NYHETSBREV - 2019-11-08

Nyheter og arrangement på Tronsmo!

Tirsdag 12. november kl. 16.00

Jon Langford: The Acoustic Moby-Dick Concert

Multikunstner, aktivist og gospelmusiker Jon Langford kommer langveis fra og tropper opp med både konsert og salg av kunst. Siden 70-tallet har han spilt i flere band (The Mekons, The Three Johns, The Waco Brothers) hvor han lenge har integrert folk og country i punkrocken.
Bildene han har med seg til Tronsmo er av musikkhistoriens mange ikoner, blant annet Johnny Cash, Hank Williams og Wanda Jackson.
Velkommen!

Torsdag 14. november kl. 17.00

Bokkveld med Linn Stalsberg

Linn Stalsberg er aktuell med boka Det er nok nå - Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur. Hun møter redaktør i Manifest forlag, Ellen Engelstad til samtale.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Velkommen!
Inneholder et utvalg av John Langfords skriverier om musikk, hans lyrikk, og kunst.


Utgivelsesår: 2006
Forlag: Verse Chorus Press
Innbundet: nei
Sidetall: 144
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

Mange av oss sliter med stress og følelsen av å være i en evig konkurranse med andre mennesker. Vi oppfordres til å stadig strekke oss lenger, og selvhjelpsbøker topper bestselgerlisten. Hvorfor føler vi oss ikke bra nok?

I 40 år har vi har levd og åndet i nyliberalismen. Psykologene snakker om en «nyliberal psyke», som konsekvens av at vi stadig testes, telles og måles. Når alle problemer skal løses av hver og en alene, i et såkalt fritt marked, blir kollektive løsninger på felles problemer vanskelige. Vi står tilsynelatende maktesløse overfor vår tids største utfordringer: Klimakrisen, ulikheten i verden og ensomheten mange kjenner på.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Manifest
Innbundet: ja
Sidetall: 189
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

I Alf van der Hagens nye samtalebok inviteres leseren inn i et av Skandinavias mest bemerkelsesverdige kunstnerliv. Suzanne Brøgger er forfatter og intellektuell, performancekunstner og musiker, landsbyboer og hverdagsmystiker og i det hele tatt en forkjemper for det frie ord og gode humør. Mest kjent er hun kanskje for den selvbiografiske trilogien "Creme Fraiche", "Ja" og "Transparens". Brøgger har virkeliggjort 1970-tallets slagord «det private er politisk» i stadig nye former og livsfaser gjennom 45 år. Til Alf van der Hagen forteller hun om arbeid og privatliv, sitt syn på diktning og politikk, feminisme og metafysikk og på litteraturens plass i et stadig mer kulturfiendtlig samfunn. Brøggers liv viser hvordan en sterk ja-vilje kan bringe et menneske helskinnet og styrket gjennom store livskriser.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 386
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

EN HELVETES JOBB

ELIZABETH HOFF OG HENNES SJU ÅR I SYRIA

Unik innsiderapport om Elizabeth Hoff og hjelpearbeidet i Syria. Krigen i Syria er vår tids største katastrofe. En halv million menneskeliv er tapt, og store deler av landet ligger i ruiner. Ingen internasjonale hjelpearbeidere har fulgt denne konflikten tettere enn Elizabeth Hoff.

Sommeren 2012 ble hun sjef for Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Syria, og gjennom syv dramatiske år ledet hun en av de mest kompliserte nødhjelpsoperasjonene i verden. Forfatter Ole Øyvind Sand Holth har fulgt Elizabeth Hoff og hennes team tett i de tre siste årene. Som en av svært få vestlige journalister har han fått reise inn og ut av Syria, og tar oss med på innsiden av det lukkede landet. Gjennom konkrete episoder får leseren innsikt i det kompliserte storpolitiske spillet og FNs omstridte rolle i konfliktområder. Underveis kommer vi også tett på mennesket Elizabeth Hoff - som både er elsket og fryktet av sine ansatte.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 218
Språk: NO

pris: 179.00 349.00
 

 

HUMAN COMPATIBLE

AI AND THE PROBLEM OF CONTROL

Stuart Russell har vært en av pionérene i nnen AI-forskning i flere tiår. Med strålende analogier og en levende fortellerstemme forkalrer han her her hvordan kunstig intelligens i realiteten fungerer, og hvordan det kan ha en enorm positiv innvirkning på livene våre, samtidig som han advarer mot farene ved å miste kontroll over systemet. Han viser også hvordan vi kan omskape AIens fundament, for å forsikre om at maskinene tjener våre formål, ikke deres.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Allen Lane
Innbundet: ja
Sidetall: 336
Språk: UK

pris: 349.00
 

 

Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene er spennende og lærerik norgeshistorie, men mest av alt et gripende portrett av et sterkt sammensatt menneske. Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og idépolitikeren Reiulf Steen (1933-2014). Få kunne begeistre tilhørere og lesere som ham - og få har klart å bli så omstridt, både i og utenfor eget parti. Reiulf Steen kom fra svært enkle kår, som farløs arbeidersønn i et sterk klassedelt samfunn på Sætre i Hurum. Tross flere tragiske opplevelser i barneårene tok han alt som ungdom spranget inn i rikspolitikken som sekretær og senere formann for AUF. Steen var bare 31 år gammel da han i 1965 ble nestformann i Arbeiderpartiet. Han rykket opp til partiformann som del av det dramatiske landsmøtekompromisset i 1975 - hvor det samtidig ble fastslått at han ikke skulle bli statsminister. Steen ble en for Arbeiderpartiet svært viktig brobygger og reformator, men store personlige problemer og et stadig skarpere motsetningsforhold til Gro Harlem Brundtland utløste hans avgang som partiformann alt i 1981.

Internasjonalisten Reiulf Steen forlot Stortinget i 1992 for å bli ambassadør i Chile, men forble en engasjert deltaker i norsk samfunnsdebatt helt frem til 2010-tallet. Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene er en storslått historisk biografi som mange har gledet seg til - og som noen har gruet seg til. Den gir svar på tidligere ubesvarte spørsmål om Reiulf Steen og andre sentrale aktører fra hans periode som partiformann, og gir ny innsikt om Arbeiderpartiets moderne historie.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 670
Språk: NO

pris: 449.00
 

 

I flere tiår arbeidet Oskar Mendelsohn med sitt storverk om jødenes historie i Norge. Femti år etter at første bind utkom, er Jødenes historie i Norge gjennom 300 år fortsatt den eneste samlede fremstillingen av jødisk liv i Norge: et standardverk om en avgjørende del av norsk historie, og en klassiker i moderne norsk historieskriving.

 

Nå foreligger verket for første gang i samlet utgave, med nye illustrasjoner og en nyskrevet innledning av Espen Søbye.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 960
Språk: NO

pris: 599.00
 

 

I desember 2017 fikk Marte Spurklands far, den annerkjente runeforskeren Terje Spurkland, påvist en ondartet svulst i høyre frontallapp i hjernen. Det skal gå ganske nøyaktig ett år før den tar livet av ham. I løpet av dette året går far og datter sammen gjennom hans siste manuskript, verket om vårt tidligste skriftspråk slik det femdeles finnes ristet inn i stener, pinner, benrester og på kirkevegger, hva det forteller om de som levde her før oss - og hva det forteller om oss. Det blir en datters siste reise inn i farens særegne og fascinerende livsverk. Men Pappas Runer er like mye beretningen om å se den man har sett opp til hele livet langsomt forsvinne: En fortelling om kjærlighet, loyalitet, fortvilelse, desperasjon - og de 24 tegnene som gjorde oss til et skrivende folk. 


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 431
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

På jorda er vi glimtvis vakre er ein son sitt brev til ei mor som ikkje kan lese, skrive da sonen, Veslehunden, er i slutten av tjueåra. Brevet avdekker ei familiesoge som startar før han blei fødd - ei soge som har sitt utspring i Vietnam, og strekker seg til Hartford, Connecticut - og blir ein inngang til delar av livet hans som mora aldri har kjent til. Ocean Young (f. 1988) er fødd i Saigon, Vietnam, har tidlegare gitt ut den kritikarroste diktsamlinga Natthimmel med kulehòl (Samlaget 2019). På jorda er vi glimtvis vakre er hans første roman.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Pelikanen Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 299
Språk: NO

Utsolgt
 

 

Janis Joplins ettermæle vil ha det til at hun var en vill, lidenskapelig sjel, dømt til smerte og til å bli en av de største stemmene i rocken. Holly George-Warren skriver i denne boken om en litt annen side: Hun var perfeksjonist, en strålende musiker, og med ekstremt hardt arbeid bak det store talentet.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Simon and Schuster
Innbundet: ja
Sidetall: 400
Språk: UK

pris: 329.00
 

 

Tre år før han døde lagde David Bowie en liste over ett hundre bøker som hadde påvirket livet hans. Listen ble skrevet som en slags selvbiografi, fra Madame Bovary, A Clockwork Orange, Illiaden, og Beano, i tillegg til mange flere, formet de hans kreativitet og personlighet. 

John O'Connel utforsker listen med hundre korte essays, som gir innblikk i mannen, artisten og kunstneren Bowie, hans arbeider og tiden han vokste opp og levde i.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Bloomsbury
Innbundet: ja
Sidetall: 263
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

Suketu Mehta har i årevis rapportert fra hele verden, og med utgangspunkt i sin familie, som emigrerte fra India til Storbritannia og USA, går han den verdensomspennende anti-immigrasjonsbølgen etter i sømmene. Vesten, sier han, blir ikke ødelagt av innvandring, men av frykten for innvandring. Han kontrasterer de falske høyrepopulistiske narrativene med den daglige heroismen som utøves av helt vanlige folk, i såvel Dubai som i New York. Mehta forklarer hvorfor det aldri tidligere har vært så mange mennesker i bevegelse som nå. Så lenge sivile stridigheter og klimaforandringer omformer store deler av kloden, vil grensene forbli porøse. This Land is Our Land understreker også kolonialismens destruktive arv og den globale ulikheten. Når dagens immigranter blir spurt: "Hvorfor er dere her?", kan de med historiens tyngde svare: "Fordi dere var der!" Og nå som de er her, sier Mehta, representerer de ressurser og vekst. En dyptfølt, etterrettelig og litterær intervensjon, der forfatteren lar personlige historier og minneverdige karakterer springe frem.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Jonathan Cape
Innbundet: ja
Sidetall: 287
Språk: UK

pris: 249.00
 

 

VINYLENS HISTORIE 1

NORGE 1958-1969

En usedvanlig flott og påkostet bok! Den perfekte julegaven! Sterke kvinner i norsk pophistorie forsvant da menn skrev den. Dette er et av mange viktige poeng i dette pioner-verket og nye bok-serien om vinylens historie. Det første bindet om Norge tar for seg både de store slagerne og de nye pop- og rockestjernene, fra Connie Francis, Nora Brockstedt, Lolita, Aretha Franklin og Wenche Myhre til Elvis, Little Richard, Cliff, Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones og Otis Redding. Men dette er også en bok for plate-samlerne, så en rekke temaer dekkes som alt fra freakbeat til Bergen Beat, Topp 100 de mest sjeldne singlene på 1960-tallet og Topp 100 de beste og viktigste LP-platene. Topp 100 POP-QUIZ inneholder boken også. 

Vinyl-serien vil senere ser på korrupsjonen og de store pengene, rasismen og kvinneundertrykkingen, manipulasjonen og det skurkaktige vesenet spesielt i den amerikanske plateindustrien.

Det første bindet følger plate-barometrene, hit-listene helt fra starten i 1958, men dette forteller også innledningsvis for første gang det historiske dramaet fra slutten av 1940-tallet i Amerika fram til overgangen fra de store 78-platene til de små 45-platene, vinyl-singlene tok over i Norge, en periode med bl.a. "tango-feber", da Europa for en gangs skyld diltet etter Norge. VERDENS MEST BERØMTE BIKKJE? Avsløres i boken! Dette er først og fremst en visuell bok der du også får se bilder av alle de 204 slagerne som lå på topp på norske hitlister den gangen. Boken er ellers spekket med bilder av den historiske starten som viser hvordan historiens første og viktigste vinyl-plater så ut. Dette er det første av to bind om Norge. Senere følger to bind om Amerika, vinylens vugge, samt to bind om England, de to slager-stormaktene som skulle øve så stor innflytelse på Norge. Serien vil deretter gå videre med bl.a. "vinylens comeback" og den nye, store vinyl-trenden de siste ti årene.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Schreibtisch
Innbundet: ja
Sidetall:
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Når vi får spørsmål om globale trender, svarer vi nesten alltid feil. Det hjelper ikke om du er student, nobelprisvinner eller ledende politiker - på spørsmål om verdens utvikling, gjør aper det like bra som oss mennesker. I denne boka viser Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund, hvilke feiltagelser hjernen vår gjør, hvordan vi kan bryte med tankefeilene og forstå bedre. 

Denne utgaven er rikt illustrert med grafer og bilder for å beskrive innholdet.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Sceptre
Innbundet: ja
Sidetall: 340
Språk: UK

pris: 399.00
 

 

RASISMENS RETORIKK

STUDIER I NORSK OFFENTLIGHET

En rasistisk retorikk vil systematisk utdefinere grupper av mennesker som «den andre» og framstille disse som mindreverdige, skriver Frode Helland. Denne ekskluderingen følges i verste fall av dehumanisering, som et middel i å karakterisere den andres annerledeshet. I hvor stor grad har slike strategier operert i norsk offentlighet? Frode Helland analyserer rasistiske ytringer i norsk offentlighet fra mellomkrigstidas antisemittisme til samtidens nedsettende omtale av muslimer og andre minoriteter og finner en mer enn hundreårig tradisjon for dehumaniserende språkbruk i Norge.

Helland har imidlertid ikke bare studert klare rasistiske utsagn, han finner også dehumaniserende retorikk, for eksempel i tilsynelatende nøytrale avisnotiser som karakteriserer og utestenger enkelte folkegrupper. Han har også sett på ordbruken i norsk politikk, og i den populærvitenskapelige formidlingen, for eksempel i NRK-serien «Hjernevask». I hvilken grad videreførte slik populærvitenskap stereotypiske forestillinger om raser? Retorikken til Frp og uttalelser fra organisasjoner som Human Rights Service blir også lagt under lupen. Helland spør seg om det ikke finnes rasistiske strategier også i selve benektelsen av rasisme? Eller også i beskyldningene om såkalt omvendt rasisme?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Pax
Innbundet: nei
Sidetall: 225
Språk: NO

pris: 369.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.