NYHETSBREV - 2020-03-27

Nyheter fra Tronsmo!

Vi avlyser alle kommende bokkvelder/lanseringer.

Følg med på hjemmesiden vår og Facebook fortløpende for mer info. Butikken vil holde åpent som normalt inntil videre, så om du trenger en bok å stenge deg inne med kan du enn så lenge ta turen til den beskjedent befolkede sjappa, eller bestille din lektyre på www.tronsmo.no. Om du bor i Oslo og er i karantene kan vi i noen tilfeller levere boka på døra. Ring oss på 22990399, send en e-post til post@tronsmo.no, eller besøk oss i butikken hvis
du har noen spørsmål, vil bestille bok eller trenger hjelp til noe annet.
Anton Tsjekhov skreiv over 200 noveller, i tillegg til skodespela som han er mest kjend for. I tekstane sine skildrar han kvardagen i den russiske provinsen og dei vanskelege vilkåra mange levde under. Tsjekhov vaks sjølv opp i tronge kår, som eitt av seks søsken i byen Taganrog sørvest i det russiske riket. Etter at familien flflytta til Moskva, måtte den mindreårige guten klare seg sjølv gjennom skulegangen og tene til livets opphald ved å selje lausvarer. Han fekk seinare stipend til eit medisinstudium i Moskva. Frå slutten av 1880-talet blei skrivinga hovudyrket hans, men han la aldri medisinen heilt frå seg. I utvalet til klassikarserien har vi samla seks noveller, skrivne mellom 1892 og 1899 i tida etter Tsjekhovs lange reise gjennom det svære russiske riket og til fangeøya Sakhalin. Denne reisa danna eit tydeleg skilje mellom den tidlege og seine forfattarskapen hans, og det er her realismen verkeleg trer fram i Tsjekhovs tekstar. I nokre år budde han på garden Melikhovo i Lopasnja (i dag Tsjekhov), 80 km sør for Moskva. Der praktiserte han legeyrket i hovudsak på dugnad. Motiv frå denne tida finn vi til dømes att i ei av hans mest kjende noveller, 6.avdeling. Den svarte munken og Bønder vart også til på den tida. Eit tuberkulose-utbrot i 1897 tvang Tsjekhov til å flytte til varmare strøk, og han busette seg på Krim-halvøya. Rundt denne tida vart han kjent med skodespelaren Olga Knipper som han gifta seg med i 1901. Dette innebar også ei ny vending i forfattarskapen. I huset i Jalta skreiv han den kanskje mest kjende av sine noveller Dama med hunden. Tsjekhovs prosa kan i dag lesast som ein presis dokumentasjon av det russiske samfunnet på slutten av 1800-talet, og fleire av tekstane hans har blitt filmatiserte. Boka kjem ut i serien SKALDs klassikarar - ein serie av vellagra, handplukka verk i ny, frisk og nynorsk språkdrakt som skal gi leseglede til folket.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Skald
Innbundet: ja
Sidetall: 294
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

I Mitt liv som rotte følger vi Violet Rue Kerrigan, en ung kvinne som ser tilbake på et liv i eksil fra familien. Da hun i en alder av tolv oppdager at brødrene har begått en alvorlig forbrytelse, dras hun mellom sin rettferdighetssans og lojaliteten mot familien. Avgjørelsen hun tar, forandrer livet hennes for alltid. Gjennom en serie hendelser betrakter Violet omstendighetene som gjør at hun går fra å være det høyt elskede yngste barnet i ungeflokken på sju, til å bli tysteren og "rotta" som angir sine egne brødre og sørger for at de blir arrestert og dømt. Oates' nye roman tar for seg temaer som rasisme, kvinne hat, familie, lojalitet, seksualitet og identitet. Violets fortvilte kamp for å bryte familieforbannelsen og finne sin egen identitet på utsiden av familien, skildres med melankoli og kraft.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Pax
Innbundet:
Sidetall: 405
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

BEVISET

CLAUS OG LUCAS 2

Beviset er en roman om atskillelse, følger av krig og å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system. Den er andre bok i Agota Kristofs romantrilogi, en moderne klassiker i europeisk litteratur.

Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 168
Språk: NO

pris: 339.00
 

 

Der det finst fuglar er eit opprørande slektsdrama frå Trøndelagskysten. Det dansk-norske stjerneskotet Maren Uthaug har basert forteljinga på historier ho sjølv høyrde i barndommen om si eiga slekt, heilt tilbake til tippoldefaren. Ho skriv med eit instens driv som gjer boka vanskeleg å legge frå seg - og endå vanskelegare å gløyme - om kva isolasjon, hardt ver og tapt kjærlighet kan drive folk til å gjere.

For å redde mor si må Johan gifte seg med Marie, jamvel om det er Hannah han elskar. Den vesle familien flyttar til eit fyr utanfor bygda Uthaug i Trøndelag, der vinden blæs så sterkt at dei må binde fast barna for at dei ikkje skal blåse ut på havet. Sonen deira trur han er ein kalv. Dottera er besett av menn. Marie luktar fælt. Og Johan sit på toppen av fyret med ei kjensle av at livet har lurt han. Men kven er det eigentleg som har lurt kven?

Der det finst fuglar er ein nordisk noir om store tabu, fortald i ein original og usentimental stil med glimt av humor.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 332
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

SEKS MINUTTER I MAI

HVORDAN INVASJONEN AV NORGE GJORDE CHURCHILL TIL STATSMINISTER

Fra bokas bakside:

Dette er historien om hvordan slaget om Narvik i april 1940 førte til regjeringskrise i England og endret krigens gang. Fra det øyeblikk Winston Churchill ble marineminister i 1939, og dermed en del av det britiske krigskabinettet, hadde han vært fiksert på Norge og den tyske malmtransporten gjennom Vestfjorden fra Narvik. Dette var en hovedåre for oppbyggingen av den tyske krigsmaskinen.

Statsminister Neville Chamberlain ville lenge ikke høre på Churchills planer om å avstenge tyskernes transportrute, av frykt for å provosere Hitler. Da angrepet på Norge kom, var det for sent, og de britiske og allierte aksjonene langs norskekysten ble en katastrofe - og for churchill ble det da også personlig, da hans nevø ble tatt til fange av tyskerne.

Med en rekke nye kilder og detaljer bringer Nichoals Shakespeare oss tett på begivenhetene som ledet frem til "The Norway Debate" i det britiske parlamentet - som den 10. mai 1940 endte med at Winston Churchill helt uventet ble landets statsminister.

 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 574
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Stortingspolitiker, Nei til EU-leder, NRK-mann, teatersjef, valgkommentator, spaltist. I over 50 år har Stein Ørnhøi markert seg i offentligheten med sterke, ofte kontroversielle meninger. Ørnhøis veltalenhet har gitt ham makt og innflytelse. Et utsagn fra ham i ett medium, sprer seg som lyngbranner til andre. Men han har også bygd allianser og nettverk og utøvd makt utenfor de formelle kanaler. Som sentral i dannelsen av partiet SV, har han tatt sin rolle som forvalter av partiets politiske arv på alvor. Hvem er så denne Stein Ørnhøi, som i en alder av nesten 72 år fikk Dagbladet til å rydde plass til ni hele avissider på ham noen dager i august i 2007? Hvem er han som angivelig var i posisjon til å påvirke hvilke milliardinvesteringer den norske regjeringen skulle gjøre på flykjøp? Stein Ørnhøi, som ikke riktig klarte å bestemme seg for om han skulle bli politiker eller journalist. Eller regissør. Og som derfor hoppet mellom rollene. Ørnhøi holdt på å dø som 42-åring, men strener mot 85 med uforklarlig og fornybar energi. Forfatter og politisk kommentator Stein Aabø har skrevet et nært portrett av et fargerikt menneske.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Res publica
Innbundet: ja
Sidetall: 300
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

DA MENNESKER REGJERTE KLODEN

ETIKK, DINOSAURER OG JUSS FOR EN VERDEN I KRISE
Erling Fjeldaas
Med fler...

Denne boka er skrevet i kontekst av at menneskelig aktivitet presser den naturlige verdenen til randen av kollaps. Vi står ovenfor global oppvarming, forurensning av verdenshavene, og utryddelsen av verdens arter med en hastighet som ikke ble sett siden dinosaurene døde ut for 66 millioner år siden. Til tross for positive tiltak, beveger vi oss hurtig i gal retning. Jussen vi bygget for å redde naturen har ikke levd opp til sine ambisjoner. Her deler et team bestående av tre jurister, to biologer og en antropolog sine tanker om mennesket, naturen og forholdet mellom oss. Boka omhandler hvilket etisk fundament loverne våre bygger og bør bygges på. Den beskriver også naturens kompleksitet og menneskets arroganse i møte med den. I tillegg er det en bok med svært mange dinosaurer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Fagbokforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 133
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

DEN VILLE HAGEN

KUNSTEN Å REDDE VERDEN I EGEN HAGE

Maur og meitemark, møll og marihøner - i selv en bitte liten hage kan vi finne hundrevis av insekter, småkryp og små pattedyr som alle spiller en viktigere rolle i det store samspillet enn man kanskje skulle tro. Insektsforsker Dave Goulson gir oss i Den ville hagen de mest fascinerende historiene fra det myldrende livet som finnes rett utenfor vår egen utgangsdør. Det er i dag en dramatisk nedgang i bestanden av insekter og store tap i verdens artsmangfold, følgene blir dramtiske hvis utviklingen ikke snur! Goulson hjelper oss konstruktivt med å ta tak i maktesløsheten og handlingslammelsen som så lett kan ramme oss og gir oss helt enkle grep for hvordan vi kan skape små oaser for småkryp og insekter i vår egen hage.

.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 308
Språk: NO

pris: 199.00 399.00
 

 

TO THE LAKE

A BALKAN JOURNEY OF WAR AND PEACE

Ohrid og Prespa er to store innsjøer på Balkan, forbundet av en underjordisk elv. Kassabova reiser til sin mormors opprinnelsessted, og møter en plass som har vært et knutepunkt mellom sivilisasjoner gjennom årtusener. Innsjøregionen er et de mest kulturelt varierte områdene i verden. Hun beskriver på vakkert vis hvordan innsjøene og menneskene har utviklet seg i en symbiose, og hvilken sammenheng geografi og politikk har hatt i dagliglivet til menneskene som har bodd der.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Granta
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

Melaninrike og hvite kropper skilles ikke engang av fargen. Den som passerer som "hvit" et sted på jord, kan være "melaninrik" et annet. Likevel er det stor forskjell på hvordan det er å leve med en hvit og en melaninrik kropp. Denne boka handler om det. Og om hvordan vi kan gjøre det lettere å leve for alle.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Ordatoriet
Innbundet: nei
Sidetall: 134
Språk: NO

pris: 199.00
 

 

I Darwin i byen viser evolusjonsbiolog Menno Schiltuizen oss at evolusjonen i byene skjer mye raskere og på mer forunderlige vis enn Darwin noen sinne våget å drømme om.
Vi er på full fart mot en fremtid der tre fjerdedeler av jordas befolkning bor i byer, og store deler av planetens areal har blitt urbanisert. Når mye av det som er igjen er dekket av jordbruk, beitemark og plantasjer - hvor skal da naturen gjøre av seg? I følge den nederlandske evolusjonsbiologen Menno Shilthuizen ligger svaret i byene.

Etter hvert som dyrelivet finner nye tilfluktsteder blant oss, har evolusjonen tatt en overraskende vending. Urbane dyr blir stadig frekkere og mer oppfinnsomme, byduer har utviklet en fjærdrakt som tåler forurensningen bedre, og ugress som vokser i sprekkene på fortauene har tilegnet seg en ny type frø. Svarttroster som holder til i byen er til og med i ferd med å bli en helt ny rase, som vi kan gi navnet Turdus Urbanicus.
Takket være enestående rask evolusjonær tilpasning finner planter og dyr nye måter å overleve på i menneskenes tilsynelatende ugjestmilde verden av asfalt og stål. Vi står foran åpningen av et nytt kapittel i historien om livet på planeten - et kapittel der artsmangfoldet sørgelig nok svinner hen, men der også nye og spennende livsformer ser dagens lys.
 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Font
Innbundet: ja
Sidetall: 332
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Siden siviliasjonens morgen har vi forsøkt å forstå forholdet mellom hjernen og kroppen. Biolog og historiker Matthew Cobb  utforsker de ville teoriene, blasfemiske eksperimentene og horrible operasjonsstuene som har ført oss hit vi er idag.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Profile Books
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: UK

Utsolgt
 

 

THE LIGHT THAT FAILED

A RECKONING

På begynnelsen av 1990-tallet var håpene om det liberale demokratiets spredning østover store, men omformingen av de østeuropeiske landene førte likevel til en bitter avvisning av liberalismen, ikke bare i øst, men ironisk nok også i Vesten. Hvorfor mistet Vesten, etter å ha vunnet den kalde krigen, sin politiske balanse?

The Light that Failed, skrevet av to forfattere som forsøker å bygge bro over skillet mellom øst og vest, er en bok som kaster lys over den ekstraordinære historien om hvordan det globale politiske klima har forandret seg, fra murens fall og frem til idag. 


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 247
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

SABOTAGE

THE BUSINESS OF FINANCE

Hvis du vil tjene penger i business, må du finne måter å sabotere enten dine klienter, konkurrentene eller regjeringen (eller alle tre), og fremfor alt markedet selv. Boka bygger på intervjuer med industriinnsidere, økonomer og kunder med svimlende høye inntekter, og utforsker finanshistorien, hvordan den fungerer i dag, og viser hvordan ideen om sabotasje ikke bare gir mening hvis man tar alle tidligere økonomiske kriser i betraktning, men også hvordan det burde være kjernen i alle fremtidige forskrifter hvis man skal unngå det.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 240
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

SUPERIOR (PB)

THE RETURN OF RACE SCIENCE

I flere årtusen har dominerende samfunn hatt for vane å tro at deres egne folk er de beste, og jo mer makt, desto større er denne følelsen. I disse dager tenker man gjerne at vitenskapelig rasisme er noe som hører fotiden til og at moderne rasisme er en sosial konstruksjon, ikke biologisk. Men rasevitenskap har fått en renessanse, takket være politisk misbruk av vitenskap. I denne boken utforsker Angela Saini konseptet rase, fra opprinnelsen til idag, ved hjelp av genetikere, antropologer, historikere og sosionomer fra hele verden, og er en høyst aktuell bok om rasevitenskapens destruktive natur.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Fourth Estate
Innbundet: nei
Sidetall: 352
Språk: UK

pris: 269.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.