NYHETSBREV - 2019-02-05

Nyheter og arrangement på Tronsmo!

Bygården: om boligpolitikk i Oslo

Torsdag 7. februar kl. 17.00

Tronsmo bokhandel og Forlaget Manifest inviterer til samtale: 

Hvordan har det seg at bolig gikk fra å skulle være et hjem, til å bli et spekulasjonsobjekt? Hvordan påvirker boligmarkedet oss og ønsket om et sted å bo våre liv? 

I panelet:
- Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin, forfattere av Bygården
- Jardar Sørvoll, boligforsker ved OsloMet
Samtalen ledes av Ingrid Wergeland, Manifest Tankesmie
 
BYGÅRDEN

HISTORIER OM DRØMMER, VIRKELIGHET OG NORSK BOLIGPOLITIKK

I Bygården tar Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin oss med inn bak gardinene i en bygård på Torshov i Oslo. 
I møte med menneskene som bor der, forteller de historien om norsk boligpolitikk og en bygård som i nesten hundre år har vært i kommunens eie, men som nå står overfor et tidsskille. Det er en historie om fortid og nåtid, om marked og velferdsstat, om de som er innenfor og de som faller utenfor. Det er også en historie om hvordan boligpolitikken påvirker oss alle, og hva vi gjør for å sikre de mest sårbare blant oss et godt sted å bo.


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Manifest
Innbundet: ja
Sidetall: 187
Språk: NO

Utsolgt
 

 

Den nord-irske fotografen Hannah Starkey har siden midten av 1990-tallet arbeidet med kvinner, og med måten fotografiet har formet ideer omkring hva det betyr å være kvinne.Hun er kjent for sine iscenesettelser, hvor hun konstruerer portretter av kvinner fra ulike generasjoner, ofte satt i hverdagslig, urban kontekst. Med blikket til en profesjonell flanøse - det kvinnelige kontra til kunsthistoriens klassiske mannlige flanør - avdekker bildene hennes øyeblikk av privat refleksjon, fremmedgjøring, eller sosial interaksjon, som ellers ville gått upåaktet hen; En kvinnes fascinasjon med en annen kvinnes speilbilde, en mors vaktsomme blikk mens hun bærer sitt barn.

Som moderne sjangermalerier drives Starkeys bilder av kjente narrativer, men i dette tilfellet de som spiller på det visuelle språket til ulike fotografigenre - inkludert dagbokaktig fotografi, gatefotografi, dokumentarfotografi, kunstfotografi og motefotografi - for å vise hvordan kvinner representeres i populærkulturen. Som Starkey har sagt, " Jeg mener virkelig at den visuelle kulturen er den siste slagmarken for kvinners likeverdighet og frihet." Fra hennes første iscenesatte fotografier fra Belfast til hennes nylige dokumentasjon av kvinnemarsjen i London i mars 2017, dekker denne boka to årtier av Starkeys inflytelsesrike fotografi, og er en viktig merkestein i diskusjoner om det kvinnelige blikket. Boka inkluderer også et biografisk essay av kurator og forfatter Charlotte Cotton og en oppriktig samtale mellom kunstneren og redaktør og forfatter Liz Jobey.
 


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Mack
Innbundet: ja
Sidetall: 184
Språk: UK

pris: 449.00
 

 
Michael Lang
Med fler...

Denne boka presenterer 100 historisk betydningsfulle fotobøker av kvinnelige fotografer, utvalgt av kvinnelige fotoeksperter.

Historien bekrefter det - den aller første fotoboka ble laget av en kvinne, da den britiske fotografen Anna Atkins ga ut Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions, i 1843. Dette var ett år før Henry Fox Talbots The Pencil of Nature. Likevel har mange historikere, blant andre Allan Porter i sin introduksjon til det definerende verket The Photobook: A History, sett bort fra hennes arbeid som "fotografiske trykk", og ikke fotografier.

Russet Lederman, en av grunnleggerne til foretaket 10 x 10 Photobooks, som har gitt ut boka, sier at i forarbeidet til boka oppdaget de at "--selv om kvinnelige fotografer produserer relativt samme antall fotobøker som menn, er deres representasjon i høystatussektorer skuffende lavt." Denne boka ønsker å balansere dette ved å gi oppmerksomhet til fotobøker laget av kvinner - både samtidige og historiske.

Boka har et globalt perspektiv, hvor ni kvinnelige historikere, skribenter og kuratorer verden rundt har blitt bedt om å anbefale ti fotobøker - hvorav seks måtte være fra deres egen region. De resterende ti bøkene er valgt av de kvinnelige medlemmene i 10 x 10- foretaket. Boka inneholder også essays av fotograf Ishiuchi Miyako, Magnumdirektør Kristen Lubben og Valentina Abenavoli fra Akina Books.

 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: 10 x 10 Photobooks
Innbundet: nei
Sidetall: 303
Språk: UK

pris: 599.00
 

 

DEANA LAWSON

AN APERTURE MONOGRAPH

I løpet av de siste ti årene har Deana Lawson skapt seg et visuelt språk for å beskrive identiteter gjennom intime portretter og slående skildringer av seremonier og ritualer. Hun jobber med mellom- og storformatskameraer, hun jobber med modeller hun treffer i USA og på reiser i Karibia og Afrika, og hun skaper slående, veldig strukturerte og bevisst teatralske scenarier, fylt av en utsøkt fargepalett og oppmerksomhet på overraskende detaljer: sengeutstyr og møbler i hjemmene til folk, eller frodige planter i paradisiske hager. Kroppen - ofte naken - er sentral. Hun søker å portrettere det personlige og det kraftfulle. I tillegg til nydelig printede fotografier ineholder boka et essay av den anerkjente forfatteren Zadie Smith, og en omfattende samtale med kunstneren Arthur Jafa.

 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Aperture
Innbundet: ja
Sidetall: 104
Språk: UK

Utsolgt
 

 

Italienske Giorgio Agamben (f. 1942) er en av vår tids mest sentrale og omdiskuterte filosofer. Han er kjent for sine analyser av den vestlige politikkens grunnlag i boka Homo Sacer: Den suverene makten og det nakne livet. Fellesskapet som skal komme innledet i 1990 Agambens befatning med politiske spørsmål. Agamben sonderer her den vestlige idéhistorien på jakt etter ideer som kan bryte med tanken om at fellesskap må samles rundt en bestemt identitet og et sett egenskaper. I filosofiske og teologiske kilder finner han en rekke ansatser til begreper som betegner noe som verken er universelt eller partikulært, verken generelt eller spesifikt. Det er disse grensebegrepene Agamben vil mobilisere for å vise oss konturene av et fellesskap som skal komme: Et fellesskap som ikke blir definert ved at de som tilhører det har visse egenskaper, men der selve tilhørigheten er den eneste betingelsen for tilhørighet. Fellesskapet som skal komme har fått fornyet aktualitet som følge av at det vestlige ordskiftet i økende grad preges av identitetspolitikk. Agambens kritiske prosjekt rammer alt fra rasistiske holdninger til presumptivt progressive bevegelser som grupperer seg sammen grunnet visse felles karakteristika: Alt fra kjønnsidentitet til klasseidentitet til etnisk identitet er det et mål å problematisere for Agamben.


Utgivelsesår: 2017
Forlag: H//O//F
Innbundet: nei
Sidetall: 141
Språk: NO

pris: 180.00
 

 

ERDOGAN

TYRKIAS NYE SULTAN

Natten til 16. juli 2016 råder kaos i Tyrkia. I en melding som leses opp på statlig TV, kunngjør landets militære ledelse at regjeringen er avsatt og portforbud innført. Parlamentet bombes, og i gatene ruller stridsvogner. Men rett etter midnatt trer president Recep Tayyip Erdogan fram ogoppfordrer sine tilhengere til å bryte portforbudet, og isteden fylle gatene. Der og da er kuppet over. Før natten er omme, har utrenskningene begynt. Denne boken tar deg med på innsiden av Erdogans Tyrkia. Historien om hvordan Istanbuls ambisiøse borgermester manøvrerer seg fra en fengselscelle til presidentpalasset, er både fascinerende og skremmende. I hvilken retning vil «den nye sultanen» føre landet? Vil demokratiet overleve hos vår NATO-allierte?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 399
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Historien må hele tiden fortelles på nytt - og hver gang slik at den er relevant for vår samtid. Fra et personlig ståsted formidler denne boken små og store biter av historien. Den røde tråden er naturbasert verdiskaping, og forfatterens mål er å gi næring til vår felles innsikt om to av verdens store utfordringer - matforsyning og menneskeskapte klimaendringer. 
Er vi som tårnbyggeren som plukker stein ut av fundamentet for å kunne bygge stadig høyere? 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Alm Media
Innbundet: ja
Sidetall: 223
Språk: NO

pris: 300.00
 

 

NATURLIGE ÅRSAKER

HVORDAN VI OFRER LIVET FOR Å LEVE LENGER

Naturlige årsaker er en sylskarp polemisk skildring av hvordan vi bekymrer oss altfor mye for det uungåelige: døden. En etter en river Barbara Ehrenreich ned vedtatte doktriner - de trendene som har veiledet oss i våre forsøk på å oppnå et langt liv i en sunn og frisk kropp. Vi kan kjøpe overprisede produktre mot aldring eller ty til kosmetisk kirurgi, vi kan spise mer grønnkål eller fordype oss i meditasjon og åndelige øvelser, men ingenting av dette gir oss annet enn en illusjon av kontroll

Ehrenreich støtter seg på et bredt utvalg av kilder, fra personlige erfaringer og egen faglige bakgrunn innen fysikk og biologi til populærkultur og aktuell vitenskapelig litteratur, når hun tar for seg måtene vi er besatt av døden, kroppen og helsen på. Hun skriver både morsomt og bitende skarpt om vår tids tilsynelatende uløselige problem: Hvordan akseptere at vi er dødelige - og samtidig fryde oss over det livet vi faktisk lever.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 266
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

THESE TRUTHS

A HISTORY OF THE UNITED STATES

Forfatter Jill Lepore går her grundig til verks i en etterforskning som stiller sannheten selv, en hengivenhet til fakta og bevis, i sentrum av den amerikanske nasjonens historie. Det amerikanske eksperimentet hviler på tre idéer - "disse sannhetene" [these truths], som hun kaller dem - politisk likestilling, naturlige rettigheter, og folkets suverenitet. Det hviler også på en fryktløs vilje til å stille spørsmål, hevder Lepore, fordi selvstyre er avhengig av det. Men har nasjonen, og demokratiet i seg selv, levert under dette løftet?

Boken forteller historien om Amerika, fra begynnelsen i 1492, hvor hun spør om hendelsesforløpet gjennom de siste fem århundrer er bygget opp under disse sannhetene, eller om de er blitt undergravet. For å svare på dette, sporer Lepore opp de sammenvevde historiene om amerikansk politikk, lov, journalisme og teknologi, fra de kolonialistiske bymøtene til 1900-tallets festmaskineri, fra snakkeradioen til det 21. århundrets meningsmålinger på internett, fra Magna Carta til USA PATRIOT Act, fra trykkpressen til nyhetene på Facebook. 


Utgivelsesår: 2018
Forlag: Norton
Innbundet: ja
Sidetall: 932
Språk: UK

Utsolgt
 

 

Finfin bokstøtte i metall utarbeidet av industridesigner Jan Landqvist i samarbeid med Tankekraft förlag.
Flere bokstøtter finner du her.


Utgivelsesår: 2018
Forlag: TankeKraft Förlag
Innbundet: nei
Sidetall:
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

DU VET AT DU VIL

NOVELLER

Rå, fantasifulle, mørke noveller om kjønn og makt. «Cat person» er novellen som gikk viralt i kjølvannet av metoo-bølgen. Kvinne møter mann, de bytter telefonnummer, tekster, flørter, og etter en date ender hun opp i senga hans. Hun er frastøtt og litt lattermild av den nakne kroppen hans, og sexen er dårlig, så hvorfor går hun ikke bare? 
Kristen Roupenian tar tak i de de forskrudde maktstrukturene mellom kvinner og menn - og tør å gå dit andre ikke går. En ti år gammel jentes bursdagsselskap tar en uhyggelig vending da hun ønsker seg noe slemt mot stemoren sin, en kvinne får sitt høyeste ønske oppfylt da hun ved hjelp av trolldom blir eier av en naken mann. En annen kvinne drømmer om å sette tennene i huden til en søt kollega, og et helt vanlig par som vil prøve en uskyldig sexlek, mister grensene fullstendig av syne. "Du vet at du vil" er en skremmende, festlig og uimotståelig novellesamling om sex, dating og lyster på avveie. Novellene handler om kvinner - noen av dem utsettes for brutalitet og ekstreme handlinger, andre står for det selv. 
 


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 262
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Dette er bok nummer to i Carsten Jensens pamflettserie. Første bok, Kjellermennesker, utkom høsten 2018. Bøkene tar for seg brennaktuelle spørsmål i Europa i dag, og konseptet er bygget rundt korthugde og skarpe tekster, med en hyppig utgivelsesfrekvens. Første bind tok for seg populisme, flyktningkrise, innvandringsdebatt og klimautfordringer. Carsten Jensen bekrefter med denne pamflettserien sin status som et kritisk-litterært enkeltmannsforetak i nordisk offentlighet.

Den nye utgivelsen henvender seg til unge mennesker i Europa i dag. Det er fremtiden som en åpen arena for drømmer og kritiske ideer, for selvrealisering og samfunnsendring, for det uhørte og det usagte. Hva er talent? Hva er kritikk? Hva er rettferdighetssans? Hva vil det si å være en generasjon? Den tyske sosiologen Ulrich Bech har omtalt de unge i dag som en side-effekts generasjon – barn av smarttelefoner og internett. Hva betyr denne nye teknologien for de unges opprør? Vil den finne en form som vi overhodet ikke vil gjenkjenne, eller vil alt opprør bare utebli? Med utgangspunkt i møter med unge, tv-serien SKAM med mer, undersøker Carsten Jensen hvem de unge i dag er. Representerer de en kosmopolitisk jeg-svak og vi-sterk mennesketype, eller en marginalisert generasjon av avmektige? Er et ungdomsopprør kun meningsfullt hvis det har et tydelig mål og gjelder for alle? Klimaforandringene truer vår fremtid. Når faren er som størst, bør da drømmene også være det?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 168
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

STIEG LARSSONS ARV

NØKKELEN TIL PALME-MORDET

Ti år etter forfatteren Stieg Larssons død, ble hans arkiv åpnet for første gang. Arkivet var glemt av alle helt til 2014 da journalisten Jan Stocklassa fikk eksklusiv tilgang. Fordelt i tyve esker lå Larssons hemmelige livsprosjekt: etterforskningen av drapet på Olof Palme. Dette er den ukjente historien om hvordan en av verdens mest berømte krimforfattere jobbet for å løse saken som politiet mislyktes med. Det store spørsmålet blir: Hva ville Stieg Larsson funnet ut om han hadde vært i live?


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 499
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

New York, 1980-tallet. En voksen datter og hennes aldrende mor går sammen. De krysser byen på tvers og på langs mens de snakker, krangler og minnes datterens oppvekst i en leiegård i arbeiderklassestrøket Bronx: den vakre nygifte damen ovenpå som brukte branntrappa for å komme seg forbi en låst inngangsdør, den elendige husholdersken som aldri holdt opp med å husholde, kvinnen som hver kveld vandret fram og tilbake i lyset fra gatelyktene, og Nettie - den rødhårede ukrainishe som brukte livet på å forsøke å komme seg ut av moderskapet. 

"Heftige bånd" er en collage av fortellinger om arbeidernes og immigrantenes New York på 1940-tallet - og om kvinnene som formet Vivian Gornick. Forfatteren skriver saftig og presist om kvinnelige erfaringer og begrensninger, om løsrivelse og ulevd liv, og hun skriver varmt og rasende om de bestandige båndene mellom en mor og en datter. 

Forord av Per Petterson.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 226
Språk: NO

pris: 179.00 379.00
 

 

FRANTUMAGLIA

TANKAR, BREV, INTERVJU

Ei heil verd har lese Elena Ferrantes romanar frå Napoli. Endeleg kjem boka der vi får møte forfattaren, i skrift, på heimebane. Dette er rike og kloke essayistiske tekstar og det næraste vi kjem verdsforfattaren.

Boka tek oss med til arbeidsrommet til Elena Ferrante, ein kompromisslaus forfattar med ein altomfattande lidenskap for litteratur. I brev, intervju og essay snakkar ho om korleis bøkene blir til, og kvifor det er heilt nødvendig at ei bok får leve sitt eige liv – frigjort frå forfattaren. Ho drøftar tema ho er oppteken av, blant anna morskap, feminisme, psykoanalyse, film og litteratur. Ho skriv om barndommens mektige lager av fantasi og førestillingar, og om minnefragment – og frantumaglia – som blir til forteljingar.


Utgivelsesår: 2019
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 435
Språk: NO

pris: 379.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.