NYHETSBREV - 2019-02-20

Arrangement og nyheter på Tronsmo!

Torsdag 28. februar kl. 17.00

Boklansering - Der livet brenn

Tronsmo bokhandel og Samlaget ønsker hjarteleg velkommen til lansering av Der hjartet brenn – Ein biografi om Magnhild Haalke. Hos oss kan du høre Magnhild Folkvord i samtale med Tarjei Vesaas-nominerte Oda Malmin, og opplesing fra Haalkes forfattarskap ved Cecilie Seiness. Velkommen!
DER LIVET BRENN

EIN BIOGRAFI OM MAGNHILD HAALKE

Fra boka bakside:

Gløymd og glitrande forfattar

Magnhild Haalke (1885-1984) debuterte som forfattar med Allis sønn da ho var 50 år gammal. Ho hausta raskt stor anerkjenning - også utanlands - for den eineståande skildringa av den vesle guten som stilte underlege spørsmål og laga rare teikningar.

I denne boka følgjer vi Magnhild Haalke frå oppveksten på Vikna i Nord-Trøndelag, som småkolelærarinne på den fattige landsbygda, som forfattar og på reiser i Sør-Europa i lag med ektemannen, kunstmålaren Hjalmar Haalke.

I tillegg til Allis sønn utgjer tre trilogiar høgdepunkta i forfattarskapet. Dei fleste bøkene har sterke kvinner som hovudpersonar. Magnhild Haalke ville ikkje kalla seg kvinnesakskvinne, men sa at ho berre skriv om kvinner som "hadde blitt lurt for sitt eget liv".

93 år gammal blei Haalke omtalt som "en av de ytterst få forfattere som opplever å bli klassiker i levende live", likevel har Magnhild Haalke forsvunnet ut av det kollektive minnet. Kva i alle dagar skjedde?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 276
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

Florent-Claude Labrouste er en depressiv agronom, hjemsøkt av sin fortid, i eksistensiell bevegelse mot et bakteppe av et samfunn i krise. Han er lei av jobben og enda mer lei av sin unge, overfladiske japanske samboer, som han bare har forakt til overs for. Etter å ha overveid å drepe henne, bestemmer han seg heller for å gå for en frivillig forsvinning. Han vender tilbake til sine røtter på bygda i et Frankrike som er ødelagt av globalisering og EUs liberale fellesskapspolitikk. Bøndene sliter med å få enden til å møtes, og bygdefolket er modne for oppgjør. Det eneste som holder ham oppe er stadig høyere doser av den antidepressive medisinen Captorix – og ideen om å treffe igjen sin tidligere kjæreste, Camille. Men er det i det hele tatt mulig å være lykkelig i et moderne, vestlig samfunn?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: NO

Utsolgt
 

 
Ika Kaminka
Med fler...

En trettiseks år gammel portrettmaler blir dumpet av kona. Han flytter ut på dagen, og etter en tid ender han opp i et hus i de japanske fjellene. Huset har tilhørt en berømt gammel maler. Snart begynner det å skje merkelige ting. På loftet finner portrettmaleren et uhyggelig bilde, "Drapet på kommandanten", malt av husets tidligere eier. Han klarer ikke å slippe tanken på det. Funnet av bildet setter i gang en rekke surrealistiske hendelser. Her inngår overnaturlige fenomener som på typisk Murakami-vis fører historien i bisarre retninger. Den navnløse fortelleren er, som mange av Murakamis litterære figurer, en ensom ung mann som leter etter en retning i livet og i kjærligheten.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Pax
Innbundet: ja
Sidetall: 408
Språk: NO

Utsolgt
 

 

Siden debuten i 2005 har Torgeresn markert seg som en markant og kritikerrost forfatter. I Lengter knuser slår møter vi Einar som vokser opp i drabantbyen Rykkin i Bærum. Einar bruker tiden sin på å ødelegge, utstyrt med øks. Han rømmer hjemmefra. Begår innbrudd. Det er dessuten ingenting Einar heller vil enn å henge med den ustoppelige, grenseløse Daniel. Sammen raser guttene ut av barndommen for å brøyte seg en plass i verden. De nekter å bøye seg for noen. En dag igangsetter Einar hendelser som, gjennom kjedereaksjoner, fullstendig endrer og velter liv. I Lengter knuser slår skrives det frem mennesker og miljør som hittil har vært underrepresentert i norsk litteratur: De motkulturelle undergrunnsbegelsene som skapte store forandringer i Norge på sytti-og åttitallet. Einar er ikke av dem som kjemper for en posisjon og beundring. Hans mål er å ødelegge, knuse, sette Oslo på hode, gjøre byen til sin. Han vender ikke det andre kinnet til. Torgersen var selv en betydelig skikkelse innenfor Oslos  musikalske subkultur. Han kjenner byens puls og understrømmninger.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 188
Språk: NO

pris: 179.00 379.00
 

 

Boka gir ei samla framstilling av Kjartan Fløgstads meir enn 50 bøker sidan debuten i 1968. Boka gir den mest omfattande analysen som er gjort av Fløgstads mangfaldige og spenningsfylte forfattarskap. Forfattaren oppsøker grunnlaget for Fløgstads forfattarskap i Sauda og Ryfylke og følgjer linjene til verda utanfor. Synspunkt frå samtalar med Fløgstad er fletta inn i framstillinga. «Fløgstad verk» er delt inn i avdelingar som følgjer skriftprosessane og produksjonslinjene fram til i dag.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 547
Språk: NO

pris: 499.00
 

 

Ei kvinne reiser til barndomsheimen for å pleie si dødssjuke mor. Ho kjenner på skamma over ikkje ha klart å skapa sitt eige liv. I møtet med sjukdom og død oppstår spørsmålet om kven ho er og vil vere. Kan ho konfrontere den religiøse faren? Kan ho frigjere seg frå fortida og igjen komme nær mannen ho elskar?

 


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 174
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

Forlagets omtale:

Rant 2 handler om forsøket på å bli et selv i en verden der både venstresiden og den kulturelle middelklassen har bukket under for borgerlige forbruksvaner.

Og jeg prokrastinerer, jeg gjemmer meg i teksten, jeg går lange omveier for å unngå å si noe vesentlig, jeg babler i vei for å undertrykke noe annet som vil ut og som jeg ikke slipper til, men som jeg håper kanskje dukker opp allikevel, kanskje i en bisetning, kanskje bare som et dyp som merkes ved at det ikke røres. Om alt bare er overflate lar vi dypet være, vi prøver ikke å tvinge oss inn på det, og hva som er der nede vet jeg ikke, sikkert noe trist, jeg kunne vel ha skrevet noe trist, men i stedet denne analysen av hvitvinsvanene på den norske venstresiden de siste tretti årene, med særlig fokus på hvitvinsdruen Riesling, som på begynnelsen av nittitallet var tilkjent en nærmest fascistoid status.

Dette kommer fra jeg-personen i Rant 2 som har lagt inn årevis med arbeidstimer på biblioteket på Blindern – like lang tid som han har brukt på å prøve å finne et hjem i kulturlivet. Nå, midt i livet, må han ut på en barokk ferd for å skrelle vekk den postmoderne ironien, den moderne kulturradikalismen som har erstattet revolusjon med naturvin fra Tyskland, og skyggen av hans egen far.

Rant 2 er en roman om å finne tryggheten til å dele, i en tid hvor personlige vitnesbyrd og tragedier har blitt råstoff for medie- og kulturmaskineriet. Romanen beskriver en reise forbi menneskelig forsvarsverk og innover mot noe etisk – forbi et karneval av overflate og inn i en dypere materie.

Jon Refsdal Moe (f. 1974) er ph.d. i teatervitenskap, tidligere sjef på Black Box teater og dekan på Teaterhøgskolen, og nå tiltredende professor i dramaturgi ved Stockholms konstnärliga högskola.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Fanfare forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 152
Språk: NO

pris: 333.00
 

 

KJÆRE PAPPA

VI ER ANDRE MENN NO

Kvifor er det så vanskeleg å akseptere at foreldra våre, dei som alltid har vore sterke og ansvarsfulle, plutseleg skal bli gamle? Er det fordi vi sjølv må innsjå at vi for alvor har blitt vaksne? 

I denne personlege boka utforskar Kjartan Brügger Bjånesøy kva det vil seie å bli eldre. Han fortel om faren som blir ramma av slag, korleis den sterke arbeidsmannen må godta at han er blitt ein annan mann, han må ha hjelp til stadig fleire daglege oppgåver. Og Kjartan sjølv, eit barn av 70-talet, forstår gradvis at han er blitt ein middelaldrande mann med ansvar og plikter. 
Kjære pappa er ei bok full av kjærleik, sjølvironi, nostalgi og djupt alvor. Det er eit varmt portrett av ein familie og ei klok bok om tida som går og om det å gå inn i nye livsfaser og få nye roller.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Kagge Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 169
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

MATTERS OF VITAL INTEREST

A FORTY-YEAR FRIENDSHIP WITH LEONARD COHEN

I Matters of vital interest møter vi Leonard Cohen gjennom blikket og kjærligheten fra hans nære venn gjennom 40 år, forfatteren Eric Lerner. Cohen og Lerner møtte hverandre første gang på et Zen-senter. Gjennom vennskapet loset de hverandre gjennom livets virvar av hindringer, og Lernes bok er et vitnesbyrd om den livsreisen de tok sammen. Med humor, selvbevissthet og åpenhet forteller Lerner om vennskapet med Cohen, som med sin idiosynkratiske stil og verdighet var dypt forankret i de spiritualistiske aspektene ved tilværelsen. Leseren inviteres med inn, som deltager, i de samtalene og kontinuerlige dialogene som utspant seg mellom vennene, både profane, dagligdagse og spirituelle. Cohen trer frem som en fengslende og original person, forførende, kunnskapsrik, hyperartikulert, komplisert, ikke alltid likandes, men dypt fascinerende.


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Da Capo
Innbundet: ja
Sidetall: 292
Språk: UK

pris: 299.00
 

 

HATET SOM VANT

EUROPA MELLOM TO VERDENSKRIGER

11. november stilnet skuddene på vestfronten og en fire år lang sivilisasjonskollaps var over. De som overlevde verdenskrigen, hadde vært øyenvitner til en altomfattende og blodig krig ingen trodde var mulig. Da seierherrene møttes i Paris i 1919, var det med ett mål for øye: å sikre at noe slikt aldri skulle skje igjen. Tjue år senere skulle det vise seg at de hadde mislyktes. Gjennom to av verdenshistoriens mest hendelsesrike tiår ble fremtidstro, frihandel, samarbeid og internasjonal rett byttet ut med rivalisering og nasjonalisme, og Folkeforbundet kollapset.

Mellomkrgsårene brakte med seg progressive ideer, internasjonale institusjoner og forestillinger om folkerett og nasjonal selvbestemmelse som fortsatt lever i dag - men de brakte også med seg et hat verden ikke hadde sett maken til verken før eller siden. I Hatet som vant får vi en skremmende, utførlig og tenkevekkende historisk fremstilling av disse årenes forvandling: fra sjokk og optimisme til katastrofe. Var det på noe tidspunkt mulig å endre kursen? Hvordan får hatet grobunn i et samfunn? Kan vi lære av historien?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Pax
Innbundet: ja
Sidetall: 371
Språk: NO

pris: 369.00
 

 

KJØKKENHAGE INNENDØRS

DYRK PÅ LITEN PLASS, HELE ÅRET

Det går helt fint an å dyrke mat innendørs, i din egen vinduskarm, et større rom eller et kjellerrom, og få avling hele året gjennom. I denne boka lærer du hvor enkelt det kan gjøres. Trinn for trinn viser forfatteren deg hvordan du gjør det: her er tips om hvordan du velger riktig jord, finner frø og sår, gir riktig lys til plantene, vanner, gjødsler og får en avling i løpet av fem dager til fem uker. Nesten 40 ulike plantesorter blir systematisk presentert i boka: her er for eksempel persille, koriander, basilikum, reddik, knutekål, salat, chili og tomat. Microgreens er klare til å høstes etter bare noen dager; urter og babyleaf høstes etter noen uker. Ingenting slår gleden over å dyrke egen mat, det er dessuten både billig og miljøvennlig.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Stenersens Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 170
Språk: NO

pris: 169.00 399.00
 

 

Mer enn fire hundre delikate oppskrifter. De ikoniske, regionale mattradisjonene fra Japan er organisert rett og innhold, og inneholder også nyttige notater ved siden av oppskriftene. Enkle og elegante oppskrifter på supper, nudler, ris, sylte, gryter, søtsaker og grønnsaker.


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Phaidon Press
Innbundet: ja
Sidetall: 464
Språk: UK

pris: 599.00
 

 

KEYWORDS

THE NEW LANGUAGE OF CAPITALISM

Her legges det alfabetisk opp, som et slags leksikon, et nytt vokabular om kapitalisme i det 21. århundre. Boken utforsker historien til, og den vanlige bruken av, disse store begrepene i språket vi bruker om kapitalisme, og fremkaller så den dype affiniteten det har for hierarki, konkurranse og utnyttelse under den godartete glansen av ord som tæl, kreativitet og lidenskap. Fra Silicon Valley til det hvite hus, fra barnehagen til universitetet, fra fabrikkgulvet til kirkens talerstol, blir vi alle kalt frem til å bli innovatører og entreprenører, til å bli kuratorer av en stadig voksende liste av kompetanser, til å bli motstandsdyktige og fleksible mot fornærmelser og skader vi konfronterer på jobb. Disse nøkkelordene lærer oss, i et verdenssamfunn med voksende sosiale ulikheter, å florere ved å ta i bruk lærdommen av en kompetativ markedsplass og i det hverdagslige liv. 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Haymarket Books
Innbundet: nei
Sidetall: 207
Språk: UK

pris: 179.00
 

 

CYBERWAR

HOW RUSSIAN HACKERS AND TROLLS HELPED ELECT A PRESIDENT

Spørsmålet om hvordan Donald Trump vant valget ved 2016 ruver over hans presidentskap. Var hans 78.000 velgere, som sikret han seier, påvirket av russiske hackere? Trump har benektet det, Putin likeså. Andre anser svaret som ukjennelig. I denne boken legger Kathleen Hall Jamieson frem såkalte "troll posts", analyser på hvordan pressen brukte hacket materiale, og en syntese på et halvt århundre av undersøkelser på medias virkemidler, for å argumentere for, selv om en aldri kan bli sikker, at russerne hjalp til med å velge USAs 45. president. 

Hvilke egenskaper ved sosiale medier var det russerne utnyttet? Hvorfor skyndet pressen det hackete materialet ut til borgernes nyhetsoppdateringer? Fortalte Hillary Clinton sannheten da hun påstod at debattmoderatorene forvrengte hennes motiver i de lekkede talene? Rommet den russiske påvirkningen mer enn kun sosiale medier og nyheter for å endre James Comeys atferd? Etter å detaljere måtene de russiske anstrengelsene ble tilskyndet av pressen, sosiale medier, partiledere og en polarisert offentlighet, avslutter hun boken med en advarsel: vi er dårlig forberedt på å forhindre en oppfølger. 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Oxford University Press
Innbundet: ja
Sidetall: 314
Språk: UK

pris: 299.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.