NYHETSBREV - 2020-05-18

Nyheter fra Tronsmo!

Vi holder åpent som normalt, og husk at du også kan bestille bøker fra nyhetsbrevene og nettsiden!
I "Amulett" møter vi Auxilio Lacouture - den meksikanske poesiens mor. Hun er høyreist, tynn og blond, den eneste som våget å stå opp mot militærets overtagelse av universitetet i 1968. Hun gjemmer seg på dametoalettet i 12 dager, og mens hun venter, uthungret, begynner hun å minnes sitt gamle liv; tannen hun mistet, vennene, poetene. Snart befinner hun seg i en merkelig tilstand, i et slags underlig, kaldt landskap og i lugubre barer, der "Sjelens mørke natt tar seg gjennom Mexico bys gater og feier alt med seg".

Bolanos roman tematiserer hva som gikk galt i Latin-Amerika i 1968 og fremover, inkludert kuppet mot Allende. "Amulett" handler også om hvordan de unge som vokste opp på den tiden etter hvert blir kontinentets håp. Disse "spøkelsesungdommenes" kampsang er sangen om mot, glede og begjær. Sangen er deres amulett.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 165
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Da moren døde, fant Irene Levin notater og skriblerier som kastet nytt lys over livet hennes. Hvordan var det egentlig å være jøde i Norge etter krigen?
For noen år siden, da Irene Levin ryddet i sakene etter sin avdøde mor, fant hun noen skrevne ark. De dukket opp litt her og der, noen i en bokhylle, andre i en bunke med gamle kvitteringer. Først virket det som usystematiske skriblerier, alt fra lange fortellinger med en begynnelse og en slutt, til korte brokker, nærmest som huskelapper.

Etter hvert begynte Irene Levin å gå grundigere gjennom notatene. Et nytt bilde av Fanny Raskows historie avtegnet seg, preget av selvbebreidelser fra krigen. Under datterens oppvekst i etterkrigstiden var de traumatiske hendelsene hele tiden til stede i hverdagen. De ble bare ikke snakket om. Hvorfor ble det slik? Irene Levin er akademiker og har også tidligere jobbet med taushet som fenomen. I Vi snakket ikke om Holocaust bringer hun temaet inn både i sin personlige og profesjonelle historie: Hvordan var det å være jøde i Norge etter krigen? Var det slik at jødenes grusomme skjebne ikke passet med det norske krigsnarrativet?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 248
Språk: NO

pris: 129.00 349.00
 

 

Ei annleis klassereise.
Dette er ei forteljing om ei mor og ein son på biltur rundt Mjøsa. Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen. Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden. Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 220
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Som 23-åring ble Annie Ernaux gravid. Året var 1963, og abort var forbudt. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Hun hadde heller ikke noe ønske om å få barn på dette tidspunktet - hun var student og hadde livet foran seg.
Hun forsøkte å ta abort selv, med strikkepinner. Da det ikke gikk, begynte jakten på en hjelpsom lege og ikke minst penger til å betale for inngrepet. Redd og fortvilet havnet hun til slutt hos en klok kone i en by langt hjemmefra. Det holdt på å gå virkelig galt. Hun endte på sykehus med livstruende blødninger.
Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker fra tiden rundt aborten. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige: som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 60 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, om hva minner betyr, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 81
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

FUNNY WEATHER

ART IN AN EMERGENCY

Funny Weather samler et mangfold av Laings tekster om kunst og kultur, og undersøker dens rolle i våre politiske og emosjonelle liv. Hun skriver om Jean-Michel Basquiat og Georgia O’Keefe, intervjuer Hilary Mantel og Ali Smith, formulerer kjærlighetsbrev til David Bowie og Freddie Mercury, og utforsker ensomhet og teknologi, kvinner og alkohol, sex og kroppen. Her snakkes kunstens sak, kunst som en motstandens styrke, som motgiften i en skremmende politisk tid. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 353
Språk: UK

Utsolgt
 

 

FORFULGT, FORDØMT OG FORTIET

HISTORIEN OM DEN KOMMUNISTISKE MOTSTANDEN I NORGE

OBS! Midlertidig utsolgt. Nytt opplag ventes i juli. Send oss en e-post til post@tronsmo.no om du ønsker å legge inn en bestilling

Hele historien om de modigste motstanderne av Hitler i Norge under krigen. Denne historien er ikke skrevet før. De ble forfulgt av Gestapo og Stapo, fordømt som «uansvarlige» og fortiet etter krigen. Denne boka forteller om den kommunistiske motstanden på alle aktivitetsområder: sabotasje, militære grupper, illegale aviser, fluktorganisasjonen, etterretning og ikke minst kampen for å bygge opp enillegal partiorganisasjon, som skulle være motoren i motstandsarbeidet. Boka er den første som gir en systematisk og bred framstilling av denne motstanden. Samtidig blir også de motstandspolitiske rivningene med den øvrige hjemmefronten og eksilmyndighetene gitt betydelig plass. Terje Halvorsen er professor emeritus i historie ved Høgskolen i Lillehammer. Han har publisert en lang rekke arbeider knyttet til arbeiderbevegelsens historie. Sammen med Knut Einar Eriksen skrev han i 1987 boka Frigjøring som var siste bind i serien Norge i krig.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Innbundet: ja
Sidetall: 470
Språk: NO

pris: 429.00
 

 

GROW FRUIT & VEGETABLES IN POTS

PLANTING ADVICE & RECIPES FROM GREAT DIXTER

Forlagets omtale:

Ekstpertråd for planting og dyrking av frukt og grønnsaker fra den bejublede engelske hagen - med 50 deilige oppskrifter, vakkert illustrert. Boka gir klar og praktisk informasjon om dyrking av frukt og grønnsaker i potter og kasser - om det er vinduskasser, eller terrakottapotter på en balkong. Aaron Bertelsen fra den anerkjente engelske hagen ved Great Dixter guider deg gjennom hvordan hva du kan dyrke, hvilke potter du bør bruke, gir personlige tips om varianter du kan velge, og råd om kultivering og stell. Boka inneholder også 50 deilige oppskrifter, hvor Bertlesen viser at liten plass ikke er noen hindring for å dyrke det du vil spise, og viser at innhøsting og kokkelering av mat du har dyrket selv er en stor fornøyelse. Rettene viser frem eksempler på noen få perfekt utvalgte og personlig dyrkede ingredienser.


 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Phaidon Press
Innbundet: ja
Sidetall: 240
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Azzy Williams er klar. Klar til å røyke, poppe piller, drikke vin og klar til å slåss. Men mest av alt er han klar til å gjøre hva som helst for vennene sine. For i hjertet av det glemte, industrielle Skotland, er gjengen alt.

Azzy Williams er fjorten; en stigende stjerne, dette er hans liv og han elsker det.
Azzy Williams er sytten; han er ute av kontroll.
Azzy Williams er tjueen; han vil gjerne legge fra seg alt. Men en vei ut er ikke lett å finne. 

The Young Team, inspirert av forfatterens egne erfaringer, er en energisk roman om lojalitet, latter, ugang, kjedsomhet og vold. Den ser forbi de tabloide stereotypiene og fortelle en historie om livets harde realitet for unge mennesker i Storbritannia i dag.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Picador
Innbundet: ja
Sidetall: 385
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

13TH FLOOR ELEVATORS

A VISUAL HISTORY

Den 7. himmel er ingenting sammenlignet med den 13. etasje!

Austin, 1965: tekstforfatter Tommy Hall spør en lokal sanger med navn Roky Erickson om han ville være med i den nye gjengen hans. Fire år, tre offisielle album og utallige syretripper senere, var det hele over. Det endte med et svimlende sammensurium av vanstyre, interne krangler, narkoraid og tvangsinnleggelser på psykiatrisk avdeling. Bandet greide likevel, til tross for deres korte levetid, å blåse lokket av den musikalske undergrunnen, høste ære for deres motkulturelle kamp mot autoriteter, og skru deres dypt hallusinatoriske grep på garasjerock til en ny amerikansk intitusjon kalt psykedelisk musikk. Forfatter Paul Drummond har samlet en enestående katalog med materiale fra øverste hylle: fotografier av bandet som aldri før er sett, utdrag fra bandmedlemmenes utklippsbøker og dagbøker, nye og gamle intervjuer, og haugevis med arkivmateriale fra Austins politistasjoner. Før hippiene, før punkerne, var 13th Floor Elevators. Her blir hele historien fortalt. Velkommen inn i heisen!


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Anthology Editions
Innbundet: nei
Sidetall: 272
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

I 1981 flyttet Rebecca Solnit til en hybelleilighet i San Francisco, som viste seg å bli hennes hjem de neste 25 årene. Det var en tid og et sted med en voksende aktivistkultur, som skulle vise seg å forme henne til å bli en av vår tids beste og viktigste feministiske skribenter. I denne boka blir du kjent med Solnit, byen, og miljøene rundt henne, mens hun minnes de siste førti årenes kamp mellom to permer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Granta
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

I Boken om mennesket utforsker Adam Rutherford hvordan mye av det vi tror er spesielt for oss, ikke er det: vi er ikke den eneste arten som kommuniserer, lager verktøy, bruker ild eller har sex av andre grunner enn å lage nye versjoner av oss selv. Men evolusjonen har gjort oss i stand til å skape komplekse kulturer som overgår andre vi kan observere i naturen.

Vi liker å tenke på oss selv som unike, men er det egentlig noe spesielt som skiller oss fra andre dyr? Mennesket er bare en grein på et familietre som omfatter fire milliarder år, mange forgreninger og en milliard arter. Alle disse organismene har samme opprinnelse, med et felles arvestoff. Dette paradokset - at vår biologi ikke lar seg skille fra annet liv, likevel anser vi oss som unike - er kjernen i hvem vi er.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: nei
Sidetall: 238
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

Jente møter gutt. Verdens eldste historie. Men hva skjer når en gammel historie møter et helt nytt sett med omstendigheter?

Ali Smiths remiks av Ovids mest gledelige metamorfose handler om jenter og gutter, jenter og jenter, kjærlighet og transformasjon. Det er en historie om ordspill og fordoblinger, reverseringer og avsløringer. Morsomt og friskt, poetisk og politisk, en fortelling om endring av den moderne verden.


Utgivelsesår: 2007
Forlag: Canongate
Innbundet: nei
Sidetall: 164
Språk: UK

pris: 189.00
 

 

Den forventede levealderen i USA har nå falt tre år på rad - en reversering som ikke er sett siden 1918 eller i noen annen velstående nasjon i moderne tid. I løpet av de siste to tiårene har dødsårsaker som selvmord, narkotikaoverdoser og alkoholisme økt dramatisk, og tar idag hundretusener av amerikanske liv hvert år - og de øker stadig. Anne Case og Angus Deaton, som er kjente for å ha slått alarm om disse type dødsfallene som kommer av fortvilelse, forklarer den overveldende grafen i disse dødsfallene og belyser de sosiale og økonomiske kreftene som gjør livet vanskeligere for arbeiderklassen. De demonstrerer hvorfor kapitalismen ikke lenger leverer for dem som pleide å blomstre. Deaths of Despair and the Future of Capitalism maler et urovekkende portrett av den amerikanske drømmen i nedgang, og kartlegger en vei fremover som tilbyr løsninger som kan røske tak i kapitalismens utskeielser og få den til å fungere for alle.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Princeton University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 312
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

Fra bokomslaget: Det er nyttårsaften, og i Trosø feirer Magnus madsen sin siste kveld som ansvarsløs. han er en av landets største kunsttalenter og bare måneder unna sitt livs viktigste utstilling, og tilhørende gjennombrudd. Fra i morgen av mener han alvor. Han skal våkne og lage verker som ingen kan glemme. Han skal slutte å drikke eg full og kaste bort tid på jenter som krever noe av ham. Han skal gjenopplive sitt egentlige jeg, sitt sarkastiske, sjarmerende, strålende jeg. Men i byens forfrosne avkroker skjuler det seg mennesker som vil det annerledes. Og er det ikke slik at sann suksess bare kan måles etter to parametere, hvor god du er til å lure andre og hvor god du er til å lure deg selv?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Gyldendal
Innbundet:
Sidetall: 193
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

HUMANKIND

A HOPEFULL HISTORY

Det er en forestilling som knytter selv de mest divergerende ståsteder sammen, både filosofer, psykologer, forfattere og historikere er skjønt enige. Troen gjenspeiles i avisoverskriftene og i lovene som styrer oss. Fra Machiavelli til Hobbes, Freud til Pinker, har forestillingens røtter gjennomsyret vestlig tankegang - mennesket er av natur egoistisk og styrt av egeninteresse. "Humankind" søker et nytt ståsted: Det er både realistisk såvel som revolusjonerende å anta at menneket er godt. Instinktet om å samarbeide heller enn å konkurrere, å stole på fremfor å misbillige, går tilbake til evolusjonen og Homo sapiens begynnelse. Når vi tror det verste om andre, vil det gjenspeiles både i det politiske og i det økonomiske systemet vi utformer. Rutger Bregman gjennomgår noen av verdens mest berømte studier og hendelser og omdefinerer resultatene, og gir dermed et nytt perspektiv på de siste 200 000 års historie. Fra virkelighetens Fluens herre til samarbeidet etter etterdønningene av Blitzen, de skjulte feilene i Stanford-eksperimentet til sannheten om Kitty Genovese-mordet, viser Bregman at å tro på godheten og alturismen i mennesket kan være en ny måte å tenke og handle på for å oppnå virkelige forandringer.

 

 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Bloomsbury
Innbundet: nei
Sidetall: 463
Språk: UK

Utsolgt
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.