NYHETSBREV - 2020-10-17

Nyheter fra Tronsmo!

-
LIFE - A USER'S MANUAL

PHILOSOPHY FOR (ALMOST) ANY EVENTUALITY

En terapeutisk guide til hvordan man kan leve, ved hjelp av læresetninger fra filosofer gjennom historien om problemene som påvirker oss hver dag. I denne innsiktsfulle, engasjerende boka dekker den anerkjente eksistensielle psykoterapeuten og filosofiske rådgiveren Antonia Macaro og bestselgende filosof Julian Baggini temaer som sorg, flaks, fri vilje og relasjoner, og veileder oss gjennom hva de største tenkere som noen gang har vandret jorden har å si om disse fagene, fra stoikerne til Sartre.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Ebury Press
Innbundet: nei
Sidetall: 432
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

En fantastisk bok med 130 dikt om vandring, frihet og flukt skrevet av kvinner. Med dikt fra kjente, klassiske poeter, samt innovative og dristige moderne stemmer er She Will Soar en fantastisk samling og et viktig supplement til enhver bokhylle. Diktene spenner fra den antikke verden og helt frem til i dag. Fra frustrerte husmødre til lidenskapelige aktivister, fra tjenere og suffragetter til noen av dagens mest begavede forfattere. Fordyp deg i dikt av Carol Ann Duffy, Christina Rossetti, Stevie Smith, Sarah Crossan, Emily Dickinson, Salena Godden, Mary Jean Chan, og mange flere. Egner seg også utmerket for yngre lesere.


Utgivelsesår: 304
Forlag: Macmillan
Innbundet: ja
Sidetall: 2020
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

De mest fengslende drapene fra 1800-tallet blir undersøkt på nytt i dennee foruroligende boka. Alle elementene i hver forbrytelse er nøye gjengitt på arkivkart, fra tidligere bevegelser av både drapsmann og offer til likets lokasjon

Drapene som ble gjennomgått, spenner fra den 'French Ripper' Joseph Vacher, som vandret rundt på det franske landskapet og brutalt myrdet og lemlestet over tjue hyrder og gjeterinner, til H.H. Holmes, som bygde et hotell i Chicago for å fange og drepe sine mange gjester. Krimekspert Dr Drew Gray fremhever utviklingen av politimetoder og teknologi: fra innføringen av politifløyten til standardiseringen av mugshotet og fra oppfinnelsen av fingeravtrykk til bruk av radiotelegrafi for å fange kriminelle. Forstyrrende fotografier på åstedet fra pionerer innen politiarbeid, som Alphonse Bertillon, og moderne illustrasjoner fra dagens sensasjonelle magasiner, inkludert Illustrated Police News og Petit Journal, fullfører det makabre bildet.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Thames and Hudson
Innbundet: ja
Sidetall: 224
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

THE HITLER CONSPIRACIES

THE THIRD TREICH AND THE PARANOID IMAGINTION

Konspirasjonsteorier blir mer populære og mer utbredte i vårt århundre enn noensinne før. I denne boka tar den anerkjente historikeren Richard Evans fem mye  omtalte påstander som involverer Hitler og nazistene og utsetter dem for en sylskarp faktasjekk. Gjennom boka dukker det opp noen overraskende trekk som mange konspirasjonsteorier har til felles. Dette er en historiebok, men det er en historiebok for ”post-sannhetens” tidsalder, der ”alternative fakta” er å finne i alle hjørner av internett og media: en bok for våre egne urolige tider.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Allen Lane
Innbundet:
Sidetall: 288
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

ISLAND DREAMS

MAPPING AN OBSESSION

I Island Dreams undersøker Gavin Francis vår kollektive fascinasjon av øyer. Han blander historier om sine egne reiser med psykologi, filosofi og store reiser fra litteraturen, og kaster nytt lys over viktigheten av øyer og isolasjon i vår kollektive bevissthet.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Canongate
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

PESTEN KOMMER

SVARTEDAUDEN OG VERDENS PESTEPIDEMIER

Svartedauden på 1300-tallet laget et tidsskille mellom verden slik den var, og en ny verden vi lever i nå. Men den er omspunnet av myter. I virkeligheten vet vi lite, for eksempel ikke hvor mange nordmenn som døde. Men vi vet at det var pest - en sykdom der 60-99 % av de syke dør.
Vi vet også at svartedauden ikke kom alene eller var den første pesten. Vest-Europa ble herjet av pest fra 500-tallet og fram til 1700-tallet. Nå opptrer pest i alle verdensdeler unntatt Oseania hvert eneste år.
Denne boka knuser myter og forteller pestens nådeløse historie ved å gå tett på menneskene som led, og de som løste pestens gåter. Fortellingen fikk plutselig ny aktualitet våren 2020. Da som nå, var svarene de samme som vi så under Corona-pandemien i 2020: isolasjon, avsperring og karantene.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 197
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

VARM KLODE, KALDT HODE

LØSNINGER PÅ KLIMAKRISEN

Hvilke muligheter har vi til å unngå de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene?
Tida begynner å renne ut for å nå målet om å holde den globale oppvarmingen under to grader. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi gjør de riktige valgene. Vår tids største problem krever store løsninger, som alle vil kreve mye av oss. Nå gjelder det å holde hodet kaldt og veie konsekvensene mot hverandre.

Brageprisvinnende fysiker, Anja Røyne, forteller hvordan vi kan rydde opp i klimarotet vårt ved å fjerne klimagasser fra atmosfæren, eller til og med å lage en global solskjerming for hele planeten. Muligheter som inntil nylig bare fantes som tankeeksperimenter og science fiction er i ferd med å bli realiteter. Hvor realistiske er egentlig disse løsningene, og hva vil de kreve av oss?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 231
Språk: NO

pris: 169.00 399.00
 

 

COVID-19

OM PANDEMIEN SIN ALDRI SKULLE SKJEDD OG HVORDAN FORHINDRE DEN NESTE

Covid-19 er navnet på pandemien som i 2020 stengte ned store deler av verden, som har ført til snart en million dødsfall og økonomiske unntakstilstander. Deborah MacKenzie, forfatteren av denne boken, har dekket epidemier i snart 30 år som journalist og forteller om Covid-19 og andre epidemier. Dette er en grunnleggende innføring i epidemiologi. Spørsmålene hun stiller, og besvarer, er: kunne epidemien vært stoppet? Og hvordan kan vi forberede oss på den neste?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 335
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

RAVENNA

CAPITAL OF EMPIRE, CRUCIBLE OF EUROPE

I 402 e.Kr., etter at invaderende stammer brøt seg gjennom Italias alpegrenser og truet den keiserlige regjeringen i Milano, tok den unge keiseren Honorius den viktige avgjørelsen om å flytte hovedstaden til en liten, lett forsvarlig by i Pos elvemunning; Ravenna. Fra da til 751 e.Kr. var Ravenna først hovedstaden i det vestlige romerske imperiet, deretter midtpunktet i det enorme kongeriket til Teoderik den store og til slutt sentrum for den bysantinske makten i Italia.

Judith Herrin forklarer her hvordan lærde, advokater, leger, håndverkere, kosmologer og religiøse armaturer ble trukket til Ravenna hvor de skapte en kulturell og politisk hovedstad som dominerte Nord-Italia og Adriaterhavet. Mens hun sporer opp livene til Ravennas herskere, kronikører og innbyggere, viser Herrin hvordan byen ble møtested for greske, latinske, kristne og barbariske kulturer. Boken gir en ny beretning om Romas avtakelse, invasjonene fra de gotiske og Lombardiske styrkene, islams fremvekst og splittelsene i kristendommen. Den argumenterer for at det femte til det åttende århundre ikke skal oppfattes som en tid med tilbakegang fra antikken, men snarere, takket være Bysantium, en tid med stor kreativitet. Dette var de formende århundrene i Europa.

Selv om Ravennas palasser har smuldret, har kirkene overlevd. I dem konkurrerte katolske romere og ariske gotere om å produsere en enestående konsentrasjon av spektakulær mosaikk, hvorav mange fortsatt forbløffer besøkende i dag. Boken er rik med illustrasjoner og spesialbestillte fotografier, og baserer seg på de nyeste arkeologiske og dokumentariske oppdagelsene. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 537
Språk: UK

pris: 449.00
 

 

En kort og konsis innføring som utforsker de kvalitetene som har gjort Europa til en verdensendrende sivilisasjon. Historiker John Hirst begynner med et raskt overblikk fra de gamle grekeren og frem til idag, før han fortsetter mer inngående om den politiske evolusjonen, de språklige grensers skiftende innflytelser, de avgjørende maktkampene mellom paver og keisere, og selvfølgelig de store invasjonene og erobringene som har satt sitt preg på kontinentet. 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Old Street Publishing
Innbundet: nei
Sidetall: 196
Språk: UK

pris: 179.00
 

 

DET BRENNER

ET FLAMMENDE INNLEGG FOR EN GRØNN NEW DEAL

I over 20 år har Naomi Kleins bøker definert vår tid. Beskrevet hvordan kloden vår, og svært mange av menneskene som bor på den, utnyttes og presses. Ropt på at vi endrer strukturene som støtter og rettferdiggjør utnyttelsen. Det handler om klimaforandringer. Om makt og ulikhet, kapitalisme og markedslogikk. Om solidaritet, rettferdighet og handling.

I "Det brenner" samles for første gang Kleins tekster fra klimasammenbruddets frontlinjer. Hun tar oss med fra et orkanrammet Puerto Rico til korallblekingen av Great Barrier Reef, via hetebølger i Europa til Vatikanstatens nye vilje til å kjempe for miljøet. Og hun gjør det lysende klart hvordan fremveksten av populisme i Vesten er knyttet til klimabenektelse.
Vi vil ikke kunne forstå eller gjøre noe med klimaforandringene hvis vi ikke forsøker å endre de samfunnsmessige strukturene som har skapt dem. Klein viser hvordan den eneste veien videre ut av en forurenset verden går gjennom en politisk reform: et konkret sett med tiltak for å bekjempe den økende trusselen om total miljøkatastrofe. En grønn New Deal.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 301
Språk: NO

pris: 199.00 379.00
 

 

DUTCH LIGHT

CHRISTIAAN HUYGENS AND THE MAKING OF SCIENCE IN EUROPE

Dutch Light er beretningen om Christiaan Huygens bemerkelsesverdige liv og karriere, og attpåtil historien om den moderne vitenskapens fødsel slik vi idag kjenner den.
Huygens var i siste halvdel av det syttende århundre en av Europas største forskere, en ruvende skikkelse innen astronomi, optikk, mekanikk og matematikk, og mange av hans innovasjoner innen metodikk, optikk og tidtaking er fortsatt i bruk i dag. Blant sine mange prestasjoner utviklet han teorien om at lyset beveget seg som en bølge, han oppfant mekanismen for pendeluret og oppdaget ringene til Saturn - via et teleskop som han også hadde oppfunnet.
Huygens kom fra en familie stappet med talenter, hvis krets ikke bare omfattet ledende figurer i det nederlanske samfunnet, men også kunstnere og filosofer som Rembrandt, Locke og Descartes. Huygens-familien og deres samtidige ville bli sentrale aktører i den nederlanske gullalderen. 
Forfatter Hugh Aldersey-Williams navigerer seg gjennom denne tiden i Huygens' fotspor som opportunistisk skifter land og vitenskapelige fagområder, og bygger en overbevisende sak om å anerkjenne Huygens som en av vår tids vikigste og mest innflytelsesrike vitenskapsmenn.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 531
Språk: UK

Utsolgt
 

 

NO. 15

15 ÅR, 15 TEKSTAR

Litteratursymposiet i Odda står i ei særstilling fordi litteraturen og staden er så tett knytta saman. Den lokale forankringa i alle ledd gir arrangementet ein heilt spesiell energi og atmosfære, og publikumstalet aukar for kvart år. Fleire av arenaene på symposiet er allereie legendariske både i industrihistoria, lokalhistoria – og etter kvart også i litteraturhistoria: Lindehuset i det nedlagde smelteverket, Hardanger Hotel, Odda Kino, Meieriet og fabrikkane i Odda. 
I løpet av få år har litteratursymposiet i Odda gått frå å vere eit lite lokalt arrangement med einsidig lokalt forankra forfattarar -  til å bli ein nasjonal festival som strekker seg over fem dagar. Heimstadsdikting, arbeidarlitteratur og klassereise har alltid vore på agendaen. 

Bidrag frå:

Amalie Kasin Lerstang
Kjartan Fløgstad 
Ingvild H. Rishøi 
Nils-Øivind Haagensen 
Paal Maage Elstad
Wencke Mühleisen 
Lars Ove Seljestad 
Leander Djønne 
Inger Bråtveit 
Frode Grytten 
Marit Eikemo 
Vigdis Hjorth 
Dag Solstad 
Pedro Carmona-Alvarez L
Gunnar Wærness


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Eget
Innbundet: ja
Sidetall: 188
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

YOKO ONO ER EN SJARLATAN

BLOGGER OG BETRAKTNINGER

I en sokkelleilighet på Grefsen, i hybelen hos enkefru Annelore Frimann-Clausen, sitter Elling og blogger. «Hvorfor begynne å blogge - nå?» spør han seg. «Fordi livet er kort, jeg er alt i ferd med å bevege meg inn i støvets alder.»

Elling skriver om det som faller ham inn; om sine favorittretter fra barndommen, om hvor i all verden menneskene kommer fra, om aktuelle saker i nyhetsbildet og om minnene han bærer med seg om sin mor. Han skriver om hagestell og flesk og duppe, om livet i den vesle kjellerleiligheten, men har også sterke meninger om mye og mangt. For eksempel om Yoko Ono.

Yoko Ono er en sjarlatan er en samling tekster skrevet i perioden 2013 til 2020. En del av tekstene har Ambjørnsen tidligere turnert med, til stor suksess, mens en del av dem også er publisert på Facebook-siden Elling-nytt og på Cappelen Damms egne nettsider.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 239
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

Fra bokens bakside:
I ei verd som kan minne om vår eiga, blir den vesle, uavhengige staten Nordriket trua av den overlegne krigsmakta til Føderasjonen. Angrepet på Nordriket set i gang ein geriljakrig der terror og religiøs ekstremisme raskt veks fram. Harald, sonen til den store motstandshelten i Nordriket, forvandlar seg gradvis til ein soldat alle må frykte. Søstera Ingebjørg leitar både etter ektemannen som er teken til fange av Føderasjonen, og etter ein måte å komme seg bort frå krigen på. Men når den føderale offiseren Henok blir sendt for å knuse motstandsrørsla, blir alt kasta om på. To ulike sivilisasjonar kolliderer og set familie, venskap og tillit på prøve - og i spel.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 261
Språk: NO

pris: 349.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.