NYHETSBREV - 2015-08-21

Tronsmo flytter! Og andre nyheter

 Tronsmo flytter! Fra og med fredag 28. august stenger vi dørene over helga, og satser på å åpne i nye lokaler mandag 31. august!




Jan Roar Leikvoll etterlét seg ei stor mengd ufullenda tekstar. Ein av desse var Forkynnaren. Her møter vi den gamle mannen Hans som vaknar etter eit lengre sjukeleie, overtydd om at han har fått eit kall. Uviss på kva som ventar han, forlét han garden og ror utover fjorden, for aldri meir vende attende. Forkynnaren er ei forteljing om tap, trøyst og forsoning.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Samlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 93
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

DE MODIGE

ITALIENERNES OPPR�R MOT MAFIAEN

Cosa Nostra, Camorraen, 'Ndrangheta - mafiaen er blitt mektigere, rikere og mer hensynsløs enn noen gang tidligere. Gjennom stråmenn eier de tusenvis av bedrifter. Den har politikere, politifolk og dommere i sitt nettverk. Den italienske mafiaen har nærmest fått monopol på omsetningen av kokain i Europa, søppel er blitt «big business», og bål med giftig avfall lyser opp nattemørket i Sør-Italia.

Hva skjer når vanlige italienere, med fare for sitt liv, tar opp kampen mot mafiaen? Forfatter Per Kristian Aale forteller historiene til disse modige italienerne: Forretningsmannen som slutter å betale beskyttelsespenger, borgermesteren som ikke lenger tillater korrupsjon, rullestolbrukerne som trosser mafiaen når ingen andre tør. De siste årene har det vokst fram en folkebevegelse som kjemper for et samfunn uten drap, vold og økonomisk kriminalitet.

I seks år har Aale reist på kryss og tvers i mafiaens Italia. Han tar leseren med til Sicilia der den første antimafiabevegelsen oppstod som en reaksjon mot Cosa Nostra, til de fattige bydelene i Napoli der Camorraen bygget seg opp med smuglersigaretter og narkotika, og til mørkets hjerte - den lille byen San Luca i Calabria. Herfra styrer 'Ndrangheta et imperium som nå strekker seg til alle verdens hjørner. 


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 258
Språk: NO

Utsolgt
 

 

En gripende roman som nok en gang lar McEwan briljerer som en av Vestens fremste, nålevende forfattere.

Fiona Maye er dommer for familieretten i London. Hun er svært intelligent, velrenommert og dypt engasjert i faget sitt. Fionas ekspertise ligger i sensitive saker knyttet til spørsmål rundt kultur og religion, der hun er kjent for å utvise en særskilt følsomhet i tolkningen av lovverket i de sakene som krever en nyansert tilnærming.

Men Fionas yrkesmessige suksess har gått på bekostning av ekteskapet. Forholdet mellom henne og mannen, Jack, er turbulent, og samtidig bærer hun på en sorg over barna hun aldri fikk. Mannen hennes ber henne i desperasjon om å vurdere åpent ekteskap, og etter en heftig krangel flytter han ut. Bruddet skaper et tomrom i henne; er det kjærlighet hun har mistet, eller er det en moderne form for ære? Er det ikke forakt eller utfrysning hun egentlig frykter?

På flukt fra disse spørsmålene graver hun seg ned i jobben. Hun fatter spesielt interesse for en svært kompleks sak der en 17-årig gutts liv står i fare da foreldrene nekter ham å motta blodoverføring. Familien, som er medlemmer av Jehovas vitner, har vansker med å akseptere denne livreddende behandlingen fordi den strider mot deres tro. Utfallet av saken blir skjebnesvanger, ikke bare for gutten, men også for Fiona. I kulissene står Jack og et havarert kjærlighetsliv, og jaget etter å løse saken - og ikke minst redde ekteskapet - setter Fiona på en nervepirrende prøve som vil holde leserne fengslet helt til siste side.

Til norsk ved Halvor Kristiansen.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Gyldendal
Innbundet: ja
Sidetall: 218
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Den «kompakte by», kjennetegnet av tette urbane byområder, har vært nasjonal politikk for byutvikling siden 1990-tallet.Kompakte byer reduserer transportbehov, bevarer sammenhengende grøntområder rundt byene, og gir en levende og mangfoldig by gjennom funksjonsblanding av boliger, service og næring - gjerne i tilknytning til banegående kollektivtrafikk.

Kompakt byutvikling kan imidlertid også føre til press på grønnstruktur og kulturminner innenfor bygrensene, og kan bidra til at sosiale ulikheter forsterkes, ved at boligpriser stiger og større grupper blir mer utsatt for støy, forurensning og redusert tilgang til grønne arealer.

Denne antologien tar for seg hvordan innebygde spenninger og konflikter i fortettingsprosesser håndteres og avveies, og hvor godt plan- og beslutningssystemet vårt fungerer til dette formålet. Forfatterne diskuterer også hvilke hensyn som styrer byutviklingen og hvordan dette gir seg utslag i det faktiske resultatet - bygd struktur og blågrønn struktur.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Universitetsforlaget
Innbundet: nei
Sidetall: 301
Språk: NO

pris: 479.00
 

 
"Mannen Moses og den monoteistiske religionen, Freuds siste store verk som herved foreligger for første gang på norsk, kan sees både som et personlig, intellektuelt testamente og som et kampskrift i en ytterst mørk skjebnetid for Europa. Boken ble påbegynt i 1934, året etter at nazistene kom til makten i Tyskland og antisemittismen slo ut i en forfølgelse som viste seg som ouverture til folkemord. Den problemstillingen Freud ønsket å belyse, var: Hva er årsaken til at jødene, opprinnelig et av mange nomadiske stammefolk i Midt-Østen, har beholdt sin etniske identitet gjennom tre tusen år, og hva er årsaken til at de alltid har vært hatet?
Freud var forberedt på at påstandene i verket ville provosere så vel det jødiske samfunnet som kirken. For det første knuser han «den jødiske nasjonalmyten»: Moses var ikke jøde, men egypter, og monoteismens idé var opprinnelig egyptisk. Jødene er ikke utvalgt av Gud, men av egypteren Moses, som jødene senere gjorde opp­rør mot og slo i hjel. Moses skapte det jødiske folket – fortellingene om Abraham, Isak og Jakob ble senere tolket inn i forestillingen om et ubrutt jødisk folkefellesskap, utvalgt av Gud, fra de tidligste tider av.
Det dristigste i Mannen Moses og den monoteistiske religionen er kanskje likevel påstanden om at religionen, som en kollektiv tvangsnevrose, er drevet av skyldfølelse på grunn av det fortrengte minnet om det opprinnelige drapet på ur-faderen. Freud argumenterer for en fylogenetisk arv, en overføring av «minnespor» fra generasjon til generasjon. Drapet på Moses fremstår som en repetisjon av et opphavelig farsdrap i en førhistorisk tid." -fra etterordet

Utgivelsesår: 2015
Forlag: Vidarforlaget
Innbundet: ja
Sidetall: 251
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

CRAZY CRYIN' BLUES

TETT PÅ BLUESENS KVINNER

Ideen til denne boka oppsto da Lia studerte amerikansk kvinnehistorie og gjennom sitt arbeid oppdaget at de første blueskvinnene var de dominerende innenfor sjangeren. De var selvstendige og uavhengige i en tid hvor diskriminering av den svarte befolkningen var vanlig. Deres bluestekster hadde stor betydning som inspirasjon for andre svarte kvinner. I ettertid har hun gjennom omfattende studier fordypet seg i blueshistorien, slik den har fortonet seg for kvinnelige artister. Hennes engasjement på vegne av de kvinnelige bluesartistene er tidligere eksponert i foredrag, blant annet under Notodden Bluesfestival.

Lia er født og oppvokst i bluesbyen Notodden og har fulgt Notodden Bluesfestival fra begynnelsen av. I arbeidet med boka foretok hun en reise til USA på jakt etter bluesens kvinner og personer som stod dem nær. Hun har oppsøkt kildene, opplevd bluesmiljøene slik de er i dag og søkt i gamle arkiver for å lære seg mest mulig om flest mulig av de som i dag kalles kvinnelige bluespionerer. Norsk blues er også med. Det mest sentrale norske blueskvinnene er omtalt i boka.

Crazy Cryin' Blues - Tett på bluesens kvinner retter seg ikke bare mot musikkelskende lesere. Like mye skildrer boka artistenes levevilkår, det samfunnet de levde i og deres formidling av glede, sorg, smerte og savn gjennom tekst og musikk.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Falck Forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 263
Språk: NO

Utsolgt
 

 

I «Metafysisk skrapjern» befatter Henning Hagerup seg både med eldre og nyere litteratur og litteraturkritikk. Årets essaysamling inneholder lengre essays om bl.a. Sigmund Freud, Tor Ulven, T.S. Eliot, Samuel Johnson, og Ole Robert Sunde. Hagerup skriver dessuten i skriver inngående om etiske, politiske og språklige problemstillinger, om romantikken som epoke, samt om tivoliets metafysikk.
«Metafysisk skrapjern» er en nyansert og mangfoldig essaysamling som inspirerer til videre lesing og ettertanke.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Kolon
Innbundet: ja
Sidetall: 355
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Ingrid Winter sitter fast. I huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i jobbkonflikter, i frykten for dørselgere, i et ekteskap som har mistet gnisten, i sin egen hverdagsangst. Bedre blir det ikke når hun ufrivillig blir plukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg. Det skal være starten på forskningssamarbeid over landegrensene, men med Ingrid Winters deltagelse utarter det raskt til kaos, trusler om å bli sendt til Sibir og hostesaft som ikke er hva den utgir seg for å være. Men kanskje er en dose kaos akkurat det som trengs når alt har stivnet i et liv?

I sin andre roman viser Janne Stigen Drangsholt (f. 1974) frem et stort komisk talent, kombinert med en sjelden evne til å ta hverdagslige situasjoner på kornet.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Tiden
Innbundet: ja
Sidetall: 256
Språk: NO

pris: 299.00
 

 

HVA HVIS?

SERIØSE VITENSKAPELIGE SVAR PÅ ABSURDE HYPOTETISKE SPØRSMÅL

Har du noen gang lurt på hvor mye fysisk plass Internett opptar? Eller hva som ville skje hvis alle mennesker på jorden rettet en laserstråle mot månen samtidig? Eller hvilken høyde må du slippe en biff fra for at den skal være ferdig stekt når den treffer bakken? Eller hvor fort man kan treffe en fartsdump med bil og overleve? Eller hvor mange Lego-brikker som må til for å bygge en bro fra New York til London som tåler biltrafikk?

Randall Munroe har svarene. Mannen bak det populære nettstedet xkcd.com har i boken Hva hvis? samlet grundige matematiske, vitenskapelige og filosofiske svar på en rekke hypotetiske spørsmål. I jakten på svar kjører han muntre datasimuleringer, graver seg gjennom nedgraderte militære forskningsnotater, konsulterer ledere ved atomreaktorer, tar tiden på Star Wars-scener med stoppeklokke, ringer til moren sin og googler noen virkelig skumle dyr. Svarene hans er komiske juveler i form av presise og underholdende forklaringer på alt fra dine sjanser til å møte en sjelefrende, til de mange grusomme måtene du kan dø på ved å bygge en periodisk mur av alle grunnstoffene.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Font
Innbundet: ja
Sidetall: 303
Språk: NO

Utsolgt
 

 
Will Andrews er ingen akademiker. Han lengter etter villmark, frihet og heltemot. Han slutter på Harvard og drar vestover for å oppleve en ny måte å leve på. 
I en liten by ved navn Butcher's Crossing møter han en jeger som forteller om en bortgjemt flokk bøfler i en avsidesliggende dal i Colorado. De bare venter å å bli tatt av en gruppe menn modige og gale nok til å finne dem. Will bestemme seg for å bli en av de mennene, men den tøffe reisen og ikke minst den vanvittige slaktingen av den enorme flokken, setter ham på en prøve han ikke var forberedt på. 
I denne intelligente og sterke boken til forfatteren av Stoner kaster forfatteren nytt lys over den klassiske amerikanske myten om hvordan Vesten ble vunnet. Jakten på denne siste bøffelflokken blir samtidig en manns jakt på hvem han er og hva han står for. New York Times skrev at "Butcher's Crossing banet vei for Cormac McCarthy" og handler dypest sett om de valgene som former et menneskes liv. 

Utgivelsesår: 2015
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 285
Språk: NO

pris: 379.00
 

 

Runar Mykletuns debutroman skaper en helt egen stemning. Det er sårt, sårbart og medrivende. 

Repetisjonsøvelse handler om de fire gjenlevende medlemmene i en familie der den eldste sønnen har tatt livet sitt. Vi møter dem ti år etter hendelsen, og ingen av dem har det spesielt bra. 
Broren Endre er blitt turnuslege, men da en av hans pasienter kjører av veien og dør, mistenker Endre at det har vært noe galt med medikamentsammensetningen, og at han selv har skyld i dødsfallet. Han flytter hjem til moren Anette. Søsteren Irene mistrives med studiene og lar seg verve til Lysets barn. Og Anette får sivilpolitiet på døra, de vil snakke med ektemannen Torfinn, men Torfinn er sporløst forsvunnet. Han er på rømmen i Frankrike, mistenkt for grovt underslag fra minnefondet etter sønnen Ole. Spørsmålet er: Er noen av de fire i stand til å komme seg videre?


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 156
Språk: NO

pris: 349.00
 

 

"Eg heitte Atle Vilder, var femtito år, og budde i et eldre hus ein stad på Vestlandet. Og staden heitte Gran. Og eg hadde budd i huset i tjueåtte år. Og eg var heime i huset mitt i Gran, eg stod på kjøkenet og såg ut av vindauget. Og på bordet låg eit brev. Det var eit brev frå Lise, kona mi. Eg hadde ikkje sett henne på år og dag."

Her startar Tormod Hauglands nye roman. Brevet set tankane i sving og får Atle til å sjå tilbake. Etter kvart vert han ført tilbake til heimbygda og faren Bernhard som han braut med då han flytta til Gran for mange år sidan.

"Mørk materie" syner Tormod Haugland på sitt aller beste. Det handlar om kjærleik, om å velje sitt eige liv og om å gjere seg fri, om å vere både far og son - og det handlar om å ha ein plan, som kanskje går på tvers av andre sine planar.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 253
Språk: NO

pris: 369.00
 

 

ELON MUSK

TESLA, SPACEX, AND THE QUEST FOR A FANTASTIC FUTURE
Når Elon Musk solgte ett av sine nettfirmaer, PayPal, for 1.5 milliarder dollar, markerte det starten for en fantastisk karriere. Musk er mannen bak selskap som SpaceX, Tesla og SolarCiy, og regnes av mange som en av vår tids største genier og entreprenører. Dette er hans autoriserte biografi, og Ashlee Vance dekker livet fra oppveksten i Sør-Afrika til oppfinnelsene som skulle revolusjonere hele verden. Boka gir innsikt i en teknologisk verden som endrer seg fortere enn mange innser, og skildrer livet til en av utviklingens store visjonærer.

Utgivelsesår: 2015
Forlag: Ecco
Innbundet: ja
Sidetall: 392
Språk: UK

pris: 299.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.