var tre tyskere ansvarlige for å gi tidlige og konkrete varsler om arrestasjonen av de norske jødene? Var fluktruta stengt jøder bare fordi de var jøder. Ble jøder på flukt utsatt for pengeutpressing av profittdrevne menneskesmuglere? Og har historikere og sentrale aktører prøvd å skjule sannheten?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Dreyer
Innbundet: nei
Sidetall: 312
Språk: NO

pris: 399.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.