NYHETSBREV - 2020-04-20

Nyheter fra Tronsmo

Vi avlyser alle kommende bokkvelder/lanseringer.
Følg med på hjemmesiden vår og Facebook fortløpende for mer info.
Butikken vil holde åpent som normalt inntil videre, så om du trenger en bok å stenge deg inne med, kan du enn så lenge ta turen til den beskjedent befolkede sjappa, eller bestille din lektyre på www.tronsmo.no. Om du bor i Oslo og er i karantene, kan vi i noen tilfeller levere boka på døra. Ring oss på 22990399, send en e-post til post@tronsmo.no, eller besøk oss i butikken hvis du har noen spørsmål, vil bestille bok eller trenger hjelp til noe annet.
"Blant de største merkverdighetene som finnen fikk se ved ankomsten til Ruija, var Ishavet, den uendelig store, åpne vidda av vann der skogens sønn måtte begynne å søke sitt levebrød. En hadde riktignok alt hørt om det alltid isfrie storhavet, men ikke virkelig trodd på at det aldri ble islagt, selv når det var som kaldest og strendene lå dekket av is og snø. Mustos-Tuomas fra Oulu hadde selv vokst opp ved så mye vann at det ble kalt for hav, men først her åpnet seg det virkelige havenes hav, som til tider kom veltende med dunder og brak, til tider glitret og skinte så klart og vidstrakt som selve himmelrommet, og innimellom igjen lå dekket av en grå, kald, ugjennomsiktig tåke, som en myr hvor døden hersket."

Slik beskriver Samuli Paulaharju møtet med havet i Kvenene - et folk ved Ishavet (Ruijan suomalaisia), et verk som er blitt kalt «kvenfolkets bibel», og som nå foreligger på norsk for første gang. Boka er resultatet av den finske folkelivsforskerens reiser i 1920-tallets Finnmark, hvor han og hans kone Jenny Paulaharju intervjuet hundrevis av finskættede om deres og forfedrenes liv. Paulaharju var i tillegg en ivrig fotograf og tegner, og hans visuelle dokumentasjon av livet ved Ishavskysten er unik i sitt slag. Samuli Paulaharju levendegjør historien til kvenene, og beskriver den ville naturen så vel som livet i bygder og fiskevær med lyrisk inderlighet og ramsalt humor.

Opprinnelig utgitt på finsk i 1928.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Orkana
Innbundet: ja
Sidetall: 525
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje - og hun var gravid. Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere. Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten. Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 308
Språk: NO

pris: 149.00 379.00
 

 

DEN KORTESTE HISTORIEN OM RUSSLAND

FRA VIKINGENE TIL VÅRE DAGER

Forlaget omtale:

Det går knapt en dag uten at Russland er en del av nyhetsbildet. Enten som en angivelig trussel mot Norge eller NATO, eller med de siste oppdateringene om protester mot Putin innad i landet. Eksperter og politikere tegner et forvirrende bilde av Russland. Hva er det med dette landet?

Denne boken er et forsøk på å formidle Russlands rike politiske og kulturelle historie, fra vikingene til i dag.

Hvordan kan det ha seg at et land med en så autoritær historie har fostret noen av verdens største kunstnere? Kan Russland bli demokratisk?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Innbundet: ja
Sidetall: 244
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

CRISIS OF CONSCIENCE

WHISTLEBLOWING IN AN AGE OF FRAUD

Vi lever i en tid gjennomsyret av korrupsjon. Samtidig, heldigvis, er det en gullalder for modige varslere. Disse individene har måttet lide både rettslig og sosial forfølge. Dette tvinger oss til å stille spørsmå ved balansen mellom ytringsfrihet og statshemmeligheter, og mellom individuelle rettigheter og bedriftenes makt.

Denne boka er en moderne David mot Goliat-fortelling, der enden ikke alltid er like god.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Allen & Unwin
Innbundet: ja
Sidetall: 608
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

KOMME TIL ORDE

POLITISK KOMMUNIKASJON 1814 - 1913

Fra 1814 til 1913 retter beboerne av «de stummes leir» seg opp og tar ordet. Først bøndene, dernest husmennene, arbeiderne, kvinnene. Men terskelen var høy for de som følte seg ubetydelige og små. Og hetsen satt løst blant de som følte seg store. «Komme til orde» er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, med taler i patriotisk begeistring om frihet og mannsmot, til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Hvem sto fram, hvordan ytret de seg, og hvilken kultur var de omgitt av? Anders Johansen viser at erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Komme til orde handler om fordeling av retorisk makt og avmakt - et tema som bør tas på alvor også av de som interesserer seg for vår egen tids samfunnsdebatt.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 951
Språk: NO

pris: 469.00
 

 

JØDENES HISTORIE I EUROPA

FRA DEN SPANSKE INKVISISJONEN TIL MELLOMKRIGSTIDEN

Einhart Lorenz forteller i denne boka om de europeiske jødenes historie: fra fordrivelsen fra Vest- og Sentral-Europa på 1400- og 1500-tallet fram til begynnelsen av andre verdenskrig. Jødenes liv var grenseoverskridende og bør derfor sees i et europeisk perspektiv. Vi får interessante innblikk i vekselvirkninger mellom jøder og majoritetssamfunn, i integrasjon og isolasjon, i identiteter og fordommer - og ikke minst i jødenes bidrag til å forme Europa. Boka viser den indre utviklingen fra gettoen og til det moderne Europa. Det Europa vi møter her, er et annet enn det vi kjenner i dag. Mange land og landskaper eksisterer rett og slett ikke lenger. Under Holocaust ble nærmere 6 millioner av de europeiske jødene drept. Da menneskene og deres språk og levemåter forsvant, bleknet også langt på vei bevisstheten om jødenes bidrag til det moderne Europas utvikling. Et mål med Jødenes historie i Europa er å skape en bevissthet om tapene antisemittisme og Holocaust har påført oss alle.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Dreyer
Innbundet: ja
Sidetall: 542
Språk: NO

Utsolgt
 

 

Grønlandsisen smelter. Vi har sett bildene, lest artiklene og hørt forskerne legge ut om konsekvensene. Vi vet alle hvorfor det skjer, men i Ida Frischs bok Kjære Grønland er det ikke snakk om togradersmål og strenge pekefingre, i stedet forsøker hovedpersonen å forstå den hvite øya. Hvor er den på vei? Hva forvandler den seg til? Ligger det en lettelse i det å bli en annen? Kan forholdet mellom havet og isen sammenliknes med kjærlighet? Kjære Grønland er et langdikt, en sørgesang, et brev, en ønsket samtale mellom et menneske og verdens største øy. Boken er også et åpent forsøk på å tenke vårt forhold til naturen på nytt, på et tidspunkt da det kanskje er aller mest nødvendig. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Tiden
Innbundet: ja
Sidetall: 64
Språk: NO

pris: 329.00
 

 

I Kentuki blir vi introdusert for datakjæledyrstypen kentuki. En kentuki er et digitalt kjæledyr som styres av en annen person et annet, ukjent sted i verden. Kentukien kan kommunisere fordi vedkommende «i den andre enden» kan se eierens verden på sin skjerm og styre den. Eksempler på kommunikasjon kan være f.eks. være å lage lyder, peke på ting, utføre kjærtegn eller tegn på motstand. Når man kjøper seg en kentuki, vet man altså ikke hvem som «er inni den», det er en del av poenget. Den som styrer kentukien vet heller ikke hvor i verden kentukien befinner seg, dette er kunnskap man får etterhvert som kentukien blir en del av sitt nye hjem.

Gjennom tilsynelatende harmløse og søte databamser gir kentukiene deg tilgang til andres private liv. Og via slike skamløse blikk oppdager vi at det å stole på fremmede kan føre til fantastiske eventyr, overraskende kjærlighet eller total skrekk.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 240
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Da kommandanten for Auschwitz ble spurt om han kjetne anger for forbrytelsene han hadde begått, svarte han: "Alt jeg kjenner er at føttene mine gjør vondt."

Rudolf Höss usminkede vitnemål under Nürnberg-prosessen i 1946 ble en verdenssensasjon. Aldri tidligere hadde noen snakket så åpent og uberørt om en så ufattbar forbrytelse som folkemodret på jødene i leirkomplekset Auschwitz-Birkenau. Samtidig pågikk et annet drama i skyggen av den pågående rettergangen: Gjennom en rekke møter med forhørsledere og psykologer ga Höss et rystende innblikk i det nazistiske mordapparatet og sin egen personlighet. Denne boken forsøker å forstå, med bakgrunn i upubliserte forhørsprotokoller og vitnemål, hvordan anklagerne bit for bit søkte å fatte hva som virkelig hadde skjedd. Boken gransker også en del seiglivede påstander om Höss. Han blir gjerne fremstilt som en eksemplarisk SS-mann som blindt fulgte ordre, lik en teknokrat, en klassisk skrivebordsmorder. Han var verken sadistisk eller ond, mer en Dr. Jekyll / Mr. Hyde som ubekymret ledet et folkemord på dagen, og levde et stille familieliv på kveldene. Man har også hevdet at det fantes en viss innsikt, en kime til anger hos Höss. Men stemmer det virkelig?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Natur och Kultur
Innbundet: ja
Sidetall: 414
Språk: SE

pris: 499.00
 

 

Fra bokomslaget: Året er 2016, og det skal bli eit år som endrar alt. I februar byrjar ifølgje kinesisk astrologi apens år. Ein gåtefull syklus som ber med seg brå og overrakande hendingar, uro og ugagn. Patti Smith opplever ein djup sorg ho ikkje kan flykte frå. Ved å skrive seg gjennom dette året får ho dyrebar innsikt i tap, alderdom og eit dramatisk skifte i det politiske landskapet i USA. Fakta og fiksjon smeltar elegant saman. Trass i sorg og håpløyse byr Patti Smith på visdom, humor og ei urokkeleg tru på ein betre verd.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 162
Språk: NO

pris: 299.00
 

 
Ahmet Zappa
Med fler...

Rockeikonet Frank Zappa beskrev albumet sitt Hot Rats som "en film for ørene dine", som 50 år etter utgivelsen gjenstår ikke bare som et av Zappas mest kritikerroste og kommersielt vellykkede album, men en fantastisk tour-de-force i hans musikalske geni og legendariske ferdigheter som komponist, lyriker, produsent, arrangør, studioinnovatør og virtuos gitarist. For å feire 50-årsjubileet til denne høyt elskede plata, har Ahmet Zappa og Zappa Trust gått sammen med Backbeat Books og Bill Gubbins, den eneste fotografen som dokumenterte Hot Rats-øktene, for å lage The Hot Rats Book, en deluxe minnebok fullpakket med bilder som aldri før er sett og et intervju mellom Ahmet Zappa og Bill Gubbins.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Backbeat Books
Innbundet: ja
Sidetall: 167
Språk: UK

pris: 499.00
 

 

I SMITTENS TID

RAPPORT FRA PANDEMIENS FRONTLINJE

Paolo Giordano bor i Roma, og Roma er en lukket by. Våren 2020 gjør en viruspandemi store deler av verden ugjenkjennelig. Gatene er tomme, livet leves innendørs.

Til vanlig er Giordano romanforfatter, men han har også en doktorgrad i fysikk. Før har matematikken vært et effektivt middel mot angst. Det er den ikke lenger. Hvor vokser kurven over smittede raskest? Hvor mange skal dø?

For matematikken er ikke først og fremst vitenskapen om tall. Den handler om relasjoner. Og det gjør også smitten. Den viser oss hvor sammenfiltret vår verden er, og hvor avhengig vi er av hverandre. Vi er et fellesskap mer enn noensinne.

Giordano griper til pennen, han vil ikke miste det viruset forteller om oss. Fra karantene gir han et sterkt og personlig vitnesbyrd om en krisetid. Og et overbevisende kamprop for en ny global solidaritet i kjølvannet av pandemien.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Spartacus
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: UK

pris: 199.00
 

 

ALL THE GHOSTS IN THE MACHINE

THE DIGITAL AFTERLIFE OF YOUR PERSONAL DATA

Når vi er tvunget til å lagre og dele mer og mer av vår personlige informasjon, er det noe vi ofte glemmer. Alle denne dataen vil ikke bare forsvinne når våre fysiske kropper svinner hen fra dette dødelige rike. Et digitalt liv etter døden er en naturlig konsekvens av informasjonsalderen, en virkelighet knapt noen av oss er særlig forberedt på. Psykolog Elaine Kasket spør, når noens digitale fotavtrykk blir deres varige arv, hvem er det dette gagner, hvem er det dette skader, og hvem har ansvaret?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Robinson
Innbundet: nei
Sidetall: 280
Språk: UK

pris: 169.00
 

 

Winona er en ung og foreldreløs. Hun blir adoptert av de tidligere soldatene Thomas McNulty og John Cole.
Det er i Tennessee i 1870-årene, hun er utdannet og elsket, og smir et liv for seg selv borte fra volden og fortiden. Men den skjøre harmonien fra hennes usannsynlige familie, i kjølvannet av borgerkrigen, trues snart av en ytterligere traumatisk hendelse, en som Winona sliter med å konfrontere, og enda mer med å forstå.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: faber and faber
Innbundet: nei
Sidetall: 252
Språk: UK

pris: 229.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.