NYHETSBREV - 2015-10-26

Lanseringer og nyheter på norsk!

 Torsdag 29. oktober kl. 19.00
DUMDUM BOYS - EN VILL EN

Torsdag 29. oktober er ikke dagen for å sløve i skyggen! Da lanseres den etterlengtede biografien DUMDUM BOYS - EN VILL EN på Tronsmo! Rune Nilson utesker forfatter Sindre Kartvedt og Kjartan Kristiansen. Rocka høytlesning fra boka og servering av trøndersaft. NB! Merk tidspunkt 19.00 - 21.00

Lørdag 31. oktober kl. 14.00
Lørdagsprat: Inger Bråtveit og Eldrid Lunden

Lørdag 31. oktober blir det formiddagsprat med Inger Bråtveit og Eldrid Lunden. Inger Bråtveits andre roman på Forlaget Oktober, Alice A4, utkom tidligere i høst, og går her i en slags dialog med Lewis Carrolls klassiker Alice i Eventyrland. Eldrid Lunden er prisbelønnet lyriker og professor i skrivekunst. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

 




DUMDUM BOYS

EN VILL EN

For første gang: Den usensurerte historien til Norges største og mest populære rockeband. Litt sex, en del dop og masse rock n' roll. Om fire lidenskapelige trøndere som ender med å bli rockebandet alle i Norge elsker. Hvor mange har ikke skreket i kor til Splitter pine eller felt en tåre til Tyven, tyven. Frontfiguren Prepple er den alle gutter vil ha som kompis og alle jenter som kjæreste, men hvem Prepple egentlig er, vet de færreste av oss. DumDum Boys har solgt over 600 000 plater og vunnet fire Spellemannpriser. Bandet ble i 2011 tildelt Alf Prøysens Ærespris.

En vill en er skrevet av Sindre Kartvedt, forfatter og kompis av DumDum Boys. Boken inneholder mange upubliserte fotografier fra hele bandets karriere.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 332
Språk: NO

pris: 369.00
 

 

"Alice A4" går i ein meddiktande, mytologisk og ulogisk dialog med Lewis Carroll si barnebok "Alice i eventyrland" frå 1865. I Bråtveits roman er Alice ei ung jente på terskelen mellom barn og vaksen. Romanen fortel ei både bakvend og rett fram historie om korleis Alice mistar og finn seg sjølv att gjennom det ho håpar og trur er den fyrste store kjærleiken - ein kjærleik ho etter kvart som ho vert eldre, med valdsam kraft prøver å kjempa seg ut or og fri seg frå. Men kvar gong Alice trur seg fri, oppdager ho at ho på nytt er fanga inn av si eiga innbilte frigjering.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Oktober
Innbundet: ja
Sidetall: 236
Språk: NO

pris: 369.00
 

 

SABOTØRER I VEST

SABOTASJEORGANISASJONEN PÅ VESTLANDET 1940 - 1945

Hva var SABORG? Leter du i skolebøkene finner du nesten ingenting. I en strøm av bøker om krigen er dette mytiske navnet bare unntaksvis nevnt ved siden av det Milorg som alle har hørt om. Likevel. Harde fakta og udiskutable kilder viser at det fantes en antifascistisk sabotasjeorganisasjon som brukte dette enkle navnet «Sabotasjeorganisasjonen», «Saborg» eller rett og slett «Sab». Allerede før storkrigen brøt ut startet de kampen mot nazistatens krigsforberedelser. Det var ennå mens «Aftenposten» og andre storborgerlige så på Hitler som Europas redningsmann.

Gestapo kom til å bruke navnet «Gruppe Oswald» på Sabotasjeorganisasjonen etter dekknavnet til Martin Hjelmen fra Øygarden og hans etterfølger Asbjørn Sunde fra Kopervik. I Bergen brukte de navnet «Gruppe Iversen» etter Norman Iversen og i Stavanger «Gruppe Wiig» etter Ingvar Wiig. Hvem husker vel dem i dag, eller Jakob Raaen, Odda-lederen? Denne boken er historien om dem og deres kamerater.

 

Den virkelige sabotasjen på Vestlandet kom først i gang under Norman Iversens ledelse fra høsten 1943. Grupper ble skapt i Bergen, Odda og Stavanger. Med høydepunkt senhøstes 1944, ble 31 aksjoner gjennomført av omlag 100 sabotører med et omfattende støtteapparat i ryggen. Etter at Gestapo hadde revet opp det meste etter årsskiftet 1944/45 ville de dømme 400 og henrette 40.

Det var Saborg som satte Bergen, Odda og Stavanger på Norges motstandskart. De fleste av Saborgs medlemmer kom fra vanlige yrker. De skrev ikke bøker om sin innsats. Mange var faglig tillitsvalgte og aktive i fagbevegelsen. Flere var kommunister, men slett ikke alle. Ingen av dem stilte seg først i køen når det gjaldt utmerkelser, blest i aviser og media. Under den kalde krigen ble de glemt av offentligheten. Men ikke av overvåkingspolitiet, som overvåket dem tett i mange år.

Det er på tide gi dem og deres pårørende den heder de fortjener. Her er deres historie.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Bodoni forlag
Innbundet: ja
Sidetall: 688
Språk: NO

pris: 399.00
 

 

LANDET SOM LOVET ALT

MIN ISRAELSKE REISE

"Som liten ville jeg bli indianer eller jøde. Historien til begge disse folkene fascinerte en ung jente på ti år som leste tegneserien om Sølvpilen og Månestråle og som bladde storøyd i farmors Bibel. Snart fant jeg ut at indianerne levde i reservater, mens jødene, de hadde sitt eget land. Dit ville jeg dra bare jeg ble stor nok."

Da Sidsel Wold var 19 år reiste hun ut og bodde på kibbutz i Israel. Hun forelsket seg i landet og folket og ville selv konvertere til jødedommen. Tilbake i Oslo arbeidet hun i flere år for å få frem Israels side i konflikten, men gradvis ble det vanskeligere å forsvare statens handlinger. Landet utviklet seg til å bli noe helt annet enn det de idealistiske sionistene og pionerene hadde drømt om før 1948. I dag styres Israel av politikere fra høyresiden - religiøse og nasjonalistiske partier som ikke har vilje eller evne til å forhandle om fred med palestinerne.

Landet som lovet alt handler om Israels historie og tar for seg statens indre problemer og utfordringer. Boken er også Wolds personlige beretning om sine erfaringer og møter med mennesker som forandret henne - en personlig reise fra kibbutzen til et liv som korrespondent i Midt-Østen.

Sidsel Wold (f. 1959) er forfatter og journalist i NRK med lang erfaring fra Midt-Østen generelt og Israel spesielt, hvor hun har bodd i flere år. Hun har mottatt Ossietzky-prisen for sitt arbeid.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Spartacus
Innbundet: ja
Sidetall: 312
Språk: NO

Utsolgt
 

 

DEN HVITE VEIEN

EN REISE OG EN BESETTELSE

Edmund de Waal er keramiker. Gjennom mer enn førti år har han arbeidet med porselen - forsøkt å beherske det merkelige materialet, på samme tid hardt og skjørt, kompakt og gjennomsiktig, bærende på et hvitt og skimrende lys. Men fortsatt mestrer han det ikke, ikke egentlig. For å forsøke å forstå hva han driver med - og samtidig skjønne mer av eget liv, av verden og alt som er vakkert i den - bestemmer han seg for å reise. Edmund de Waal vil reise i porselenets historie.

Han reiser til Jingdezhen i Kina, hvor man først begynte å utvinne kaolinleire for over tusen år siden og møysommelig avdekket porselenets magi. Han valfarter til Meissen ved Dresden, til Versailles og til Plymouth, hvor europeerne gradvis avslørte kinesernes hemmeligheter. Men reisene tar ham også videre, til andre steder på kloden hvor porselenet har satt sine spor. Og videre i historien, til noen av de merkelige og mangfoldige samlerne, skjønnerne og spekulantene som gjennom tidene har holdt det «hvite gullet» mellom hendene. Og til noen av det 20. århundres mørkeste øyeblikk, hvor samlinger har blitt knust, stjålet og ødelagt - og mennesker har gått til grunne gjennom porselenets magi.

Utallige lesere både i Norge og internasjonalt har Edmund de Waals Haren med øyne av rav som sin absolutte favorittbok fra de siste årene. Nå er den engelske keramikeren tilbake med en bok som både minner om og overgår sin forgjenger: Den hvite veien er en forbløffende bok, dels selvbiografi, dels historie, dels detektivfortelling - en intim, sørgmodig og borende velskrevet utforsking av noen av de vakreste gjenstandene menneskeheten har skapt, og av en global besettelse: en drøm om alkymi, skjønnhet, rikdom, kunnskap og renhet. En drøm om hvithet.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 392
Språk: NO

pris: 369.00
 

 

ESEL

ET PORTRETT

Sta, dum og kåt - noen av de egenskapene vi forbinder med eselet, er ikke særlig flatterende. Til gjengjeld er det ikke mange dyr som har spilt en viktigere rolle i historien. En av de tingene vi fortsatt husker fra bibelhistorien, er at Jesus red inn i Jerusalem på et esel.

Esel eller asen (Equus asinus) er en art i hestefamilien og kommer i mange varianter. I denne boka forteller kulturskribenten Jutta Person den like utrolige som rikt illustrerte historien om det fascinerende lastedyret. Forfatteren presenterer eselets natur- og kulturhistorie, fra oldtiden til i dag, og leverer et opplysende og fordomsfritt portrett av et dyr vi trodde vi kjente. Hun møter fremtredende eseloppdrettere og skildrer både tamme og ville eselarter. Ikke minst viser hun hvor intelligent dette tilsynelatende dumme dyret med de vakre øynene er - og hvor mye vi kan lære av det. Tenk det!


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Press
Innbundet: ja
Sidetall: 148
Språk: NO

pris: 149.00 299.00
 

 

UKRAINA

GRENSELANDET MELLOM ØST OG VEST

Putin har på brutalt vis reist debatten om hva Ukraina er ved å annektere Krim og støtte krigen i Øst-Ukraina. Denne boka gir en bakgrunn for å forstå hva som skjer i Ukraina. Er Ukraina en ulykkelig, men naturlig forlengelse av Russland, slik Putin selv har hevdet, eller har et av Europas nyeste land en stolt og lang historie som egen distinkt nasjon, til tross for at landet med korte unntak etter 1. verdenskrig bare har vært en stat i 24 år?

Forfatter Morten Strand forteller Ukrainas dramatiske historie fra kristningen for mer enn 1000 år siden fram til og med den dramatiske situasjonen landet befinner seg i nå. Samtidig rapporterer han blant annet fra Den oransje revolusjonen, fra revolusjonen i februar 2014, fra annekteringen av Krim, og fra Øst-Ukraina i forbindelse med folkeavstemningen i mai 2014. I tillegg får leseren innblikk i de små, men talende historiene, som det aldrende ekteparet forfatteren møtte i den urene sonen Tsjernobyl i 2006, som ikke visste helt hvem de var: ukrainere, russere, hviterussere?


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Cappelen Damm
Innbundet: ja
Sidetall: 314
Språk: NO

pris: 149.00 379.00
 

 

GUTTEN SOM LURTE GESTAPO

ET UKJENT KAPITTEL I MOLORGS HISTORIE

Allerede på nyåret 1941 dannet gymnasiasten Øistein Guderud fra Stabekk en motstandscelle med noen av sine klassekamerater og fikk en av lærerne til å bli dens hemmelige leder. Cellen utviklet seg til å bli et av de mest veldrevne og best organiserte Milorg-avsnittene i landet, med nærmere 1500 mann under våpen i 1945.

Øistein var operativ gjennom alle krigsårene - i hemmelig, illegal virksomhet, hele tiden med livet som innsats. Han stod på Gestapos dødsliste fra 1942.


Utgivelsesår: 2015
Forlag: Aschehoug
Innbundet: ja
Sidetall: 277
Språk: NO

pris: 349.00
 

 
HANDLEKURV

Handlekurven er tom

Legg produktene du ønsker i handlekurven og gå til kassen for å betale.

Du kan også lagre handlelister til senere bruk - eller dele dine lister med andre.

Les våre betingelser.

Vi godtar

Eller vi kan sende faktura.