NYHETSBREV - 2020-03-23

Nyheter fra Tronsmo!

Vi avlyser alle kommende bokkvelder/lanseringer.
Følg med på hjemmesiden vår og Facebook fortløpende for mer info.
Butikken vil holde åpent som normalt inntil videre, så om du trenger en bok å stenge deg inne med, kan du enn så lenge ta turen til den beskjedent befolkede sjappa, eller bestille din lektyre på www.tronsmo.no.
Om du bor i Oslo og er i karantene kan vi i noen tilfeller levere boka på døra.
Ring oss på 22990399, send en e-post til post@tronsmo.no, eller besøk oss i butikken hvis du har noen spørsmål, vil bestille bok eller trenger hjelp til noe annet.
SPION OG FORRÆDER

DEN STØRSTE SPIONFORTELLINGEN FRA DEN KALDE KRIGEN

Den fremadstormende spionen Oleg Gordijevskij ble KGBs viktigste mann i London. Samtidig møtte han britisk etterretning i all hemmelighet. Gjennom mange år lekket han statshemmeligheter fra Sovjetunionen til Vesten og ble en av den kalde krigens viktigste dobbeltagenter. Lekkasjene fra Gordijevskij ledet blant annet til arrestasjonen av de norske spionene Gunvor Galtung Haavik og Arne Treholt.

Et dobbeltspill varer sjelden evig, og snart brant det under føttene hans. Kunne han klare å hoppe av til Vesten for å unngå arrestasjon og en sikker død?


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 424
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

HOW TO ARGUE WITH A RACIST

HISTORY, SCIENCE, RACE AND REALITY

Rase er ekte fordi vi oppfatter det. Rasisme er ekte fordi vi vedtar det. Appellen til vitenskapen for å styrke rasistiske ideologier er på vei oppover - og den er stadig oftere en del av den offentlige diskursen om politikk, migrasjon, utdanning, sport og etterretning. Stereotypier og myter om rase uttrykkes ikke bare av åpenlyst rasister, men også av velmenende mennesker hvis erfaring og kulturelle bagasje styrer dem mot synspunkter som ikke støttes av den moderne studien om menneskets genetikk. Det finnes til og med forskere som er ukomfortable med å uttrykke meninger som leder fra egen forskning der det gjelder rase. Imidlertid kan vitenskap og historie, om det blir forstått riktig, være mektige allierte i kampen mot rasisme. Det kan disponere en med det klareste skarpsyn til å se hvordan mennesker faktisk er, i stedet for hvordan vi på forhånd dømmer dem til å være. How To Argue With a Racist er et viktig manifest for det tjueførste århundrets forståelse av menneskets evolusjon og variasjon, og et betimelig våpen mot misbruken av vitenskap og historie til å rettferdiggjøre fordommer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Weidenfeld & Nicholson
Innbundet: ja
Sidetall: 207
Språk: UK

pris: 269.00
 

 

A PEOPLE BETRAYED

A HISTORY OF CORRUPTION, POLITICAL INCOMPETENCE AND SOCIAL DIVISION IN MODERN SPAIN 1874 - 2018

Denne omfattende historien om det moderne Spania beskriver en voldsom sosial splittelse i hele landet, gjennomført ved hjelp av institusjonalisert korrupsjon og oppsiktsvekkende politisk inkompetanse. Under diktaturene til Primo de Rivera og Franco, gikk grotesk og skamløs korrupsjon hånd i hånd med udugelig politikk som forlenget Spanias økonomiske tilbakegang langt inn på 1950-tallet.

Boka ser tilbake til årene før 1923 da valgkorrupsjon ekskluderte massene fra organisert politikk og ga dem et valg mellom apatisk aksept og voldelig revolusjon. Sosial konflikt, økonomiske spenninger og konflikt mellom sentralistisk nasjonalisme og regionale uavhengighetsbevegelser eksploderte deretter til borgerkrigen i 1936-1939.

Venstre-og høyresida sikret en fredelig overgang til demokrati etter 1975. Likevel fortsatte korrupsjon og politisk inkompetanse å ha en negativ effekt på politisk sameksistens og sosial samhørighet.

Gjennom levende portretter av politikere og hærførere, forteller boka om hvorfor verken høyre eller venstresida ikke har vært i stand, eller uvillige, til å håndtere korrupsjon og det skadelige sammenstøtet mellom spansk sentralistisk nasjonalisme og regionale ønsker om uavhengighet.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: William Collins Books
Innbundet: ja
Sidetall: 768
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

Da Ian Buruma for første gang kom til Tokyo i 1975, var Japan bare et fantasiland for ham. Men den unge nederlenderen fra borgerlig bakgrunn hadde sett japanske filmer og teaterforestillinger, og lengtet etter den rå menneskeligheten han hadde møtt der. Han ville vite om Japan virkelig var som i kunsten.

Tokyo var et sjokk. En surrealistisk storby hvor alt var overdrevet: neonlysene, popmusikken, de blodrøde lanternene i smugene, TV-reklamene. En by midt i en økonomisk boom som forandret alt. I skygger og fragmenter fantes likevel historien: Krigsskadde veteraner fra verdenskrigen i gatene, kledd i merkelige, hvite kimonoer. Mørke barer hvor Mishima hadde drukket. Skjøre templer som sto igjen etter fortidas jordskjelv og branner. Ian Buruma fortaper seg i teatermiljøene, oppsøker sirkusartister, motefotografer og skuespillere, og egler seg innpå Akira Kurosawa på filmsettet. Byens forandringer forandrer også fortelleren: Betrakteren Buruma finner endelig et sted hvor han virkelig kan være fri.
 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 208
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

KRIGEN MOT BAKTERIENE

HELSEKRISEN SOM TRUER OSS OG HVORDAN VI KAN LØSE DEN

Antibiotikaresistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra. Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige - ja selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier. Likevel snakker vi nesten aldri om trusselen som omgir oss - og det globale overforbruket av antibiotika fortsetter, både i medisinen og i jordbruket.
I boka kartlegger Erik Martiniussen en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag. Men Krigen mot bakteriene er også en fascinerende utforskning av mulighetene vi har for å løse krisen. Erik Martiniussen snakker med helsearbeidere i Tromsø, Georgia, Polen og USA om hvordan antibiotikabruk kan reduseres drastisk. Han besøker bønder og jordbrukseksperter i Storbritannia, Belgia og Vestfold for å lære mer om dyrehold uten antibiotika.
Han jakter etter nye bakteriedrepere på tubestasjoner i London eller i elvemudderet langs Themsen. Og han utforsker de glemte kurene - og den nye kunnskapen om bakterienes vesen - som gjør det mulig å se for seg et helsevesen langt mindre avhengig av antibiotika. Kanskje kan krigen mot bakteriene først vinnes hvis vi slutter å se på dette som en krig? Krigen mot bakteriene er populærvitenskapelig formidling på høyt internasjonalt nivå - og en bok som vil hjelpe oss å se løsninger på krisen vi står oppe i. 


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

DA MENNESKER REGJERTE KLODEN

ETIKK, DINOSAURER OG JUSS FOR EN VERDEN I KRISE
Erling Fjeldaas
Med fler...

Denne boka er skrevet i kontekst av at menneskelig aktivitet presser den naturlige verdenen til randen av kollaps. Vi står ovenfor global oppvarming, forurensning av verdenshavene, og utryddelsen av verdens arter med en hastighet som ikke ble sett siden dinosaurene døde ut for 66 millioner år siden. Til tross for positive tiltak, beveger vi oss hurtig i gal retning. Jussen vi bygget for å redde naturen har ikke levd opp til sine ambisjoner. Her deler et team bestående av tre jurister, to biologer og en antropolog sine tanker om mennesket, naturen og forholdet mellom oss. Boka omhandler hvilket etisk fundament loverne våre bygger og bør bygges på. Den beskriver også naturens kompleksitet og menneskets arroganse i møte med den. I tillegg er det en bok med svært mange dinosaurer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Fagbokforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 133
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

Anton Tsjekhov skreiv over 200 noveller, i tillegg til skodespela som han er mest kjend for. I tekstane sine skildrar han kvardagen i den russiske provinsen og dei vanskelege vilkåra mange levde under. Tsjekhov vaks sjølv opp i tronge kår, som eitt av seks søsken i byen Taganrog sørvest i det russiske riket. Etter at familien flflytta til Moskva, måtte den mindreårige guten klare seg sjølv gjennom skulegangen og tene til livets opphald ved å selje lausvarer. Han fekk seinare stipend til eit medisinstudium i Moskva. Frå slutten av 1880-talet blei skrivinga hovudyrket hans, men han la aldri medisinen heilt frå seg. I utvalet til klassikarserien har vi samla seks noveller, skrivne mellom 1892 og 1899 i tida etter Tsjekhovs lange reise gjennom det svære russiske riket og til fangeøya Sakhalin. Denne reisa danna eit tydeleg skilje mellom den tidlege og seine forfattarskapen hans, og det er her realismen verkeleg trer fram i Tsjekhovs tekstar. I nokre år budde han på garden Melikhovo i Lopasnja (i dag Tsjekhov), 80 km sør for Moskva. Der praktiserte han legeyrket i hovudsak på dugnad. Motiv frå denne tida finn vi til dømes att i ei av hans mest kjende noveller, 6.avdeling. Den svarte munken og Bønder vart også til på den tida. Eit tuberkulose-utbrot i 1897 tvang Tsjekhov til å flytte til varmare strøk, og han busette seg på Krim-halvøya. Rundt denne tida vart han kjent med skodespelaren Olga Knipper som han gifta seg med i 1901. Dette innebar også ei ny vending i forfattarskapen. I huset i Jalta skreiv han den kanskje mest kjende av sine noveller Dama med hunden. Tsjekhovs prosa kan i dag lesast som ein presis dokumentasjon av det russiske samfunnet på slutten av 1800-talet, og fleire av tekstane hans har blitt filmatiserte. Boka kjem ut i serien SKALDs klassikarar - ein serie av vellagra, handplukka verk i ny, frisk og nynorsk språkdrakt som skal gi leseglede til folket.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Skald
Innbundet: ja
Sidetall: 294
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

Helsinki, 2016. To kvinner møtes på en parkbenk. De blir sittende i taushet og betrakte en familie som lufter hunden sin: mor, far, to barn. Kvinnene er ikke fremmede for hverandre. I hjemlandet Ukraina var begge involvert i den fremvoksende fertilitetsindustrien, den ene som donor, den andre som organisator. Nå, ti år senere, synes rollene å være snudd. Det som skulle være veien til rikdom, er definitivt ikke det lenger, og hun som en gang var donor, har tilsynelatende både muligheter og en sterk vilje til å gjøre størst mulig skade.

Handlingen i "Hundeparken" foregår dels i dagens Finland, dels i Ukraina etter Sovjetunionens fall. Korrupsjonen i øst møter grådigheten i vest, og i skjæringspunktet står to kvinner som er like deler ofre og overlevere. Sofi Oksanen skriver beskt og nådeløst om konsekvensene av å behandle kvinnekroppen som en lukrativ handelsvare. Samtidig er romanen en dypt menneskelig fortelling om trofasthet og kjærlighet, om tapte barn og om løgnens kraft.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

I denne boken beskriver Ezra Klein hvordan strukturelle og psykologiske krefter står bak USAs skjeve fordeling og dysfunksjon. Landet er polarisert først og fremst av identitet. Enhver som er interessert i amerikansk politikk, er på et eller annet nivå interessert i identitespolitikk. Klein viser hvordan polarisert politisk identitet og polariserte politiske institusjoner trekker hverandre og systemet mot en
krise.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Avid Reader Press
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: UK

Utsolgt
 

 

UNDERVERDEN

LIVET UNDER JORDOVERFLATEN

En storstilt utforskning av jordens underverdener. På reisen gjennom «dyp tid» beveger forfatteren seg fra universets fødsel til en post-human fremtid, fra den førhistoriske kunsten i norske sjøgrotter til de blå dypene under iskappen på Grønland, fra bronsealdergravkamre til katakombelabyrinten under Paris, og fra de underjordiske soppnettverkene som gjør at trær kan kommunisere med hverandre, til et dyptliggende «gjemmested» der atomavfall vil bli lagret de neste 100 000 år. Innvevd i denne skyggesøkende reisen er uforglemmelige historier om nedstigninger til «underlandet», foretatt av oppdagelsesreisende, kunstnere, huleforskere, dykkere, sørgende, drømmere og mordere. Fra sitt dyptidsperspektiv stiller Macfarlane et essensielt og ubehagelig spørsmål: Er vi gode forfedre for våre etterkommeres jordklode? Underverden er en reise i undre, tap, frykt og håp.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 447
Språk: NO

pris: 129.00 399.00
 

 

I YOU WE THEM

JOURNEYS BEYOND EVIL: THE DESK KILLER IN HISTORY AND TODAY

I You We Them er en studie i psykologien bak noen av de minst synlige massemorderne og kriminelle på planeten. "Skrivebordsmorderne" er de mektige menneskene som tar avgjørelsene fra bak en pult, der en signatur eller en tastetrykk er alt som skal til for å at det blir begått utenkelige handlinger, og på den måten bringer en byråkratisk blindhet inn i noe som ellers ville vært en moralsk vanskelig avgjørelse.

Denne boka har vært under arbeid i flere tiår, og blander historie, reportasje og memoar til å danne et mørkt bilde av menneskeheten, og som kanskje kan endre måten du tenker om fortiden, nåtiden og fremtiden.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: William Heinemann
Innbundet: nei
Sidetall: 1104
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

BURN IT DOWN!

FEMINIST MANIFESTOS FOR THE REVOLUTION

Denne omfattende samlingen med feministmanifester forteller historien om vårt raseri og våre
drømmer fra attenhundretallet og til i dag. Boka er en historietime om feministisk tenkning, og et
testamente over hva som er mulig når vi blir drevet over kanten. Dette er boka for aktivisten, studenten, den altfor sinte og den som ikke er sint nok. Breanne Fahs skriver at et manifest, alltid, i
sin karakter, er på ustø grunn, og at det alltid er nødvending å kjempe, og skape nye idéer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Verso
Innbundet: ja
Sidetall: 515
Språk: UK

Utsolgt
 

 

I 1981 flyttet Rebecca Solnit til en hybelleilighet i San Francisco, som viste seg å bli hennes hjem de neste 25 årene. Det var en tid og et sted med en voksende aktivistkultur, som skulle vise seg å forme henne til å bli en av vår tids beste og viktigste feministiske skribenter. I denne boka blir du kjent med Solnit, byen, og miljøene rundt henne, mens hun minnes de siste førti årenes kamp mellom to permer.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Granta
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: NO

pris: 249.00
 

 

MED BERRE NEVANE

EIT FORSVAR FOR PRAKTISK ARBEID

Dette er ei historie om å bygge eit lite, men heilt nødvendig hus på eiga hand og kjenne ei intens meistringsglede over å gjere ting sjølv. Siri Helle arva ei hytte på 25 kvadratmeter, utan straum og utan innlagt vatn, og utan utedo. Utedoen bestemte ho seg for å lage sjølv, litt som ein protest, men mest for å finne ut om ho kunne. Siri Helle var skuleflink, men sprang kring skulebygningane i friminutta på barneskulen for å verte kvitt uroa i kroppen. Sjølvsagt skulle slike som henne vidare på universitetet, men først då Siri Helle utdanna seg til agronom, fann ho seg sjølv; blant sta geiter, høygaflar og famlande motorsaging fann ho meistring og ro. Vi menneske har alltid brukt hendene våre til å skape verda rundt oss. Heilt fram til no. I dag har vi gått frå å vera praktikarar til teoretikarar, frå å vere produsentar til konsumentar. Kva skjer med oss når vi ikkje lenger brukar hendene? Kva skjer med samfunnet? På vegen tilbake til sine eigne hender lét Siri Helle seg inspirere av andre menneske som på ulike måtar finn glede, meining og i nokre tilfelle levebrød i å skape med hender og kropp. Dette er ei forteljing om praktisk arbeid og intens meistringsglede.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 139
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Harry Maiden går tur med Ada Robinsons hund mens hans egen kone drikker seg inn i en glemselståke hjemme. På en av turene oppdager han et intrikat hulesystem under vindmøllene. En natt i Woolpack møter Rosco vennskap han trodde han hadde etterlatt seg på Stubbins papirfabrikk. Gale, gamle Gos er på en mystisk skattejakt på bronsealdergravstedet ved Whitelow Cairn.

Dette er Hollow in the Land: et hjørne av England som vrimler av mystikk og intriger og fylt med levende karakterer, hver av dem er på et annet tidspunkt på livets reise gjennom barndomens håpefullhet. Hollow in the Land avdekker de små hverdagslige mysteriene i deres liv - og våre.


Utgivelsesår: 2020
Forlag: Serpents Tail
Innbundet: ja
Sidetall: 272
Språk: UK

pris: 229.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.